Schrijven
Lindsay  

Mijn korte verhaal en feedback Zilveren Strop 2022

De Zilveren Strop is dé schrijfwedstrijd voor spannende verhalen, georganiseerd door stichting Gouden Strop en Hebban.nl. Dit jaar was de tweede editie van de Zilveren Strop en je kon deelnemen met een spannend verhaal tot maximaal 7.500 woorden. Dat mocht een thriller zijn, een detective, een misdaadverhaal, een whodunit of een ander soort verhaal, als het maar spannend was.

Ik zag de Zilveren Strop schrijfwedstrijd in het begin van 2022 voorbijkomen en had meteen inspiratie voor een kort verhaal. Wat me uiteindelijk over de streep trok om dit verhaal niet alleen op te schrijven, maar ook écht in te zenden (ieh, eng!) was het feit dat je als deelnemer feedback in de vorm van een rapport zou krijgen. Dat leek me ontzettend waardevol. En natuurlijk ontzettend eng, maar soit ;-).

Ik schreef mijn verhaal, stuurde het enkele dagen voor de sluitingsdatum in (procrastinating forever) en kreeg gisteren het juryrapport. Ik wist al dat ik niet in de top 15 was geëindigd, maar was wel erg benieuwd naar mijn plek én natuurlijk het commentaar.

Uiteindelijk is mijn verhaal 36e uit in totaal 115 inzendingen geworden. En ondanks dat dit voor sommigen misschien geen noemenswaardige score is, ben ik er toch hartstikke trots op. Het is voor het eerst dat een verhaal van mijn hand door 58 (!) voorselecteurs is gelezen én voorzien van feedback. De 36e plaats is geen podiumplek, maar het commentaar is motiverend en geeft me handvatten om beter te gaan schrijven.

Mijn verhaal heeft dus niet het Zilveren Strop 2022 e-book gehaald (de winnende vijf verhalen werden in dit e-book gepubliceerd), maar toch wil ik graag aan jullie laten lezen. En onderaan zal ik enkele commentaren uit het rapport delen. Ook al is het geen rapport waarmee ik ‘over’ ben ;-), toch ben ik dankbaar voor de feedback.


Voor nu wens ik je leesplezier met mijn korte, spannende verhaal, getiteld Voor dag en blauw, geschreven als inzending voor de Zilveren Strop 2022:

(als je op de titel van het verhaal of de afbeelding klikt, 
opent de PDF met mijn verhaal in een nieuw venster op groot formaat)

Voor dag en blauw

Feedback:

Mooi, sterk kort verhaal waarin een duidelijke ‘geschiedenis’ verstopt zit. Het geheel is ook prima uit- en afgewerkt. Er zitten een paar kleine spanningsbogen in, dat mocht iets sterker wat mij betreft.

Dit is een vlot geschreven verhaal dat tekstueel goed in elkaar zit. Het is wel heel erg kort. Ik ben benieuwd naar meer. Ik vond het niet een heel spannend verhaal. Ik voelde meer verdriet dan spanning.

Een onderhoudend, kort verhaaltje. Prima geschreven en smaakt naar meer. Hoe is de hoofdpersoon in deze situatie terecht gekomen? Hoe lang is de situatie al gaande? Waarom lukt ontsnappen nu ineens zo soepel? Er zat meer in het verhaal.

Een goed geschreven verhaal, beeldend. Spannend. Je neemt de lezer goed mee in het verhaal. Ik mis alleen de wending. Nu blijf ik met een rare smaak achter, niet wetend wat ik nu precies gelezen heb.

Een kort, duidelijk, actueel, origineel, spannend en goed geschreven verhaal. Top!

Spannend verteld, maar het wordt steeds minder spannend, omdat het goed afloopt. Na de krakende trede zijn er weinig problemen meer, alleen angsten in het hoofd van de verteller. Maar die worden niet echt beproefd, doordat zij amper obstakels tegenkomt. Als je dit verhaal wil vertellen, moet het van het begin tot eind een nagelbijter zijn.

Kort en goed: afgerond plot, goede spanningsopbouw tot de ontknoping. Perfecte schrijfstijl: korte, snedige zinnen, correcte grammatica, stijl en woordkeuze.

1 Comment

  1. paul

    goed dat je hebt meegedaan. schrijven is doorzetten en dit verhaal leest prettig. doe wat met de feedback en doorgaan dus!

Leave A Comment