Zwangerschapsacné: no shame en still flawless

zwangerschapsacne 1

Dankzij flink opgepoetste foto’s in glossy’s en op (sommige) blogs, voel ik me soms bijna verplicht te laten zien dat er niet altijd een perfect filter over je foto’s hoeft. Het helpt waarschijnlijk ook niet dat ik te lui ben me te verdiepen in Photoshop ;-). Zoals vaste lezers misschien weten, is mijn huid niet altijd rustig. Gelukkig ben ik aardig behendig met make-up – dus misschien zie je niet altijd dat ik er last van heb – maar ik show net zo makkelijk no-make-up selfies. Nu ik zwanger ben, slaan mijn hormonen meer op hol dan normaal en speelt ook mijn acné weer op. Toch probeer ik schijt te hebben aan de bultjes en rode vlekken. 

Natuurlijk heb ik ook momenten waarop ik me ontzettend frustreer over mijn onzuivere huid. Verdomme, ik ben 31, kunnen die hormonen niet een keer volwassen worden? Toch wil ik mijn leven niet laten beïnvloeden door mijn huid. Ik probeer me te richten op de leuke en belangrijke dingen die me inspireren en gelukkig maken. Fuck die rode vlekken en bultjes, hell no dat ik hen mijn leven laat regeren.

Een jaar geleden was mijn huid flawless. Ik gebruikte de Yasmin anticonceptiepil, dronk liters water en gebruikte producten van Meditopics (verkrijgbaar bij mijn huidtherapeut), Philosophy, Proactiv en tretinoïne crème (vitamine A zuur, op recept gekregen van mijn huisarts). Eens per 6 weken liet ik mijn huid behandelen met een microdermabrasie-behandeling of peeling bij Triaderm, mijn huidtherapeutes (die overigens heldinnen zijn sinds ik ze in 2009 ontdekte). Op de bruiloft was mijn huid superduper glad en ik kan echt genieten van close-up foto’s van mijn gezicht.

1 (183)

In januari stopte ik met de anticonceptiepil en verwachtte wat onzuiverheden. Dat bleef redelijk uit, zelfs met Thaise zon en z(w)ee(t) ;-) in april. De zomer in Nederland zat ik niet goed in mijn vel (letterlijk en figuurlijk) en dat merkte ik aan mijn huid. Mijn huidtherapeutes merkten dit ook. Mijn huid had het zwaar te verduren door de stress die zich binnenin mijn koppie afspeelde. Ik experimenteerde met oil pulling, maar wat mijn huidtherapeut zei was waar: als je je van binnen niet goed voelt, geeft jouw huid een signaal. Luister daar alsjeblieft naar.

Vanaf augustus krabbelde ik langzaam op en mijn huid verbeterde. Hoera! In september ontdekte ik dat ik zwanger was en hield mijn hart vast: hoe zou mijn huid reageren op de hormonen? Inmiddels ben ik 4 maanden zwanger en mijn huid is niet zo slecht als afgelopen zomer, maar ook niet in optimale staat. Ik voel me goed, maar tegen zoveel razende hormonen kan mijn huid niet op ;-).

zwangerschapsacne

De acné die ik heb, zit op mijn kaken, kin, een klein beetje richting mijn slapen en in mijn nek. Dit zijn typische plekken voor hormonale acné. Gelukkig heb ik geen fikse ontstekingen en dikke, onderhuidse schijven zoals enkele maanden terug, maar fijn is anders. Wat ik kan doen, doe ik, maar ik overdrijf niet. Het is wat het is en omdat ik nu zwanger ben kan ik niet alle producten gebruiken zoals voorheen. Vitamine A is schadelijk voor de baby en mijn Meditopics gel is van 10% naar 5% teruggeschroefd om mogelijke pigmentvlekken (zwangerschapsmasker) te voorkomen. Ik drink nog steeds liters water en mijn eetpatroon is eigenlijk niet aangepast sinds vorig jaar. Ik pies en eet alleen wat meer in deze toestand ;-).

Nu ik zwanger ben, focus ik me op het voorkomen van nieuwe acné en herstellen van oude vlekjes en littekens. Zonder het gebruik van mijn reguliere, zwaardere geschut lukt dit misschien niet zo volmaakt als vroeger. Ik richt me nu vooral op het reinigen van de poriën en het in balans houden van mijn huid. Mijn huid is namelijk iets droger nu ik zwanger ben en de toenemende, winterse kou in contrast met verwarming binnen maakt mijn gezicht iets trekkeriger. Geen uitdrogende crèmes, sterke zuren of peelings, maar hydrateren en littekens extra aandacht geven. Ik ga nog steeds eens per 6 weken naar de huidtherapeut en krijg nu een aangepaste behandeling i.v.m. mijn zwangerschap.

Soms kan ik er echt van balen, zeker als ik evenementen heb of foto’s wil maken, maar dat weerhoudt me niet van het doen. Als ik moet wachten op een stralende huid zou ik geen meeting, vergadering of evenement kunnen bijwonen. Zelfvertrouwen zit niet in een zuivere huid zonder enig pukkeltje. Als je onzeker bent en je huid heeft zich hersteld, weet je wel weer iets anders te verzinnen.

Acné is echt klote (there I’ve said it), maar ik vind het persoonlijk absoluut zonde om dit als obstakel in je dagelijkse gang van zaken te zien. Bovendien zou ik niet meer buiten kunnen komen als ik dit zou laten afhangen van een puistje (of drieëntwintig). En om me nu iedere ochtend dicht te plamuren vind ik zonde van mijn tijd en geld. Plus, het is ook lekker om je huid af en toe compleet nakend te laten, toch? Vind ik zelf altijd wel fijn.

In plaats van te zoeken naar hét ultieme wonderproduct concentreer ik me op goede verzorging met producten die ik prettig vind in hun gebruik en werking. Ik heb inmiddels een prettig combinatiepakket ontwikkeld dat ik deels door ervaring heb ontdekt en deels te danken heb aan mijn huidtherapeutes. Works fine for me. En belangrijker is eigenlijk dat ik me veel meer richt op de acceptatie en fuck you-mentaliteit jegens mijn onzuiverheden. Dat is niet alleen stukken goedkoper, het geeft ook het meest langdurige resultaat ;-).

Dus be comfortable with the skin you’re in!

Liefs,
Lindsay

PS: Nieuwsgierig naar mijn vaste producten betreft reiniging en verzorging?

Peeling
– Philosophy Microdelivery Peel (eens per week)

Reiniging
– Philosophy Purity Made Simple gel cleanser (dagelijks, waarbij ’s avonds met de nep Clarisonic reinigingsborstel van Lidl)
– Clarins Gentle Exfoliator (één tot twee keer per week ’s avonds voor mild exfoliëren wanneer ik b.v. verse littekentjes heb, ik probeer niet te krabben maar I ain’t perfect ;-)
– Proactiv Solution Revitalising Toner (’s avonds voordat ik nachtcrème of gel smeer)
– Nivea Micellair Water (dagelijks, ’s ochtends ter voorbereiding op een dagcrème en ’s avonds om te reinigen na het gebruik van make-up of gewoon om make-uploos ‘de dag’ van mijn gezicht te halen :-)

Verzorging
– Proactiv Solution Repairing Day Lotion (dagelijks als dagcrème)
– Meditopics 5% AHA-gel (twee tot drie keer per week als nachtcrème)
– Aldi Biocura anti aging nachtcrème (de meeste nachten gebruik ik deze crème ‘s, dé hit uit vele tests en onderzoeken voor het tegengaan van rimpels, ik ben immers ook al 31 ;-)

Om mijn oogmake-up te verwijderen gebruik ik overigens de Hema Eyemake-up Cleansing Oil, die volgens mij ook flink gehyped is onder beutybloggers (wat ik dus zeer terecht vind, fijn spul).

9 reacties

 1. Fijn dat je zo eerlijk bent. En heel goed hoe je ermee omgaat. Want inderdaad geluk hangt niet af van een puistje meer of minder. Je kent de oorzaak en over een poosje is dat ook weer voorbij.
  Ik denk ook dat het slim is om niet altijd make-up te dragen en je huid even te laten ademen.
  Een bakerpraatje is dat je een meisje krijgt als je last hebt van acne.
  Want meisjes trekken je schoonheid weg ;-)
  Thanx for sharing your tips!

 2. Heel irritant inderdaad. Ik heb er sinds ik met de pil gestopt ben ook zo'n last van, zeker ook tijdens mijn zwangerschap. Het is niet anders, maar vervelend vind ik het soms wel. Het is voor een goed doel ;-)

 3. Stoere knapperd <3 pukkeltjes zijn zo super stom en je kunt je er zo rot door voelen. Maar je hebt zo gelijk en je bent zo stoer door lekker te zeggen FUCK YOU! Toen ik vorig jaar ging wisselen van de pil was ik zo ontzettend ongelukkig toen de Acne terugkwam. Ik was niet zo stoer als jij bent en ging echt no way de deur uit zonder die dingen verstopt te hebben.

  Je bent mooi. Hormonen zijn stom & die pukkeltjes gaan uiteindelijk ook wel weer weg, maar toch zijn ze kut. GO AWAY! Fuck them. En iedereen die zich drukmaakt om een pukkeltje meer of minder op je gezicht.

  x

 4. Ik voel met je mee.. Ik zit er onder en het lijkt alleen maar erger te worden. Daarbij heb ik ook last van een zwangerschapsmasker in mijn hals, dus het zit me lekker mee. Ach, je moet er wat voor over hebben he, haha!

 5. Ahh ik kijk al een beetje op tegen een ooit eventuele zwangerschap vanwege de acne. Ik zit nu ook nog onder (ben 26) en ben echt bang dat het straks moeiteloos overgaat in zwangerschapsacné. :/. Ik durf de laatste weken niet zonder make up de deur uit, super stom natuurlijk maar toch. Ik vind je er stoer mee omgaan! :)

 6. I feel the pain. Ik kreeg vanaf april ineens weer acné, ondanks de pil en had best wel wat stress, dus ik dacht dat het daaraan zou hebben gelegen. Ondertussen dus door de pil heen zwanger geworden – ik weet niet wat er eerst was, de acné of de baby, dus kan geen logische oorzaak-gevolg conclusie trekken – en inmiddels kan ik door de onzuiverheden mijn gezicht bijna niet meer terugvinden. Maar ik ben vandaag nog make-uploos de deur uit geweest naar de universiteit en kan me er weinig druk om maken. Gaat wel weer over, denk ik dan maar weer!

  1. Ah klote, ik herken het zo. Maar inderdaad, ik vertik het ook om iedere dag mijn gezicht dicht te plamuren. Goed dat jij ook gewoon make-uploos naar de uni gaat! Ik ben erg benieuwd hoe het straks is na de bevalling als alle hormonen weer enigszins op orde zijn…

 7. Bedankt voor je eerlijkheid, ik heb ook acne en heb daar nu behandelingen voor bij een skin clinic. Ben benieuwd of ik ooit een flawless skin krijg ha ha, maar enige verbetering zou ik al blij mee zijn! Ik heb ook echt hormonale acne en ik hoop dat tegen de tijd dat ik ooit aan kinderen ga denken, ik net zoals jij kan denken! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *