Zelfs je naam is mooi

TaraBelle

In mijn tweede Vraag-Maar-Raak blog (de antwoorden komen woensdag a.s. online :-), stelde Jeanne deze vraag:

“Ik heb een kip of het ei-vraag: hadden jullie de naam Tara al bedacht en kwam toen het goede idee om taartjes te eten, of aten jullie taartjes en bedachten jullie toen de naam Tara? Als het optie 1 is, hoe zijn jullie dan aan haar naam gekomen?”

Vandaag wil ik deze vraag uitgebreider beantwoorden en vertellen hoe de vork precies in de steel zit ;-). 

Op 24 december 2014 verklapte ik met mijn 20 weken blog dat René en ik haar naam samen thuis al actief uitspraken. Dat geeft denk ik antwoord op je eerste vraag :-).

– 24 december 2014, blog 20 weken zwanger:

Say my name

Thuis noemen René en ik haar al bij haar naam, want die weten we allang. Nog voordat we überhaupt actief over onze kinderwens spraken, vertelde ik René dat ik de naam (puntjepuntjepuntje geheimpje :-) zo mooi vind. Ik las de naam toen in een magazine, want de geïnterviewde in kwestie droeg die naam en dat vond ik een stoere en knappe vrouw (nog voor ik het interview met haar las, ik kende haar al). De naam bleef jaren in mijn hoofd en toen we vorig jaar op honeymoon waren, spraken we opnieuw over kindernamen. Dit naar aanleiding van een schattig meisje dat in hetzelfde resort verbleef en ons erg amuseerde aan de rand van het zwembad. Onder de Griekse zon bespraken we hypothetisch wat voor namen we onze kinderen zouden willen geven. Voor een jongensnaam waren we er snel uit, voor een meisjesnaam hadden we twee à drie opties (ook die ene naam uit het interview).

Eenmaal zwanger hadden we dus al een jongensnaam paraat en filterden we uit de drie meisjesnamen een naam die we samen het mooist vonden. Voor een meisje hadden we ook al een tweede (doop)naam, voor de jongen zouden we die nog moeten bedenken. Dat kan dus nog even uitgesteld worden voor de lange termijn, want het wordt een meisje. Met 20 weken heeft ze al een voornaam en een tweede naam, die we inmiddels meerdere keren hardop uitgesproken en op papier geschreven hebben, zowel voluit als alleen initialen.
Het staat prachtig :-).

DVD Phileine zegt Sorry

De dame in kwestie is Tara Elders. Ik leerde Tara Elders kennen in 2003, toen zij de rol van Lala speelde in de verfilming van Ronald Giphart’s Phileine Zegt Sorry. Tara was ook de muze van wijlen Theo van Gogh en speelde in veel van zijn films. Anyway, ik was erg gecharmeerd van Tara en haar Bambi-achtige schoonheid. Kim van Kooten speelt Phileine met verve en is een geweldig actrice (en schrijfster), maar tijdens de film bleef mijn blik ook vaak op Tara hangen. Het was daarna even stil rond Tara, tot ik in 2014 opnieuw een interview met haar las.

Tara fotografie Paul Bellaart
(c) Paul Bellaart / L’Officiel NL (oktober 2014)

De stilte rondom Tara was te verklaren doordat ze inmiddels (al jaren) in Amerika woont, met haar – evengoed jaloersmakend ;-) – knappe vent, Michiel Huisman. Diezelfde Michiel die in Phileine Zegt Sorry dan weer de geliefde van Kim van Kooten speelt. Ik heb wel eens gelezen hoe hun liefde ontsproten is en dat is een blog an sich waard, haha. Iets met een boot varen op de grachten en koppijn, als ik het me goed herinner :-). Okay, ik dwaal af, terug naar de naam!

Het interview in L’Officiel is van oktober 2014, dus ik was net een maand of twee zwanger. Tijdens het lezen vertelde ik René dat ik Tara misschien wel een leuke naam voor een meisje zou vinden. We voegden de naam toe aan ons namenlijstje en lieten de naam op ons inwerken. In december 2014 fietsten we naar de geslachtsbepalende echo en onderweg spraken we uiteraard over jongens- en meisjesnamen. Het geslacht tijdens de echo was duidelijk te zien: een meisje! Dat betekende dat we de jongensnamen weer even naar achteren konden schuiven.

Op de terugweg op de fiets spraken we hardop de naam Tara uit, in combinatie met haar achternaam. Dat beviel ons wel. In de weken daarna spraken we deze naam steeds vaker uit (in verschillende talen en accenten ;-) en we schreven de naam een aantal keer op papier. Tara is een naam waar je ontzettend je best voor moet doen om deze verkeerd te spellen. Gezien onze eigen ervaring met voornamen waar mensen altijd iets bijzonders van weten te maken, is dit een mooi voordeel ;-).

Tara-True-Blood-Poster

Ook in het Engels is Tara een naam die weinig vragen oproept. Ik bedacht me of er beschamende celebrity’s of televisiekarakters zijn met de naam Tara. In een ver, ver verleden was er Tara Reid (o.a. bekend van American Pie), maar die is dankzij haar dalende roem behoorlijk in de vergetelheid geraakt. In één van mijn favoriete series (True Blood), is Tara de hartsvriendin van Sookie en wordt ze in seizoen 5 vampier gemaakt door Pam. Een interessant en cool karakter, waarbij ik geen vervelende associatie heb.

Toen hebben we samen hard nagedacht of we stomme Tara’s in het écht kenden. We hadden namelijk ook wat namen op ons lijstje, waar één van ons een negatieve associatie mee heeft. Een stom meisje uit je klas. Of een meisje waar je ooit verliefd op was. Of hele gekke associaties. Zo vond ik vroeger de naam Amber heel mooi. Tot rapper Steen in een docu van BNN URBNN verscheen, waarin zijn ho de naam Amber (fonetisch uitgesproken als Ambaaaahhhh ;’-) droeg. Dus die naam durf ik nooit meer te gebruiken, haha.

We filterden vervolgens onze familie- en kennissenkring op eventueel andere Tara’s. René kent geen andere Tara dan ‘onze’ Tara :-) en ik ken maar één andere Tara in het echt, het kleine zusje van Serena (Beautylab.nl). Tara ontmoet ik tijdens een event en gelukkig: geen negatieve associatie met Tara’s ;-). Een leuke griet, zowel lief als stoer: precies wat wij van de naam Tara vinden. Bovendien ‘ver weg’ genoeg, want een schoonzus of vriendin met een dochtertje dat al Tara heet, zou ik zelf nooit opnieuw kiezen. Tara (van Serena) zie ik hooguit een keertje hier in Houten of op een event, niets awkwards aan.

Eigenlijk wisten we behoorlijk zeker dat we haar Tara wilden noemen en dit veranderde niet tijdens het verdere verloop van mijn zwangerschap. Toen ik in het ziekenhuis opgenomen werd en ons werd medegedeeld dat ik te vroeg zou gaan bevallen, hebben we nogmaals gesproken over haar naam. Toen besloten we definitief voor Tara te gaan. Haar koosnaampjes of afkortingen (Taartje, Taar, Tartaartje) hadden we ook al enkele keren uitgesproken (je wil toch weten hoe je kind later misschien liefkozend genoemd wordt door intimi ;-).

Gedurende het ziektebed en de complicaties rondom mijn zwangerschap besloten we voor iedere week langer samen een taartje te eten om dit te vieren. Eureka-moment! Het was op dat moment dat we samen bekokstoofden om dit met meer mensen te delen. Tegen familie of vrienden zeiden we: joh, eet gezellig een taartje mee op de woensdag, als we weer een week verder gehaald hebben! Op social media deelden we dit met #babytaartje. Een taartje eten, voor de baby in mijn buik. Iedere week weer, zolang ons gegeven was.

Hihi, als ik er nu aan terugdenk moet ik nog steeds gniffelen :-). Misschien flauw, maar René en ik beleefden toch pret in die zware en lastige tijd door ons op die manier bezig te houden met haar komst. En door samen ons geheimpje stiekem al een beetje te verklappen, hoewel werkelijk NIEMAND tijdens de zwangerschap en het delen van #babytaartje een vermoeden had dat ze ZO dicht bij haar naam zaten :-).

Haar tweede naam, Belle, is een samenvoegsel van de voornamen van haar oma’s. Een klassieke vernoeming vinden we te ouderwets, maar door de letters van onze moeders door elkaar te hosselen: ‘be’ van mijn moeder en ‘ell’ van René’s moeder, ontstond Belle. René en ik vonden het toch mooi om Tara iets van haar geschiedenis en familie mee te geven. Zonder onze moeders waren René en ik immers niet op deze aardbol geweest en zonder ons was Tara er natuurlijk ook niet ;-). Bovendien past Belle uitstekend bij onze voorliefde voor Disney. Haar tweede naam gebruiken we niet dagelijks, maar alleen bij officiële gelegenheden, zoals haar doop.

Belle en het Beest Disney

Dus dat is het hele verhaal achter haar namen :-). Tara is echt een Tara, vinden wij. Maar dat is logisch, want ze ís ook Tara (okay dit klinkt wazig, maar je snapt me vast wel :-). Ons kleine baby Taartje, hoewel niet meer zo klein als bij haar geboorte. Een naam die als kind en volwassene leuk is en blijft, die internationaal gebruikt kan worden (wat voor ambities ze ook heeft :-) en helemaal past bij ons drieën samen.

Naamslinger

Ik ben nog steeds heel erg blij met onze keus voor de naam Tara (voor onze eigen Tara :-) en kan niet wachten dit verhaal later aan haar te vertellen :-).

Ben jij eigenlijk blij met je naam? Heb je al babynamen gereed, ook al ben je misschien niet zwanger of heb je (nog) geen relatie?

Liefs,
Lindsay

16 reacties

 1. Ik vind Tara echt een leuke, stoere naam! Erg leuk om nu het volledige verhaal te lezen, en wat zullen jullie inderdaad gelachen hebben om #babytaartje. Mooi ook hoe jullie de namen van jullie moeders gehusseld hebben voor haar tweede naam. Met mijn naam ben ik best tevreden haha, ik heb er ook maar één omdat mijn ouders het vreselijk vonden als op school al hun namen werden opgenoemd als ze bijvoorbeeld hun rapport moesten ophalen (en geloof mij, die zijn niet zo mooi als Belle, haha). Het lijkt me ook heel raar als je zelf ineens een heel andere naam voor jezelf zou moeten verzinnen, dus laat mij maar mooi zo heten :). Verder nog geen babynamen in gedachten, het lijkt me best moeilijk, een leuke, beetje originele naam verzinnen. Jullie zijn daar uitstekend in geslaagd!

 2. Jullie hebben er goed over nagedacht :)

  Zo veel zit er bij ons niet achter. We zaten een keer in de auto en toen zei ik: zullen we haar anders Norah noemen? En Marijn zei ja best doen we en toen hebben we het nooit meer over andere namen gehad.
  Ik heb tijdens mijn zwangerschap wel veel met 'sunrise' van Norah Jones in mijn hoofd gezeten, of met de stem van Barney Stinson uit HIMYM die steeds 'nooorahhhhh noooraaaahh' zegt als hij verliefd is op een Norah.
  We hadden we een beetje dezelfde eisen als jullie, dat het internationaal moest 'kunnen' en ik wilde een beetje een tijdloze naam, niet een die duidelijk in een bepaalde periode hip was. Daarin hebben we een beetje gefaald want bij de vk zag ik later twee(!!!) kaartjes met Nora (zonder h weliswaar, maar toch) uit dezelfde maand. Pf.. En ik wilde ook graag een naam die zowel vrouwelijk als stoer was. Dat is wel gelukt denk ik. Ik vind Tara trouwens ook zo'n naam, beetje zelfde kaliber :)

 3. Norah, Tara, Amber: Prachtige namen, helemaal in mijn straatje! Maar nu bijna 22 weken zwanger van een jongen, is me duidelijk dat een jongensnaam MOEILIJK is! Onze meisjesnaam stond al vast. Maar nu komen we er niet uit… Anyway, leuk verhaal voor later om aan Tara te vertellen (mijn moeder nu tegen mij: ja toch wel een beetje spijt van Sabine, vooral toen net na je geboorte Sabrina kwam met dat nummer BoysBoysBoys. Dussss…..)

 4. Mooie naam! Beide.. zowel eerste als tweede naam. Ik zelf heet amber.. Dus dat stukje over de naam amber vond ik wel grappig om te lezen .

 5. Wauw jullie hebben er echt een heel verhaal achter zitten. Zo spannend was het bij ons niet. Wij hebben beiden een aantal namen opgeschreven en toen waren er een aantal die overeenkwamen. De naam die we nu hebben gekozen komt vrij veel voor, maar het is niet anders. Ik wilde een lekkere korte vlotte naam.
  Met mijn eigen naam ben ik overigens best blij. Typisch Nederlands en het komt niet heel veel voor, maar is toch ook niet onbekend. In het buitenland snappen ze er alleen vaak niets van :)

 6. Mijn lijstje staat op mijn telefoon en soms komt er eentje bij, soms gaat er weer eentje weg. De naam die het net niet werd, ga ik binnenkort in een blog gooien. Al kan ik hem ook niet helemaal loslaten…

  Ik ken maar 2 Tara’s, die van Serena en die van jullie :D en ik vind het een stoere maar ook lieve naam.

 7. Ik blijf het zo'n prachtig idee vinden, #babytaartje. Wat een leuk geheim moet dat zijn geweest! Het is inderdaad een hele mooie naam en fijn dat jullie er zo goed over hebben nagedacht! Vooral het internationale aspect (check mijn naam en ik verhuis misschien binnenkort naar Engelstalig gebied, oepsieee).
  Ik was altijd heel erg anti kinderen maar de laatste tijd word ik daar wat dubbeler in, onder andere door de liefde die uit jouw blogs naar voren komt (en door het 'ouder' worden vrees ik maar shhht). Dus – nog- geen namen bij mij.

 8. Goed beschreven! Ik ben net zo'n nadenker als jij op het gebied van namen. En het is een leuke en mooie naam. ( en gelukkig ook een normale naam. Mensen willen vaak uniek zijn met een naam maar vergeten dat Brons Bink Bikkel of Beer echt niet leuk is als je hem zelf als naam draagt) En ik snap ook nog steeds niet waarom zoiets mag in Nederland.

  Wat een schattige knopjes trouwens ook op de commode!

 9. Awh wat een ontzettend leuk verhaal :-) En jullie idee #babytaartje blijft zo leuk! Mijn moeder wilde mij eigenlijk Esmeralda noemen, omdat ze het verhaal van De klokkenluider van de Notre Dame zo mooi vindt, maar dat vond mijn vader niks. Eis was een niet al te trendgevoelige naam die zowel goed in het Nederlands als Pools klinkt en hij moest natuurlijk goed bij mijn achternaam passen. Beiden vonden ze de actrice Claudia Cardinale een erg mooie vrouw, dus ben ik uiteindelijk naar haar vernoemd. Ik vond mijn naam heel lang verschrikkelijk, maar nu ben ik er wel blij mee. Hij is internationaal, tijdloos, ik kom niet vaak naamgenoten tegen, ik kan prima leven met alle afkortingen (Clau, Claus, Clausje) en nu ik wat ouder ben vind ik het eigenlijk wel leuk dat ik naar zo’n klassieke schoonheid ben vernoemd. Ondertussen aan het nadenken over een naam voor de baby. Vind het zooo lastig! Grappig trouwens dat @depatatgeneratie een jongetje verwacht en al een meidennaam had. Bij mij is het dus precies andersom hahaha

 10. Superleuk altijd om te lezen hoe mensen aan de naam voor hun kindje komen! Ik vond Tara meteen een ontzettend leuke naam toen ik hem las!

  Ik ben net 3 dagen geleden van een dochter bevallen en we hebben haar Lauren genoemd. Een naam die we al 9 jaar hebben en het voelt ontzettend speciaal om hem nu te geven!

  Mijn zoons heten Maxim en Floris, krachtige namen met mooie betekenissen!

 11. echt een leuke naam :D. Ik vind Belle ook leuk en een tweede naam is altijd handig in het tijdperk van the interwebs. Wanneer ik een account aanmaak bij iets wat voor schut is zoals ik noem maar wat, de toybox fanclub for live, gebruik ik mijn tweede naam haha. Blijf ik nog steeds google proof en kan makkelijk mijn gebruikersnaam onthouden. ^^ .

 12. Ik ken, naast jullie Tara, 3 Tara’s en het zijn allemaal stoere, leuke en spontane meiden. Dat is dus ook mijn associatie met de naam Tara. Wij wisten de naam van onze dochter al voor de zwangerschap, zelfs de tweede naam. We hebben zelfs nog een jongensnaam en meisjesnaam ‘over’ voor een eventuele tweede/derde. Onze dochter heet Alicia Carmen. Alicia vinden we een mooie en chique naam. Ik heet zelf Renée en vond/vind het altijd vreselijk om een unisex naam te hebben. Ik heb altijd gezegd; mijn kinderen krijgen geen unisex naam en een naam die goed is uit te spreken in het buitenland. Alicia spreek je uit als Alisha, hoewel heel veel mensen Ali-CIA zeggen. Ach.. M’n man is surinaams en we wilden ons halfbloedje geen oer Hollandse naam geven, maar ook geen ghetto naam ;)

 13. Ik vind het een hele coole naam! Lekker stoer, maar toch ook echt een meisje. Ik heb samen met Johan al jaren een meisjesnaam in ons hoofd, benieuwd of we 'm ooit mogen gebruiken!

 14. Ik kan me herinneren dat jullie de tekst 'a star was born' bij haar bedje hadden hangen. Mijn vriend vertelde me dat Tara in zijn taal (= Punjabi, Pakistan) 'ster' betekent. Toeval, of wisten jullie dit al? Anyway, erg mooie naam, misschien voeg ik hem toe aan mijn lijstje ;)

 15. Ik ben helemaal vergeten te reageren! Bedankt dat je mijn vraag zo uitgebreid hebt willen beantwoorden. Ik vind jullie 'grapje' met taartje echt helemaal geweldig. Je hebt het in je verhaal ook over haar doopnaam, ik wist niet dat je gelovig was! Ik ben wel benieuwd naar hoe jij in het geloof staat en hoe je dat aan je dochter wil meegeven, mocht je daar nog een keer iets over willen schrijven. Liefs en ik duim dat Tara snel mee naar huis mag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *