Ze.nl column: "Is vriendschap een illusie?"

Is vriendschap een illusie?” door: Lindsay
(lees hier de column op Ze.nl)

Volgens Henk Westbroek wel. “Vriendschap is een illusie. Vriendschap is een droom, een pakketje schroot, met een dun laagje chroom”. Heeft Henk gelijk en is vriendschap inderdaad niets meer dan schijn? Of bestaat echte vriendschap nog? En hebben jullie echte vrienden?

Volgens de Van Dale is de definitie van het woord vriendschap:
– vriend•schap, de; v -pen het bevriend-zijn.
Het bevriend zijn. Dat is nogal een vage term, vind ik zelf. Vriendschap overstijgt in ieder geval het kennissen-niveau. Maar wat definieert vriendschap?

Als klein meisje had ik een beste vriendinnetje. We spraken dit niet uit, maar waren altijd samen. Zij zat niet op dezelfde school, dus in de klas had ik ook nog schoolvriendinnen, waarvan een groot deel meeging naar dezelfde middelbare school. Erg moeilijk om deze vriendschappen te onderhouden was het niet. Samen aan dezelfde tafel in de kantine, slaapfeestjes of in een tussenuur naar de stad, dat was vriendschap.

Van de brugklas tot aan Havo-5 maak je ook nieuwe vrienden. Stadten, samen haar krantenwijk of mijn tijdschriftenwijk lopen, tienertouren in de zomervakantie en natuurlijk naar de Megafestatie. In agenda’s schreven we -xxx- aan elkaar en op wie we verliefd waren, inclusief hartjes. De eerste zoen, schoolfeestjes, een concert van de Backstreet Boys en kleding delen, dat was vriendschap.

Toen ging ik studeren, en ook in je studententijd maak je nieuwe vrienden. De introductieweek van de opleiding, deadlines, in het zonnetje op de Uithof en samenwerken in projectgroepen. De middelbare school kantine werd vervangen door koffie en lunch in de stad en schoolreisje door een studiereis naar Rome. Vriendjes werden relaties en ook dat gaf voldoende stof tot spreken. Samen afstudeerstress, stapavonden en met je OV lekker naar het strand, dat was vriendschap.

Een van mijn vriendinnen zei laatst: ‘Ik verwacht nu dat de mensen die ik om me heen heb verzameld, er over tien jaar nog zullen zijn. Er altijd zullen zijn.’. Ik denk dat ook. We bespraken vriendschap, hoe je gaandeweg vriendschappen verbreekt en er nieuwe opbloeien. Inmiddels, zo als eind-twintiger, heb je een warme, hechte vriendengroep om je heen verzameld waar je de rest van je leven mee kunt en wil delen.

Aan al mijn vriendschappen heb ik warme herinneringen. Zelfs verbroken vriendschappen. Ook aan ex-vriendinnen die mijn vriendschap voor lief namen en slecht over mij spraken. Soms krijg ik nog bericht van hen. Ik denk dan aan de leuke tijd die is geweest, hoop dat het ze goed vergaat en haal mijn schouders op. Herinneringen zijn geen basis om een verlopen vriendschap nieuw leven in te blazen.

Dat klinkt misschien verdrietig, maar is het absoluut niet. Interesses liggen niet meer op een lijn en hoe cliché ook, je bent uit elkaar gegroeid. Ik denk dat iedereen dat wel herkent. En als je dan een contactpoging van zo iemand ontvangt weet je eigenlijk, dat wordt nooit meer hetzelfde. Als er ergens een deur sluit, gaat er een raam open en wie weet heb je nu andere vriendinnen waardoor je inziet wat echte vriendschap is.

Ik sluit mij aan bij de mensen die ik nu om mij heen heb. Sommigen stammen uit mijn basisschooltijdperk. Of van de middelbare school. Anderen uit mijn studententijd. En weer anderen heb ik via-via leren kennen of zijn oud-collega’s geweest. En toch betekenen ze voor mij allemaal hetzelfde, waar en uit welke fase in mijn leven ze ook vandaan komen.

Vriendschap meet zich niet in historie, gebeurtenissen of tijdsduur. Hoewel iedereen wel weet wat vriendschap is, kan niemand het precies definiëren. Vriendschap is heel persoonlijk. Wat Henk Westbroek zingt moet hij weten. Illusies zijn voor goochelaars en mijn vriendschappen zijn inderdaad dromen. Maar dan in het echt.

(klik voor een grotere weergave)

>> Nieuwsgierig naar het einde van deze column?
LEES
HIER de column uit en bekijk de reacties van Ze.nl bezoekers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *