WONEN Wat hang je dan voor de ramen hè?

plisse-gordijnen-inspiratie
(bron afbeeldingen: Luxaflex, BECE, Karwei en Luxaflex)

Gisteren is de schilder bij ons begonnen. De eerste laag hoogglans wit zit erop en ik verzeker jullie: zelfs dat ziet er al stukken beter uit dan het oude Milka-paars! Ik werd er helemaal gelukkig van toen ik uit mijn werk kwam en de kozijnen en deurposten grondig bekeek. Wel is het wat kaal, nu alle gordijnen en de goedkope (plak) plisségordijnen van Ikea weg zijn. Die plakken we sowieso niet terug, want dat was een tijdelijke oplossing. De grijze, linnen overgordijnen blijven. Maar omdat we een hoekhuis hebben met veel ramen, zitten we zonder raambekleding flink in de etalage. Ik heb serieus sinds de aankoop van onze woning getwijfeld over het type raambekleding in de woonkamer. Houten shutters, fijne vitrages of toch plisségordijnen? 

Plisségordijnen: top down bottom up

Ik ben er – bijna twee jaar later – eindelijk over uit. Ik wil plisségordijnen, maar dan wel de top down bottom up versie. Want dat licht, dat vind ik heerlijk helder en ruim. Maar als ik met mijn knoop open à la Al Bundy op de bank wil hangen, hoeft niemand dat te zien.

pb_1433-jpg__1480x600_q85_crop_subject_location-868434_subsampling-2_upscale-luxaflex
(bron afbeelding: Luxaflex)

Plisségordijnen voor brede ramen

We hebben drie ramen in onze woonkamer. Een groot en breed raam van ruim 3 (!) meter voor, wat direct ons grootste probleem is. Een dergelijk breed plisségordijn is retemoeilijk te vinden! De meeste standaardmaten gaan maar tot een metertje of twee en zelfs op maat is het speuren naar drie volle meters breed.

bece-4f9a57763ed0b5d0b70ba229baa17d33
(bron: BECE)

Zelf inmeten van plisségordijnen of laten doen?

Een plisségordijn uit één stuk vind ik namelijk mooier dan losse gordijnen. Er zijn online tal van webwinkels waar je met één klik zelf het inmeetwerk kunt doorgeven en dan heb je binnen een week je plisségordijnen huis. Maar dat vind ik toch een beetje eng, zonder het ooit gezien of gevoeld te hebben.

karwei
(bron: Karwei)

Online (webshop) vs. offline winkelen (fysieke winkel)

Aan de andere kant, die online knallers zijn veel goedkoper, omdat ze geen dure merknamen voeren, geen winkelpand huren en geen winkelpersoneel betalen. Gewoon een fabriekje, een website, wat social media en bam.

luxaflex-2c0db69d9aa5e1121143876e59f54296
(bron: Luxaflex)

Ik heb daarom wat kleurstalen bij onbekende, maar goed beoordeelde webshops in plisségordijnen aangevraagd. Ik bedoel, het zal toch niet allemaal ruk-kwaliteit zijn als er zoveel sterretjes gegeven worden? We leven niet meer in 2001, toen het nog enigszins spannend was om online te bestellen, toch? Ik herinner me nog dat ik voor het eerst een CD bij bol.com bestelde. God, wat vond ik dat eng. Inmiddels bestel ik bijna alles online.

12c20e59927ae43266fd50c7318e1344
(bron: VT Wonen)

Waarom dan niet mijn geliefde plisségordijnen tegen een zacht prijsje? Iets houdt me tegen. Maar wie weet, als ik de kleurstalen heb ontvangen en sta te springen omdat de kwaliteit te gek is!

Raamdecoratie maakt je woning af

Bovendien is de schilder nog twee dagen zoet, dus ik heb nog even. Maar eigenlijk wil ik daarna mijn raamdecoratie wel in orde hebben. Drie meter inkijk voor, een meter inkijk vanaf de zijkant en twee meter inkijk van achteren. Dat nodigt gluurders uit, terwijl ik aan het Netflixen ben, lui uitgezakt op de bank. Knot op mijn kop, huispak, make-up eraf. Nee, dat is voor niemand leuk. Verloedert ook de buurt zo.

Plisségordijnen bestellen dus. Online. Niet eerst kijken in de winkel. Heb jij hier ervaring mee? Gouden tips en handige weetjes? Thanks!

Liefs,
Lindsay

12 reacties

 1. Hier ook heel lang getwijfeld. Uiteindelijk voor houten jaloezieën van de Praxis gegaan. Maatwerk. Voor dat bedrag konden we ook de achterzijde van de drie verdiepingen van ons huis laten schilderen, maarja.. twee losse uit het standaardassortiment voor een paar honderd euro vond ik dan weer geen potje voor een groot raam. Hier 3.20m.. We verwachten het over een weekje, dus ik ben erg benieuwd! Met de plissé gordijnen kan ik je dus helaas niet helpen.. veel succes ermee, wie weet iemand anders met ervaringen en tips?!

 2. Ik zit nog te twijfelen wat ik voor de ramen wil! Plissé gordijnen zijn niet zo mijn ding, maar vind het wel mooi hoeveel licht er doorheen komt! Zelf wil ik houten jaloezieën, maar die zijn belachelijk duur :( Ik vind die kleine webshops meestal wel te vertrouwen ja, tegenwoordig ;)

 3. Yes hele goede ervaring met sundiscount.nl. Wij hebben daar ook plissé gordijnen besteld en die zijn super. Inderdaad eerst kleurstaaltjes besteld om de dichtheid en kleur te bepalen. Het zijn echt top kwaliteit plissés en gaan al jaren mee. (Geen aandelen hier, had ik ze maar ;p). Dus de moeite waard om even de site te bekijken. Succes!

 4. Net verhuisd en dus ook op zoek naar gordijnen. Ook plisségordijnen oa. Ben benieuwd waar je uiteindelijk mee komt en waar je het gaat bestellen. Ik lees even mee :)

 5. Jaloezieën fabriek zuid! Aanrader!
  Is van mijn opa geweest, zoon van zijn toenmalige compagnon heeft het over genomen en zijn super aardige mensen die verstand hebben (en op maat maken!!) en super kwaliteit serieus!

  Succes met je zoektocht!

 6. Ik heb zelf mijn vouwgordijnen bij Veneta besteld. Ze hebben daar ook plisse gordijnen en komen gratis bij je thuis langs om alles op te meten en om jou ondertussen rustig alle stalen te laten bekijken. Het monteren van de gordijnen vond ik verhoudingsgewijs wat prijzig, maar verder vond ik de kwaliteit en de service heel goed in verhouding met de prijs. :) Bij hema, praxis etc kon ik het niet of nauwelijks goedkoper vinden en dan had ik zelf moeten meten. Lang verhaal kort; wat mij betreft is Veneta een aanrader.

  1. Sluit ik me helemaal bij aan! Wij hebben ze ook bij Veneta besteld, komen langs met koffer vol stalen, geduld en heldere uitleg. Fijne service, prachtige gordijnen. Zijn er nog altijd heel blij mee!

 7. Plilssé gordijnen zijn een mooie en sfeervolle oplossing. Nadeel van plissé in het algemeen is het zwakke optrek mechaniek. Met 30 jaar ervaing in de branche zie ik dat plisse gordijnen in grote maten het sneller begeven. Als top down je vookeur heeft, kun je ook denken aan vouwgordijnen top down. Die stop je zó en de wasmachine en kunnen langer dan 10 jaar mee. Deze zijn anders opgebouwd en hebben een veel sterker optrek mechaniek. Ook een raamdivider is een moderne stijlvolle oplossing die strak voor het raam hangt . Deze heeft geen koorden voor het raam zoals een plissé.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *