(*) WONEN Verschillende eetkamerstoelen combineren


(*) samenwerking

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben niet met fantastische stijl-genen geboren. Ik heb mijn eigen stijl echt moeten ontwikkelen. Mijn studentenkamer als 18-jarige was een soort ratjetoe van roze muren, een kroonluchter, zeil met een printje en een opblaasbare Ikea-bank in panterprint. Het enige consistente dat uit die tijd is overgebleven is de panterprint. Dat draag ik al sinds ik tiener ben en stiekem is het mijn droom om net als wijlen Nel Veerkamp mijn kist te laten bekleden met leopard. Maar dat duurt nog minstens 70 jaar jongens, dus laten we niet op de zaken vooruit lopen. 

 

Ik heb echt moeten leren wat ik mooi vind en vooral: of de dingen die ik mooi vind, ook bij elkaar passen. Ik begon met simpelweg kopiëren uit de Ikea-gids. Het eerste appartement dat René en ik deelden, was bijna 100% Ikea. Uiteraard lekker billig en het sloot weliswaar naadloos op elkaar aan, maar echt stijlvol of uniek was het niet.

Het volgende appartement dat we betrokken – ik was inmiddels 27 – was een mix tussen woonmagazines, Sex and The City, Ikea en Pinterest. Absoluut een stuk rustiger dan mijn studentenkamer en minder doorsnee dan ons eerste appartement. Ik volgde de woontrends en mixte dit met eigen spullen.

We trouwden vanuit dit appartement en kochten van onze enveloppen een Chinese bruidskast, een massief eiken eettafel en een zestal stoelen, die konden nog van het budget af. De Chinese bruidskast en de eettafel zijn echt op ons lijf geschreven. Die blijven bij ons tot we naar een bejaardenwoning verkassen en hopelijk neemt T. de meubelstukken dan zelf in huis en worden het familiestukken.
De eetkamerstoelen, die was ik eigenlijk al een tijdje zat. Ik biechtte dat afgelopen maart al aan jullie op in mijn wonen-blog. Eerlijk is eerlijk: ze zitten heerlijk. Maar de zetels waren bruin nepleer, met chromen buizen en in ons nieuwe huis, wat heel licht en luchtig is, waren de stoelen wat zwaar. Ze staken ontzettend af tegen de lichte vloer en oogden daardoor grauwig en dof.

Ik wilde graag nieuwe eetkamerstoelen, maar dan het liefst wel types waar we nog jaren mee kunnen doen. Een goede, weloverwogen keuze, bewust bedacht en gecombineerd. Ik deed online inspiratie op en realiseerde dat ik niet meer zes dezelfde stoelen zou willen hebben. Dat vond ik tricky, want hoe kies je verschillende stoelen die bij elkaar passen – maar niet hetzelfde zijn -, zonder dat het een chaotisch geheel wordt?

Ik heb er lang en veel over nagedacht en gelezen, toen ik toevallig een bericht van woonwinkel Flinders kreeg. Ik kreeg een waardecheque waar ik twee stoelen voor kon uitkiezen en zou daar een blog over schrijven. Ondanks dat mijn blog op een lager pitje stond, stuurden ze mij een mailtje en omdat ik tóch al bezig was met nieuwe stoelen, kwam dit eigenlijk prima uit. Zo gezegd zo gedaan.

Roze Albert Kuip stoelen van Zuiver – Flinders

Ik viel als een blok voor de Albert Kuip stoel van Zuiver in de kleur roze. Wat een plaatje! Lekker fris, maar toch eigen en persoonlijk. Ik bedoel: niet iedereen kiest voor roze eetkamerstoelen, maar hier waren we het unaniem over eens. Dit past bij ons interieur en onze smaak.

De Zuiver Albert Kuip stoel met armleuning zit supercomfortabel, past goed onder onze eettafel en de rugleuning is enigszins flexibel, dus lang natafelen met een wijntje met vrienden zit heerlijk!

Mix en match je eetkamerstoelen: mijn tips

Behalve de stoelen van Flinders, had ik ook al twee andere stoelen op het oog. Ik koos voor twee zwarte, rotan stoelen van Kwantum en twee houten, witte bistro stoelen van Dille & Kamille. Het staat prachtig en ik ben er heel blij mee! Ondanks dat het drie verschillende soorten stoelen zijn, van andere winkels en merken, passen ze toch goed bij elkaar.

Ik heb bij het uitzoeken van de eetkamerstoelen rekening gehouden met:

1. HOOGTE
Door de hoogte van de rug enigszins op gelijk niveau te houden, sluiten de stoelen mooi op elkaar aan. Er steekt niets bovenuit en doordat ze optisch van dezelfde hoogte lijken, geeft dat eenzelfde gevoel;

2. POTEN
De poten staan allemaal hetzelfde. Sure, de poten zijn niet hetzelfde, maar ze lopen allemaal uiteen. Dat hebben de stoelen met elkaar gemeen, waardoor je toch dezelfde vibe krijgt als je naar beneden kijkt;

3. BREEDTE
De breedte van de stoelen is vergelijkbaar. Niet één bombastisch brede stoel en een piepklein, smal stoeltje. Houd daarom rekening met de afmetingen van de breedte en de hoogte van de stoelen, zodat ze niet teveel van elkaar verschillen;
4. MATERIAAL
Al mijn stoelen zijn van ander materiaal: kunststof, hout en rotan, maar doordat ze qua afmeting, hoogte en breedte op elkaar lijken, wordt het toch één geheel;
5. KLEUR
Zwart en wit zijn redelijk basic, waardoor ze eigenlijk overal bij passen. Welke kleur vloer of muur je ook hebt, of zelfs als je tafel ook wit of zwart is, zwart of wit schuif je zo aan. Zwart en wit past ook bij elkaar, evenals bij houtkleuren of juist andere kleuren. Omdat ik zwart en wit als stoelkleuren heb, past roze er heel goed bij, want dat springt eruit. Toch is roze ook zacht. Ik zou persoonlijk bijvoorbeeld geen rode stoel bij deze witte of zwarte stoelen kiezen. Dat zou – in mijn beleving – te schreeuwerig zijn.

Ik ben heel blij met mijn eetkamerstoelen en echt trots op hoe ik het heb aangepakt. Goed nadenken over de verschillende opties, waardoor het ondanks de mix & match, toch mooi één geheel is geworden. Mijn eetkamer is echt af en ik denk niet dat ik ‘m ooit nog hoef te veranderen, want de stoelen zijn niet alleen mooi, maar ook lekker stevig van kwaliteit.

Heb jij dezelfde eetkamerstoelen in je woning of ook een gemixte set? Hoe heb jij dat aangepakt en ben je ook steeds beter in het stijlen van je huis en interieur?

Liefs,
Lindsay


4 reacties

  1. Heel goed doordacht, dat zie je ook gelijk! Want soms is het zo'n bij elkaar geraapt zooitje, terwijl je bij julie ziet dat het allemaal precies klopt en in evenwicht is.. knap gedaan hoor!
    Zo'n kuipstoel met flexibele rugleuning lijkt mij ook wel wat.. wij hebben nu twee zwarte imitatieleren kuipstoelen die eigenlijk net te laag voor aan tafel zijn en een zwarte imitatieleren eethoekbank. Dat is ook echt de blikvanger van ons interieur en mijn man en bezoek gaat daar ook steevast zitten, die gaat dus niet meer de deur uit! Maar de stoelen zouden we best wel kunnen vervangen..

  2. Hele mooie stoelen en goed doordacht! Aan onze gepimpte kringlooptafel staan ook verschillende stoelen: vier grijze stoelen waarvoor de Vlinder en Mier van Arne Jacobsen als inspiratie hebben gediend en twee echte vlinders in grijsblauwige kleur. De neppers worden via Marktplaats langzaamaan vervangen door echte :)

  3. Ontzettend gaaf zo! Mijn eerste eigen appartementje is nog een beetje van alles wat, maar ik neig ook steeds meer naar licht (wit) gecombineerd met een paar pasteltinten. Straalt voor mijn gevoel het meeste rust en ruimte uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *