WONEN – Licht, ramen en decoratie

Header Velux november 2014Zoals ik onlangs schreef, hebben we bijna een eigen huis, een plek onder de zon. De woning is van zichzelf erg licht en dat is precies wat ons zo aantrok aan het huis. Hoewel de woning voldoende ruimte biedt, is er ook mogelijkheid tot het uitbouwen met bijvoorbeeld een dakkapel. René droomt daarnaast van een lichtstraat in het keukengedeelte. Dat is zo’n raam bovenop het dak, waardoor je nog meer lichtinval hebt. Ik heb daarentegen al bepaald dat ik voor onze ramen Venetian blinds wil. Blinds zijn houten jaloezieën.

Daglichtstraat_lessenaar_280px

Met een VELUX lichtstraat lessenaarsdak maak je van een plat dak een glazen dak. Ideaal om in ons geval extra lichtinval in je keuken te creëren. Ik vind het ook iets chics hebben, zo’n glazen dak. De opening in het plafond en het binnenvallend daglicht leveren een ruimtelijk effect op, waardoor je woning ook groter oogt.

Ik ben overigens direct bang voor inbrekers, die dan via dat kleine raampje naar binnen piepen, maar dat is nergens voor nodig. De dakvensters in de lichtstraat zijn voorzien van HR++ veiligheidsbeglazing. De veiligheidsbeglazing is voorzien van een gelaagde binnenruit, waardoor de glasplaat niet versplinterd bij eventuele breukschade. Lekker puh boeven!

shutters39artikel1 shutters39artikel2

Qua raamdecoratie heb ik jaren gezworen bij gordijnen, maar toch vind ik het vaak onhandig dat je de gordijnen of helemaal open moet doen, of compleet dicht moet laten. Het is dus compleet donker, of de zon schijnt alsnog recht in m’n gezicht. Bovendien verkleuren ze na een tijd en slijt de onderkant (mijn gordijnen hangen heel nonchalant een paar centimeter over de grond) veel sneller dan de rest van de gordijnen.

Met blinds kun je de lichtinval veel beter doseren. Omdat je de lichtinval zelf in de hand hebt creëer je in iedere ruimte de juiste sfeer. Volgens de website van Eigen Huis & Tuin zijn houten blinds (of shutters, zoals ze ook wel genoemd worden) heel gemakkelijk zelf te monteren. Of je laat het je handige man doen ;-).

Ik vind lichtinval heel belangrijk in een woning en denk dat deze verbeteringen één van de eerste dingen op ons prioriteitenlijstje zijn.

Heb jij een woning met veel lichtinval? Heb je zelf aanpassingen gedaan zoals een glazen dak of dakkapel?

Liefs,
Lindsay

5 reacties

 1. Zo'n lichtstraat lijkt mij ook wel wat, al is het echt nogal onzin in ons toch-al-heel-lichte huis. Boven hebben we een plat dak, en in (of eigenlijk: op) de kamer die we als atelier voor mijn vriend hebben ingericht zit een lichtkoepel. Dat is echt heel erg fijn! In plaats van een donkere nis is het nu juist een heel mooi lichte ruimte. Echt kunstenaars-waardig ;) Zelf hebben we dus niet echt iets gedaan aan de ramen, omdat dat ook niet nodig was. Ja, ze een keer grondig lappen – dat scheelde al flink ;)

  Wij hebben in de woonkamer ook geen gordijnen, maar 'top-down plisse vouwgordijnen' ofzo, die kun je van boven naar beneden open doen, maar ook van onder naar boven. Zo kunnen we een 'balk' in het midden van het raam maken zodat niet iedereen constant naar binnen zit te koekeloeren (we hebben geen voortuin, zitten direct aan de straat), maar dat er nog wel licht van boven en onder die balk naar binnen kan. Bij shutters moet je ze toch ook altijd wel of allemaal open, of allemaal dicht zetten. Dus ik raad je top-down-dingen aan!
  (hier staat een foto, niet extreem duidelijk, maar in combinatie met de uitleg misschien wel: http://ockelsenco.nl/over/ )

 2. Wij hebben aan de achterkant alleen maar raam en ik ben gek op de lichtinval.. Wij hebben momenteel nog niks voor de ramen achter.. Ik weet gewoon niet wat ik wil.. Gordijnen zeker niet, maar ik wil ook niet iets wat het ruimtelijke gevoel dat er nu is opheft.. Echter met de zon en nu de dagen wat korter worden en je het wat knusser in huis wil wil ik echt graag iets voor de ramen.. Ik ben er alleen nog niet helemaal uit wat. Vind pliségordijnen super gaaf, maar wel een beetje prijzig (als je beetje kwaliteit wil)..

 3. Ha, wij hebben het toevallig allebei :) shutters in de badkamer en een lichtstraat in de keuken.

  Shutters houden inderdaad vooral licht tegen, en je hebt geen vrij zicht naar buiten. Om die reden zou ik ze niet in mijn woongedeelte willen (al kun je ze natuurlijk opzij klappen). Het geeft wel een prachtig klassiek gezicht wat in ons geval goed past bij ons jaren '30 huis. Shutters zijn wel mega prijzig. Wij betaalden om en nabij 500 euro voor 1 raam!

  Een lichtstraat is echt supermooi en absoluut toegevoegde waarde aan je huis als je het mij vraagt. Wij hebben een klassieke lichtstraat gekocht via Niek Roos, met uv-werend glas. Nog geen seconde spijt van gehad! Plaats hem zo dicht mogelijk tegen je gevel zodat het licht ver naar binnen valt.

  Veel plezier met oriënteren en inrichten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *