WONEN Een eigen huis, een plek onder de zon

Header Een eigen huis gekocht lindsayvallen.nlEen eigen huis, een plek onder de zon. En altijd iemand in de buurt die van me houden kon. Laa la la la laa la la la laa! 

Het is nu écht officieel: de financiering is akkoord, er staat ‘Verkocht’ op Funda.nl en 31 december a.s. krijgen we de sleutel van ons eerste, eigen huis. Wauw. Vorig jaar november hebben we een eerste afspraak met een hypotheekadviseur omdat we ons verveelden na de bruiloft en zin hadden in een nieuw project ;-). Just kidding, de tijd was na 5 jaar samenwonen in huurwoningen rijp om ons te oriënteren op  een eigen woning. Ons huidige vierkamerappartement – wat we particulier huren van de woningbouw – is voor ons prima betaalbaar en erg ruim. Toch merkten we dat we graag iets ‘voor onszelf’ wilden, ook omdat je op deze manier wat opbouwt en investeert in b.v. een oudedagsvoorziening. In november 2013 bezichtigen we onze eerste woning, maar pas in september 2014 vinden we een woning naar onze smaak. 

Ik blogde in mei jl. al in het Stad vs. Dorp artikel dat de zoektocht naar een woning zich van Utrecht naar Houten had verplaatst. Ons droomhuis hebben we dan ook in Houten gevonden. Ik denk dat we het afgelopen jaar ongeveer 20 à 25 huizen gezien hebben. Best heel veel! Maar we hadden overal wel iets op aan te merken. Te kleine slaapkamers, een tuin ter grootte van een postzegel, uitzicht op een parkeerhaven en vooral: onhandig ingedeelde woningen. De indeling van een woning is zo belangrijk! Dat maakt een woonkamer, ondanks de oppervlakte, praktisch of juist niet.

Door veel huizen te bekijken, realiseerden we ons steeds meer waar we zelf naar op zoek zijn. Geen enkele woning vonden we de moeite waard om een tweede bezichtiging in te plannen. Tot afgelopen september. Op een zaterdagmiddag wandelden we op ons gemak door de woning, terwijl de bewoners vertelden over hun huis. Er was geen makelaar bij, de bewoners regelden zelf de bezichtiging. Dat is niet uniek en hebben we al vaker meegemaakt. De rondleiding startte op zolder en langzaam liepen we langs iedere verdieping van het huis, tot we in de tuin eindigden.

Wat we zagen, beviel ons wel. Een hoekwoning met extra veel lichtinval en ruime tuin. Bovendien maar buren aan één kant, waardoor je een vrijer gevoel hebt dan bij een rijtjeswoning. Een grote tuin met mogelijkheden tot een zomerse zithoek voor ontelbare avonden BBQ-en met een vuurkorf. Een woonkamer met veel ramen, maar ook een prettige indeling waardoor er automatisch een afgebakend gedeelte voor koken, eten en leven ontstaat. Drie flinke slaapkamers op de eerste verdieping en een badkamer mét bad. Dat was één van mijn eisen ;-). Tot slot een ruime zolderverdieping waar ik mezelf al helemaal zag bloggen, schrijven en René gamen. Een soort extra leefruimte voor onze hobby’s.

In de auto terug keken René en ik elkaar aan. Ja hè? We dachten het allebei. Toen werd het pas echt spannend. Een tweede bezichtiging volgde en het klikte ontzettend goed tussen ons en de verkopers. Dit keer hebben we samen ruim twee uur gekeken, gemeten en uiteindelijk zaten we met z’n vieren (wij en de verkopers) aan de eettafel met een bakkie koffie. Dit huis voelde zo vertrouwd! De dag erna stuurden we de verkopende partij een e-mail om aan te geven dat we heel gecharmeerd zijn van de woning en verwachten snel een bod uit te brengen.

Toen was het tijd om weer met de hypotheekadviseur om de tafel te gaan. Het scheelt in ons geval dat dit ‘gewoon’ een collega van mij is. Ik werk bij een financiële instelling en dat heeft in dit geval voordelen, zoals hypotheekrente met personeelscondities en kosten die ik weer kan declareren bij P&O. Vergelijk het met werken in een kleding- of schoenenwinkel, waar je als personeel ook korting krijgt. Maar dan op je huis. Dat scheelt en daar zijn we erg blij mee. Maar dat maakte de gesprekken met onze adviseur ook wat minder spannend en eng, want het is gewoon op m’n werk en hij ziet ons naast klanten, ook gewoon als een collega tegen wie hij ontzettend eerlijk is. We checkten de laatste rentestanden, de verschillende hypotheekvormen en spraken ons bod door.

Het allerspannendst was die maandag erop. Een bod uitbrengen.
Na werk mailden we ons bod aan de makelaar, met in de cc de verkopers. Dat is volgens mij niet gebruikelijk, maar dankzij de goede klik tussen de verkopers en onszelf hebben we heel erg open kaart gespeeld. Groot was de vreugde dan ook toen we dinsdagochtend door de makelaar gebeld werden: ze waren akkoord met ons bod! WOW! René belde mij en we waren allebei echt flabbergasted. Een huis gekocht!

Wat volgde waren enkele administratieve handelingen, zoals het ondertekenen van het koopcontract (de blije foto bovenaan deze post ;-) en het regelen van verzekeringen plus het accorderen van de financiering. Blooper: ik bleek op alle pagina’s mijn paraaf te hebben getekend, maar niet mijn handtekening op het koopcontract te hebben gezet! Terwijl zowel de makelaar als wij vieren iedere pagina samen doorgelopen hebben. Maar ik wilde het heus wel hoor! ;-)

Voor deze administratieve rompslomp en de termijn voor het voorbehoud van financiering staat 6 weken. Ik kan je vertellen, dat zijn lange weken ;-). Niet zozeer voor mijzelf, want ik kan van dat soort dingen eigenlijk niet nerveus worden. Maar René telde de dagen af, haha. Als het maar goed komt, als alles maar lukt, zo ijsbeerde hij vaak door de kamer. Afgelopen maandag kwam het verlossende woord: krediet geaccepteerd! Het dossier is beoordeeld en akkoord bevonden. Wat een fijn nieuws! Nu is het écht echt!

Gelukkig duurt het nog even voordat we aan de slag kunnen, hoewel er niet veel gebeuren moet. Daar hebben we onze woning bewust op geselecteerd, want we hebben absoluut geen linkerhanden (René is zelfs het handigste klusvriendje dat ik ooit gehad heb!), maar we hebben allebei geen zin in ellenlange verbouwingen à la Help mijn man is klusser ;-). We hoeven alleen maar te schilderen en een nieuwe vloer te leggen en hebben daar twee weken fulltime voor uitgetrokken. In januari hebben we een maandje twee huizen: ons huurhuis en ons koophuis, maar vanaf februari zijn we helemaal officieel huizenbezitters en inwoners van Houten!

Ik vind het nog steeds zo gaaf, dit is precies ons droomhuis. Het heeft voor ons echt geloond om te wachten, niet alleen omdat we nu precies hebben wat we zoeken, maar ook omdat de rente het afgelopen jaar nog flink gezakt is ;-). We gaan per maand een paar tientjes meer betalen dan we nu voor onze huurwoning betalen, dus dat valt reuze mee. Bovendien betalen we nu mee aan de aflossing van onze woning, die over 30 jaar dan volledig afgelost is. Tenzij er weer een ontzettende economische crisis of keldering van woningwaarde is, zitten wij na ons 60e levensjaar woonlastenvrij. Dat is een heerlijk gevoel.

Straks is alles eigen en ik denk dat dit gevoelsmatig fijner woont dan een huurhuis. We wonen nu ook in een mooi, verzorgd huis, maar toch stoppen we niet al onze tijd en energie in de woning, want het is ‘maar’ een huurhuis. Ik ga de woningbouw niet spekken door een nieuwe badkamer of keuken te plaatsen. Dit soort verbeteringen kun je natuurlijk wel in je koopwoning aanbrengen, dat is tegelijkertijd een investering.

We hebben goed nagedacht over de lasten en kunnen de woning ook kunnen betalen als één van ons volledig arbeidsongeschikt raakt of wegvalt. Daar hoop je natuurlijk niet op, maar het is wel iets om (juist in deze tijd) rekening mee te houden. We lenen liever verantwoord en willen ook leuke dingen blijven doen. Anders zit je alleen maar thuis in je nieuwe huis en heb je geen centen meer over om überhaupt de deur uit te gaan.

Zucht. We hebben gewoon een eigen huis. Een plek onder de zon. Ik hoor de hele week René Froger in mijn hoofd en pin me suf op Pinterest naar inspiratie op het gebied van wonen en interieur. In november en december gaan we langzaam beginnen met inpakken en op 1 januari willen we, gewapend met een schaal oliebollen, onze nieuwe buren een prettig nieuwjaar wensen. Ik heb er nu al zin in.

Bezit jij een eigen woning? Vond je het aankopen van je eerste, eigen huis ook zo spannend? Of woon je voorlopig nog prima in een huurwoning of op kamers? Of zelfs bij je ouders, dat kan natuurlijk ook nog!

Fijn weekend en liefs,
Lindsay

PS: En omdat het een hilarische jaren ’80 videoclip is, hier René Froger met drie gezellige achtergronddames. Alles kan een mens gelukkig maken ;-)

28 reacties

 1. Gefeliciteerd met jullie stekkie!

  Jaaa ik vond het ook zo spannend om ons 1e huis te kopen. En het duurde zo lang, dat wachten tot alles rond was. We brachten in januari (2013) een bod uit en half april (2013) was het dan eindelijk van ons. In de koopakte was een fout gemaakt waardoor het allemaal weken langer duurde, en dat terwijl we onze huur al op hadden gezegd. Je begrijpt, dat was peentjes zweten.

  Ik heb eerst vervloekt dat je tegenwoordig 100% moet aflossen, kennissen van ons hebben het zelfde bedrag aan hypotheek maar slechts veel lagere maandlasten. Maar nu vind ik het niet meer erg en ben ik er net als jullie blij mee. Over 30 jaar heb je gewoon dat hele bedrag 'gespaard' en inderdaad iets voor je oude dag als je woningwaarde op het zelfde niveau blijft.

  Heel veel plezier de komende tijd! Moet er nog veel geklust worden?

  1. Dankjewel! :-) Oeh, daar zou ik ook zenuwachtig van worden, dat je ineens zonder woning zou zitten! En wat betreft dat aflossen, deel precies je mening. Veel mensen die vanuit de goeie, ouwe tijd aflossingsvrij hadden, merken nu met de huizencrisis dat er weinig overwaarde of zelfs schuld is, waarmee ze hoopten af te lossen. Er hoeft gelukkig niet veel geklust te worden, alleen verven en vloeren leggen, ideaal!

 2. Gefeliciteerd met jullie huis, heerlijk he!

  Heel herkenbaar stukje! Na onze trouwdag afgelopen juni wilden we eens gaan kijken naar een koophuis. Bij het 2e huis was het meteen raak en deze hebben we op 1 september gekocht.
  Pff echt een spannende periode was het daarna! Wij hebben 2x de termijn van de ontbindende voorwaarden moeten verlengen, omdat de hypotheekadviseur een fout had gemaakt met de offerte, en alles weer opnieuw moest. De verkopers dachten daardoor dat het ons niet zou gaan lukken, meestal als er 2x wordt verlengd is dat een erg slecht teken. En alles ging zoooo traag!!
  Nu is gelukkig alles eindelijk rond en 15 december krijgen we de sleutel!

  Ik kan niet wachten, en ben pas echt helemaal gerustgesteld en blij als we er daadwerkelijk in zitten!

  Veel geluk!

 3. Aiiii ik zou nooit een huis kopen als ik een betaalbare huurwoning heb! Dat je iets opbouwt vind ik ook vrij achterhaald met de rente van tegenwoordig. Ik zie het eerder als huren van de bank. En de bank is een slechte huurbaas. Maar zo zie je maar dat iedereen een ander idee van zekerheid heeft, zal ook wel aan de opvoeding liggen. Ik weet niet zo goed wat ik met deze comment wil zeggen, jullie zijn immer de gelukkige eigenaren. In elk geval: veel geluk in het nieuwe huis!

  1. Ik lees nu trouwens pas goed de alinea over de financiële planning. Verstandig hoor, ik was misschien te snel (en nogal sceptisch door zoals ik al zei mijn eigen omgeving). Hebben jullie ook een verpande overlijdensrisicoverzekering?

   1. Hi Noelle, geen probleem hoor, ik vind het juist leuk om meerdere meningen en feedback te horen :-) We komen allebei uit een gezin waar onze beide ouders geen koopwoning hebben en merkten juist dat het in hun situatie nu balen is dat ze nog steeds dezelfde woonlasten hebben na hun 60e, terwijl het inkomen daalt met de pensioengerechtigde leeftijd. Na het overlijden van mijn vader in 2006 was er geen overlijdensrisicioverzekering, juist omdat mijn ouders geen koopwoning hadden. Maar de lasten zijn voor mijn moeder moeilijk alleen te dragen, terwijl de woningnood en het aanbod (hier in Utrecht althans) tot dusver nog niet toelaat te verhuizen. Dus dat is weer de andere kant van huren. Maar we hebben inderdaad goed nagedacht en zijn ruim onder onze maximale woonlasten gebleven. We gaan per maand netto 11 euro meer betalen voor deze woning ivm onze huurwoning en hebben inderdaad een flinke overlijdensrisicoverzekering om eventueel noodlot te dekken. Maar laten we uitgaan van een fijne 30 jaar samen wonen in ons huis ;-)

 4. Oh, dit is zo herkenbaar! Hoewel wij er nog volop in zitten. Ons bod is geaccepteerd (na goed onderhandelen) en nu gaat de hele financiële romslomp beginnen. We hebben ons van te voren al goed laten informeren wat we max konden lenen en zitten daar nu ver onder. En toch ben ik bang dat er uiteindelijk iets gebeurt (onze situatie is niet direct standaard…) waardoor het toch niet meer door kan gaan. Maar we moeten nu al wel van alles gaan regelen omdat we anders daarmee te laat zijn. We gaan nog wat (laten) verbouwen. Veel plezier en succes met verhuizen!

 5. Gefeliciteerd!! Ben benieuwd naar alle home-tours die ik hier natuurlijk wel verwacht ;)
  Wij wonen inmiddels een week in ons koop-klushuis waar we in twee maanden enorm verbouwd hebben en het bevalt (ook zonder plinten) uitstekend. En precies wat je zegt: het is óns huis, dus alles dat we doen, doen we voor onszelf – niet voor de huisbaas. Heerlijk!

  1. Gefeliciteerd ook Marieke, wat heerlijk dat jullie er nu écht wonen! Wij wonen hier na 3 jaar ook nog steeds met peertjes (en nog steeds geen lamp) op het toilet hoor, oeps ;-) Ik kan me inderdaad niet voorstellen dat ik niets over ons nieuwe paleisje zal bloggen, dus stay tuned :-)

 6. Gefeliciteerd! Klinkt als een heerlijk huis! Ik ben nog maar één keer in Houten geweest maar vond dat er daar echt een heel prettige sfeer hing, zou ik ook wel kunnen wonen. Veel plezier met inrichten (en vergeet er niet over te bloggen ;) )

  1. Dankjewel Karin! Ik ben alweer aan het rondsnuffelen op jouw blog ter inspiratie :-). Sowieso een witte vloer (dat las ik bij jou ook laatst toch, als je opnieuw de vloer mocht kiezen :-). En ik denk inderdaad dat er tzt zeker wat blogs aan gewijd zullen worden ;-)

 7. Gefeliciteerd! Echt een droom voor mij (maar helaas ben ik nu op zoek naar iets huurbaars in Utrecht). Weet je toevallig of je huidige huurbaas meer goedkope huisjes verhuurt?

  1. Hi Jozien, dankjewel :-). Wij huren via Mitros, dat verloopt volgens mij grotendeels via Woningnet (met inschrijving). Een vrije sector-woning zoals wij die van hen huren, heeft geen inschrijving nodig, maar is wel 750 euro per maand, aan de prijzige kant voor in je eentje.

   1. Top, bedankt! We zijn met z'n tweeen, dus dan valt 750 euro best mee! Ik heb nu iets van 4 jaar inschrijftijd bij Woningnet maar nog nooit naar de vrije sector huur gekeken, dat ga ik meteen even doen! Merci!

 8. Gefeliciteerd, wat leuk voor jullie!
  Mijn vriend en ik wonen samen in een appartement dat we huren van zijn vader. Ruimte zat, er zitten drie slaapkamers in, en op 15 min fietsen van het centrum van Utrecht. Bij mij kriebelt het nog totaal niet om iets anders te zoeken. Voorlopig wonen we hier goed!

 9. Zooo herkenbaar! Wij ongeveer in hetzelfde schuitje. Ik kom al uit een klein koop appartementje in Tolsteeg in Utrecht maar sinds mijn vriend bij mij is komen wonen toch echt wat teveel op elkaars lip! Een randgemeente dat was ons wel duidelijk, we zijn overal geweest en hebben nu te horen gekregen dat ons bod geaccepteerd is in Nieuwegein. Het is zo onwerkelijk nog en het duurt nog tot half januari maar ik pin me ook suf op pinterest (ga gelijk jou bord even opzoeken ;-) ) toch ons eerste huisje samen! Het zal de leeftijd wel zijn he haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *