Wonen: De IKEA Pax/Komplement schoenenkast. (incl. vrouwengegil ;-)

lindsayvallen ikea pax komplement schoenenkast (10)

Aah! Ik hoor jullie mee gillen ;-). Sinds we hier wonen (kuch, september 2011), hadden we nog geen opberg-oplossing voor onze schoenen. Ik ben erg netjes op mijn schoenen en bewaarde deze in dozen, met van binnen dat dunne papier tussen de schoenen, gestapeld op een oude kast. Maar om telkens de schoenen in- en uit de doos op te ruimen, de stapel niet te laten omvallen als Jenga en aan de buitenkant van de doos het juiste paar schoenen te herkennen, bleek in de praktijk lastig. Toch wilde ik geen lelijke schoenenkast waar je je schoenen moet inproppen of staand op een plank (hallo, stof!). De zoektocht naar een ideale schoenenkast heeft me bijna 3 jaar gekost (mijn besluiteloosheid als Weegschaal speelt me nogal eens parten ;-), maar de uiteindelijke keuze is dan ook helemaal naar mijn smaak. Ontmoet mijn IKEA Pax/Komplement schoenenkast! 

lindsayvallen ikea pax komplement schoenenkast (9)

We hebben meerdere Pax kasten van Ikea voor onze eigen kleding, beddengoed en nu dus ook voor onze schoenen. Helaas zie je enigszins kleurverschil met onze oudere Pax kasten, maar om nu angstvallig de gordijnen altijd hermetisch gesloten te houden, gaat me te ver. So be it, dan maar kleurverschil.

lindsayvallen ikea pax komplement schoenenkast (6)

Voorheen dacht ik altijd: hè getsie, schoenen in een dichte kast, is dat wel fris? Tot ik bij Marieke (Brouwertje) zag dat zij in de Pax kast ook schoenen stalde en vroeg naar haar ervaringen. (Sport)schoenen even laten luchten voor het wegzetten, was haar advies. Hmm, dus als ik ’s avonds mijn schoenen uit doe en deze een nachtje laat luchten, kan ik ze ’s ochtends weer in de kast opruimen terwijl ik een nieuw paar schoenen pak. Klinkt praktisch, toch?

Zodoende bezochten René en ik (op een zaterdag! het viel gelukkig mee ;-) Ikea Utrecht en bekeken de opties. De buitenkant is een Pax garderobekast (klik hier voor de kast op de Ikea website) van 100 breed x 35 diep x 236 hoog. Deze hoogte is niet voor iedere woning geschikt. Wij wonen in een gelijkvloers appartement dus zijn al onze kamers even hoog, maar in sommige huizen is de eerste of tweede verdieping lager en zou kunnen dat de kast te hoog is.

lindsayvallen ikea pax komplement schoenenkast (2)

De indeling bestaat o.a. uit de Komplement plankinzet waar je schoenenvakken mee maakt (link). Wij hebben 5 Komplement plankinzetten, samen goed voor 20 vakken/paar schoenen die hier kunnen staan. Pumps, hardloopschoenen, ballerina’s en veterschoenen passen hier gemakkelijk in. Wij hebben maatje 42 (c’est moi ^^) en maatje 45/46 (hey, we leven op grote voet ;-) en zelfs onze Bigfoot schoenen passen in de vakjes.

lindsayvallen ikea pax komplement schoenenkast (7)

Hoge All Stars zijn qua hoogte wel het maximum van wat er in de vakjes past.

lindsayvallen ikea pax komplement schoenenkast (8)

Enkellaarzen of schoenen die iets hoger zijn, hebben wij op een Komplement plank gezet. We hebben om te beginnen 2 planken gekocht, maar zoals je ziet hebben we boven ruimte over. Binnenkort kopen we er nog 1 plank bij, zodat je de ruimte nog beter benut en de plank direct aansluit op de hoogte van de enkellaarzen.

lindsayvallen ikea pax komplement schoenenkast (3)

Beneden in de kast hebben we 1 Komplement lade (link). Hier bewaar ik kwetsbare laarzen van b.v. suede die niet zelf kunnen staan of Minnetonka’s. Bovendien bespaart het ruimte om de laarzen in een lade te leggen i.p.v. deze perse te willen neerzetten. Dan zou de plank heel hoog moeten worden en dat neemt onnodig ruimte in. Best slim hè?

lindsayvallen ikea pax komplement schoenenkast (4)

lindsayvallen ikea pax komplement schoenenkast (5)

Helemaal beneden hebben we 1 Komplement draadmand (link). Ideaal voor slippers, waterschoentjes, oude sportschoenen etc. Deze kunnen gemakkelijk bij elkaar in de mand zonder hier ruimte voor te gebruiken bij de vakjes of op een plank. Slippers zijn minder kwetsbaar en er passen er lekker veel van in de mand.

lindsayvallen ikea pax komplement schoenenkast (10)

De totaalprijs van de kast, inclusief alle inrichting zoals planken en lades (exclusief schoenen ;-), is iets meer dan € 250,- euro. Natuurlijk is dat veel geld, maar ik ben heel blij met deze oplossing. Het is een kast die ruimte biedt aan 20 paar lage schoenen zoals pumps en veterschoenen, 5 paar enkellaarzen, 5 paar hoge staande laarzen, 4 paar liggende laarzen, 6 paar slippers en 2 paar oude sportschoenen. 42 (!) paar schoenen, allemaal mooi opgeruimd in een kast waar ze netjes en schoon blijven. De kast heeft 10 jaar garantie en kan meeverhuizen naar een volgende woning. Bovendien kun je de inrichting zo weer aanpassen, het Pax systeem van Ikea blijft altijd in het assortiment.

Doordat de oplossing zo praktisch is, staan er alleen ’s nachts 2 paar schoenen naast de kast om te luchten. De rest van de tijd is alles netjes opgeruimd achter de deuren. Heel fijn! Ik ben erg tevreden met de IKEA Pax/Komplement schoenenkast en vind ‘m het geld helemaal waard. Bovendien vind mijn man het ideaal dat er nu een maximum zit aan het aantal schoenen wat ik (nog) kan kopen ;-). Ook goed voor mijn poging less is more wat te consuminderen. Als de kast ooit vol raakt, zal er een paar oude schoenen weg moeten voor er nieuwe kunnen komen :-).

Wat vind jij van de kast? Heb jij ook een handige oplossing voor je schoenen of liggen ze door het hele huis? 

xoxo Lins

10 reacties

  1. Netjes! Dat zou ik ook wel willen. Helaas kan ik dat nergens in huis kwijt. Misschien op zolder, maar dat vind ik ook weer zo'n onlogische plek. Wat wij hebben gedaan, is onze (mini) meterkast in de gang verbouwd tot schoenenkast. Ik moet hem delen met mijn vriend, we kunnen er niet veel in kwijt, maar gelukkig hebben we (of eigenlijk ik) niet zoveel schoenen. ;)

  2. Haha, handig he? Ik ben alleen zo ver dat mijn sportschoenen het niet meer redden met een nachtje luchten. ;) Dus die komen de kast sowieso niet meer in. De rest wel, echt ideaal!

  3. ideaaal!!!!!!!!!!!!! ik wil er ook een! En de prijs valt mij 100% mee.
    Ik hoop dat het inelkaar zetten ook mee viel? Gek genoeg heb ik altijd ruzie met ikeakasten in elkaar zetten ;-)

  4. Ziet eruit of dit EXACT is wat ik zoek… Snel eens meten hoe breed onze kast kan zijn. Ik ga misschien voor schuiven onderaan (maakt het wel wat duurder nog)… Ik sla aan het plannen! Ik heb er helemaal zin in!

  5. Oud bericht maar desalniettemin heb je me geïnspireerd en we hebben hem vandaag in elkaar gezet! Wel met een extra plank (hoeden en tassen) en andere deuren. Super blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *