Wauw, bloggen bestaat 20 (!) jaar + mijn antwoorden op dé blogvragen

Starstyle artikel compleet 20 jaar bloggen blogvragen(publicatie uit 2006: geïnterviewd door Starstyle magazine over bloggen)

Dankzij Marieke die ik – geheel in stijl – via onze blogs leerde kennen, kwam ik erachter dat bloggen dit jaar alweer 20 (!) jaar bestaat. Whoa! Karin, blogger achter met-k.com, maakte Marieke op haar beurt weer attent op dit heugelijke feit. Karin is één van ’s Nederlands eerste bloggers en stelde naar aanleiding van dit 20-jarig jubileum 3 blogvragen samen. In deze post beantwoord ik haar vragen. 

1. Wat is de voornaamste reden dat je een blog bijhoudt?
Mijn allereerste blog schrijf ik dinsdag 26 april 2005, alweer bijna 9 jaar geleden. Ik begin met bloggen omdat ik schrijven leuk vind. Als kind al ben ik druk met schrijven. Ik maak als 9-jarige zelfs een magazine voor kinderen in de buurt. Mijn magazine heet: “De Boekenwurm Club”, omdat ik ook gek ben op lezen. Het logo van mijn magazine is een zelf getekende groene worm met een brilletje.

Mijn ouders, familie en vriendinnetjes worden daarnaast gek van mijn interviews. Ik heb een My First Sony met microfoon en tape bandjes vol met allerlei interviews. Ik vraag iedereen het hemd van het lijf over van alles en nog wat en neem alles op. Op de middelbare school ben ik natuurlijk lid van de examenjaarboek-commissie. Kortom: ik heb al jong een passie voor schrijven, verhalen vertellen en journalistiek.

Mijn blog die ik start op lindsay.web-log.nl (ik was destijds ZO blij dat mijn eigen naam nog vrij was :-) biedt een nieuw platform mijn verhalen kwijt te kunnen. Ik vind het leuk te delen en schrijf vaak & veel. Ik vind het heerlijk al schrijvende te reflecteren op gebeurtenissen in mijn leven. Natuurlijk is niet alles autobiografisch. Bovendien heb ik een gezond gevoel voor entertainment en drama, dus compleet non-fictie is mijn blog ook niet ;-)

2. Wat is altijd constant gebleven in je blog en hoe je blogt en wat is door de jaren heen veranderd?
Constant is het persoonlijke aan mijn blog. Ik vertik het om slechts één onderwerp te kiezen waarover ik mag bloggen. Dat zou me waarschijnlijk niet eens lukken, mijn interesses zijn namelijk behoorlijk breed georiënteerd. Lifestyle, films, hersenspinsels, sport, relaties, mode, mijn lijf, uitgaan, boeken, muziek: dat is allemaal Lindsay.

Nu bloggen populairder wordt, lees ik dat één onderwerp kiezen zorgt voor een onderscheidend en populair blog. Zoals bijvoorbeeld specifieke mode- of beautyblogs. Misschien komt het omdat ik zelf een persoonlijk blog heb, maar ik vind mode- of beautyblogs (vaak) saai. Persoonlijke blogs bezoek ik graag, juist omdat ik verhalen van anderen kan lezen. Ik heb het idee dat ik met iemand meeleef en online leer kennen.

Wat er door de jaren heen is veranderd, is de kwaliteit van mijn blogs. In de beginperiode van mijn blog probeerde ik letterlijk maar wat. Korte tekstjes, vaak in dagboek-vorm geschreven, zonder aandacht te besteden aan spelling of grammatica. Ik ben verschrikkelijk slecht in d’s en t’s. Kofschip, ’t fokschaap, op de één of andere manier is het mijn zwakke plek. Maar ik word strenger op mijn eigen teksten naarmate ik langer blog.

Ook heb ik verschillende workshops gevolgd om beter te worden in het schrijven van teksten. Mijn blog beschouw ik als hobby. Net zoals ik met hardlopen train om beter te worden, train ik dat ook met bloggen. Tegelijkertijd wil ik nog steeds dat al mijn teksten 100% Lindsay zijn. Alsof ik hardop tegen een vriendin praat, zo schrijf ik. Soms hoor ik mijn eigen stem in mijn hoofd terwijl ik blogs typ. Creepy hè? ;-)

3. Kun je een moment beschrijven waardoor je blog zijn waarde en kracht liet zien?
Ik ben oprecht geroerd door reacties van meiden of vrouwen die, net als ik, strugglen met eetproblemen. Ik heb geen anorexia of boulimia maar worstel vaak met eetbuien, ik heb dwangmatige gedachten en patronen betreft afvallen en pieker hier vaak over in mijn hoofd. Bloggen doe ik in eerste instantie om dingen van me af te schrijven, maar ik had nooit verwacht zoveel bijval te krijgen van lotgenoten. Dat heeft me echt geraakt. Nu ik dit typ krijg ik alweer vochtige ogen van de lieve reacties, mailtjes en aangesproken worden in het echt.

Een vrolijker voorbeeld: in de voorbereidingen naar mijn huwelijk toe heb ik vorig jaar met zoveel plezier blogs geschreven! Telkens als we weer een stapje dichter bij de datum kwamen wilde ik dit meteen bloggen! Ik word zo blij van delen, bloggen is écht mijn uitlaatklep. Mijn blog is mijn dagboek en ik lees met veel plezier de afgelopen 9 jaar terug.

Soms voel ik me net Carrie uit SATC: nadat ik gedachten, problemen, films, kleding of feestjes met mijn vriendinnen heb besproken, kruip ik achter mijn laptop om dit met mijn blog te delen. Dan hoor ik hardop mijn eigen stem terwijl ik typ en ben instant gelukkig. Heerlijk, bloggen!

Heb jij een eigen blog (en hoe lang al)? Enne, als je mijn blog al langer leest, wat vind je er eigenlijk leuk aan?  :-)

– xxx – Lins

4 reacties

  1. Ik ben in 2003 (denk ik?) begonnen met een Livejournal, zoals het een goede alto toentertijd betaamde. Dat was een lekker duister stukje internet waar ik trieste gedichten in krom Engels plaatste en mijn boosheid op de wereld kwijt kon. Daarna ging ik ook over op web-log (nog steeds met de heerlijk alternatieve naam kwaakzegtdekip) en daarna hield ik een blogje bij op hyves. Toen een poosje niet geblogd, maar omdat ik voor mijn werk veel blog, begon het vorig jaar toch weer te kriebelen om ook voor mezelf te bloggen. Inmiddels heb ik een blog over snacks, chips en andere vette bekken samen met een collega en hou ik een persoonlijke blog bij over het proces rondom het kopen van ons huis, verhuizen en andere dingen die me bezig houden.

    Ik heb jouw blog ongeveer een jaar geleden ontdekt, toen heel stalkerig heel veel terug gelezen (sorry) en nu blijf ik hangen omdat ik het, net als jij, heerlijk vind om mee te lezen met de persoonlijke verhalen van mensen. Dat zijn ook altijd de eerste artikelen waar ik naartoe blader in tijdschriften en de leukste stukken om te schrijven. ^^

  2. leuk dat je het hebt overgenomen! ik vind het leuk om al die verschillende verhalen terug te lezen en waarom men ooit is begonnen en hoe het veranderd is (of niet.)

  3. Toen ik vorige startte met Insanity was ik op zoek naar andere mensen die hier al ervaring mee hadden en zo stuitte ik op jouw blog. Het enthousiasme waarmee jij schrijft en de diversiteit aan onderwerpen spreken me erg aan! Net als Nikki heb ik ook heel veel terug gelezen je lief en je leed en ja toen wilde ik meer weten.. Hmmm.. dit klinkt akelig stalk-achtig.. Ik kijk altijd erg uit naar je nieuwe blog en hoop dat je nog jaaaaren mag schrijven..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *