Van ruilen komt… juichen? Kledingruil van Jut & Jul – Utrecht

Flyer Jut Jul

Vriendinnen en ik weten het allang: van ruilen komt niet huilen, maar juichen! Sinds onze studietijd ruilen we (bijna) ieder seizoen kleding met elkaar. Miskopen, kleding die te groot of juist te klein is (geworden) en items die stiekem veel beter bij een ander staan dan bij jezelf. Met vuilniszakken vol ontmoeten we elkaar bij één van ons thuis, eten samen en daarna kan de grote modeshow ofwel ruilfestijn beginnen!

De in Kanaleneiland gevestigde Jut & Jul besluiten op grotere schaal een kledingruil te organiseren en vrijdag 2 mei bezocht ik hun Lentekriebels kledingruil
P1020738Jut & Jul, synoniem voor Phyllis en Naomi, ontmoeten elkaar tijdens hun studie SCW (sociaal cultureel werk). Phyllis vervult haar stage bij initiatief Eiland8 in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Leegkomende woningen worden als woon- en werkruimte verhuurd aan creatieve ondernemers en woningzoekenden. Samen met deze nieuwe huurders worden kunstprojecten gerealiseerd. Na haar stage dienen Jut & Jul samen een bestemmingsplan in en niet lang daarna openen ze hier een eigen vintage winkel.

Jut & Jul is een klein huisje vol creativiteit. Op vrijdag en zaterdag is de vintage winkel geopend. Recent hebben ze zelfs een webshop met vintage kleding gelanceerd. Naast het verkopen van tweedehands kleding en woonaccessoires, organiseren ze ook evenementen zoals de kledingruil. Via Facebook zag ik hun evenement en als supporter van initiatieven in mijn stadje Utrecht stap ik vrijdagavond 2 mei binnen aan de Marshalllaan.

P1020746En ik ben niet de enige! Het is gezellig druk in de voormalige huurwoning.
Het kledingruil systeem werkt simpel volgens de Jut & Jul ruilregels. Iedereen mag maximaal 5 stuks meebrengen. Dit kan kleding, schoenen of tassen zijn. De kleding wordt gecontroleerd of het schoon en intact is. Geen onderhemden of basic topjes, ook geen verwassen of versleten kleding. Dit geldt ook voor schoenen en tassen. Op de Facebook-pagina van Jut & Jul staat: ‘Zodat iedereen weer met wat moois naar huis kan’.

P1020743

Voor de ingeleverde stukken krijg je 1 punt per item (met een maximum van 5 punten). De kleding, schoenen en tassen worden opgehangen en uitgestald. Je ontvangen punten kun je vervolgens inruilen voor nieuw gescoorde items. Daarnaast zijn er al rekken gevuld met de vintage collectie van Jut & Jul, om het aanbod te vergroten.

P1020756Door de goede opkomst is er flink wat kleding te ruilen. Ik heb zelf bewust zeven kledingstukken meegebracht, ook om de Jut & Jul voorraad iets te vullen. Met 5 bonnetjes speur ik de ruimte af naar nieuwe items. Misschien verwacht je een vijandige sfeer omdat dit geen vriendinnen maar vreemden betreft die de mooiste items proberen te ruilen. Niets is minder waar. Populaire kledingstukken worden door meerdere geïnteresseerden gepast en eerlijk beoordeeld wie het beter staat.

P1020760P1020770Ik pas een leren jack, twee jeans en een jurkje. Ik ben de tweede geïnteresseerde in het jurkje, na mij past een derde dame dezelfde jurk. Mevrouw nummer drie staat de jurk het best, dus besluiten de nummer één en ik dat zij hem verdient. Zo gemoedelijk is het!

P1020769P1020740Er is muziek, er zijn hapjes en drankjes en dit alles volgens het ‘Pay what you want’-principe. Dit werkt verbazend goed, de pot blijft niet lang leeg. Juist door het vertrouwen, doet iedereen netjes een donatie. Stiekem vind ik dat heel cool. Je hoort soms negatieve verhalen over oplichting, de verharding van de maatschappij en egoïsme, hier werkt het ruilen en doneren wat je kwijt wil juist aanstekelijk. Dat vind ik mooi :-).

P1020774P1020776Omdat haren ruilen wat lastiger gaat ;-), is er ook een kapster aanwezig om je te voorzien van een nieuwe coupe. Angelique van Haarmode Van der Zalm vertelt enthousiast hoe zij Jut & Jul heeft leren kennen (in de kappersstoel natuurlijk!) en hoe leuk ze het vindt mee te werken aan dit initiatief. Tegen een kleine bijdrage laat ik mijn puntjes bijknippen, dat moest na de vakantie toch nog gebeuren. Angelique komt bij je thuis of knipt in Ondiep, dus mocht je in de buurt zijn dan weet je haar te vinden.

P1020758P1020761Ik vertrek tevreden met twee jeans en een jack en laat 2 bonnetjes die ik niet gebruik achter bij een meisje dat 2 bonnetjes tekort komt. Ze staat al even te passen en twijfelt welke kledingstukken ze moet kiezen. Opgelost! :-) Dankbaar neemt ze de bonnetjes aan en we kletsen nog even. Al met al heb ik de hele avond leuke gesprekken met wildvreemde mede-ruilers.

Ik ben enthousiast en kijk met een glimlach terug op de kledingruil en het initiatief van Jut & Jul. Kanaleneiland heeft niet altijd een goede naam en Eiland8 speelt daar goed op in door nieuwe initiatieven in de wijk te ontplooien. Hierdoor wordt de veiligheid en de leefbaarheid in de wijk verbeterd en een plek gecreëerd waarin een nieuwe community van kunstenaars, creatief ondernemers en studenten kan groeien. Dus geen negatief bericht over de stigmatisering van doelgroepen en criminaliteit, maar een positief blog en mijn persoonlijke support voor Jut & Jul.

Keep up the good work ladies! :-)

P1020778

6 reacties

  1. Leuk artikel en heel leuk idee!

    Maarre, nieuwe ‘initialen’ in de wijk ontplooien? Ik denk dat je ‘initiatieven’ bedoelde… ;-)

  2. Super leuk! Mijn vriend en ik runnen een budget blog in de breedste zin van het woord en willen dit ook gaan organiseren. Hadden hier een aantal dagen terug een artikel over geplaatst. Goed om te zien hoe enthousiast en soepel zoiets kan verlopen en hoe blij je mensen er mee kunt maken! Het jasje is trouwens echt héél leuk=)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *