Uitdaging: 11 maanden niét shoppen!


De geruchten had ik wel gehoord,
oh yes. Vorig jaar al, vernam ik via via over de Free Fashion Challenge. Een afstudeerproject waarin fashionista’s een jaar (lees: 365 dagen, 52 weken, winter, lente, zomer en herfst, 4 seizoenen) NIET (!) shoppen. Zucht, slik, hijg, heeft iemand een glaasje water en wat frisse lucht?

Toch vind ik het een bewonderenswaardig initiatief. De huidige consumptiemaatschappij, fast fashion (this week you’re in, next week you’re out), duurzaamheid, consuminderen, het uitdagen van je creativiteit en vindingrijkheid. En, hoewel ik niet een volledig jaar meedoe omdat ik een maandje later gestart ben op 1 februari 2012: I’M IN!

Free Fashion Challenge is een project om stil te staan bij kleding en diens waarde. Heb je dat shirtje nou echt nodig? Hoe kan een rokje eerlijk voor € 4,90 euro geproduceerd, gedistribueerd en verkocht worden? Kun je een jaar (!) lang niets kopen? Het doel? Je eigen creativiteit en stijl (terug)vinden!

Do you…
shop too much?
buy missbuys?
follow every trend and need a new wardrobe every season?

Want to
save money?
discover your own style?
shop responsibly?

 Argh! I signed up! Wish me luck!

3 reacties

  1. Gosh. 11 maanden! Wel een tof project hoor, maar aangezien ik elk jaar een paar keer op vakantie ga, is een heel jaar voor mij niet mogelijk. Ik zou dit eigenlijk ook wel willen doen, gewoon een heel jaar, maar dan behalve een paar items in mijn vakanties. Ik ga eens kijken! Veel succes alvast in ieder geval!

  2. Mooie uitdaging! Mijn kast is op het moment best leeg (stapeltje shirts/hemdjes, wat vestjes, twee spijkerbroeken, jegging, vier jurkjes, een rokje). Ik koop meestal uit luiheid/geen geld/geen geduld drie keer per jaar wat bij en op die manier slijt het eigenlijk sneller dan dat het erbij komt.

    Extreem trendy vind ik mezelf niet. Ik ben er sinds kort achter dat de meeste trends me ook gewoon niet (meer) staan omdat ik een zandloperfiguur heb met stevige rondingen. Dus geen minirokjes, shorts, 7/8 broek, chino, skinny jeans, a-lijntopjes, te lange rechte colberts, strapless, overdreven plooirokken en lubberbroeken á la boyfriend of harem. Eigenlijk alles dat nu al enkele jaren in de mode is dus ;) Ach ja, het scheelt weer shoppen!

    De H&M ban ik sinds een jaar, maar ben er ook achter dat merken die zogenaamd meer kwaliteit zouden moeten hebben helaas ook goedkope stoffen gebruiken en nogal krimpgevoelig zijn :( Mijn eigen doel is qua stoffen meer bamboe/hennep, duurzame eco-merken en ook weer wat vaker tweedehands (kringloop, Marktplaats). Mooie items die ik niet meer pas geef ik trouwens weg. Kleding die echt verwassen is gebruik ik voor een DIY of gaat in de textielbak.

    Wat is je plan? Je gaat neem ik aan kleding maken/vernaaien en ruilen. Mag je wel tweedehands shoppen of is dat een no-go? Er worden speciale ruilfeestjes georganiseerd (google maar eens op Little Green Dress), maar dat kost wel 15 euro aan entree. Als je vriendinnen hebt met een beetje dezelfde lichaamsbouw kun je natuurlijk mooi swappen! Ben erg benieuwd! Hoe dan ook: succes :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *