Trouwen: morgen ben ik de bruid :-) – etiquette en gebruiken

Nog één nachtje slapen: morgen ben ik de bruid :-). Anno 2013 trouwen veel stellen volgens eigen regels en gebruik. Wij ook. We vieren onze bruiloft klein en intiem, trouwen voor zowel de wet- als in de kerk en slapen voor & na de bruiloft gewoon in ons eigen bed. Toch vinden wij het leuk van ouderwetse gebruiken een eigen wedding-mix te maken.

IMG_2133

Het bruidsboeket
Volgens de etiquette koopt de bruidegom het bruidsboeket voor zijn bruid. Deze traditionele manier komt nog regelmatig voor.
Ook bij ons is de bruidegom degene die het boeket betaald. Wat ik feitelijk net zo goed zelf had kunnen doen, want we delen al een hele tijd samen een huishouden en bankrekening ;-)

De dag van de bruiloft haalt de bruidegom zijn toekomstig vrouw op en schenkt haar het boeket.
Goh. Wij wonen samen en slapen ook de nacht voor ons trouwen in ons eigen bed. Niemand liever naast wie ik wakker wil worden op onze grote dag. Ik moet er niet aan denken elders te slapen, dat zou onwijs veel stress voor ons beiden opleveren. Lekker samen slapen dus. Zodoende schenkt René mij ’s ochtends, als hij mij voor het eerst in vol ornaat in onze huiskamer ziet, het bruidsboeket.

Voor de huwelijksvoltrekking draagt de bruid het boeket in de rechterhand, na het ja-woord in de linkerhand. Wanneer het huwelijk zowel in het stadhuis als de kerk wordt voltrokken, blijft het boeket in de rechterhand tot het laatst voltooide ja-woord.
In ons geval is de laatste huwelijksvoltrekking in de kerk. Eerst beloven we elkaar eeuwige trouw voor de wet, vervolgens beloven we dit ook aan God. Het bruidsboeket draag ik dus een behoorlijke tijd in mijn rechterhand als ik de etiquette moet geloven, maar als ik het zat ben geef ik het gewoon aan de ceremoniemeester ;-)

Dan het betere smijtwerk: het bruidsboeket in een hysterische vrouwenmenigte werpen ;-) Vrouwelijke gasten die (nog) niet getrouwd zijn, verzamelen zich aan het eind van de feestavond achter de bruid. Jazeker, ondanks mijn bedroevende motoriek ga ik een poging wagen het bruidsboeket charmant over mijn rechterschouder te gooien. De dame die het boeket vangt is de volgende bruid. Goed je best doen dus ladies!

De kousenband
Sexy aan je rechterbeen, iets boven de knie. Een kousenband. Totaal onnodig, want ik draag geen kousen ;-). Toch heb ik er één te leen gekregen van mijn lieve vriendinnetje E. Something borrowed!
De getrouwde man kan de kousenband op verschillende manieren van het been halen, maar velen doen dit met hun tanden (!). Vervolgens werpt de bruidegom de kousenband over zijn rechterschouder naar zijn vrijgezelle vrienden.

Het kousenband-werpen komt vòòr het boeket-werpen. Eerst de mannen, dan de vrouwen ;-) De kousenband brengt geluk aan de vrijgezelle lucky dude die de kousenband vangt: hij is de eerstvolgende die trouwt. Is dat overigens werkelijk geluk voor een single vriend van René? Dat hij degene is die als eerst in het huwelijksbootje stapt? ;-)

De sluier
Volgens traditie is de sluier bestemd voor de walk down the aisle. Gesluierd op het moment dat je naar het altaar loopt, in mijn geval aan de arm van mijn kleine broertje (die overigens een kop boven me uitsteekt ;-). De sluier is meer een officieel ding bij de ceremonie en wettelijke overeenkomst. Lijkt mij logisch, het lijkt me onhandig eten tijdens het diner en op de dansvloer wil ik sluierloos shinen in the dress.

Vrijgezellen Lins (58)

Jeempie. Morgen is het zover. Trouwen. Buiten wat gezonde spanning heb ik zoveel zin in deze dag, ik kan het gewoonweg niet onder woorden brengen. Blije traantjes biggelen over mijn wangen terwijl ik dit blog. Ik kan me geen gelukkiger leven voorstellen dan met de man van mijn dromen aan mijn zijde.
Wij samen zijn een gouden duo en bezegelen onze gelofte met een gouden ring.

Morgen ben ik de bruid.

– xxx – Lins

13 reacties

  1. Wat een ontzettend blij bericht. Heel erg veel geluk toegewenst voor jullie twee! Ik hoop dat morgen de mooiste dag van jullie leven zal worden, en dat erna nog vele mooie dagen zullen komen. Geniet ervan!

  2. Ah, heel lief dit. Vooral de laatste alinea, wat leuk dat je dit ook zo opschrijft de dag voor je bruiloft (dat je toch nog aan je blog kunt denken, respect ;)). Heel Heel Heel veel plezier, geniet er van!

  3. Lindsay een hele fijne en mooie dag gewenst morgen, ik hoop dat jullie er volop heel bewust van zullen genieten. Ik wens jullie alle goeds geluk en heeeel veel liefde in jullie Huwelijk. Alvast gefeliciteerd en GENIET!!! :)

  4. Ik hoop dat je zult genieten vandaag. Sinds ik op nieuwjaarsdag las dat je ten huwelijk bent gevraagd was ik al enthousiast, ik vind het zo leuk om al je blogjes te lezen, vooral die over de voorbereidingen van het huwelijk. Ik ben erg benieuwd naar je blogjes als getrouwde vrouw! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *