Trouwen: de Chinese bruidskast

Het kan niemand ontgaan zijn dat wij binnenkort trouwen ;-). Het grootste cadeau is dat we deze prachtige dag samen vieren met ons gezin en inner circle of friends. Desalniettemin merken we dat onze gasten ons tóch graag iets willen schenken. Samen hebben we nagedacht over onze wensen en vinden het een mooi symbool als we met de giften iets blijvends kunnen aanschaffen.

Chinese kast Oosterse bruidskast WI1

We hebben in onze grote mensen-huiskamer nog altijd een studentikoze Ikea eettafel en likewise kast. Het is er nog niet eerder van gekomen een mooie eettafel of buffetkast te kiezen. Hoe leuk is het om na de bruiloft een eettafel en buffetkast aan te schaffen? Zodat we ook na ons trouwen bij het tafelen nog dagelijks aan deze fijne dag met lieve mensen denken :-)

Chinese bruidskast Oosterse kast WI2

Ons oog viel op de Chinese bruidskast. Volgens traditie wordt een Chinese bruidskast aan de (aanstaande) bruid gegeven als onderdeel van de bruidsschat. De twee halfronde sluitplaten op de deuren staan symbool voor de twee partners die tijdens het huwelijk samen één worden. Wanneer je de deuren sluit vormen de platen één geheel, net als de newly weds. Wat een geweldige betekenis!

In ons interieur zou een witte bruidskast geweldig staan. Iedere dag als we de buffetkast gebruiken denken we aan onze trouwdag en de gasten die ons samen de bruidskast geschonken hebben.

Vinden jullie de kasten mooi?

– xxx – Lins

4 reacties

 1. In "onze" traditie is het gebruikelijk dat ouders er 1 laten maken voor hun dochter. De twee halve cirkels vormen samen inderdaad 1 grote cirkel wat staat voor eenheid. De ronde vorm zelf staat voor eeuwigheid. Beide symboliek samen betekent dus voor eeuwig samen zijn.
  Het woord bruidsschat klopt wel, maar Chinezen kennen eigenlijk maar 1 echte bruidschat, en deze wordt eigenlijk niet aan de bruid meegegeven.

  Oorspronkelijk:
  De ouders van de bruidegom doet een huwelijksaanzoek dat goed gekeurd moet worden door de familie van de bruid. Omdat het gebruikelijk was dat de bruid dan bij de bruidegom en familie ging wonen werd er ook altijd een som afgesproken als dank voor het opvoeden van een keurige dame tot huwbare leeftijd. De som kan soms ook uit aantal koeien of onroerend goed en andere cadeaus, maar vaak ook gepaard met geld. Dit is dus volgens Chinezen bruidschat. Het bedrag bestaat meestal uit een lange reeks van meerdere 99999, 2222 of 33333 (hoe rijker hoe grote het bedrag). In het Chinees klinkt "lange 9" als 'voor altijd". 3 klinkt als lang leven. de 2 staat voor dubbel. Chinese zeggen dat al het goede in 2 komt (vooral tijdens bruiloft en alle versieringen horen ook symmetrisch te zijn). Soms wordt er ook een 8 gebruikt. 8 klinkt als rijkdom.
  Anders dan in andere culturen gaat de bruidschat dus van de man richting de vrouw.

  Vaak willen de ouders van de bruid ook zaken meegeven als aandenken. Dat kan dus in de vorm van een bruidskast. (Vaak wordt deze ook in smaak van de ouders gemaakt, dus ja, soms moet je maar hopen dat je ouder smaak heeft). Omdat de dochters vaak trouwen richting andere dorp/plaats, geven ze uit bezorgdheid ook veel sieraden van hoge waarde mee, zodat in geval van nood het bruidspaar dit kan verpanden voor geld. Dit hoort natuurlijk niet bij de oorspronkelijke symboliek, maar gebeurde veelal uit praktische overweging. En natuurlijk wordt dit laatste weer door de westerse beschaving gezien als bruidschat. Maar dit overtreft in het praktijk nooit het bedrag dat de bruid "betaald" voor zijn bruidegom. Daarom sparen Chinezen mannen hun leven lang, zodat ze kunnen trouwen :P. Het is namelijk ook gebruikelijk dat de familie van de bruidegom het eeft betaald.

  Melancholische oude Chinese verhalen verteld dan vaak dat dochters door deze symbolische constructies wel eens "verkocht" worden aan rijke families. Cliche verhaaltjes verteld eigenlijk altijd dat een arme boeren dochter, verliefd op een andere boeren zoon uit elkaar worden gedreven omdat een dochter is verkocht aan een rijke oude man die al 7 vrouwen heeft.

  Anyway….. dat is het verhaal achter de kast, en Chinese bruidchat.

  Na het lezen van dit stukje… begrijp je waarom ik jou het volgende wens.
  33333333333333333999999999999999992222222222 ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *