Tieten!

Of, eigenlijk, borsten.
Want, bij burlesque gaat het niet om plat vermaak, maar om erotisch entertainment. Het is striptease en cabaret tegelijk. Bloot, maar op een beschaafde manier.
Afgelopen zondag bezochten wij een burlesqueshow.

Duidelijk was onze onervarenheid met het bezoeken van soortgelijke shows. Schril stak ik af met mijn doodgewone jeans en shirt tegen het ervaren publiek met polkadots, hotpants, rozen in de haren gestoken en nepwimpers. Een bonte verzameling van mannen met hoeden en dames met roodgelakte nagels die sigaartjes vasthouden. Het sfeertje bevalt me direct. De setting is nachtclubachtig: een DJ met hoge hoed draait ouderwetse grammofoonplaten, op het podium veren en spiegels en glitterkostuums bij het bedienend personeel.

Het woord burlesque komt van het Italiaanse burla, dat grap betekent. Burlesque is dan ook een aangelegenheid vol knipogen. De dames ontkleden zich vaak die avond, maar nooit helemaal. Het slipje en bovenstukje – vaak niet meer dan twee tepelkwastjes – blijft aan. De burlesquedanseressen van nu hebben goed gekeken naar hun grote voorbeelden uit de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw, waaronder de bekende Betty Page. Na de Tweede Wereldoorlog was burlesque, dat halverwege de negentiende eeuw in het Victoriaanse Engeland ontstond, populairder dan ooit. In de jaren zestig verdween het. Niet bloot genoeg.

Vanavond is daar echter niets van te merken. De club zit tot de nok toe gevuld en iedereen wacht geduldig tot de show begint. Een oudere, gedistingeerde heer met glitterjas komt op. Hij zingt uit het repertoire van Sinatra en doet zeker niet voor hem onder. Vier schaarsgeklede dames met klompen komen het podium op. Onder hun Delfts blauwe rokken zien we wit kanten onderbroekjes. Terwijl ze de cancan dansen klapt het publiek geamuseerd mee. Gedurende de show wisselen de danseressen vaak van kostuum. Ze hullen zich in korsetten en babydolls, veren en satijn. Alles om de bezoekers op een stijlvolle manier te behagen.

De Nederlandse ster van de avond is Miss Beeby Rose, die mij een beetje doet denken aan de Amerikaanse Dita von Teese. Een prachtig lijf, entertainer en bovenal: ze bespeelt het publiek waanzinnig goed. Mijn Engelse buurvrouw en ik fluiten die avond meerdere keren op onze vingers wanneer Beeby zich ontkleedt. Onze mannen klappen terwijl ze elkaar ginnegappend aanstoten dat hun meisjes zo van de show genieten. Ik denk dat de populariteit van burlesque daarin zit. De stijlvolle striptease, gecombineerd met het grappige cabaret. Vrouwen genieten van de verleidingskunsten die nooit ordinair zijn, mannen zijn gelukkig met de echtheid van striptease zoals deze zou moeten zijn. De act zit goed in elkaar en de knipoog in het cabaret is scherp.

Deze uitgaanstrend is te leuk om te negeren. Bedenk daarbij de voorpret van het uitzoeken van geschikte burlesque kleding en je bent fan. Bij thuiskomst bedenk ik hoe sensueel ik me zou kunnen ontkleden. En hoe zou zo’n tepelkwastje zitten? Daar is de burlesque workshop op bedacht. Misschien is zo’n cursus geen slecht idee… De eerstvolgende burlesque shows is op 24 juli in Club 8 in Amsterdam. Daarnaast is er ongeveer twee keer per maand een burlesqueavond in het Amsterdamse Comedy Theater aan de Nes, Tease-à-GoGo geheten.
Genoeg tot om te oefenen dus. Tot dan?

En, oh ja, je kunt natuurlijk niet zonder burlesque artiestennaam.
Probeer hier de burlesque naamgenerator of doe hier inspiratie op.

Was getekend, met roodgelakte nagels,

Miss Bittersweet Blonde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *