Throwback thursday: Mijn herinneringen aan (foute?) muziek

Qmusic_ActionHeader_FouteParty_UITVERKOCHT

Over twee nachtjes slapen is het EIN-DE-LIJK zaterdag, de dag dat ik naar De Foute Party van QMusic ga! Ik roep al jaaaren dat ik hier naartoe wil, maar het kwam er nooit van. En dat terwijl ik zo ongeveer de grootste aanhanger ben van alles wat fout is. Hardcore, gabber, panterprint, naamketting, tatoeages, you name it. Ik ben ontzettend in mijn nopjes met de artiesten die komen optreden. Hallo Party Animals, lekker hakkûh ook op Flamman & Abraxas en meegieren met Geer. Enne, staat Paul Elstak weer onbetwist op de eerste plek in de top 500 van het Foute Uur?

Mijn outfit voor zaterdag hou ik nog even geheim, maar denk aan gabberwijffies uit de jaren ’90. Wat ik vandaag met jullie deel, zijn de herinneringen die ik heb aan bepaalde muziek. Die muziek staat in de top 500, dus blijkbaar is het fout. Maar daar denk ik bij sommige nummers heel anders over… 
Ik begin onderaan, je kunt de complete top 500 vinden op de site van Qmusic. Behalve de top 10, want die houden ze traditioneel geheim. Daarrrr gaan we!

468) Lemon Tree – FOOLS GARDEN
I wonder how, I wonder why, dit nummer maakt me altijd blij. Bij dit nummer denk ik aan scoutingkamp. Lemon Tree was een hitje toen ik op de lagere school zat en in de meivakantie op kamp ging met de scoutingvereniging. Ik was een trotse kabouter, inclusief fout blouseje ;-). Dit nummer zongen we voortdurend, tot ongenoegen van de leidsters.

445) Summer Nights – JOHN TRAVOLTA & OLIVIA NEWTON-JOHN
Buuuhuuut. OH.
Wie doet die ook altijd keihard en diep meezuchten? Ja toch! Ik was helemaal verkikkerd op Danny Zuko en wilde ook een roze jasje met Pink Ladies. Ik heb zelfs een keer Sandy gespeeld in de Grease-musical op scouting, ha!

436) De Eerste Keer – MAXINE & FRANKLIN BROWN
Hoera, Songfestival-nummers! Stiekem vind ik het Songfestival te gek, maar dit nummer kreeg toch een beetje een rare bijsmaak sinds die Franklin beschuldigd werd van seksuele intimidatie. Desalniettemin zing ik dit nummer graag hardop mee.

400) La Bamba – LOS LOBOS
Als kind swingde ik al graag en ik groeide bovendien op in een multiculturele buurt: bingo! Trafassi, Gloria Estefan en Los Lobos, dat heupen schudden is er met de paplepel ingegoten. La la la la la la bamba!

368) Can’t Fight The Moonlight – LEANN RIMES
Ah, Coyote Ugly. In het eindexamenjaar van de HAVO met mijn vriendinnen naar de bioscoop.  We hebben deze film geloof ik drie keer bezocht. We wilden ook samen in een bar werken en zingen zoals Leann Rimes. Uiteindelijk is niemand achter de bar gaan werken. Noch gaan zingen, haha!

356) Ticket To The Tropics – GERARD JOLING
De koning van de galm kan niet in mijn lijst ontbreken! I love Geer! Om te gieren! Er is niemand die zo een aanstekelijke lach heeft als Gerard Joling. Als hij lacht, ga ik ook onder de tafel. Wat een HEER-LIJ-KE vent! En hoe heeft iemand ooit kunnen denken dat hij hetero was? Kom op zeg, check even die videoclip van Ticket To The Tropics. Ik kan niet wachten om Gerard zaterdag live te horen galmen door de Brabanthallen.

335) Stiekem Gedanst – TOONTJE LAGER
Ah, dit is een persoonlijke, kleffe herinnering, wees gewaarschuwd. René is geen danser. Althans, niet toen ik hem leerde kennen. Ik was gemiddeld drie avonden per week op de dansvloer te vinden, hij was een barhanger pur sang. Op een gegeven moment stuurde hij me dit liedje als MP3 door, om te laten weten dat hij heus wel met me dansen wilde. Maar dan gewoon stiekem. Lief hè?

305) Ik Wil Niet Dat Je Liegt – PAUL DE LEEUW
Paultje toch. Toen je nog haar had en liedjes zong. Ik heb een hele cd van Paul de Leeuw, gekocht van het geld dat ik met mijn bijbaantje verdiende. Ik ben fan van Paul. Daarom mag deze cover niet in mijn lijstje ontbreken.

265) Say You’ll Be There – SPICE GIRLS
Mijn favoriete girlband, Spice Girls forever! Natuurlijk was ik Baby Spice, dûh. Ik droeg mijn haar in twee staartjes en had witte platform sneakers, net als Emma. Ik ken de hele choreografie van Wannabe uit mijn hoofd, nog steeds. En de clips, dat waren me toch feestjes! Ik zat gekluisterd aan The Box, TMF en MTV als er weer een nieuwe video van de Spice Girls verscheen. Zo ook bij deze, in de woestijn en met die TE GEKKE pakjes! GIRL POWER!

259) Meisje (Zo Lelijk Als De Nacht) – DJ MADMAN
Als de begintoon van DJ Madman komt, is het tijd om te bubbelen! Kun je je de videoclip nog herinneren? Die lange, blanke soepstengel die dan over lelijke meisjes rapt, haha. De teksten zijn bovendien om te gieren, zou Geer zeggen. Volgens mij leerde ik hier het woord ‘sma’ kennen en hoewel ik daarna nooit meer iets van DJ Madman heb gehoord, ben ik hem eeuwig dankbaar voor dit nummer.

249) Vamos A La Playa – MIRANDA
Gedurende mijn middelbare schooltijd heb ik niet veel crushes gehad. Ik was in de tweede klas verliefd op een bepaalde jongeman, wiens bijnaam Gabber-Jan was. Hij heeft waarschijnlijk nooit iets gemerkt van mijn affectie, sterker nog: volgens mij wist hij niet eens van mijn bestaan af, haha. In mijn latere jaren was ik gek op een andere jongen, maar ook dat was een strikt geheim. Alleen mijn allerbeste vriendin wist hiervan. Zij was ook verliefd, maar dan op een andere jongen. Om stiekem over deze jongens te praten, bedachten we geheime namen. Mijne doopten we Vamos. Ook met deze knul is het nooit wat geworden, maar nog altijd denk ik bij Vamos aan hem, wat eigenlijk best geestig is.

247) I Will Survive – GLORIA GAYNOR
Dit nummer heb ik gezongen tijdens karaoke op de Megafestatie in 1995 jongens! Gewoon op een podium, te midden van allerlei andere jongeren. Link van mij, hè? En ja, daar is videomateriaal van, maar gelukkig is VHS zo ouderwets dat ik het zelf niet eens kan terugkijken (ik heb geen videospeler, haha :-).

241) Zelfs Je Naam Is Mooi – HENK WESTBROEK
Henkie! Utregs trots Henkie Westbroek, met een nummer dat ik absoluut NIET als fout zou bestempelen. Het is toch een godseprachtig nummer? Of zie ik dat verkeerd? Julia stond hoog op onze namenlijst voor een meisje, tot René’s zus een Julie kreeg. Twee nichtjes: Julie en Julia? Nee, dat is geen doen. Maar het nummer blijft ongekend mooi. Net als de naam. Julia.

204) Spice Up Your Life – SPICE GIRLS
Laa la la la, laa la la laa la laa. Dit nummer vind ik ook één van de betere Spice Girl songs. Lekker catchy, een beetje heupen swingen en opnieuw een coole clip.

203) Boombastic – SHAGGY
Als het je nu nog niet duidelijk is, ik hou van bubbling, dancehall, schuren en billen schudden. Dit nummer bereikte me door de Levi commercial, wie kent ‘m nog? Ik geloof dat ik in groep 8 zat toen de reclame op televisie verscheen. Daarmee leerde ik ook Shaggy kennen, die daarna nog vele leuke hitjes scoorde. Maar geen is zo boombastic als zijn doorbraak in 1995.

202) You’re The Greatest Lover – LUV’
Met mijn twee nichtjes danste ik op dit nummer voor mijn tante’s bruiloft. Inclusief scrunchies en zelfgemaakte pakjes door onze moeders. Een optreden van formaat, ik geloof dat ik een jaartje of 9 was.

177) Little Green Bag – GEORGE BAKER SELECTION
Quentin Tarantino heeft dit nummer voor altijd veranderd. Filmkenners weten. Voor de nieuwsgierigen: Little Green Bag is een nummer dat gebruikt wordt in Reservoir Dogs. George Baker, die eigenlijk gewoon Johannes Hans Bouwens heet, heeft wel meer geniale (foute) hits gemaakt. Una Paloma Blanca bijvoorbeeld.

174) Freak Me – ANOTHER LEVEL
Let me lick you up and down, till you say stop. Wacht eens even, zong ik dit werkelijk woord voor woord mee op de middelbare school? Yep, zeker weten. Wist ik precies wat ik zong? Nee, zeker niet, haha.

161) Banger Hart – ROB DE NIJS
Op dit nummer deden we een dansje met de kerstmusical van 1996. Ik zat in de tweede klas en we hadden allemaal een groot, rood hart op ons zwarte t-shirt gemaakt. Aandoenlijk, ongetwijfeld.

156) Get Down (You’re The One For Me) BACKSTREET BOYS
JAAHAA! Eindelijk MIJN Backstreet Boys. Ik ben team Backstreet Boys forever en mijn favoriete BSB is Nick. Ik ben – net als talloze andere tienermeisjes – naar het concert geweest, terwijl de vader van één van ons achterin braaf stond te wachten. Get Down is wel mijn favoriete hit denk ik. Of toch Everybody?

155) Schudden – DEF RHYMZ
Langzaam speelden we de videoclip af om te zien of we onszelf zagen op het Zomercarnaval in Rotterdam. Nee, we zaten niet in de videoclip. Maar Def was ook present op de Megafestatie in de Jaarbeurs, dus toen konden we ‘m lekker van dichtbij bekijken. Maar, niet té dichtbij. We vonden ‘m namelijk ook een tikkeltje eng. Met die tong. Enzo.

149) Don’t Stop (Wiggle Wiggle) – OUTHERE BROTHERS
Ook dit nummer zongen we luidkeels mee. In groep 8. Het is eigenlijk schandalig, als je de teksten hoort. Put your ass on my face /I love the way your pussy tastes / Girl you got to suck my dick/ And you got to suck it quick. BIIIIIIIAAAAAATCCHHH!

147) Jolene – DOLLY PARTON
Okay, dit is absoluut fout, daar ben ik het volkomen mee eens. Maar als je niet keihard mee blèrt tijdens Jolene, dan ben je van steen. Ik bedoel: Dolly legt heel haar ziel en zaligheid, inclusief die voorgevel, zo op tafel. Je moet van haar vent afblijven Jolene, snap dat dan!

141) Dokter Bernhard – BONNIE ST CLAIRE & RON BRANDSTEDER
KARAOKE-ALARM! Als er ergens karaoke is, kun je er vergif op innemen dat ik DIT nummer wil doen. Zeg me alleen de waarheid maar. Nu, ik zeg het je. Geen schaamte, inclusief uithalen en dramatisch nee, neehee, NEEHEEHEE! En check even die jonge Ronnie Brandsteder gaan jongen!

114)  Dans Je De Hele Nacht Met Mij – DE SJONNIES
Een klassieker. De Sjonnies, ik ben gek op ze. Woord voor woord zing ik mee en René en ik hebben serieus overwogen om ze te boeken voor de bruiloft. Geen grap.

110) Pony – GINUWINE
HÉT ultieme schuurnummertje, als je het mij vraagt. Ik vind het niet gek dat ze dit nummer gebruiken in Magic Mike. Op onze schoolfeesten was dit ook gegarandeerd een volle dansvloer. Toen daggeren nog schuren heette en minder beladen was. Denk ik. Niemand greep in. Geen docent, niks. Iedereen mocht elkaar gewoon droogneuken, pardon my French.

106) Viva Forever – SPICE GIRLS
Dit nummer maakte mij een beetje verdrietig. De clip was prachtig, maar bevestigde de geruchten van een break-up. Waarom zouden ze anders als poppetjes uitgebeeld worden? Ik voelde het einde naderen en stopte mijn schoenen met dikke zolen achterin de kast. Snik.

73) Hava Naquila – PARTY ANIMALS
Daar zijn ze dan hoor! De Nederlandse hardcore feestbeesten, de Party Animals! Ik heb bijna alle single’tjes van de Party Animals, omdat ik de extra remixen vaak zo gaaf vond. Ik luister het album Good Vibrations regelmatig met hardlopen. Je gaat er gewoon lekker op, ja toch? Hava Naquila is één van mijn favoriete hits. Ik vind het stukje waarin de beat langzaam weer opbouwt, terwijl je weer met je benen kan schoppen als een echt gabberwijffie, het lekkerst.

68) Good To Go – FLAMMAN & ABRAXAS
Dit klinkt misschien een beetje gek, maar als er bij ons in de discotheek gevochten werd, zette de DJ dit nummer op. Dat zweepte de mensen zo lekker op, haha. Ik vind het te gek dat ik zowel de Party Animals als Flamman & Abraxas ga zien zaterdag. Good To Go heeft zo’n heerlijke, beetje ruige vibe en ik MOET hakkûh als ik dit nummer hoor.

Er hoort ook een film bij dit nummer, Naar De Klote! Geen Gouden Kalf-pareltje, maar een leuke weergave van de Nederlandse house- en drugscène met Tygo Gernandt als jong broekie. De videoclip is een compilatie van die film, maar als je een keer tijd over hebt, zou ik de film checken. Toch een stukje Nederlandse (gabber)cultuur, best geinig.

37) Everybody (Backstreet’s Back) – BACKSTREET BOYS
Deze clip was voor mij als horrorfan én Backstreet Boys-lover DÉ ideale combinatie. Lekker griezelen met de extra lange videoclip, bovendien één van de tofste BSB-nummers. Ik denk dat ik deze clip de beste clip van de Backstreet Boys EVERRR vind. Ondanks dat Nick er als mummy niet te florissant vanaf komt. Am I sexual? Ja, toch wel hoor Nick.

17) Why Tell Me Why – ANITA MEYER
Nog zo’n nummer waarbij je enthousiast gaat gillen als je de intro hoort. Althans, ik wel. When I was young I felt the need of learning, learning / Love I was told kept the wheel on turning, turning / Still I’m trying to find, peace of mine inside / For once in your life you feel the urge of knowing, knowing and wondering, why?

EN DAN GAAN WE LOS OP DAT MELODIETJE! Oh, wat een heerlijk nummer Anita, ik snap wel dat je hoog in de noteringen staat. Daar hoef je niet why tell me why voor te vragen.

Foute Uur nummers

15) Luv U More – PAUL ELSTAK
De top 10 houdt QMusic nog even geheim, maar Paul Elstak heeft de afgelopen jaren met Rainbow High In The Sky verschillende keren de eerste positie verdedigd. En terecht. Heerlijk, Hollands hakkûh. Misschien staat Luv U More niet in de top 10, maar ik zing en dans by heart mee met het repertoire van Paul.

You can make the sun turn purple / You can make the sea turn turtle / But you know you can never make me love you more.

En dat waren ze! Mijn favorieten uit de QMusic Top 500 van het Foute Uur. Ik heb de hele week de radio aan en raak al aardig in de stemming voor zaterdag. Onze outfits hebben we bijna volledig op elkaar afgestemd en als ik de beelden van voorgaande jaren zie, belooft het een absurd leuk feestje te worden. Nostalgie is fantastisch en ik heb genoten om dit overzicht voor jullie in deze blog te gieten, maar echt genieten is natuurlijk live losgaan op deze nummers.

Heb jij speciale herinneringen aan bepaalde (foute) nummers? En ben je ooit op het Foute Feest van QMusic geweest? We willen er vroeg zijn, dat tipte iemand me al, in verband met munten halen en de opening. Oh, als jij er ook bent op de zaterdag en je ziet me in mijn gabber-outfit, tik me dan even aan! Gaan we een potje hakkûh :-).

Liefs,
Lindsay

PS: Dit vind je misschien ook leuk om te lezen :-)
× COLUMN Piek vooral NIET tijdens je middelbare schooltijd
× Throwback thursday: Mijn bijbaantjes (tussen 1995 – 2000)
× Apenkooien! En andere dingen die ik mis (van de basisschool).
× Throwback thursday: Geslaagd! (in 2000 ;-)
× Hardcore will never die: Lindsay als gabbermeisje

Enne, hoe zag ik eruit als 13-jarige ten tijde van die foute hits? Zo dus:

5 reacties

 1. Ow heeerlijk!
  Word helemaal blij van je lijstje en al je herinneringen :)
  Ik ben BSB fan forever <3

  Pony van Ginuwine werd heel vaak gedraaid tijdens het discozwemmen in het zwembad..
  als brugger zwijmelde ik helemaal weg bij die jongens uit hogere klassen die Ginuwine zo goed mogelijk probeerden te imiteren, hahaha!

 2. Oh dat nummer van Leann Rimes heb ik ook grijs gedraaid en zovaak mee geblerd :) De film blijft ook leuk.
  Ik ben 1 keer naar de foute party geweest, vond het groot maar toch erg gezellig, alvast veel plezier!

 3. Heerlijk!!! Zo leuk dat jij in '83 bent geboren, I feel ya hier! Meisje (Zo Lelijk Als De Nacht) van DJ Madman vond ik ook zo grappig. De clip was in Arnhem opgenomen en meisjes die ik van de middelbare school ken speelden hierin.

  Lemon Tree vind ik nog steeds een heel stom nummer!

  Zo tof dat jij in de Tina stond! It van Stephen King vind ik nog steeds zo eng.

 4. Hahahahaha… Geweldige lijst! I love foute nummers! Ook groot fan van bubbling etc en die teksten.. We wisten echt niet wat we aan het zingen waren. Als je het nu hoort dan denk ik wel eens OMG really!!?!?!? Potje hakkûh ben ik ook niet vies van zodra er een nummer voorbij komt gaan die voetjes van de vloer. Moet zeggen dat ik nu ook snap waarom er soms een rustpunt in zo'n hakkûh nummer zit.. ff bijkomen… eeen dooor.. :)
  Ik ben nog nooit naar een Foute Party geweest wel eens naar een '90's party.. Briljant! Come to think of it, daar wordt het weer eens tijd voor..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *