The push present (het moederschap- én vaderschapscadeau :-)

push present lindsayvallen.nl edit

“A push present (also known as a push gift, baby mama gift or baby bauble) is a present a father gives to the mother to mark the occasion of her giving birth to their child. In practice the present may be given before or after the birth, or even in the delivery room. The giving of push presents has supposedly grown in the United States in recent years.[1] A push gift is any type of present loved ones give to a woman who has recently given birth to a child”.

Aldus Wikipedia (bron).

We zijn niet Amerikaans, maar ook in onze vriendenkring geven nieuwbakken vaders en moeders elkaar een cadeautje voor het samen krijgen van hun kindje. Symbolische sieraden, of uitgebreide koffiemachines met echte bonen en melkopschuimers om je te voorzien van alle cafeïne die je als verse ouder nodig hebt ;-). Natuurlijk is het ALLERMOOISTE cadeautje dat kleine bundeltje liefde, wat bovendien niets met materialisme te maken heeft. Maar het geven en krijgen van een presentje is een leuk extraatje. 

In Amerika (hoe kan het ook anders) zijn sommige push presents behoorlijk over the top. Zo zag ik op Instagram met de hashtag #pushpresent zelfs auto’s (!) voorbij komen, of complete cruises over de oceaan. Celebrities kunnen er ook wat van. Kristin Cavallari (The Hills) kreeg een Hermès Birkin tas, Beyoncé kreeg van Jay-Z een grote (baby Blue ;-) gemstone ring, Jessica Simpson kreeg een shitload aan sieraden met geboortedatum van de kleine en Katie Holmes kreeg Cartier van Tom Cruise, nadat ze Suri op de Scientology-manier op de wereld zette.

Wat ‘normalere’ push presents voor ons plebs ;-) kunnen zijn:

 • Sieraden: ringen, diamanten, gepersonaliseerde items met de voetafdruk, naam of datum van je kleine spruit;
 • Welverdiende rust: een dagje spa of sauna, een beautybehandeling of massage;
 • Diner and drinks: eindelijk weer all you can eat sushi, carpaccio of een cocktail;
 • Luiertas: een luxe designerversie voor mama, of een stoere versie voor papa;
 • Technische snufjes: voor de gadgetfreak moeder of vader die hiermee alle babyadministratie in één handeling op de tablet/smartphone/laptop kan registreren;
 • Keukenmachines: espressomachines, ijsmakers, broodbakmachines, slow juicers, alles om de keukenprins of keukenprinses te verblijden;
 • Lingerie: zodat je je weer woest aantrekkelijk voelt na al dat kraamverband;
 • Reisje: een weekend of mid-week weg, samen of als kersvers gezin.

Ik wist al vrij snel wat ik René als vaderschapscadeau wilde schenken: een tatoeage. Het is blijvend, het kan niet kwijtraken, het mag altijd het ziekenhuis mee in en uit en René was al tijdens de zwangerschap geobsedeerd door tattoo-artiesten die smaakvolle en originele plaatjes tekenden voor de gezinsuitbreiding. Hij liet me al maanden plaatjes zien van toffe schetsen en ideeën. Maar ja, hoe geef je een tatoeage zonder dat het lijdend voorwerp in kwestie dit doorheeft ;-).

tattoo money push present lindsayvallen.nl

Zo dus :-).
Ik besloot geen bon van een salon te kopen, want dan zit hij vast aan een bepaalde artiest. Dit omdat veel tattoo-artiesten die René gaaf vindt een reizend bestaan hebben en niet vast zitten aan een werkplek. Ze reizen de hele wereld over en als ze in de buurt zijn, kan je een afspraak maken voor een schets. Maar ‘gewoon’ geld in een envelop is ook zo makkelijk, dus besloot ik wel werk te maken van de verpakking.

tattoo money font lindsayvallen.nl

Ik kocht een potje bij de HEMA, zocht afbeeldingen van ‘tattoo money’ op internet en zo schetste ik op mooi papier de letters. Met een handgeschreven kaart als begeleiding presenteerde ik zijn push support present op zijn nachtkastje. Hij was ontroerd en heel blij met zijn cadeau. Het ontwerp is inmiddels steeds meer gaan leven en ik geloof dat we binnenkort naar Antwerpen afreizen voor een afspraak met één van de mogelijke tatoeëerders.

push support present lindsayvallen.nl

Een tatoeage is echt een vaderschapscadeau dat bij hem én ons als ouders past, we hebben samen dezelfde tatoeage en dit ontwerp staat ook op het geboortekaartje van Tara. In het ziekenhuis mogen we geen sieraden dragen, daarom vind ik een tattoo zo mooi. Een tatoeage kan nooit ‘af’. Zelfs in de situatie zoals we deze nu doormaken, draag je ‘m altijd bij je. Het complete werk zal overigens duurder zijn dan de bijdrage die ik in het potje heb gedaan, maar zo zit er een stukje moederschap van mij in zijn vaderschapcadeau :-).

Natuurlijk gaf ik dit cadeau omdat ik vind dat René dat oprecht verdiende. Voor zijn rol als partner naast me tijdens de zwangerschap, gedurende het hele traject nu en als de geweldige vader die hij sinds 3 maart 2015 is. Maar ik was natuurlijk ook nieuwsgierig naar de mogelijke push present die hij mij zou schenken, laat ik eerlijk wezen ;-). Met een handgeschreven kaart en daarbij een klein pakketje, verraste hij me enkele weken terug.

push present horloge lindsayvallen.nl

Tijd is iets wat van groot belang is (geworden) de afgelopen maanden. Zwanger zijn wordt ook wel in blijde verwachting genoemd, wat het voor ons zeker was de eerste 24 weken. Daarna werd het afwachten, niet alleen meer blij, maar ook onzeker en bang. Spannende tijden, vervelende tijden, waar ik alleen in het ziekenhuis lag en René thuis. Tijd ging een hele grote rol spelen. Dagen, weken rekken zodat Tara zo laat mogelijk geboren zou worden.

push present horloge lindsayvallen.nl 1

Uiteindelijk kwam ze alsnog te vroeg, maar zeker is dat de tijd die we samen uitgezongen hebben van groot belang is geweest in haar ontwikkeling. En ook nu nog moeten we geduldig wachten op de tijd. De tijd die zij nodig heeft te groeien en beter te worden, zodat ze in de toekomst gezond en sterk mee naar huis mag. Alles kost tijd. Geduld heeft absoluut een nieuwe dimensie gekregen. En toch tikt de tijd door. Altijd. Vanzelf. Soms voelt het razend snel, soms tergend langzaam.

push present horloge lindsayvallen.nl 2

Voor mijn 31e verjaardag twijfelde ik tussen een horloge en een nieuwe (grotere ;-) diamanten steen in mijn verlovingsring. Het werd dat laatste. René onthield het eerste en vond dit horloge daarom erg passen bij de afgelopen en huidige tijd, maar vooral met het oog op de toekomst. De mooie tijd die we samen als gezin gaan beleven met Tara. Dus kocht hij het horloge en liet haar geboortedatum graveren. Vanaf dat moment zijn we samen met z’n drieën. Sindsdien voor alTIJD samen :-).

push present horloge lindsayvallen.nl 3

Had jij wel eens van het begrip push present gehoord? Vind je het lichtelijk overdreven of eigenlijk wel leuk? Heb jij een cadeautje gegeven of gekregen toen je vader of moeder werd (of ben je dat van plan als je in de toekomst bezwangerd wil worden of wil bezwangeren? ;-)

Liefs,
Lindsay

14 reacties

 1. Wauw wat een super leuk concept, en tattoo money is altijd een fijn en welkom cadeau :). Ik ga met mijn zwangerschap denk ik alles over de top doen, lekker hysterisch Amerikaans gedoe. Daar hoort een push present zeker ook bij.

 2. Zelf ben ik hier totaal nog niet mee bezig, maar ik weet dat mijn vader destijds ook een sieraad aan mijn moeder heeft gegeven, dus voor mij is het geen onbekend fenomeen.

 3. Oh ik vind je horloge zo gaaf. Wat een mooi cadeau. Ik zit al stiekem te hinten bij mijn man, hij had nog nooit van een pushpresent gehoord, haha! Maar ik verwacht er weinig van;)
  Ik had er trouwens nooit aan gedacht om hem ook een cadeautje te geven… Al net zo onattent als m’n man dus! Hahahaha;)

 4. Wat een mooie gebaar van jullie beide! Het gaat niet zo zeer om wat het is maar het verhaal erachter. In augustus verwachten wij onze 2e kind en we kijken beide ook erg uit om ook de naam van onze voor eeuwig te tatoeëren op ons lijf! Je hebt mij dus zojuist op een super leuk idee gebracht, merci;-)

 5. pas een maand of 2-3 na de geboorte van Soof ontdekte ik het fenomeen ‘werpgoud’. Als ik er eerder van geweten had dan had ik dit even besproken met m’n vriend, want ik vind het stiekem héél leuk! Kwam ook leuke dingen tegen: een ring met daarin de hartslag (van een ctg of echo) gegrafeerd bijvoorbeeld! Maar dan zou het wel het leukst zijn als m’n vriend zoiets uit zichzelf uit zoekt, maar ‘helaas’ is de mijne geen held met het uitzoeken van cadeautjes :p als ik niet precies vertel wat ik wil hebben voor mijn verjaardag krijg ik niks! (Learned that the hard way, 2 jaar geleden :’) ) Vind dit horloge echt héél goed uitgekozen van rene! Chapeau!

 6. ik vind het een raar woord. Push present weet niet goed waar dit vandaan komt. ( een duwcadeau?)
  Maar de gedachte en de cadeau's van jullie vind ik heel mooi.
  In mijn vriendenkring gebeurd dit al jaren maar zijn het eigenlijk alleen cadeaus voor de mama's.
  En meestal zijn het sieraden.
  ( en laatst een babycooker omdat de mama dat graag wilde hebben)

 7. Ik kende het al, vind het een leuk idee! Zelf heb ik als push present (alleen, haha) mijn kindjes gehad ;-) Veel plezier met jouw cadeautje!

 8. Ik vind het echt een heel erg leuk idee! Ik heb zelf nog geen kinderen, maar mijn moeder kreeg na de geboorde van mij en mijn zusje een klein hangertje van goud met een diamantje erin die ze aan een gouden kettinkje heeft hangen. Ze draag het nog steeds, het is super tijdloos en ik vind de emotionele waarde heel erg mooi!

 9. Ik ken de term werpgoud voor vrouwen, maar het is eigenlijk nog nooit in me opgekomen om de vader ook iets te geven (aaaah haha). Bedankt voor de inspiratie! Ben momenteel zwanger en ik ga mijn vriend ook tattoo money cadeau doen.

 10. Gaaf! Ik heb een zilveren ring gekregen met de naam van mijn dochtertje erin gegraveerd, hij heeft hem zelf ontworpen. Dat vond ik superlief! Hij kreeg van mij een leren armband met onze namen en tekst :) Het hoeft niet, maar het is wel superleuk om te geven/krijgen na het krijgen van een wondertje:)

  (eerste keer dat ik op je blog kijk, heb respect voor je en wens je dochtertje en jullie veel geluk en een hele mooie naam Tara ( lijkt op die van mijn meisje: Yarah))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *