The Ex-Files: de klaploper

Special agent Lindsay probeert een aantal onopgeloste en onverklaarbare zaken op te lossen. Ervaringen met exen, scharrels, crushes en one night stands van haarzelf of vriendinnen, collega’s en lezeressen. Samen moeten zij bizarre zaken oplossen die worden aangeduid als onoplosbaar: een ex-file.

The Ex Files LindsayVallen.nl

In deze tweede aflevering (de eerste aflevering van The Ex-Files: de controleur lees je hier terug) heropenen we de volgende zaak: de klaploper.

Hè shit, ik heb mijn pinpas niet bij me. Geen probleem, dan betaal jij de volgende keer.
Een bekende zin, toch? En normaal gesproken ben jij diegene die de volgende keer wordt getrakteerd. Tot je een fling of relatie hebt met een klaploper. Misschien hebben we mannen te verwend gemaakt met onze Independent Woman en Who run the world? Girls! liederen, maar we willen No Scrubs mannen. Je hoeft niet alle Bills, bills, bills te betalen, maar als ik verblind door verliefdheid teveel geef en jij daar (te) gretig gebruik van maakt? Dan ben je een klaploper.

Klaplopers of profiteurs zijn mannen die misbruik maken van jouw gastvrijheid en vriendelijkheid wanneer je hoteldebotel bent. Een hebzuchtig persoon die steeds een ander (JOU!) laat betalen. Iemand die profiteert van andermans verliefdheid en op haar kosten leeft. Iemand die vaak leent zonder ooit terug te geven. Klinkt als een man waar je met een grote boog omheen zou lopen, toch? Helaas zijn klaplopers soms behoorlijk aantrekkelijke kerels die zichzelf vaak in de slachtofferrol weten te draaien. Wij vrouwen zijn hier soms gevoelig voor en willen deze arme zieltjes redden. Ik zeg het je, als je vermoedens hebt dat jouw vent een klaploper is, draai je om en RUN the world, girl!

Rondvraag in mijn omgeving leert namelijk dat er behoorlijk gewiekste mannen bestaan die hun klaploper-gedrag uitstekend weten te verbloemen. Een scharrel die ooit een flesje wijn meebracht waar nog een bedrijfssticker op zat. Over een relatiegeschenk gesproken! De student die doodleuk beweerde dat zijn stufi nog niet gestort was. Ik studeer ook én bankier bij dezelfde bank, ontzettende uitvreter. Je kunt pinnen, heus waar.

Je verkering die op kamers woont en keer op keer een zielig verhaal bij je ouders ophangt. Fijn dat je nog thuis woont zeg, want op kamers is best pittig hoor; aldus zijn relaas. Een halfje brood, een pond gehakt en zelfs contanten kreeg hij regelmatig van mijn ouders in z’n klauwtjes gedrukt. Niet te vergeten de ellenlange douchesessies, want jullie douche is zoveel schoner dan in mijn studentenhuis. Dat meneer regelmatig zijn nieuwste Diesel-jeans of Evisu-shirts kwam showen, viel uiteindelijk (toen de verliefdheid wegebde) niet in goede aarde.

Een date die na afloop zijn telefoon tevoorschijn tovert om tot op de cent uit te rekenen wat jullie per persoon gegeten hebben, zodat jij je rot schaamt en snel de rekening betaalt. Bingo, denkt de klaploper. Een klaploper kent geen gêne. Hij neemt uitgebreid de tijd zijn (lege) zakken te doorzoeken of de inhoud van zijn jas te checken. Nope, echt niets bij me, sorry schat. Kun jij even betalen? Terwijl jij een kop als een boei krijgt omdat de hele Appie Heijn kan meegenieten, is zijn missie geslaagd.

Wanneer de man met wie je al een paar jaar een relatie hebt om kleingeld vraagt, omdat je zeker 1 à 2 sigaretten uit zijn pakje hebt gerookt. Dit is dezelfde vent die nijdig wordt als je te lang doucht bij hem thuis. Het geld groeit me niet op m’n rug! Om vervolgens zijn centen te verbrassen tijdens boys night out. Kennen jullie deze gouwe ouwe zin ook? Ja maar schatje, jij drinkt mixjes! Ik drink alleen maar bier en dat is veul goedkoper. Meneer vergeet voor het gemak dat jij de entree à € 15 euro voor beiden hebt betaald om deze club binnen te komen.

Kosten delen naar ratio lijkt me eerlijk. Toch trof een vriendin een jongeman die bewust werkeloos was. Als iemand bewust kiest geen inkomen te verdienen, is het dan logisch dat zij alle kosten voor haar rekening neemt? Naar ratio zou zij bedrogen uitkomen. Zelfs latten was een probleem, want hij had nooit iets in huis. Uitgaan deden ze zelden (geen geld), bovendien een wijntje of koffie smaakt toch net zo lekker bij jou thuis lief? Jij hebt altijd van die lekkere dingen in huis. Iets wat eerst een lekker ding leek, smaakte al snel nergens meer naar.

Als je verliefd bent, doe je gekke dingen. Je gelooft in voorschieten, een volgende keer en glimlacht wanneer zijn administratie nogal een zooitje blijkt. Maar hoe moet dat als jullie straks gaan samenwonen? Een huishouden delen? Meneer de benen op tafel en mevrouw die alle centen verdiend? Ik geloof heilig in geven en sta graag klaar voor mensen klaar die behoeftig zijn. Maar iemand die stelselmatig probeert te nemen en nooit geeft? J.Lo, zelf nog steeds humble from the block ;-) zong Love don’t cost a thing. Maar life cost a thing en als je daar niet mee om kunt gaan, zingt Destiny’s Child wat ik denk. No, no, no.

Hebben jullie ervaringen met klaplopers binnen The Ex-Files? Kunnen jullie soortgelijk gedrag verklaren en deze zaak oplossen? Laat een comment achter of stuur me (anoniem) een bericht. Ook als je een andere onopgeloste zaak hebt die je graag wil laten onderzoeken in The Ex-Files.

The truth is out there.

xoxo special agent Lindsay

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *