The Ex-Files: de controleur

The Ex Files LindsayVallen.nlSpecial agent Lindsay probeert een aantal onopgeloste en onverklaarbare zaken op te lossen. Ervaringen met exen, scharrels, crushes en one night stands van haarzelf of vriendinnen, collega’s en lezeressen. Samen moeten zij bizarre zaken oplossen die worden aangeduid als onoplosbaar: een ex-file.

In deze aflevering van The Ex-Files heropenen we onze eerste zaak: de controleur.

Mijn mobieltje trilt in mijn handtas. Het is 04:17 uur, ik sta met vriendinnen op de dansvloer. Girls night out. We vieren de 21e verjaardag van mijn BFF. De champagne ontpopt om middernacht en inmiddels zijn we 4 flessen verder. Hoewel we plezier hebben, is er niets waar mijn vriendje zich zorgen om hoeft te maken. Ik ben zo monogaam als een pinguïn.

Toch voelt hij de behoefte me meerdere keren te sms’en. Het is 2003, dus smartphones bestaan nog niet. Mijn Nokia 8210 ontvangt welgeteld 17 berichten. Zoveel dat ik ondertussen berichten moet wissen. Het geheugen van telefoons destijds was nog niet zo groots als nu. Mijn geduld wel.

Zijn gedrag verklaar ik op dat moment als zorgzaam en attent. Zijn laatste bericht vraagt me hem te bellen als ik naar huis ga. Dus wanneer de lichten om 05:00 uur aan gaan en ik na innige omhelzingen en aangeschoten ‘I love you’s’ afscheid neem van mijn crew, bel ik hem in de taxi naar huis.

Hij: Waar ben je nu? / Ik: In de taxi.
Hij: Ga je alleen naar huis? / Ik: Ja, natuurlijk.
Hij: Kreeg je veel aandacht van andere mannen? / Ik: Weet ik veel, daar heb ik niet op gelet schatje.
Hij: Heeft niemand met je geflirt? / Ik: Voor zover ik gemerkt heb niet, we waren met de meiden, dan dansen we gewoon lekker!
Hij: Okay, welterusten, ik zie je morgen. / Ik: Tot morgen lieffie! Love you!

Inmiddels ben ik dertig en wat levenservaring rijker. Als special agent van The Ex-Files moet ik toegeven dat ik de situatie destijds niet juist ingeschat heb. Dit is geen zorgzaamheid, dit zijn pure Stasi-praktijken! Niet één keer vroeg hij hoe mijn avond was! Of feliciteerde me met mijn BFF en of zij een leuke verjaardag heeft gehad.

Meneer heeft enkel interesse in zijn bezit en de controle ervan. Deze ex was een controleur pur sang. Een avondje uit met collega’s? Meneer verscheen plots in dezelfde kroeg. Een borrel met studiegenoten? Hij kwam me ophalen, veel vroeger dan nodig, waardoor hij de hele avond alles in de smiezen kon houden.

Als jonge griet verwarde ik deze dwangmatigheid met verliefdheid. Door zijn aanwezigheid en bemoeienis voelde ik (onbewust) steeds minder de drang de deur uit te gaan. Langzaam raakte ik meer en meer geïsoleerd van mijn sociale kringen, tot mijn moeder voorzichtig opperde dat we altijd maar thuis hingen als een oud, getrouwd stel.

Cyndi Lauper zong in Girls Just Wanna Have Fun: Some boys take a beautiful girl and hide her away from the rest of the world. Deze ex was mijn gouden kooi. I wanna be the one to walk in the sun, oh girls they want to have fun!

Uiteindelijk verbrak ik de relatie en mijn sociale leven kreeg weer een boost. De ex in kwestie had vast geen kwaad in de zin, daar ben ik van overtuigd. Zijn eigen onzekerheid of verlatingsangst speelde vast een rol bij zijn controlerende houding. Toch blijft het zonde.

Hebben jullie ervaringen met controleurs binnen The Ex-Files? Kunnen jullie soortgelijk gedrag verklaren en deze zaak oplossen? Laat dit weten in de reacties of stuur me (anoniem) een e-mail. Ook als je een andere onopgeloste zaak hebt die je graag wil laten onderzoeken in The Ex-Files.

The truth is out there.

– xxx – special agent Lindsay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *