Sporty Spice: My first 5K run!

Finally! I did it! En wat was het gaaf zeg! Heel cool een echte run te lopen. Nu snap ik hardlopers nóg beter: wat een onwijze kick! Gisteren liep ik mijn eerste run tijdens de 31e IJsselsteinloop. 5 kilometer, een kleine afstand om te ervaren hoe het er bij een loop aan toe gaat, zodat ik een indruk krijg van wedstrijden in tegenstelling tot mijn reguliere hardlooprondjes als training. Ik liep een PR (persoonlijk record!) maar bovenal: dit is super leuk!

IJsselsteinloop 5And I’m smiling because I love it!


Eerlijk is eerlijk, al vanaf vrijdag was ik bloednerveus. Buikpijn, overgevoelig, een kort lontje (sorry René ^^) kortom: nerveus als een malle! Ik verbaasde mezelf, waarom was ik zo prikkelig? Ik loop wekelijks 5 kilometer en dat gaat me prima af. Maar het wedstrijdelement, de spanning van een eerste keer, het was zo spannend voor me! Zelfs René zei zaterdagochtend toen ik nóg zenuwachtiger was: zo ken ik jou helemaal niet.

Zaterdagochtend heb ik ontbeten met warme havermout met amandelmelk en honing. Een uurtje of twee voor de wedstrijd (12:00 uur) at ik nog een boterham met pindakaas met banaan. Nog twee grote mokken thee opgeslurpt en we vertrokken met René, mijn moeder en broertje naar IJsselstein. Hartstikke lief dat ze mij kwamen aanmoedigen, dat nam gelukkig al wat zenuwen weg.

IJsselsteinloop 0
We waren snel in IJsselstein en konden letterlijk bij start van het parcours parkeren. Ideaal! Mijn startnummer opgehaald (nummer 3238!) en opgespeld. Ik bezocht nog ongeveer 10 (!) keer het toilet en ontmoette Lauwie (hardloopmaatje en tevens lange blondine *high five*). Als twee hyperactieve gespannen stuiterballen zaten we aan tafel. Mijn broertje en René lachten zich rot.

IJsselsteinloop 1
Rond kwart voor twee deed ik nog een laatste plas en we verzamelden bij de start waar we ook Feyrouz, sportmaatje van Lauwie, troffen. Nu stonden er drie stuiterballen hyper te doen ;-) Het was behoorlijk druk bij de start en er werd gewaarschuwd niet te rap te lopen wanneer het startschot klonk. Je wil niet over elkaar struikelen en dus zal het eerste stuk in rustig tempo gewandeld worden.

IJsselsteinloop 4
De 5 kilometer is een populaire afstand, maar liefst 670 (!) mannen en vrouwen stonden paraat voor het startschot. Dit is het uitzicht vanaf onze plek, dus je kunt je wat voorstellen bij dat wandelend beginnen. We gaven elkaar nog een boks en een high five, Lauwie en Feyrouz deden hun oortjes in en gespannen wachten we op het startschot. Ik besloot zonder oortjes te lopen maar wel met mijn Nike Running app aan om mee te tellen.

IJsselsteinloop 2
Laatste foto voor de start! Gezamenlijk telden we af en toen klonk het startschot! Poef! Alsof alle spanning van me af viel, met een big smile begon ik met wandelen. In rustig tempo, net als alle mensen voor en naast me. Ik wilde zeker niet vallen of struikelen mijn eerste loop, dat zou een blunder zijn zeg, als Lindsay Vallen ;-)

De eerste kilometer was een beetje aftasten en zoeken. De weg was niet altijd even breed en soms werd ik ingehaald, soms haalde ik zelf iemand in. Soms kon dit via het pad, soms via een grasstrook of berm. Ik zag Lauwie en Feyrouz voor me lopen (handig hè, lang zijn ^^) en maakte me enigszins druk over mijn tijd. Zou ik sneller of langzamer lopen en hoe lang zou het duren voor de drukte een beetje te handelen was?

Vanaf de tweede kilometer ging ik wat meer mijn eigen tempo volgen. Ik passeerde Lauwie en Feyrouz terwijl ik ze een thumbs up gaf en raakte in mijn eigen loop. Ik kon wat harder lopen en passeerde wat mensen. Onderweg stonden vrijwilligers met natte sponzen en bekertjes sportdrank maar dat had ik (nog) geen behoefte aan. Eerst wilde ik even in mijn eigen tempo op gang komen.

parcours5km_2009
Zo rond de drie kilometer voelde ik me prettig. Mijn tempo, wat rust op het parcours en ik kon goed vooruit. Bij het keerpunt (post 5 op het kaartje hierboven) nam ik een bekertje drinken en een natte spons aan. Ik ging lekker en liep nog steeds in stijgend tempo. Op de lus terug van de Zavelweg spotte ik Lauwie en Feyrouz me tegemoet lopend en iets eerder had Manu me aangemoedigd en op de foto gezet (die überblije eerste lachende foto bovenaan de blog ^^).

De aanmoedigingen van bekenden en onbekenden deed me goed, ik werd er vrolijk en energiek van. Dus mijn benen liepen weer een stukje harder en ik lachte van oor tot oor. Bij de finish van de halve marathon was het me al kijkende opgevallen dat sommige lopers een erg serieus gezicht trokken en sommigen juist een heel blij hoofd. Ik behoor tot die laatste categorie ;-) 

Toen ik het bordje ‘4 KM’ passeerde dacht ik: wow, nog maar één kilometer te gaan! Ik durfde wat gas bij te geven en passeerde die laatste kilometer opnieuw wat andere lopers. Ik had een adrenaline en drive, wat een kick zeg! Mijn benen wilden nóg sneller en ik stoorde me zelfs enigszins aan lopers voor me wanneer ik deze niet direct kon passeren.

Niet op een negatieve manier, maar meer door de rush dat ik door wilde! Ik heb me netjes gedragen en niemand een duw gegeven of ontvangen. Dat vond ik erg prettig, er was respect voor alle lopers in ieders tempo. Ook wandelaars die niet meer konden en rustig aan de zijkant van het parcours door sjokten.

Vanaf post 6 (zie kaartje) liepen we weer op dezelfde route terug naar de start, nu finish. Ik nam nog 1 spons aan, heerlijk even verkoeling terwijl de wind door mijn kleding en staart blies. De spons mikte ik vervolgens in een blikvanger, zoals die langs de weg staan voor blikjes cola, en ik voelde me echt on top of the world! Basketballen en hardlopen in één, whoei! ;-)

Ik wist nog waar René, mijn moeder en broertje stonden en probeerde langs die kant te passeren. Ik werd helemaal blij toen ik ze zag en zette nóg een tandje bij. Ik zag de finish, hoe cool was dit! Oh my gosh, running fever galore! Dit is dus die runners high, endorfine all over the place! Wanneer ik het nu typ en opnieuw beleef krijg ik alweer een smile van oor tot oor en blije traantjes.

Energie en blijdschap te over, getuige deze video (geluid aan!) van mijn finish ;-)

Over de finish lopen en mijn shirt horen bliepen (de tag in het opgespelde nummer op mijn buik): AWESOME! <3

Wauw wauw wauw! I did it! Ik was zo happy! En dorstig! Drinken! Bij de finish maar liefst 3 kraampjes met water of sportdrankjes en ik klokte zo 2 bekers AA weg. Oh, snel mijn Nike app stoppen! Volgens mijn app ‘Fastest 5K run: 27:06′. Yes dacht ik! Persoonlijk record verbroken! En waarschijnlijk nog sneller, gezien ik pas bij het drinken dacht aan het uitzetten van mijn app.

Inmiddels was René naar me toe gekomen en ik was zo blij hem te zien! Ik voelde me zo trots! En zeiknat, merkte ik ineens. Mijn liefde feliciteerde me en zei dat ik echt fakkin’ snel was. Ik glunderde! Snel liep ik mee naar mijn moeder en broertje langs het parcours om Lauwie te zien finishen. Die had ook een smile van oor tot oor! Great job babes! Ik ben zo trots op ons alle drie! Voor ons allen was het de eerste échte run en we hebben allen ons PR verbroken. Running fever!

Ik kreeg bloemen en felicitaties en wauw! Om niet af te koelen deed ik snel mijn shirt uit en droogde me af met een handdoek om vervolgens het verdiende IJsselsteinloop-shirt aan te trekken. I earned it, got the t-shirt! ;-) Nog even een trotse foto met onze shirts als drie loop-musketiers en victory knuffels. Ik at lekker sinaasappels (thanks organisatie), mijn boterham met pindakaas en in de auto nog een banaan. Hungry!

Ik zou zo nog 5K kunnen lopen dacht ik, wat een energie! Helemaal hyper zat ik in de auto. Dit was zo gaaf! Dit was zo gaaf! Dit was zo gaaf! Lauwie had haar tijd al gedeeld op Facebook dus checkte ik snel mijn tijd die al online stond. Nóg sneller dan Nike gemeten had: 00:27:03! Whoohoo! Dat met de langzame start vind ik echt super! Dat betekent dat ik echt heel goed gelopen heb! Nóg trotser ben ik! Ook op Lauwie en Feyrouz!

Resultaten IJsselsteinloop 18  meiKanjers zijn we! Onze eerste loop en dan zo goed scoren!
Kijk die top-3 dames trouwens, oh my Lord! 5K in 00:18:28! Dat is écht een snelle dame! Respect! En natuurlijk een mooi doel om naartoe te trainen ;-)

Dus Sporty Spice, hoe heb je je eerste run ervaren?
Ge-wel-dig! Sta te trappelen om 30 juni de 10K Meidenloop te starten. Nog 6 weken trainen en dan mag ik weer!

Enne Lauwie, je hebt een maatje hoor. Dé marathon der marathons, count me in!
Bucket list: de New York marathon!
Of is dat nu mijn running high nog die spreekt? ;-)

xoxo Sporty Spice Lins

PS: Natuurlijk is mijn eerste run uitgebreid vastgelegd voor het nageslacht ;-) Enjoy!

Lindsay IJsselsteinloop 1Startnummer opspelden

Lindsay IJsselsteinloop 2Zo, dat zit erop. Het nummertje dan hè ;-) 

Lindsay IJsselsteinloop 3Kanjers!

Lindsay IJsselsteinloop 4Daar kom ik!

Lindsay IJsselsteinloop 5En daar ga ik!

Lindsay IJsselsteinloop 6And it’s gone. Gezellig druk noemen ze dat!

Lindsay IJsselsteinloop 725 minuten later, kom er weer aahaan!
(why so serious andere mensen? waarom ben ik de enige ridicule lachende renner? ;-)

Lindsay IJsselsteinloop 8Haha, 5K en zo blij, alsof ik een marathon finish! ;-)

Lindsay IJsselsteinloop 9Nog even een finish-sprintje trekken met je bootie!

Lindsay IJsselsteinloop 10Ik spot de liefde van mijn leven die me trots tegemoet komt na de finish! <3

Lindsay IJsselsteinloop 11AA-aaahh!

Lindsay IJsselsteinloop 13Wat is mijn tijd bliepjes-machine?

Lindsay IJsselsteinloop 14Bloemen en hét shirt!

Lindsay IJsselsteinloop 15We earned it! Toppertjes! Het was een aangenaam genoegen de eerste run met jullie te delen ladies! :-)

Lindsay IJsselsteinloop 16Orangin-JAAHAA!
(ja hallo meneertje, ik doe gewoon een beetje gek, mag ik?)

Lindsay IJsselsteinloop 17Happy happy joy joy!

Lindsay IJsselsteinloop 18Mijn trofeeën! Bedankt dat jullie erbij waren trouwe supporters! Super lief!

5 reacties

  1. Geweldige post! ik krijg spontaan motivatie om ook mee te doen met een run! goede prestatie, je mag trots op jezelf zijn!

  2. Goed gelopen! Ik loop zelf ook dus dan is zo n loopervaring nog leuk om te lezen. Ik ga ik juni de maaslandloop lopen, 360 km in estafettevorm lopen met 11 lopers voor t goede doel, is ook echt een mooie ervaring, dan en nacht doorlopen…mijn eerste 4 weken insanity zitten er op! Succes met de voorbereiding van de 10..groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *