Source Festival 2011: 2 days 2 remember

Vijf jaar geleden maakte Utrecht kennis met Source. Inmiddels is Source een begrip, ook buiten Utrecht. Afgelopen weekend was het vijfjarig jubileum. Onder de Lekbrug bij recreatieterrein De Put dronken we een drankje, deden we een dansje en spotten we fashionista’s.

 • Musiq
  Zaterdag mainstage, om en nabij zessen. Stacey Pullen draait een heerlijke set en het publiek gaat helemaal los. Stacey zelf blijft geconcentreerd maar bij het zien van de uitzinnige menigte verschijnt er een verlegen glimlachje op zijn gezicht. Ja Stacey, het publiek wordt blij van je fijne draaitafelkunsten! 

  Een paar uur later sluit 540 Soundsystem de zaterdag af terwijl de zon langzaam achter ons wegzakt. Met armen in de lucht zwaait het publiek de zon uit en verwelkomen ze Nuno Dos Santos, Patrice Bäumel en Darko Esser die als 540 Soundsystem inmiddels grote naam hebben gemaakt. “Ze behoren tot de crème de la crème van de Nederlandse technoscene“, en dat is te merken. Spontaan ontstaat er in de laatste luttele dansbare minuten een sit-down en dan is de zaterdag echt voorbij.

 • Wat zal de zondag voor muzikaal entertainment brengen?

  Welnu, ik dacht altijd dat Nederland één DJ-oervader had. En dat is Joost van Bellen (die volgend jaar Abraham ziet). Maar, Engeland, Engeland heeft DJ Harvey!

  Helaas, Google biedt geen relaas wat betreft zijn geboortejaar, maar een oerknal moet het zeker geweest zijn! Deze grijsaard met woeste lokken en vrolijke glimlach werd door het publiek omarmt als een grote, gemeenschappelijke grootvader (maar dan zonder het op schoot zitten met handjes onder de rok). Harvey geniet en zwaait naar zijn dansende kleinkinderen, die hem op de kiek zetten met hun hippe smartphones. Harvey niet. Harvey doet gewoon waar hij voor gekomen is: die platen op zijn tafel een draai geven en zorgen dat wij tot onze achter-, achter-, achterkleinkinderen kunnen blijven dansen!

  Op mainstage is inmiddels Bonobo gearriveerd, en met onze bolletjes in de zon dansen we op zwierige beats, snerpende saxofoon, denderende drums en zwoele vocals. Jazeker, Bonobo speelt op échte instrumenten (drums, keyboard, saxofoon, klarinet, zelfs fluit!) en dat is een welkome afwisseling na alle house en techno.

  Maar, zodra de biologische patat verorberd is en ook de couscous genuttigd (ruim keuze uit eten, ook biologische hamburgers, rijst of noodles en kebab stonden op het menu) is het weer tijd voor wat beweging en wel bij Kerri Chandler. De feestvierders en Kerri weten, we hebben nog maar een paar uur dus er wordt flink gestampt en gehost.

  Maar dat is nog niets bij de snoeiharde beats van Modeselektor. Het lijkt wel gabberen, want iedereen staat te hakkûh en vreemd genoeg is dat nog leuk ook! In het laatste halfuur wordt alles gegeven en gedanst alsof er nooit meer muziek zou zijn. Heerlijk!

 • Fashion
  De grote boosdoener van Source 2010 (het onweer) bleef uit, maar zaterdag blies er nog een behoorlijk frisse wind door menig partyoutfit. Desondanks zag je veel blote benen, met cowboylaarzen, regenlaarzen of Kiboots, in jurkjes en shorts. Ook jumpsuits scoorden goed, hoewel ik op de (eeuwige festival-Dixie)-toiletten gemompel en gestommel hoorde bij het uitdoen van een dergelijk feestpakje op 1m². 

  Zondag waren de weergoden ons beter gestemd en werden de panty’s voorzichtig uitgedaan en met zonnebrand gesmeerd op witte benen en armen. De Source-style over het algemeen was festival chique, een tikkeltje rock & roll met RayBan’s, fleurige zomerrokjes met stoere boots en fel óf pastel gelakte nagels.

 • &verder
  Bootje varen, biertje drinken, een camp discoshow waar de New Kids een puntje aan kunnen zuigen, wodka-ijsjes,  theater vertier, een heuse circuspiste, fijne zitzakken in het zand, een snoepwinkeltje, durfals die een duikje waagden en free hugs.

Ja, Source, het was fijn. Dus blijf vooral doorgaan met wat jullie doen, doe het volgend jaar weer, en daarna weer, en dan ook, en net zo lang tot jullie een tien-, twintig- en vijftigjarig jubileum hebben. Want we kunnen niet meer zonder jullie!
Source (lieve mensen) bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *