Shop-stop opdracht: wat spendeerde ik?

Bijna het einde van de maand, wat betekent dat ik 1 mei een kwartaal (3 maanden!) niét heb geshopt. Soms dacht ik, is het erg dat ik gek ben op shoppen? Ik bedoel, iedereen heeft hobby’s, right? Het is geen roken of crackverslaving, het is maar winkelen!

Maar hoe vaak nam ik me voor minder te winkelen? Of dacht ik: misschien is het slim om mijn H&M online account te deactiveren? En wat deed ik? Nada.
Ik dacht: het valt heus wel mee wat ik per maand wegshop van mijn rekening.
Nou, berg je maar Lins. De nieuwste opdracht die ik van de Free Fashion Challenge ontving, liet me uitrekenen wat ik per maand doneerde aan o.a. H&M, Zara, Mango en Primark:

Ttatsjing! Hoor je die kassa rinkelen? 225,20 euro per maand!


*1 juni 2011 t/m 31 januari 2012, ik heb gekozen voor de laatste 8 maanden omdat ik per juni fulltime werkte en daarvoor op school zat.

€ 1801,60 euro / delen door 8 maanden = 225,20 euro per maand.
Op maandbasis zijn mijn boodschappen zelfs goedkoper dan tweehonderdenvijfentwintig (!) euro. Twee maanden niét shoppen is een all-inclusive vakantie naar Turkije. Over vakantie gesproken, ik heb echt een urgente behoefte om slippertjes of sandaaltjes te shoppen, argh!

En het stomme is, zoveel bijzonders heb ik niet in mijn kast hangen. Geen high fashion items of designer stuff. Heel veel goedkope H&M shirts, shorts, basics, vesten, bergen ondergoed en sokken en lades vol accessoires. En dat is precies wat ik anders ga doen als ik weer mag shoppen.

Niét-shoppende vrouw, wat heb je nu geleerd?

1. Ik leg mijzelf in de toekomst een vast maandelijks shop-budget toe.
Ouderwets kleedgeld, weetjewel. Ik denk nog na over een bedrag, maar rond de 100 euro op maandbasis lijkt me wel te doen (slik…). Volgens het Nibud geven mijn leeftijdsgenoten gemiddeld 98 euro per maand uit aan kleding.

En check dit artikel: “Consumenten geven 55 euro per maand uit aan kleding
55 euro is ongeveer 4% van het budget dat consumenten per maand te besteden hebben. 30% van de ondervraagden gaf aan dat dat ze per maand 25 euro kwijt zijn aan kleding. Een op de tien mensen geeft tussen de 100 en 200 euro uit en 4% shopt voor meer dan 200 euro per maand aan kleding

Ik behoorde dus tot een select gezelschap van 4%, hihi. Compenseerde ik toch mooi voor mensen die shoppen haten, hè? ^^

En hoewel 100 euro voor mij dus een stap terug is qua shopbedrag, denk ik wel dat het gezonder shopgedrag is. Ik reken er zelfs op, dat ik niet iedere maand 100 euro zal uitgeven. Wanneer ik iets over hou van die 100 euro per maand, leg ik het opzij – mocht ik een duurdere aanschaf zoals laarzen of een jas moeten doen.

2. Ik kies producten met een betere kwaliteit.
Simpel. Ik heb veel afgeraffelde hemdjes, broeken waar de zoom uit is en kleding die eigenlijk niet goed gesneden is. Zaterdag a.s. plaats ik een look met een dergelijk goedkoop shirt, dan kun je het goed zien. Dat is zonde. Tien shirtjes voor 100 euro die na een paar keer dragen niet mooi meer zijn, is absurd. Maar dat is een beetje gegroeid met de snelle mode, goedkope productie en vluchtigheid van trends. Toch merk ik dat ik bepaalde kledingstukken al jaren in mijn kast heb die nog altijd mooi zijn. Inderdaad, kleding uit het iets duurdere segment.

3. Ik koop alleen iets wat ik Echt Graag Wil en wat Mij Goed Staat.
Dit is denk ik het lastigste voornemen. Vaak loop in lanterfantend door de Hennes en verzamel ik zo gaandeweg wat shirts, een broek en accessoires. Niet omdat ik er stapelverliefd op ben ofzo, neen – ik vond het “wel leuk“. “Wel leuk” is mijn nieuwste koop-ik-niét-criterium. Weet je hoeveel kledingstukken ik in mijn kast had (opdracht 1: inventariseer de inhoud van je kast) met kaartjes er nog aan? 14! 14 artikelen met kaartje, ongedragen.

Hieruit blijkt dat ik gemakkelijk aankopen doe waar ik niet volledig achter sta. Ook heb ik flink opgeruimd in mijn kast en verschillende kleding, schoenen en accessoires verkocht via Marktplaats of weggegeven. Het flatteerde mijn figuur niet, past niet bij wat ik wil uitstralen of zat niet lekker. Klakkeloos trends volgen die “in” zijn, terwijl het niet bij mijn stijl past. In de toekomst wil ik deze miskopen voorkomen.

Best wel een eye-opener dus, je uitgaven aan kleding berekenen. Wat geven jullie gemiddeld uit aan kleding per maand? Ben je een makkelijke shopper die niet kritisch winkelt of kies je heel bewust je aankopen?

xoxo shop-a-holic in rehab: Lins

4 reacties

  1. ja en als je nou wat betere kwaliteit wil moet je beetje in de sale shoppen ik deed dat ook nooit maar ben er nu ook beetje op aan t letten!

  2. ik koop niet zo veel kleding ik koop niet iedere maand kleding meer make-up enzo you know dus ik denk als ik per maand door een heel jaar moet doen is het denk ik 1 kledingstuk per maand en dan qua euro ligt het er aan welk soort kledingstuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *