Schreeuw het uit!

In 1996 liet Wes Craven ons kennismaken met zijn Scream: de aanjager van de heropleving van het teen slasher-genre midden jaren ’90. Vaste lezers weten dat ik gék ben van horror, dus ik was een Scream’er from the start.

Voor wie Scream niet kent, de legendarische openingsscène met Drew Barrymore  is epic. Sidney (Neve Campell) heeft haar moeder verloren en wordt door de moord op haar klasgenoot (Drew Barrymore) opnieuw geconfronteerd met dat verlies. Maar dan blijkt dat de gemaskerde killer het niet bij die ene keer laat…


Ook wereldberoemd is de filmquote: “Hello Sidney, what’s your favourite scary movie?”. En na het succes van de eerste Scream volgt in 1997 Scream 2. Sidney (Neve Campell), verslaggeefster Gale Weathers (gespeeld door Courteney Cox) en agent Dewey (David Arquette) blijven vaste cast. De scène uit Scream 2 die destijds veel indruk op mij maakte, was de bioscoopscène waarin Jada Pinkett Smith tijdens de Stab-film vermoord wordt.

Scream 3 wordt na het millennium in 2000 gereleased en trekt ook zalen vol horror-fans. Mede doordat de films de rode draad van “regels” volgen waar horror-films bekend om zijn. Ze worden in de film ook daadwerkelijk door Randy (Jamie Kennedy) opgesomd:

  • Je zal de film niet overleven als je seks hebt.
  • Je zal de film niet overleven als je alcohol drinkt of drugs gebruikt.
  • Je zal de film niet overleven als je even weggaat en zegt: “I’ll be right back.”
  • Iedereen is een verdachte.

Extra regels die de moordenaar hanteert:

  • Je zal de film niet overleven als je vraagt: “Who’s there?”
  • Je zal de film niet overleven als je een vreemd geluid hoort en op zoektocht gaat waar het vandaan komt.

Heerlijk toch? Echte horror teen-slash regels!

En nu, iets meer dan tien jaar later, gaan we terug naar het slaperige stadje Woodsboro, dat met Sidney’s komst weer wakkergeschud wordt door brute moorden en een masker… New decade. New rules. Maandag ga ik naar de bioscoop en de longen uit mijn lijf screamen!

Ik ben erg benieuwd! Het leuke is, dat ik al van jongs af aan een ontzettende voorliefde heb voor horror, thriller en griezelfilms- en boeken, maar ik ook van jongs af aan al vrienden om me heen heb die net zo gek op griezelen zijn als ik!

Mijn broertje is ook gek op horror, vampieren en True Blood (leuk weetje: in Scream 4 speelt True Blood’s “Sookie” Anna Paquin een rolletje). En op 26 juni start HBO met het uitzenden van True Blood seizoen 4, yeah! Mijn girlfriend from birth Jess en ik hebben alle Scream-films in de bios en daarna meerdere keren op video gezien (net als The Craft, Final Destination en al zijn sequels, Chuckie, It en Friday the 13th) – euh, ja, welke griezelfilm eigenlijk niet? En Marieke is de enige Twihard die snapt dat we popelen tot de verfilming van Eclipse op 18 juni uitkomt. En natuurlijk gaan we de hele marathon!

Kortom: we love horror! <3 En het liefst zou ik als actrice ook in een bloedstollende, van nepbloed doordrenkte film willen spelen als scream queen. Of mijn tanden in een rol als vampier zetten!

Hou jij ook zo van griezelen of absoluut niet? En ga je de nieuwe Scream-film bekijken? Of de nieuwe Twilight?

 

 

1 reactie

  1. Ik vind het zo raar dat Courtney erin speelt, 20 jaar later heb je toch een heel ander beeld van haar, maar super dat ze ook in scre4m weer terug is! Ik kan trouwens ook niet wachten op Twilight!! Maar dat telt voor mij niet als horror ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *