(*) REVIEW Fotoalbum (honeymoon) van fotofabriek.nl

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (5)(*) Dit artikel bevat een product dat ik van een merk of bedrijf heb gekregen.

Ik ben niet zo punctueel met het maken van fotoalbums. Ik schiet honderden foto’s tijdens een reis, een weekendje weg of dagje uit, maar sinds het digitale tijdperk komt het ontwikkelen er gewoonweg niet van. Terwijl het zo leuk is om je herinneringen tastbaar te maken, in plaats van een mapje op je computer. Fotofabriek.nl benaderde mij om te vragen of ik een product zou willen testen. Zoals je onlangs las, zijn we alweer een jaar getrouwd. Maar de honeymoon-foto’s in een album? Nee, daar ben ik nog niet aan begonnen. Ik kreeg van fotofabriek.nl een tegoedbon om een eigen album te maken en vond dit de ideale gelegenheid eindelijk een fotoalbum/fotoboek te maken van onze honeymoon! 

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (9)

Ik koos een spiraal fotoalbum, dat leek me een leuk album en gemakkelijk doorbladeren. Het formaat is L en liggend leek mij passend voor de mooie strandfoto’s. De pagina’s zijn een A4 groot (21×30 cm.). Het ontwerpen heeft me even tijd gekost, want ik ben ontzettend precies en wilde graag verschillende soorten pagina’s en variërende opties per pagina. Je installeert de fotofabriek.nl software en werkt in dat programma. Tussendoor kun je telkens je project opslaan om op een ander moment weer verder te werken.

Het programma is gemakkelijk te gebruiken, je sleept foto’s uit mapjes, plaatst tekstblokken en kunt ook effecten toevoegen of de foto verbeteren. Je kunt ook gebruik maken van een sjabloon fotoalbum, dus dan is het werk qua pagina-indeling al voor je gedaan. De mogelijkheden zijn dus erg gevarieerd. Je kunt (zoals ik) helemaal zelf je eigen gang gaan en dat kost wat meer tijd, maar je kunt ook een sjabloon gebruiken en dan hoef je enkel het album te vullen. Als je album klaar is, verstuur je het naar de fotofabriek.nl server, voltooi je de betaling en valt het album binnen enkele dagen op de mat.

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (7)

Mijn album is twee dagen na het bestellen klaar en ik ben erg benieuwd! Het wordt bezorgd in een envelop van bubbeltjesplastic. Ik had verwacht dat dit een iets hardere envelop zou zijn, misschien met karton, dat lijkt me net iets veiliger voor de verzending van het album.

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (8)

Toch is mijn album ongeschonden als ik de envelop open, dus blijkbaar gaat het met bubbeltjesplastic ook prima.

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (10)

De voorkant van het album. Ik heb een achtergrond afbeelding met daarin een klein fotootje ontworpen, dat vind ik leuk gelukt.

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (11)

De omslag is van mat kunststof en dus niet zo ‘hard’ als een kartonnen kaft. Maar dat is precies wat ik wilde, een flexibel album wat niet zo stijf of statisch is als bijvoorbeeld ons trouwalbum. Voor mijn trouwalbum vind ik dat klassieke en ouderwetse juist mooi, voor een vakantiealbum mag dat wat mij betreft juist losser. Snap je een beetje wat ik bedoel? :-)

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (13)

De kwaliteit van de foto’s en het papier vind ik hartstikke prima. De kleuren zijn niet afwijkend van de originele foto en de uitlijning is op iedere pagina keurig netjes.

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen

Sommige foto’s heb ik als totale achtergrondafbeelding ontworpen, sommige foto’s als een collage op een pagina ingevoegd. Dat maakt het album speels. Zo heb ik zelf gekozen welke foto’s en momenten groots en welke wat kleiner de aandacht verdienen :-).

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (3)

Hier heb ik de foto’s expres wat schever geplaatst en in elkaar laten overlopen, net alsof ik ze ingeplakt heb.

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (2)

En hier een pagina-vullende foto met twee inzetjes van kleinere foto’s. Misschien vind je dat te druk overkomen, maar ik vind het juist wel leuk zo’n bewuste chaos ;-).

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (5)

Ik heb ook gebruik gemaakt van tekstblokken om per dag te beschrijven wat we gedaan hebben. Soms met witte letters op een donkere achtergrond, dat erg mooi geworden is, soms met zwarte letters op een lichte achtergrond. Of ik heb losse blokjes naast een foto gemaakt, dus een tekstvak op een lege pagina.

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (12)

Helaas heb ik me hier ietwat verkeken op de trap en hoe licht deze is. De tekst is nog wel te lezen, maar je moet er wel moeite voor doen ;-). Als je zelf een album maakt, zou ik je daarom de tip geven om goed na te denken over de achtergrond waar je de letters op typt.

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (14)

Het album bladert gemakkelijk door en de pagina’s zijn netjes afgewerkt.

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (4)

De spiraal is stevig en loopt nergens ‘vast’. Van voor naar achter bladeren, van achter naar voor, dat gaat uitstekend.

fotofabriek review fotoalbum lindsayvallen (6)

De achterkant, evengoed met kunststof omslag. Je kunt er zelfs voor kiezen (tegen een meerprijs) om de barcode weg te laten, maar dat stoort mij niet zo. De albums zijn standaard 24 pagina’s, maar uit te breiden tot 100 pagina’s. Mijn album is 62 pagina’s met 127 foto’s, ik vond het zo moeilijk te kiezen haha!

De vanaf prijs voor een spiraal fotoalbum in de maat L is € 14,99, mijn fotoalbum was twee keer dat tarief. Maar € 30,- euro vind ik een prima prijs voor 62 pagina’s vol met 127 foto’s, ook gezien de kwaliteit en service. Het kost (mij in ieder geval ;-) even wat tijd voordat ik het album perfect naar mijn smaak en stijl heb ontworpen, maar dit zou dus ook veel eenvoudiger kunnen. Ik heb er denk ik drie avonden aan besteed. Maar dat ben je waarschijnlijk ook kwijt met het inplakken van 127 foto’s.

Kortom: ik ben positief over de fotoalbums van fotofabriek.nl en denk dat ik in de toekomst zeker meer albums ga maken en bestellen. Ik heb natuurlijk nog flink wat Thailand-foto’s die te leuk zijn om op mijn PC te laten verpieteren ;-).

Heb jij wel eens een fotoalbum gemaakt op deze manier? Wat is jouw tip om foto’s te selecteren, want ik vind dat één van de moeilijkste dingen van een album samenstellen! :-) 127 foto’s van 10 dagen vakantie, is dat veel of weinig? :-)

Liefs,
Lindsay

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *