Reizen: Wat, wat, wat (oftewel tempels) in Bangkok #Thailandtrip

In april 2014 reis ik 3 weken flashpackend door Thailand, samen met mijn man. Met terugwerkende kracht blog ik mijn reisverhalen. Onze #Thailandtrip begint in Bangkok en eindigt in Phuket.

lindsayvallen.nl Paleis Lindsay

Het Thaise woord voor tempel is wat. Wat Pho is de tempel van de liggende Boeddha, Wat Arun is vernoemd naar de god van de dageraad (Aruna) en Wat Phra Kaew is de tempel van de smaragdgroene (emerald) Boeddha. Aangezien we in Bangkok meer cultuur wensen dan alleen buckets slurpen à la The Hangover (waarover later meer ;-), bezoeken we ook een aantal tempels. 

lindsayvallen.nl Wat Pho

lindsayvallen.nl Wat Pho liggende buddha

Wat Pho: de tempel van de liggende Boeddha
Vanaf ons nieuwe guesthouse (New Siam II, een prima verblijf!) wandelen we naar Wat Pho: de tempel van de liggende Boeddha. Wat Pho is de grootste en oudste wat (tempel) in Bangkok (80.000 vierkante meter) en de liggende Boeddha is het grootste boeddha-beeld (46 meter lang en 15 meter hoog) van heel Thailand. De grote liggende Boeddha is erg indrukwekkend en strekt zich uit over de gehele ruimte. Alles is helemaal versierd, van grond tot plafond. Bladgoud, muurschilderingen, tegels en plafondschilderingen, wat een monnikenwerk (letterlijk ;-) moet dat geweest zijn.

lindsayvallen.nl Wat Pho muntjes

lindsayvallen.nl Wat Pho muntjes Lindsay

Achter de liggende Boeddha kun je muntjes doneren in een lange rij met bakjes. Het geluid van de rinkelende muntjes galmt door de hele tempel. Ik besluit ook een paar baht te ruilen voor een bakje met muntjes en doneer deze random in de verschillende bakjes. Het is allemaal for good luck, dus dat komt goed uit ;-).

lindsayvallen.nl Wat Pho boeddhas

Wat Pho is door zijn omvang veel meer dan alleen de liggende Boeddha. Je vindt in iedere ruimte, kamer of plantsoen zittende boeddha’s, staande boeddha’s, in elk formaat en postuur. Sommige boeddha’s zijn zwart of grijs, sommige glimmend goud en sommige mat goud. We zien zelfs dat er een gouden boeddha zwart geschilderd wordt door een monnik.

lindsayvallen.nl Wat Pho tempels Lins

lindsayvallen.nl Wat Pho tempels

In iedere tempel moet je voor het betreden je slippers of schoenen uit doen. Ook moet je gepast gekleed zijn. Wij hebben hier al rekening mee gehouden door een shirt te dragen dat schouders bedekt en een lange broek te dragen. Sommige toeristen zijn echter eigenwijs en proberen met hemdjes en hotpants de tempels binnen te gaan. De monniken geven dan een doek zodat de toeristen deze kunnen omslaan of je kunt een lange linnen broek en shirt tegen betaling huren. Ik vind het persoonlijk nogal respectloos om sommige toeristen hier te zien: tieten in laag uitgesneden shirts, halve billen die onder shorts uitkomen. Pas je gewoon even netjes aan, waarom ga je anders naar een tempel? Ga dan naar het strand als je zo bloot gekleed wilt. Maar misschien ben ik ouderwets.

lindsayvallen.nl Wat Pho lelijkste boeddha

In Wat Pho zijn sommige boeddha’s heel Thais (zoals de liggende Boeddha), andere boeddha’s en versieringen zijn eerder Chinees. De wat dikkere, bolle boeddha’s zijn de boeddha’s in Chinese stijl. Bijna alle boeddha’s hebben lange oorlellen. Er zijn in ieder geval veel soorten boeddha’s! De gekste boeddha vind ik deze op de foto hierboven. Een soort mix van Thais en Chinees, met nogal vreemde verhoudingen. Sorry boeddha, maar jij bent stiekem de lelijkste boeddha die ik in heel Thailand gezien heb #sorrynotsorry. We eten wat fruit en vlees bij een kraampje dat tussen de boeddha’s staat en gaan daarna op pad naar de volgende tempel: Wat Arun.

lindsayvallen.nl Wat Arun bootje

Wat Arun: heel veel trappen en een wens doen
Om bij Wat Arun te komen, moeten we de Chao Praya River oversteken en dat doen we met het lokale pontje à 3 baht (iets minder dan € 0,10 eurocent). Vanaf de pont zien we de tempel van de dageraad al: hoog! Je ziet op de foto de tempel al hoog uitsteken, iets links van het midden. Dat wordt een flinke klim straks. Aan de overkant kopen we een Magnum (energie voor het traplopen hè ;-) en wandelen naar de tempel.

lindsayvallen.nl Wat Arun tempels

De tempels hebben een hoog Efteling- of Mulan-gehalte, vol pracht en praal. Alles glimt en weerkaatst in de zon.

lindsayvallen.nl Wat Arun trap

De Wat Arun zelf is bekleed met oude borden en mozaïek, minder glamour en wat grauwer.

lindsayvallen.nl Wat Arun trappen

Daar gaan we! De klim is pittig, de treden zijn smal en steil. Niet alle toeristen gaan naar boven, maar wij klauteren voorzichtig omhoog. Eenmaal boven kijk je uit over een groot deel van Bangkok en dat uitzicht is het zeker waard!

lindsayvallen.nl Wat Arun wensen

lindsayvallen.nl Wat Arun wens schrijven

Als beloning mag je boven een gelukswens schrijven op het gele doek. Ik kan dit niet verklappen, want anders komt onze wens niet uit! Nadat we het uitzicht vanaf alle hoekpunten hebben bekeken, klim ik achterstevoren weer naar beneden. Dat voelt prettiger voor me, achteruit traplopen. Ik zie sommige toeristen zelfs zittend de trap af gaan, zoals kinderen dat doen wanneer ze leren traplopen. We varen weer terug met het pontje en wandelen met water en een kokosnoot naar ons guesthouse.

lindsayvallen.nl Paleis koning

Koninklijk Paleis, Wat Phra Kaew met Emerald Boeddha en Ken
De volgende dag bezoeken we het Koninklijk Paleis, waar Wat Phra Kaew staat.
De entree om het Koninklijk Paleis te betreden is 500 baht (€ 12 euro) en seriously: dit paleis is met al haar poespas het toppunt van de tempels tot dusver. Het lijkt wel de Efteling, Fata Morgana en het Land van Laaf met al het goud, de beelden van demonen, trollen en immense drukte. Maar het is super gaaf om hier rond te wandelen tussen de parasolletjes (bijna alle Asians dragen parasols tegen de zon, sommigen zijn zelfs wit geschminkt/gepoederd). We zien dat er om 10:00 uur een gratis rondleiding start, dus sluiten we aan bij de gids.

lindsayvallen.nl Paleis koning tuin

De gids: Ken (niet van Barbie)
Onze gids noemt zichzelf Ken omdat zijn echte naam door Westerlingen vaak verkeerd wordt uitgesproken en dan onbedoeld een vies woord wordt. Ken is echt een clown. Hij houdt van magie en heeft Engels geleerd dankzij de films van Harry Potter. Ken snapt niet dat hij nog single is en vist naar complimenten uit onze groep. We zijn met 10 personen: een Amerikaans gezin, twee Fransen, iets Scandinavisch en wij als enige Nederlanders. Kunnen we lekker over de anderen praten in onze moedertaal ;-). Ken leert ons de verschillende gebaren voor liefde (armen tegen de borst over elkaar), veel liefde (idem, maar dan met wiebelende schouders) en danken (kop khun ka) met hoofdbuiging (voor mannen) en kniebuiging (voor vrouwen). Nu we deze body language Ken-nen ;-), starten we met de rondleiding.

lindsayvallen.nl Paleis koning gids Ken

Sprookjes en verhalen
Ken vertelt over de muurschildering, de langste muurschildering ter wereld. De schildering loopt langs alle paleismuren. Het toont de geschiedenis van het Thaise volk en wordt geleerd op de basisschool. Ken zingt als voorbeeld bij een schildering een stuk van het verhaal. Samengevat: de koningin van Thailand wordt ontvoerd door demonen. De koning wil zijn geliefde redden, maar heeft hier een leger voor nodig om de grote, mensenetende demonen te verslaan. De koning verzamelt een leger met magische wezens: half mens, half aap, die bovendien kunnen vliegen omdat ze ook vleugels hebben. Met het magische leger verslaat de koning de 12 demonen. De demonen zijn niet kwaadaardig, maar beschermen de emerald Boeddha. Anyboeddha: de koningin is gered en this story is happy ending; aldus Ken.

lindsayvallen.nl Paleis apen demonen

Onze beste imitatie van vliegende mensapen en demonen ;-).

Onze rondleiding gaat verder en Ken praat honderduit over Wat Phra Kaew, de grote gouden bel, de Thaise historie, emerald Boeddha (die eigenlijk van jade gemaakt is en niet van smaragd) en de outfits die per jaargetijde wisselen. Ook de Thaise royalty en het koningshuis worden niet overgeslagen, Ken weet zoveel te vertellen! Ik ben blij dat we met de rondleiding meedoen, zo leren we zoveel meer over de historie en achtergrond dan wanneer je zelf een rondje zou lopen. Na bijna twee uur hebben we de smaragdgroene Boeddha met eigen ogen gezien, kennen we alle ins & outs van het Koninklijk Paleis, de tempel en neemt Ken afscheid van ons. Aangezien de rondleiding gratis is, geven we Ken 200 baht (€ 5 euro) fooi en gebaren we liefde en kop khun ka.

lindsayvallen.nl Paleis tuin

Zelf bezichtigen we nog een tentoonstelling over klederdracht van de koningin en een verzameling militaire wapens die in een museum bij het terrein horen. Daarna wandelen we op ons gemak terug naar New Siam II.

We willen in Bangkok nog een fietstocht met Co van Kessel doen en naar Chinatown. Daarna reizen we naar Koh Samui. Misschien blijven we in Koh Samui, misschien reizen we door naar Koh Phangan. Hoewel het wennen is om (nog) niet te weten hoe we onze reis verder plannen, bevalt dat ook wel. Het voelt heel vrij en relaxed. Ons eerste hotel (Asia Hotel) vonden we na de eerste nacht toch te ver van het centrum, dus zijn we daarna naar New Siam II guesthouse gegaan en slapen nu hier. Dat is reuze makkelijk in Thailand, je loopt ergens binnen, bekijkt een kamer en besluit vervolgens of je hier één of meerdere nachten blijft. En al reizende wandelen met de backpack valt me alles mee.

lindsayvallen.nl Bangkok backpack

Natuurlijk duiken we ook het nachtleven nog in, die Hangover ervaring waar je in de eerste alinea over leest is één van de ergste die ik in lange tijd heb ervaren ;-). Daarover in een later blog meer. Denk ik. Het is namelijk een behoorlijke walk of shame. Maar ja, #YOLO! Dus die houden jullie nog tegoed.

Sawadee ka en tot een volgend reisverslag van onze #Thailandtrip!

xoxo Lins

5 reacties

  1. Aaah, dit laat me Thailand missen. Ben er ook paar jaar geleden geweest. Zo'n prachtig land. Leuk blog heb je trouwens! Ik kwam je tegen op het ellegirl forum. Te oud om te bloggen is niemand, toch? Zolang je het maar met plezier doet. Ik ga je volgen. Liefs, Myrthe

  2. Leuk om je ervaringen te lezen!
    Bij ons kon je niet zomaar overal naar binnen lopen voor een kamer, aangezien het behoorlijk druk was. Dat was een beetje jammer. Want ik vind het echt heerlijk als je plannen nog niet vast staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *