REIZEN Fietsen in Bangkok (plog én vlog) & Chinatown #Thailandtrip

In april 2014 reis ik 3 weken flashpackend door Thailand, samen met mijn man. Met terugwerkende kracht blog ik mijn reisverhalen. Onze #Thailandtrip begint in Bangkok en eindigt in Phuket.

lindsayvallen fietstocht bangkok (12)

#Fietsfie vanuit Bangkok! ;-)
Vandaag staan we vroeg op: we gaan Bangkok per fiets ontdekken! Nederlander (hoe kan het ook anders!) Co van Kessel  begon meer dan 30 jaar geleden met zijn fietstochten in Bangkok. Co besteedde duizenden uren op zijn mountainbike om het uitgebreide netwerk van lokale straten, steegjes, voetpaden en kanalen in Bangkok te leren kennen. Co zelf is helaas in 2012 overleden, maar zijn gedachtegoed leeft voort in zijn bedrijf én zijn fietstochten in Bangkok. Als trotse Dutchies stapten we ’s ochtends om 08:00 uur op de fiets voor een 3-uur durende fietstour.

lindsayvallen fietstocht bangkok

Co van Kessel, inmiddels een begrip in Bangkok.

lindsayvallen fietstocht bangkok (2)

We kunnen kiezen uit een stadsfiets of een mountainbike. We kiezen voor de stadsfietsen mét mandje :-).

lindsayvallen fietstocht bangkok (3)

Je kunt kiezen uit meerdere fietstochten, variërend van 3 tot 9 (!) uur. De temperatuur in Bangkok in april is gemiddeld 35C. graden dus kiezen wij voor de 3-uurs fietstocht die ’s ochtends om 08:00 uur begint. Zo overleven we hopelijk enigszins de hitte.

lindsayvallen fietstocht bangkok (4)

Daar gaan we! Een mislukte #selfie, gelukkig staat René er wel goed op ;-). De fietstocht begint in het hart van Chinatown, een van Bangkok’s meest bedrijvige buurten. We fietsen zoals je ziet door nauwe steegjes. Wij zijn als Nederlanders duidelijk de meest ervaren fietsers. De rest van de groep (een Belgische moeder en zoon, een Noors meisje, Engelse jongen en 2 Duitsers) houdt angstvallig de handen aan het stuur. Wij fotograferen en filmen naar lieve lust met één aan het stuur. You must be Dutch, aldus de andere Europeanen :-).

lindsayvallen fietstocht bangkok (5)

Noonah, onze gids, lijkt extreem klein naast mij. Stiekem was ze ook heel klein, ze had zelfs een apart, kleiner fietsje en speciaal voor haar werk bij Co van Kessel leren fietsen. Hier stoppen we bij een Chinese tempel.

lindsayvallen fietstocht bangkok (6)

De lokale bevolking in Chinatown is voornamelijk boeddhistisch. Ze bezoeken tempels in de buurt, doen aan rituele verbrandingen van papier, geloven in geesten – dit alles is onderdeel van een eeuwenoude cultuur.

lindsayvallen fietstocht bangkok (7)

In het Westen associëren wij de swastika (met andere woorden: het hakenkruis) dankzij Hitler met rassenhaat en de Tweede Wereldoorlog. De swastika is ook een van de symbolen die voorkomen op afbeeldingen van de voet van Boeddha. In het Chinese boeddhisme is de swastika vaak terug te vinden op de borst van Boeddhabeelden. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de swastika wereldwijd nog gebruikt als een symbool van voorspoed en geluk. In deze tempel is de betekenis ook als symbool van voorspoed en geluk.

lindsayvallen fietstocht bangkok (8)

Na het bezoek aan de tempel fietsen we weer verder.

lindsayvallen fietstocht bangkok (9)

#Fietsfie! Deze is beter gelukt :-). Hoewel het pas ochtend is, zweten we flink op de fiets. Daarnaast is het even wennen omdat in Thailand het verkeer links rijdt (behalve voor de Engelse jongen in ons gezelschap natuurlijk).

lindsayvallen fietstocht bangkok (10)

Ook zijn er veel minder fietsers op de weg dan wij in Nederland gewend zijn. Sommige Thai kijken vreemd op als ze ons gezelschap falang (blanken) voorbij zien zoeven.

lindsayvallen fietstocht bangkok (11)

Hi! :-)

lindsayvallen fietstocht bangkok (16)

lindsayvallen fietstocht bangkok (17)

Ik vind het absoluut niet eng om tussen de auto’s, brommers en tuk tuk’s te fietsen. We zijn natuurlijk wel wat gewend in Nederland en slalommen door kronkelige bochten, krappe steegjes, afgewisseld door overdekte markten, loodsen, winkeltjes, en ateliers. Chinatown is echt bizar druk en crowded. We besluiten vanmiddag na de fietstocht nog een rondje door Chinatown te wandelen omdat het zo leuk is.

lindsayvallen fietstocht bangkok (13)

Ik was te laat met fotograferen, maar hier lag gewoon een krokodil in het water! Geen kleintje ook, ik denk wel een meter! Daarnaast zat doodleuk een Thais vissersmannetje aan wal met zijn hengel, haha!

lindsayvallen fietstocht bangkok (14)

We fietsen langs de Chao Phraya rivier richting de brug. De brug verbindt Chinatown met Thonburi, ooit de hoofdstad van Thailand (Thonburi was de derde hoofdstad van Thailand, historisch gezien).

lindsayvallen fietstocht bangkok (15)

lindsayvallen fietstocht bangkok (18)

lindsayvallen fietstocht bangkok (19)

Bovenop de brug: een typisch Kodak-momentje ;-). Onder de Thaise vlag maakt Noonah een foto van ons. Noonah is erg vriendelijk en vertelt honderduit over de geschiedenis van Bangkok terwijl ze ons door de straten gidst. Omdat we (als Dutchies) makkelijk fietsen, rijden we voorop van de groep met Noonah. Wel zo leuk, zo horen we alle historie van de plekken waar we langs fietsen.

lindsayvallen fietstocht bangkok (20)

Mijn hoedje is helemaal slap van de warmte, maar ik ben blij dat ik ‘m op heb. De zon schijnt flink op je bol. We hebben ons vooraf ingesmeerd en dat blijkt best verstandig. De Engelse jongen heeft dit duidelijk niet gedaan en maakt helaas het vooroordeel over Engelsen en hun (rode) teint waar ;-).

lindsayvallen fietstocht bangkok (21)

The Hangover 2! Op de achtergrond zie je links van René een hoog gebouw met ronde koepel boven: dat is The Tower Club van Lebua, waar een aantal scènes uit The Hangover 2 zijn opgenomen.

lindsayvallen fietstocht bangkok (22)

We fietsen nu we de brug zijn overgestoken de wijk Thonburi in. Je merkt meteen dat dit deel van de stad veel rustiger is. Er is veel meer groen en de mensen zijn minder gehaast en druk dan in Chinatown. We maken een stop om de grote witte tempel die je ziet te bezoeken.

lindsayvallen fietstocht bangkok (23)

Na het bewandelen van vele, kleine trappetjes, bevinden we ons in het middenstuk van de witte koepel (het gladde gedeelte wat je op de vorige foto ziet, tussen de ribbels in). Je mag een stukje bladgoud pakken en op de muur plakken for good luck.

lindsayvallen fietstocht bangkok (25)

Erg indrukwekkend om al dit bladgoud op de muur geplakt te zien!

lindsayvallen fietstocht bangkok (24)

In de nok staan 7 boeddha’s, voor iedere weekdag één. Noonah legt uit welke boeddha welke dag van de week is en vertelt dat je een wens kan doen bij de boeddha die hoort bij de dag waarop jij geboren bent. Ik ben op een woensdag geboren en dit is ‘mijn’ boeddha.

lindsayvallen fietstocht bangkok (26)

Na de tempel fietsen we weer verder. Noonah en wij wachten even tot de groep weer compleet is. Het is gek dat iets wat voor ons Nederlanders zo vanzelfsprekend is, voor andere mensen best pittig is. Ik bedoel, heel Nederland fietst volgens mij met één of twee handen los, smartphone gebruikend, met kinderen in bakfietsen en mensen achterop alsof het niets is. Dan valt zo’n fietstocht in Bangkok reuze mee ;-).

lindsayvallen fietstocht bangkok (27)

lindsayvallen fietstocht bangkok (28)

We fietsen aan de andere kant van de Chao Phraya rivier weer verder. Het is echt tof om zo een stad te ontdekken. Je komt op plekken die je als toerist niet snel zult bewandelen en fietsend door een (vreemde) stad zie je weer totaal andere dingen dan in een tuk tuk of taxi. Ik ben echt blij dat we deze fietstocht doen, één van de leukste dingen die we in Bangkok gedaan hebben!

lindsayvallen fietstocht bangkok (30)

Hoi monnik!

lindsayvallen fietstocht bangkok (31)

lindsayvallen fietstocht bangkok (32)

Wat een contrast. Links een mega hotel dat sky high boven de golfplaat huisjes uitsteekt.

lindsayvallen fietstocht bangkok (33)

Maar dan wel een triljoen schotels bij de aftandse huisjes. Grote tegenstellingen in Thailand, vind ik.

lindsayvallen fietstocht bangkok (34)

Allemaal met de fietsen op de pont om de rivier weer over te steken! Inmiddels zijn er bijna 3 uur voorbij en het loopt tegen 11:00 uur ’s ochtends. Het wordt steeds heter dus ik ben blij dat we de ochtend-versie hebben gekozen.

lindsayvallen fietstocht bangkok (35)

Nog een keer de locatie van The Hangover 2 up-close.

lindsayvallen fietstocht bangkok (36)

Co van Kessel fietsen!

lindsayvallen fietstocht bangkok (37)

I’m on a boat.

We fietsen weer terug naar het beginpunt en krijgen bij Co van Kessel nog een free drink. Als je ooit in Bangkok bent en je hebt een ochtend of middag over, boek dan zeker een fietstocht bij Co van Kessel. Ik heb zoveel plezier gehad terwijl ik Bangkok per fiets ontdekte. Echt een aanrader!

Naast foto’s hebben we ook een paar filmpjes gemaakt, die ik in een compilatie gemonteerd heb. Ik beleef de fietstocht weer helemaal opnieuw, wat was het gaaf :-). Als je verder naar beneden scrolt, zie je de foto’s van onze wandeling in Chinatown.

 

Omdat Co van Kessel middenin Chinatown is gevestigd, proberen we de fietsroute dit keer te wandelen.

lindsayvallen fietstocht bangkok (38)

Chinatown lijkt verdeeld in verschillende segmenten: een deel met auto’s en onderdelen, de voedselmarkt en kraampjes en kledingverkoop. Ik vraag me af hoe je in deze chaos een onderdeel terug vindt ;-).

lindsayvallen fietstocht bangkok (39)

Chinatown is druk. Heel erg druk. Denk je dat de krappe straatjes de bevolking weerhoudt van hard rijden? Nope. Iedereen rijdt kris kras door elkaar.

lindsayvallen fietstocht bangkok (40)

Op de foto zie je het minder goed, maar zeker in het gedeelte met auto’s en onderdelen hangt er veel smog in de lucht. Ik hou mijn shirt voor mijn mond en neus, de lucht is hier erg smerig. Veel Thai dragen hier mondkapjes. Ineens snap ik het nut ervan.

lindsayvallen fietstocht bangkok (41)

lindsayvallen fietstocht bangkok (42)

Chinatown was vroeger één van de armere wijken van Bangkok. Chinese immigranten vestigden zich hier om te werken in Thailand. Als gevolg daarvan groeide dit gebied uit tot Chinatown.

lindsayvallen fietstocht bangkok (43)

In de kleine straatjes en steegjes krioelt het van het verkeer en de mensen. Misschien komt het doordat wij niet in het hoogseizoen in Thailand flashpacken, maar we zien weinig andere toeristen. Stiekem best leuk: wij als enige, grote falang tussen de kleine Chinezen en Thai.

lindsayvallen fietstocht bangkok (46)

lindsayvallen fietstocht bangkok (44)

lindsayvallen fietstocht bangkok (45)

Yep. Definitely Chinatown.

lindsayvallen fietstocht bangkok (47)

lindsayvallen fietstocht bangkok (56)

lindsayvallen fietstocht bangkok (57)

lindsayvallen fietstocht bangkok (58)

We duiken de steegjes in en komen terecht in het eet-gedeelte van Chinatown. Soms ruikt het heerlijk, soms ruikt het ronduit smerig, haha. Ook vraag ik me van sommige producten af wat het is en probeert de marktverkoper me dat in gebrekkig Engels uit te leggen.

lindsayvallen fietstocht bangkok (55)

Het is gaaf om tussen de bedrijvigheid, schreeuwende verkopers, geuren en kleuren te wandelen hier. Dit is precies zoals ik me Chinatown had voorgesteld: chaotisch maar gezellig.

lindsayvallen fietstocht bangkok (48)

Omdat het in de brandende zon veel te warm is, zijn de meeste straatjes overdekt met zeil of plastic.

lindsayvallen fietstocht bangkok (50)

Inmiddels zijn we op de kleding-afdeling van Chinatown. Wat je ook zoekt, hier hebben ze het. Louis Vuitton, Prada, Rolex, Vans, Converse, Calvin Klein: you name it. De fake-versie natuurlijk, hè? ;-)

lindsayvallen fietstocht bangkok (51)

René koopt ook een hoed tegen de hitte en zon. Kosten? 0,80 euroCENT! Echt bizar. Daar gaan we niet voor afdingen.

lindsayvallen fietstocht bangkok (52)

Op je scooter door de steegjes: geen probleem in Chinatown.

lindsayvallen fietstocht bangkok (53)

Haha, je denkt dat dit bijzonder is? Nee jôh, dit is normaal. Hele scooters worden vol gestapeld. De hoogste toren die wij gezien hebben, is een stapel van 7 (!) achterop.

lindsayvallen fietstocht bangkok (59)

Iedereen wil blank zijn in Azië. Werkelijk o-ve-ral whitening producten. Heel apart om te zien. In het Westen wil iedereen een kleurtje, in Azië doen ze er alles aan om wit te blijven.

lindsayvallen fietstocht bangkok (54)

Na een paar uur slenteren zijn we best moe. Het fietsen, de warmte, de drukte, de chaos en cultuurshock van Chinatown. Ons hoofd zit boordevol indrukken en we besluiten lekker terug naar ons guesthouse te gaan.

lindsayvallen fietstocht bangkok (60)

We maken gebruik van de lokale veerboot (omgerekend € 2,- euro) die vlak bij ons guesthouse aanmeert. Het openbaar vervoer in Thailand vind ik ideaal. Goedkoop en altijd behulpzame medewerkers die uitleggen welke boot of halte je moet hebben. Een tuk tuk is ook leuk, maar zo’n boot is ook een beleving op zich en dat voor een prikkie!

lindsayvallen fietstocht bangkok (61)

En zo zie je nog eens wat anders vanaf het water! Allemaal huisjes op palen, we zagen kinderen zwemmen en vrouwen hun was doen.

lindsayvallen fietstocht bangkok (64)

Onder de brug door waar we vanmorgen overheen gefietst zijn.

lindsayvallen fietstocht bangkok (63)

lindsayvallen fietstocht bangkok (62)

Moe maar voldaan! Ik ben helemaal uitgeblust, haha ^^. De fietstocht en wandeling door Chinatown waren echt top, wat een ervaringen!

De boot brengt ons in een half uur terug naar guesthouse New Siam II, waar we op bed neerploffen. Uitrusten voordat we straks het centrum induiken!

Sawadee ka en tot een volgend reisverslag van onze #Thailandtrip!

xoxo Lins

5 reacties

  1. Wat een heerlijke blog weer… En als ik ooit weer in Thailand kom (wat niet onwaarschijnlijk is) ga ik zeker op de fiets door China Town. Super leuk! Blijft een bijzonder deel van Bangkok en je verbaasd je inderdaad over wat er allemaal te koop is… De smog kan verschrikkelijk zijn, soms hangt er echt een deken over de stad. Ik herinner me 1x dat ik met een wit shirt naar buiten ging en met een grijze weer in het hotel aankwam..
    Dat wit maken is ook apart he?? Dat doen ze om rijkdom uit te stralen. Toen mijn oom trouwde met mijn Thaise tante (in Thailand) was ze ook helemaal wit opgemaakt. Het is een soort van status symbool. De zussen van mijn tante vonden het dan ook maar vreemd dat wij juist bruin wilden worden… "Je huid is zo mooi licht… "
    Kijk weer uit naar het vervolg van je reisverslag!

  2. Erg leuk verslag! Twee jaar terug ben ik ook in Thailand geweest en hebben we dezelfde fietstocht gemaakt. Dus ik geniet weer helemaal even mee als ik jouw verslag lees :) Maar bedoel jij niet een komodovaraan in plaats van een krokodil. Er zitten namelijk erg veel komodovaranen in de wateren van Bangkok en deze lijken erg op krokodillen.

    1. Hi Simone, in de wateren van Bangkok krioelen inderdaad van de komodovaranen (komodo dragons), die hebben we veelvuldig gezien. Maar toch ook écht één krokodil die rondzwom. Real crocodile, de guide vond het zelf ook spannend! :-)

  3. Wat een leuk artikel! Ik ben in 2008 in Thailand geweest (waarvan ook 2 dagen in Bangkok) en zo'n fietstocht ziet er wel heel gaaf uit! Als ik er ooit weer kom ga ik dat zeker doen!

  4. Oh geweldig. Wat een heerlijke foto's. Ik heb twee keer met Co van Kessel gefietst in Bangkok. Ik vind het een van de leukste dingen die ik gedaan heb in Thailand. Zoveel gezien en fietsen is gewoon heerlijk. Ik raad het iedereen ook altijd aan haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *