Recensie én win: Spotlight van Joyce Spijker

Het debuut van Joyce Spijker is een chicklit plus: een (herkenbaar) kijkje in de Nederlandse showbizz, maar dieper dan de oppervlakkige schone schijn die glamour heet. Ik ontving een recensie-exemplaar van de uitgever en las het in 2 avonden (!) uit. Het boek ligt inmiddels in de schappen, maar ik mag ook een exemplaar weggeven!

Spotlight Joyce Spijker


Kim de Kleijne is a star on the rise en kan met recht een it-girl genoemd worden. Jong, beeldschoon en als aanstormend actrice ligt heel Nederland aan haar voeten. Die ene, grote rol waarin ze definitief het juk van model-wordt-actrice van zich afschudt is in the pocket. Maar is ze zelf wel klaar voor dit bestaan?

Nora Binnendijck, ooit gevierd actrice met Gouden Kalveren op haar dressoir, kijkt neer op de nieuwe generatie. Soapies die maandverbandreclames bestempelen als acteren, ze moet er niets van hebben. Evenals de Nederlandse glamour, of beter gezegd, het ontbreken daarvan. Toch wil Nora nog geen afscheid nemen van haar status. Nog één rol, nog een laatste kans. Ze is bereidt hier een hoge prijs voor te betalen.

Het boek neemt je chronologisch mee in levens van Kim en Nora. De verhaallijnen lopen naast elkaar en verstrengelen zich gaandeweg. Kim kijkt op tegen Nora. Ze wil van haar leren. Maar is Nora wel een goed rolmodel? En gunt Nora het nieuwe talent haar kunsten?

Ongetwijfeld herken je Nederlandse sterren in dit boek. Vanaf pagina 1 zie ik een Nederlands actrice voor me bij Nora’s personage. Iets met Turks Fruit ;-). Ook in de andere personages lees je door de regels heen wie Spijker in gedachten had. Carlo & Irene, Maik de Boer en regisseur Paul Verhoeven, ze komen allemaal voorbij. Dat maakt het boek extra leuk.

Het is vlot en spannend geschreven op een volwassen manier. Net als in Nederlandse films wordt er veel gesekst. Het leest snel en er is veel aandacht besteed aan gedetailleerde beschrijvingen. Klein minpuntje is dat niet alle eindjes aan elkaar worden vastgeknoopt. Daardoor krijg ik een onaf gevoel bij sommige personages en gebeurtenissen.

Ik vind ik dit boek zeker de moeite waard. Het kijkje achter de schermen herken ik uit mijn kortstondige acteercarrière, maar is voor iedereen leuk te lezen. Het is modern met verwijzingen naar social media en personages die dieper gelaagd zijn dan de gemiddelde chicklit. Daarnaast heeft het een flinke dosis spanning en erotiek waardoor je het boek verslindt als een filmscript.

Mijn beoordeling is dan ook 4 uit 5 sterren.

4 uit 5 sterrenJe koopt Spotlight van Joyce Spijker via bol.com of in de boekhandel.

Daarnaast mag ik één exemplaar weggeven via mijn blog, yay!
Wat moet je daarvoor doen?

– Laat een reactie met je e-mailadres achter in de comments
– Like LindsayVallen.nl op Facebook
– Heb je Twitter? Tweet dan de volgende tekst:
Ik doe mee aan de win-actie van @LindsayVallen en maak kans op het boek #Spotlight van @SpijkerJoyce via http://www.lindsayvallen.nl/recensie-en-win-spotlight-van-joyce-spijker/ 

De win-actie loopt tot donderdag 7 november. Op vrijdag 8 november maak ik de winnaar of winnares bekend.

***GESLOTEN VOOR DEELNAME***
De wedstrijd is gesloten voor deelname, de winnares is:
Marjanne! :-)
Je ontvangt een e-mail en de uitgever zal contact met je opnemen voor je adresgegevens Marjanne. Veel leesplezier gewenst en iedereen bedankt voor je deelname!

7 reacties

  1. Veel goede recensies en aanbeveling gehoord over.deze thriller. Ben schieuwnierig geworden
    Volgende week ontmiet ik haar persoonlijk, ze komt signeren in de stad…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *