One step closer: 26 weken zwanger met PPROM

bun_in_the_oven

Woensdag wisseldag! Een update die ik vaker deelde op social media, maar vandaag (voorlopig) het gelukkigst met het bereiken van een nieuwe week! Vorige week maandag (26 januari) hoorde ik dat ik vroegtijdig gebroken vliezen had en het zeer waarschijnlijk was dat ik binnen 3 dagen zou bevallen. 10 dagen later zit baby nog lekker warm en veilig binnen in mijn oventje! This bun is staying in the oven :-)

Vandaag vieren René en ik deze kleine mijlpaal met een taartje. Daar kan ons eigen gebakje ook weer lekker van doorgroeien en rijzen, totdat ze een flinke taart is over minimaal 10 weken.

Ook komt vandaag voor het eerst de thuisverpleging voor het installeren en uitleggen van de CTG. Daarmee kunnen we thuis de hartslag van de baby monitoren, plus mijn buik activiteit  (zoals harde buiken of weeën). Die heb ik de afgelopen 10 dagen overigens nog niet gehad en dat hoop ik de komende 10 weken zo te houden.

René is gisteren weer begonnen met werken, vanuit huis. Ik ben zo ontzettend dankbaar dat zijn werkgever hem de ruimte geeft om volledig thuis te werken. Wat een topbedrijf met zoveel begrip en medeleven. Echt fijn om hem boven op de zolder te hebben, terwijl hij toch netjes zijn uren kan maken.

De afleiding is voor hem natuurlijk ook erg welkom. Ik moet dan plat liggen, maar hij kan in en rond het huis bewegen om mij te douchen, voeren ;-) en in nood assisteren. Maar daar gaan we niet vanuit. Dus ook chapeau voor de inzet van mijn persoonlijke verpleger.

Hoewel ik me soms bezwaard voel, zegt hij: ik ben je man en met alle liefde met je getrouwd. In voor- en tegenspoed, in ziekte en gezondheid. En mijn schoonmoeder die tijdens controles in het ziekenhuis de boel thuis ontsmet en schoonhoudt met Dettol is ook een topper. Erg fijn dat we het zo kunnen regelen.

controle 2 feb pprom

Afgelopen maandag hadden we een echo om te controleren hoeveel vruchtwater ik had vergaard de afgelopen week. Toen ik maandag 26 januari werd binnengebracht had ik 1,5 cm. vruchtwater, erg laag. Maandag 2 februari stond het peil op 3 cm., iets gestegen dus. Alsnog niet veel (het zou met mijn termijn 9 cm. moeten zijn), maar alle beetjes helpen. Het staat in ieder geval niet droog! Ook was het maagje en de blaas van de baby gevuld,  wat betekent dat ze nog steeds vruchtwater kan inslikken en uitplassen.  Geen wonderen dus, maar zoals de gynecoloog zei: onder deze omstandigheden goed. Dat was weer een kleine opsteker.

pprom 26 weken

En nu zijn we alweer op woensdag, 26 weken zwanger. Zoals je hierboven leest, zijn de kansen op overleven omhoog geschroefd naar 71,5%. Een stuk positiever, maar alsnog met risico’s vandien, want de levenskwaliteit is (nog) niet optimaal. Dus blijf voorlopig maar heeeeel lang zitten :-).

Wat fijn is, is dat we van vrienden, kennissen of collega’s ook verhalen horen die goed aflopen. Echte mensen met echte ervaringen, net als reacties online. Aangezien we ons nog steeds niet suf Googlen, zijn dit soort positieve verhalen toch hoopgevend. Maar we blijven ook realistisch.

Er zijn goede momenten en slechte momenten, hoewel we de laatste absoluut niet de boventoon laten voeren. De nachten vind ik vaak het engst, dan heb ik weinig afleiding en kan ik soms piekerend wakker liggen. Maar de ochtend ben ik altijd weer opgelucht als ik (gebroken ;-) wakker word en haar voel bewegen.

René en ik proberen er samen het beste van te maken en er is heus nog wel wat te lachen (dat is bovendien gezond ook :-). De wereld om ons heen draait gewoon door en dat is juist wel prettig.

Girls serie

Als dagbesteding kijk ik films en series, schrijf wat, kleur in mijn kleurboek voor volwassenen en heb meer tijd dan ooit om blogs te lezen. Als ik straks een beetje een ritme heb met de dagelijkse CTG controle en alles blijft rustig, dan wil ik misschien een vreemde taal leren of leren haken. Ik lig hier nu toch ;-)

pr4kids

Iedere dag ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes op bed vervelen me nog niet en ik heb al lieve kaartjes, bloemen en zelfs een schattig knuffeltje van een mediabureau ontvangen. Heel lief en meelevend. Ook de dagelijkse appjes en berichtjes online doen ons goed. Zoveel mogelijk positieve vibes verzamelen, las ik in een reactie terug :-).

badplank

Deze week wordt mijn superhippe badplank bezorgd, zodat ik zittend kan douchen. Niet echt een webwinkel waar je op je 31e verwacht te bestellen, maar ach. Ik leerde vorige week al: er is niets gênant bij gynecologie :’-). Vanaf nu tellen we weer verder af: de volgende stap dichterbij is maandag 9 februari.

Maandag 9 februari hebben we een groei-echo op het WKZ. Als ze het zo goed blijft doen als de weektermijn staat ze alweer 2-0 voor, aldus de gynecoloog. Hopelijk is ze dan goed gegroeid en dikker dan de 718 gram van vorige week maandag. Groei maar lekker chubby en groot :-).

We hebben nog geen prematuur kleding gekocht of de babykamer verder ingericht. Als signaal voor de kleine dat ze gewoon netjes moet afwachten ;-). Bovendien mag ze toch nog niet mee naar huis en in de couveuse schijn je voorlopig ook nog geen kleding te dragen.

We hebben nog steeds hoop en vertrouwen in een goede afloop. Baby beweegt goed en zolang ik me rustig hou, hoop ik nog minimaal 8 à 10 weken te broeden. We willen haar pas na minimaal de 34e week zien en iedere dag is weer winst.

Met nog 8 weken te gaan vanaf vandaag (dan bereiken we de 34 weken-grens), zijn dat 56 dagen. Ik heb er zin in ;-). En langer mag ook gerust hoor lief, 70 dagen of 77 vinden mama en papa helemaal prima.

Take your time girl.

Liefs, 

Lindsay

Take your time girl

36 reacties

 1. Respect voor jullie positiviteit! Over 56 dagen, 34 week gek idee dat ik over 55 dagen ben uitgerekend. Hou haar nog maar even lekker binnen. En leren haken klinkt als goede uitdaging in deze periode. Mooi dekentje o.i.d maken voor op haar kamertje :D liefs X

 2. Wat een ontzettend heftig verhaal, ik leef erg met jullie mee. Hopelijk blijft die kleine voorlopig nog lekker zitten! Ben blij dat jullie zo'n positief en sterk koppel zijn, heel veel geluk en sterkte samen.. x Rianne

 3. Wat een ontzettend spannende tijd. Ik ben nu in mijn 19e week en daardoor denk ik ook elke dag aan jullie! Ik duim dat het kleintje voorlopig nog rustig blijft groeien in je buik! Ps; mooi toepasselijk liedje

 4. Mooi, alvast een week erbij, nog 11 te gaan. Ik leef met jullie mee.
  En mocht je vast willen beginnen met het leren van een vreemde taal, duolingo vond ik een erg handige site.

 5. Wat een fijn bericht! Mooie mijlpaal vandaag:)
  Ik zit in mijn 18e week en volg je daarom op de voet. Ik duim heel hard met jullie mee dat ze nog een hele poos lekker blijft zitten!
  Oh en… Haken klinkt zo gek nog niet;) ik zeg: doen!:)

 6. Oh, dat nummer.. Toen ik zelf zwanger was werd dat nummer van het ene op het andere moment opeens zo mooi. Ik zat in de bus, hoorde de hartslag van het kindje en moest eigenlijk spontaan huilen. In jouw geval nog toepasselijker, prachtig.
  26 weken in ieder geval gehaald! Ik heb een vermoeden dag jij die 34 sowieso wel gaat halen :) zet hem op, baby!

 7. Ah, wat een heerlijke opsteker dat je nu de 26-wekengrens hebt bereikt! En natuurlijk dat alles er nog goed uit ziet! Heel goed dat jullie zo positief blijven en wat ontzettend fijn dat je man lekker dichtbij je is de hele dag!

  Hou vol nog een paar weken! We gaan er maar gewoon vanuit dat je die 34-wekengrend ook met vlag en wimpel gaat halen!

 8. Wat ben je toch een topper. Wauw, ik leef zo met jullie mee. Ik ben een lurker en laat eigenlijk nooit berichtjes achter maar ik heb een paar dagen terug in 1 ruk je vorige artikel gelezen en nu ik dit weer lees ben ik zo blij voor je dat jullie kleine meid nog lekker warm zit. Zo fijn ook dat je zo'n fantastische man achter je hebt staan, wat moet dat een steunpilaar zijn.
  Ik wens je echt het aller- allerbeste toe! Dat je nog maar heel veel dagen mag broeden op jullie mooie meisje, je lekker leert haken of straks fantastisch Italiaans kan (ik weet niet welke taal je zou willen leren maar ik vind Italiaans geweldig ;p)! Het komt gewoon allemaal goed, ik zal vanavond een kaarsje voor jullie opsteken en heel hard aan jullie denken.
  Heel veel liefs Rosanne

 9. Heel veel sterkte lieve Lindsay! Ik was net erg chagrijnig omdat ik nog 30 dagen moet dieeten, maar nu schaam ik mij diep als ik lees dat jij met liefde minimaal 56 dagen plat blijft liggen. Wat zullen dat lange dagen worden en niet omdat ze 'saai' zijn, maar omdat ieder dag meer weer een mijlpaaltje is. Heel veel sterkte voor jullie allebei!

 10. Op de dag dat jij uiterlijk ingeleid zou worden, ben ik uitgerekend. Dat voelt zo dubbel en oneerlijk. Ik hoop van harte dat onze meisjes lekker tot die tijd blijven zitten en gezond en sterk ter wereld mogen komen. Ik bewonder en respecteer jullie optimisme heel erg, al kan ik goed begrijpen dat er ook momenten zijn dat je het allemaal even niet meer ziet zitten. Probeer veel te schrijven, wat je al heel goed doet, zodat straks als jullie meisje er is, jullie rustig kunnen nalezen wat er allemaal gebeurd is, hoe jullie je voelden.. Er gebeurd nu zoveel in jullie leven, dat dit straks echt kan helpen om het een plekje te kunnen geven. Take your time girl, nog even blijven zitten!

 11. Ik was bezig met het opschrijven van mijn reactie, toen ik bovenstaand bericht van Rosanne las, want dat verwoordt precies hoe ik er in sta: ook ik ben een lurker, maar je vorige artikel raakte me zo ontzettend (je andere blogs zijn ook fijn hoor, want je schrijft zo leuk!), dat ik nu wel moet reageren. Ik leef erg met jullie mee en wil jullie via deze weg een hart onder de riem steken.
  Op naar vele mijlpaaltjes!!

 12. lieve lindsay,
  Ik volg je blog al een tijdje maar ik heb nog nooit gereageerd op een post. Echter, na het lezen van deze en de vorige blogpost moest ik wel even reageren! Ik wil je even een hart onder de riem steken; ik en mijn tweelingzusje zijn twee maanden te vroeg geboren. Natuurlijk vertelden de doktoren mijn ouders over de eventuele gevolgen van onze vroege geboorte; we zouden waarschijnlijk tot ons vijfde levensjaar een groeiachterstand hebben en ook was er een vergrote kans op leer – en ontwikkelingsachterstanden. Maar nu, achttien jaar later, zitten wij beide in de examenklas van het VWO en zijn we mijn moeder zo'n vijf jaar geleden al voorbijgegroeid tot -uiteindelijk- 1.75 meter lang. Door een gezonde en liefdevolle opvoeding zijn wij ''gewoon'' opgegroeid net als alle baby's die niet te vroeg zijn geboren. Ik heb ook twee vriendinnnen (ook een tweeling) en die zijn zelfs drie maanden te vroeg geboren. Ook dit zijn twee gezonde meiden die tijdens hun jeugd niks hebben gemerkt van hun vroege geboorte. Ik wilde dit even met je delen, zodat je weet dat ondanks de cijfers, het waarschijnlijk allemaal goed zal komen! Desondanks hoop ik dat jullie baby nog heeeeel lang in je buik blijft zitten.

  heeel veel liefs!

 13. Wat blijven jullie positief, super knap! Fijn dat Rene gewoon thuis kan werken, wat een goede werkgever zeg! Op naar de volgende maandag. Je zit al weer bijna op de helft van deze week! :D

 14. Via via op je site terecht gekomen en val er meteen middenin…wat een verhaal en wat een positiviteit. Vasthouden dat gevoel. We duimen met z'n allen dat moet toch verschil maken zou je denken!!!
  Hou vol. Dit wordt een heel speciaal meisje <3

 15. Het omkopen van die kleine komt jullie hopelijk heul duur te staan:-) Wat fijn dat er weer een kleine mijlpaal is om te vieren, ik duim elke dag met jullie mee. Breien/haken is echt meditatief en superleuk om te doen, je hebt immers alle tijd :-)

 16. Ik lees normaal alleen mee, maar ik wilde nu toch graag een berichtje achterlaten

  Wat fijn dat jullie deze mijlpaal hebben gehaald. Hopelijk volgen er nog meer en zetten jullie een gezonde dochter op de wereld! Blijf positief xx

 17. Ik heb dus een hele tijd na zitten denken over wat ik zou commenten, omdat je niet zoveel hebt aan dertig keer 'sterkte!', 'succes!' en 'ik duim voor jullie!', maar ik wel wil laten weten dat ik alles lees en meeleef.

  Maar nu heb ik vannacht dus over je gedroomd en dat ik op 'ziekenbezoek' kwam, en vreemd genoeg gingen we quadrijden en deed Muse mee aan een of andere talentenjacht voor kinderen. Superleuk (ja niet echt dus maar ja).

 18. Wat super dat de 26 weken mijlpaal is bereikt. En erg fijn dat de artsen toch ongelijk hadden over dat je binnen 3 dagen zou bevallen. Als tip voor tijdbesteding: reddit.com ik kan er uren opzitten per dag. ik zou wel even op internet uitleg zoeken anders is het een doolhof.

 19. Obviously can't understand any of your post, but I am thinking of you three. Hang in there little one! Beautiful blog by the way x

 20. Wat heftig zeg. Wat ontzettend fijn dat jullie de eerste mijlpalen hebben bereikt. en jullie positiviteit draagt daar zeker aan bij! Ga zo door, de saaiheid is het meer dan waard voor jullie prinses :-)
  X

 21. Ik ken je blog eigenlijk pas sinds 2 weken en ik merk dat ik echt elke dag wel even denk: Ik hoop dat die kleine meid nog lekker warm in mama's buik blijft en dat ik elke keer soort van duim als ik naar je blog kom. Ik heb enorm veel respect voor jou, je man, je familie, hoe jullie hier mee omgaan en het zo'n draai weten te geven. Volgens mij heeft jullie meisje het echt getroffen met jullie als ouders. Heel veel sterkte en hopelijk tot de volgende mijlpaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *