Nostalgie is achteruitdromen

lindsayvallen.nl NostalgieVrienden weten het allang. Ik ben een nostalgist pur sang.
Zondag fietste ik met René naar mijn ouderlijk huis en ineens schoot me een herinnering te binnen. Mijn broertje en ik op zondagavond met een bordje patat, samen Beavis and Butthead op MTV kijken. Shit, zei ik tegen René, wat als ik straks niet alles meer herinner waar ik nu van glimlach? Dan herinner je je dit toch niet meer ;-), antwoordde René met een knipoog. 

De schrik sloeg me om het hart. Wat als ik straks écht niets meer van mijn fijne herinneringen weet? Niet dat ik als dertigjarige al zoveel vergeten ben, maar toch. Wanneer ik nu een liedje hoor of een stukje film zie uit mijn jeugd, vertellen mijn hersenen direct welke herinnering bij dit moment hoort.

Spice Girls? De zomervakantie van 1996, ik kocht de eerste single “Wannabe” en kan het dansje uit de clip nog steeds. Titanic? Samen met jeugdvriendin Sandra hielden we elkaars hand vast in de bioscoop tijdens de “Never let go”-scène. All Saints? Klasgenootje Babke gaf me hun album dat ik grijs draaide. Nintendo? Mijn broertje had een Nintendo, ik de Sega. Sonic vond ik echt veel stoerder dan Mario. Nog steeds ;-).

Herinneringen die een warme glimlach op mijn gezicht toveren.
Wat als ik straks als bejaard besje achter de geraniums zit, de Spice Girls op de radio worden gedraaid (of wat er dan ook voor futuristisch muziek-apparaat is) en ik staar blanco voor me uit? Help! Hoe hou ik mijn herinneringen levend?

Voorlopig los ik het zo op. Als er een herinnering te binnen schiet, zoek ik meteen (handig, Internet ;-) het bijpassende liedje, afbeelding of filmfragment. Dan luister ik het liedje, bestudeer de afbeelding of bekijk het fragment. Ik herbeleef de herinnering, opnieuw met een grote glimlach op mijn gezicht. Des te vaker ik mijn herinneringen opnieuw beleef, des te meer ze in mijn geheugen gegrift worden.
Toch?

Hoe hou jij je herinneringen levend? En beleef je deze ook opnieuw wanneer je de bijpassende muziek, plaatjes of films weer ziet?

– xxx – Lins

PS: Over herinneringen gesproken…
lindsayvallen.nl Nostalgie is achteruitdromen blog
1994: Ik was echt verliefd op mijn Levi 501 spijkerjack met stoffen kraag. Gekregen van mijn grote neef, super stoer (vond ik ;-) Ik droeg ‘m overal bij!
1995: Beugelbekkie mét megakuif. Samen met mijn vriendinnen uit de brugklas deden wij een zelf ingestudeerd dansje op Bobby Brown’s “Humpin’ Around”. En ja, ik luister het liedje tijdens het schrijven van deze blog. Hou de herinnering levend! ;-)
1998: Op uitwisseling in Duitsland met de Havo. Zie je de zwarte zonnebril in mijn haar? Dit was super populair destijds. Spacy zonnebrillen in je haar, ik zweer het je.
2000: (Nog) steeds een beugel, inmiddels over op de slotjes-variant. Mijn regenboog-trui kocht ik van mijn bijbaantje als Media Express magazine-bezorger. Het merk? H&M Impuls, de voorloper van Divided.

7 reacties

  1. Leuke plaatjes plaatjes van vroeger, dat zijn voor mij ook allemaal nostalgische dingen. Ik heb het ook met oude speeltuinen en zwembaden die er nu niet meer zijn :( Af en toe op Google naar foto's zoeken en dan heel blij zijn als ik daar nog een plaatje van vind :D

  2. Ik ben ook zo, te grappig. Ik las laatst ergens dat nostalgische mensen gemiddeld zelfverzekerder en gelukkiger zijn :) Lucky us!

  3. Heerlijk nostalgie, liedjes van vroeger die je terug brengen naar een bepaalde periode…. Af en toe zie je ook plaatjes voorbij komen en dat je dan denkt "oh ja die had ik ook"… Geniaal ik hou ervan… Er komt een generatie die niet meer weet waarom je soms een potlood bij je cassettebandje nodig had… :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *