Nostalgie maakt gelukkig!

Ik haal graag oude herinneringen op. Het is niet voor niets dat ik dweep met Disney en de top-500 van de 90’s de allerbeste muziek ever vind. Terugdenken aan vroeger, met bijbehorende herinneringen en emoties, geeft me een fijn, vertrouwd gevoel. Het is even achteruitdromen naar tijden die oh zo bekend en voorspelbaar, maar zo herkenbaar en simpel zijn.

Het schijnt dat wanneer we nostalgische herinneringen ophalen, we gelukkiger zijn, behulpzamer worden, ons minder eenzaam voelen én sneller geneigd zijn aan goede doelen te schenken, zo blijkt uit onderzoek van Ad Vingerhoets (bron).  

Ad Vingerhoets is expert op het gebied van emoties en volgens hem komt dit omdat nostalgie ons een gevoel van continuïteit geeft. “Het geeft ons het gevoel dat we nog steeds dezelfde persoon zijn als we vroeger waren en dat we nog steeds dezelfde emoties kunnen ervaren bij bepaalde herinneringen.”

Ik verlang er soms naar terug. Dan dagdroom ik over apenkooien, mijn allereerste bijbaantje en hoe trots ik was toen ik van mijn zuurverdiende geld een eigen cd single’tje kocht. Waarbij huiswerk je enige ‘vaste lasten’ zijn, en je iedere dag enkel moest kiezen of je wilde schommelen of buskruiten (“verder van de pot af, verder van de pot af!”).

Bomenklimmen en de beste van de buurt zijn, waardoor je – zonder ook maar het woord carrière te kennen – gewoon de manager boomklimmen was. Ik wachtte op vrijdag altijd op de Tina, en toen ik ouder werd op de Popfoto (die weer daarna de Fancy werd), waar ik direct met nauwkeurige precisie de nietjes uit het midden verwijderde om de Backstreet Boys of Spice Girls posters op mijn muren te plakken.

Iedereen heeft denk ik wel eens heimwee naar vroeger. Ik ben ontiegelijk gelukkig met mijn leven nu en zou niets over willen doen, maar soms zou ik gewoon weer even tiener willen zijn. Met weemoed terugdenken aan de middelbare school, waar alles zo gezellig en tegelijkertijd ZO retespannend was!

Mijn allereerste crush, de onzekerheid van de liefde (vind hij me leuk, ja of nee, wat bedoelt hij nu met die tekst in mijn agenda), stiekem naar de stad tijdens een tussenuur, kloten in de mediatheek, voor het eerst uit op zaterdagavond, wat een belevenissen die je allemaal voor het eerst ervoer.

Zo bleu en naïef als je was, maar dat is natuurlijk een deel van de charme. We hingen buiten in parkjes en konden uuuren ouwehoeren over eigenlijk helemaal niets, schreven brieven omdat er nog geen mobiele telefoons waren en zelfs de allereerste keer kotsen van de drank – na een schoolfeest in de tweede klas – heeft iets schattigs.

Ik ben allang volwassen en zou mijn jeugd niet over willen doen, maar soms word ik overspoeld door een warm gevoel, wanneer ik terugdenk aan alle vervlogen tijden. Ik heb geen perfecte jeugd gehad en ook zorgen gekend, maar toch heb ik het grootste deel van mijn jeugd als fijn ervaren.

Natuurlijk piekerde ik, huilde flink wat tranen en was onzeker, maar zelfs dat – huilen omdat hij met een ander meisje had gezoend – tovert bij deze herinnering een glimlach op mijn gezicht. Geen verdriet, maar een weemoedig gevoel naar de 14-jarige Lins en hoe aandoenlijk ze was.

Ik word er niet treurig van en denk ook absoluut niet dat vroeger alles beter was. Slechts onbezorgder en tegelijkertijd maakte ik me – ook toen – zoveel zorgen over van alles en nog wat. Ik zou niets anders doen of aanpakken en deze tijd ZEKER niét over willen doen. Ik vind het juist prettig om terug te denken aan datgene waarvan ik weet dat het niet meer terugkomt.

Een bepaalde veiligheid of geborgenheid, een soort onbezorgdheid. Soms lees ik mijn oude kinderboeken opnieuw, bekijk tekenfilms van toen of blader door mijn fotoalbums. Muziek doet het ook altijd voor me. Dan zet ik mijn oude TMF-hits cd of Yabba Dabba Dance op en droom weg bij de Vengaboys, Nakatomi of de Spice Girls.

Als ik in zo een bui ben, waarbij er een herinnering te binnen schiet, zoek ik vaak het bijpassende liedje, afbeelding of filmfragment op. Reuze handig dat (bijna) alles uit de jaren ’80 en ’90 inmiddels online terug te vinden is! Vaak blijf ik de rest van de middag hangen in mijn nostalgische bui, tot de Backstreet Boys mijn inmiddels 33-jarige strot uitkomen.

Ik herbeleef de herinneringen, opnieuw met een grote glimlach op mijn gezicht. Des te vaker ik mijn herinneringen opnieuw beleef, des te meer ze in mijn geheugen gegrift worden. Heerlijk om af en toe achteruit te dromen naar vroeger! En als ik meneer Vingerhoets mag geloven, is het dus nog goed voor me ook! Bingo!

Heb jij ook wel eens heimwee naar vroeger, waarbij je nostalgische gevoelens hebt? Hoe hou jij je herinneringen levend? En beleef je deze ook opnieuw wanneer je de bijpassende muziek, plaatjes of films weer ziet?

Liefs,
Lindsay

PS: Vond je dit leuk om te lezen? Dan denk ik dat je deze blogs ook kunt waarderen:

– Mijn CU2-vragenlijst als 17-jarige ik, compleet in Br3Ez@H
– Throwback Thursday: Als je, net als ik, geslaagd bent in het jaar 2000, dan…
– Vrouwenvleugel, Mijn dochter en ik, Vrienden voor het leven: mijn favo series van toen!
– Mijn herinneringen aan de muziek uit het foute (hoeze foute?) uur!
– Yogho Yogho! De beste reclames uit de jaren ’90 
– In de winkel, magazines bezorgen: mijn bijbaantje op de middelbare school

4 reacties

  1. Heerlijk! Ik ben ook nostalgisch aangelegd. Laatst pakte ik al mijn oude dagboeken erbij. Dat was een tegenvaller, want het stond vol met drama over jongens. Ik had gehoopt dat ik iets diepgaanders had geschreven :’) Ik zou het zelfs wel opnieuw willen doen denk ik.

  2. Ja dit herken ik zeker en wat fijn om te lezen dat het je gelukkig maakt…. Ik heb het heel erg met liedjes die kunnen me zo terug brengen naar het moment dat bij dat liedje hoort… Heerlijk wegzwijmelen… Ik kocht alle Smash hits en andere bladen uit de UK want was MEGA fan van Boyzone.. Ging heus wel trouwen met Ronan Keating. ahum… het was een fijne fantasiewereld.. hahahaha….
    Soms dan tover ik mijn dagboeken te voorschijn en dan heb ik hetzelfde als Shirley hierboven… Wat een drama, wat een "zorgen", maar heerlijk om terug te lezen. Heb ook nog cassettebandjes met de top 40 ik kan zelfs de gesprekjes tussendoor helemaal meepraten zo vaak heb ik ze gehoord :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *