MUZIEK: Mijn favoriete Missy Elliot videoclips

Missy Elliot overzicht clips

Als ik de rest van mijn leven nog maar één artiest zou mogen beluisteren (en bekijken), dan zou dit zonder twijfel Missy Elliot zijn. Ik ontdekte Missy met The Rain (Supa Dupa Fly) in 1997 en menn: I loved her from the start. Haar creatieve clips, haar stem en de geweldige beats die ze (vaak) samen met Timbaland maakt. I love Missy ‘Misdemeanor’ Elliot. 

Missy Elliot was een vreemde eend in de bijt tussen alle hip-hop honeys als TLC, En Vogue en (Missy’s lesbian crush) Aaliyah. Met haar omvang en extravagante kledingstijl viel ze op, maar haar muziek maakt haar onvergetelijk. En haar videoclips, niet te vergeten. Haar clips zijn kleine films en zitten boordevol schoonheid, freakiness, vrouwelijkheid, modestijlen en creativiteit, maar ook politieke standpunten en het verschil tussen man/vrouw en rassen (on)gelijkheid. Een dame met een boodschap, verpakt in awesome beeld én geluid.

De muziek van Missy Elliot is uniek, vernieuwend en bizar, net als haar clips en performance. In 2004 heb ik het grote voorrecht bij een live optreden van Missy aanwezig te zijn tijdens Urban Nation XXL in Amsterdam en ik was als een kind zo blij. Ze kan rappen én zingen en is een pioneer in de vrouwelijke hip-hop scene geweest en heeft menig (vrouwelijk) artieste anno nu beïnvloed. Missy liet zien: ook al heb je geen Halle Berry-gezicht of Beyoncé-heupen, je kan rocken gurll! Missy is grappig en creatief, maar ook sexy op een bijzondere manier. Niemand draagt Adidas-pakken zoals Missy kan en schudt haar badonkadonk zoals zij.

Missy heeft mij geleerd: omarm je eigen, unieke zelf. Ook al zie je er niet uit als de standaard size zero hip-hop poes, als jij wil dansen: get your freak on! Daarom mijn favoriete Missy Elliot muziekvideoclips that make you wanna work it, cause it’s worth it!

1. Missy Elliott – “Get Ur Freak On” (2001)
Mijn absolute, favoriete nummer één. Je hoort de Oosterse man in spagaat zeggen: ‘Kore kara minna de mechakucha odotte. Sawagou, sawagou’. En dan die epische opening met de Indiase bhangra sound en trommelbeat. Plus, Missy strikt Ludacris, LL Cool J, Ja Rule, Busta Rhymes, Master P, Lil’ Romeo, Eve om een cameo in de video te doen. Ik ken het dansje met de arm- en beenbewegingen nog steeds en rap moeiteloos mee. Mijn favoriete stukje is denk ik: ‘Quiet! / Shhh, hush your mouth/ Silence when I spit it out… in your face / Open your mouth, give you a taste / Holla, ain’t no stoppin’ me / Copywritten, so don’t copy me’. Zonder twijfel, Get Ur Freak On is mijn onbetwiste Missy Elliot #1.

2. Missy Elliott ft. Ludacris – “One Minute Man” (2001)
‘Welcome to the Get Your Freak On Hotel. It’s ten dollars a minute, but you look like a five dollar brother’. De receptioniste maakt direct duidelijk dat ze geen hoge pet (beter gezegd, hoed ;-) op heeft van de One Minute Man aan de balie. In het hotel, met geweldige outfits als liftmeisjes en jongens die dansen in de lobby, tikken de klokken hoorbaar door. Ludacris en Trina (plus Jay-Z in de remix-versie) rappen naast Missy over het te snel naderen van je hoogtepunt. Ik vind het fragment van Luda waar hij zijn vrouwen in slaap schommelt met hallucinerende ogen en doorlekkende matrassen echt heel erg… euhm… gexy. Geil en sexy.

3. Missy Elliott – “She’s A Bitch” (1999)
Toen ik een jaar of 16/17 was, zette ik samen met vrienden onze tags met graffiti op bruggen, muurtjes en lantaarnpalen. Heel erg stout, I know. Mijn nickname was Misz-Linzi of Th@Bitch. Th@ met een @ omdat ik een ontzettende Interweb-nerd was, Bitch als hommage aan dit nummer van Missy Elliot. Nogal een contrast misschien, een nerd én bitch (willen) zijn, maar whatever. Het nummer She’s A Bitch werd door vrienden standaard voor me aangevraagd in de Utrechtse hip-hop club Axl of op Holiday Jam feesten. De clip is zo grafisch en de beat zo episch, plus Missy Elliot in haar lakleren cowgirl-outfit. Iedereen die met een denkbeeldige lasso zwaait terwijl ‘You gon’ be a long lost soul, whacha say? / Yippe yi yo, yippe yi yi yay’ gerapt wordt, is die-hard Missy Elliot fan. Daar herken je ons aan ;-).

4. Missy Elliott – “Work It” (2002)
Deze videoclip heeft de Video of the Year van de 2003 MTV Video Music Awards gewonnen. En terecht, de clip is een hommage aan de hip-hop uit de jaren ’80, maar dan in een Missy Elliot jasje. Er wordt zelfs een sample van Run DMC gebruikt. Missy eet een auto, voert haar date dronken zodat ze op Halle Berry lijkt, de clip krioelt van de bijen (er wordt slechts één crew member gestoken tijdens de opnames #trivia). Ik gebruik een sample uit Work It voor mijn afstudeervoorstelling in 2005, wat voor mijn klasgenoten absoluut logisch is, want ik work it op Work It.

0

Kort voor het uitkomen van deze videoclip sterven Aaliyah (1979-2001) en Lisa “Left Eye” Lopes (1971-2002) veel te vroeg. Missy eert hen door in de videoclip een geairbrushte auto met hun afbeeldingen te showen. Sowieso vind ik dat mooi aan Missy. Ze maakt ook jasjes met hun portretten en eert zeker Aaliyah veel omdat ze erg close waren. Missy is lesbisch en volgens mij was ze echt helemaal hotel de botel op de mooie Aaliyah. Inmiddels is Missy sinds 2013 gelukkig getrouwd met haar Sharaya.

5. Missy Elliott – “Pass That Dutch” (2003)
Hoe kan ik als Nederlandse niet gek zijn op Pass That Dutch? Natuurlijk is het nummer in Amerika controversieel omdat that Dutch passen zoveel zou betekenen als een jointje doorgeven. Menn, wat kunnen Amerikanen hypocriet zijn. Ook het gewichtsverlies van Missy vinden sommige critici fake, want Missy was altijd de cool, fat chick. Ze snoert critici de mond door fat ones aan te spreken en uit te beelden in haar clip. Ook maakt ze maakt nog een sneer naar Michael Jackson en bewijst daarmee dat ze gewoon haar eigen ding blijft doen. You go Missy.

6. Missy Elliott – “The Rain (Supa Dupa Fly)” (1997)
‘BEEP BEEP… who got the keys to the jeep? VROOOOM!’. Klassieker door je speaker. Dit nummer wordt beschouwd als de eerste, echte hit van Missy en ze introduceert zichzelf direct in zwart, leren opblaaspakken en gele outfits met dito zonnebril. Je ziet ook Puff Daddy in de clip en de fish eye lens werd veelvuldig gebruikt ;-).

Andere Missy Elliot nummers die ik onwijs tof vind, maar niet in deze videclip-collectie heb opgenomen: Here We Come met Timbaland en Magoo, Oops met Tweet, All N My Grill, Cop That Shit, 4 My People met Eve, Gossip Folks, Lick Shots, Son Of A Gun met Janet Jackson, Sock It 2 Me met Da Brat en Lose Control met Ciara.

Zucht. Missy, ik heb je albums en draai ze grijs, maar kom je binnenkort weer met nieuw materiaal? Ik vind Iggy, Nicki M. en de newbie’s leuk, maar niemand kan tippen aan Missy ‘Misdemeanor’ Elliot.

Welke artiest zou jij kiezen als je de rest van je leven nog maar één artiest mocht luisteren en zien? Mis je de tijd van vroeger waarin je aan TMF, The Box en MTV gekluisterd zat voor de videoclips die zo ontzettend tof waren?

Liefs,
Lindsay

2 reacties

  1. Missyyyyy!!1! Oh, sweet memories! Ik ben ook ooit eens bij een concert van haar geweest, stond ze knetterstoned op het podium in Amsterdam ergens :') Mijn favoriet is toch wel 4 My People, jarenlang mijn clublied geweest. Maar als ik nog maar een artiest zou mogen luisteren, wordt het voor mij (een band mag vast ook wel) toch Muse. Ik blijf toch een rockmeisje ;-)

  2. way back memory lane haha!
    Missy is cool! Luisterde ook graag naar haar muziek en de clips zijn zeker vet!!

    ik zou denk ik gaan voor Mariah Carey. vond haar vroeger echt geweldig en ik geef het toe, heb al haar cd's haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *