(*) Mijn ervaringen met minder spenden en Financiële Detox


(*) Ik heb dit boek opgestuurd gekregen van de uitgever, maar heb in deze blog ook een commerciële link verwerkt.

Je hebt mensen die van nature spaarders zijn en mensen zoals ik. Ik weet dat ik niet de enige ben, maar zo lang als ik zelfstandig geld verdien (mijn eerste baantje had ik op mijn 12e), zou ik er bewuster mee om willen gaan. Het helpt ook niet dat ik van uit huis weinig heb meegekregen op het gebied van financiële educatie of een gezond financieel voorbeeld. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je dit niet kunt veranderen.  

Ik was vroeger iemand die haar volledige roodstand benutte, vervolgens kwam er salaris en dan stond ik weer om en nabij de nulstand. Dan maxte ik weer all out tot ik volledig rood stond, ontving aan het eind van de maand mijn salaris en het riedeltje begon weer van voor af aan. Niet echt verstandig.

Dit veranderde toen ik een relatie kreeg met René. Eerlijk, ere wie ere toekomt, René is voor mij hét perfecte voorbeeld van iemand die goed met zijn financiën omgaat. Toen ik een relatie met hem kreeg en het werd dusdanig serieus dat er samenwoon-plannen besproken werden, moest ik met de billen bloot. Bovendien had zijn gedrag een goede invloed op me. Hij houdt absoluut van (dure) gadgets en een leuk leven met etentjes en een verzorgd uiterlijk, maar is van nature sober en snapt heel goed dat je niet kunt uitgeven wat er niet is. Bovendien is hij veel minder gevoelig voor marketing en reclame, waardoor hij impulsaankopen veel gemakkelijker kan weerstaan.

Op het moment dat we samen een huishouden deelden, werd ik daarom bewuster van mijn uitgavenpatroon. Bovendien, toen hij mij ten huwelijk vroeg en we besloten binnen 9 maanden te trouwen (René vroeg mij op Oudejaarsavond 2012 ten huwelijk en we wilden perse in het nieuwe jaar 2013 trouwen), wisten we samen in een half jaar ruim € 20.000,- ekkies bij elkaar te sparen. Ja jongens, trouwen is duur!

Overigens natuurlijk net zo duur als je het zelf maakt, ik las dat de gemiddelde bruiloft in Nederland € 12.000,- kost. Maar ik zou het morgen zo weer uitgeven, want de dag was het helemaal waard. Eén van de mooiste uitgaven die ik in mijn leven heb gedaan.


Anyway, mijn punt is dat ik hierdoor ineens anders naar mezelf keek. Ik was verbaasd dat ik een hele leuke zomer had, waarbij ik nog steeds naar festivals kon en leuke dingen met mijn vriendenclub deed, terwijl ik ons trouwspaarpotje goed wist te spekken. Door deze ervaring zag ik mezelf niet langer als notoire platzak, maar veranderde mijn zelfbeeld wat betreft het gat in mijn hand. Het deed mijn zelfvertrouwen goed en ik wist: misschien heb ik niet de beste voorbeelden gehad en heb langere tijd niet de slimste financiële keuzes gemaakt, maar ik kan het anders (lees: financieel beter) aanpakken als ik daar bewust voor kies. Dat was echt een opsteker voor mezelf en daar denk ik nog regelmatig aan.

Inmiddels ben ik alweer bijna 4 jaar getrouwd, hebben we samen een koophuis gekocht, een kindje gekregen, zijn we wat treden omhoog gegaan op de carrièreladder en wil ik vooraf écht gezegd hebben dat wij het absoluut niét slecht hebben. Ik realiseer me terdege dat wij in onze handjes mogen knijpen met hoe goed we het hebben. Samen verdienen we bijna twee keer modaal en onze woonlasten zijn des Randstad (een gemiddelde woning zoals de onze is een tonnetje of drie), maar we hebben dit huis ook gekocht met de wetenschap dat we het met slechts één salaris zouden kunnen betalen. Dat was voor ons een vereiste, want juist omdat we het nu goed hebben, houden we rekening met situaties waarin het wellicht minder florissant gaat.

Toch merkte ik dat mijn oude gedrag soms nog de kop opstak. De spender die niet bewust (genoeg) nadenkt over haar uitgaven en koopt om het kopen. Niet dat we daardoor in de problemen komen, maar ik merkte dat ik soms toch dacht: waar is de doekoe nu weer heen gevlogen? Een koffie to go op het station, iets lekkers bij de bakker, nooit de Hema kunnen verlaten zonder een aankoop, dat soort dingen. Zonde, want dat geld zou ik liever aan onze spaarrekeningen of buffer toevoegen.

Blijkbaar is dit iets wat onder meer vrouwen anno nu leeft, want dit jaar verscheen het boek “De Financiële Detox” van Nathalie van Wingerden en Joëlla Opraus. De dames blogden al even op hun platform www.how2spendit.nl en het boek sluit absoluut aan op de slogan van hun website: where lifestyle meets finance. Achterop het boek staat het volgende:

“Breng je financiële situatie in kaart en reken af met geldstress”

Of je nu geen idee hebt waar je geld elke maand naartoe vliegt, met een grote boog om je administratiemap heen loopt of als je gewoon even wilt weten of je goed bezig bent op financieel gebied: dit is hét boek voor jou!

Zoals ik destijds al op Instagram aangaf, vind ik geldzaken en administratie gewoon niet zo interessant. Hoewel het me absoluut beter vergaat dan in mijn twintiger jaren, zou ik graag (nog) meer grip willen op mijn knip. Juist omdat ik vaak ongemerkt kleine uitgaven doe, die samen toch een leuk spaarcentje voor onszelf of T.’s studiepotje zouden vormen. En juist die uitgaven vind ik zonde, want ik herinner me vaak niet eens die Starbucks koffie, een magazine waar ik wat doorheen heb gebladerd of weer een nieuwe gelpen van de Hema.

Where lifestyle meets finance

Het boek is een soort Financieel Dagblad meets Grazia, wat ik erg prettig vind lezen. Verwacht geen Dagobert Duck-achtige taferelen, de dames juichen juist een leuk leven toe, maar dan wel financieel bewust. Je hoeft écht niet op een houtje te bijten, maar je wordt wel bewuster van je uitgaven en krijgt inzicht in je eigen gedrag rondom geld en financiën. Het boek is geen rocket science, maar persoonlijk vind ik het heel fijn om een naslagwerk te hebben van dingen die je ergens in je achterhoofd wel weet, maar waar je (opnieuw) even met de neus op de feiten wordt gedrukt. Ook is het een praktisch werkboek, er staan verschillende opdrachten in die je moet uitvoeren.

Daarom is het – ondanks dat het geen bijzonder vernieuwende materie is – voor iemand als ikzelf (voor wie geldzaken geen hobby zijn, weinig financiële educatie heeft meegekregen van huis uit en van nature geen spaarzaam type is met soms een gat in plaats van een hand) een erg welkom boek. Ik heb best wat nieuwe dingen gelezen. De tip die o.a. gegeven wordt, is je uitschrijven van de verplichte nieuwsbrieven die je vaak moet aanvinken bij het doen van een webshop-bestelling. I kid you not, ik heb het bijgehouden en inmiddels 79 turfjes gezet voor het unsubscriben.

Het klinkt misschien knullig, maar doordat ik niet meer word blootgesteld aan mailingen met aanbiedingen of nieuwe collecties, word ik minder verleid. Vaak klikte ik toch de link in zo een nieuwsbrief open en belandde er soms iets in mijn winkelmandje, terwijl ik helemaal niets nodig had. Onnodig! Zo staan er nog een aantal ogenschijnlijk simpele, maar toch doeltreffende en effectieve tips en handvatten in het boek.

Less is écht more (minder shit, meer money)

Wat ik het meest leerde van het boek, is dat ik eigenlijk niet zoveel nodig heb als ik dacht en meer bewust ben van snelle verleidingen. Achteloos je (online) winkelmandje volgooien, als ik mezelf verveel even een rondje winkelcentrum en de on the go aankopen betreft eten en drinken. Dubbel detox: zowel beter voor mijn portemonnee als voor de lijn! De website van How 2 Spend it is een welkome aanvulling met veel inspirerende blogs en artikelen. Daar kun je ook (gratis!) de online Geldtypetest doen, om inzicht te krijgen in wat jouw geldtype is.

Ik ben een VerbinderEen type dat graag geniet van al het goede dat het leven te bieden heeft.

Ik herkende mijn geldtype direct. Ik ben een echte verbinder en deler, wat erin resulteert dat ik makkelijk geld uitgeef, maar soms ook mijn kop in het zand steek en bijvoorbeeld trakteer terwijl dat eigenlijk niet zo verstandig is of zelfs geld niet terugvraag bij lenen. Dat is behoorlijk stom en zonde, want ik ben bijna 34, kom op zeg. Een iets meer volwassen attitude tegenover geld zou voor mij daarom best welkom zijn.

Ik ben opgegroeid in chronisch geldtekort, dus nu ik het ‘goed’ heb, omdat ik o.a. dankzij hard studeren en carrière maken een beter leven heb dan hoe ik zelf ben opgegroeid, kan ik soms juist ontzettend overspenden. Want nu kan het eindelijk, dat gevoel. Eindelijk kan ik luxer leven en dan vind ik juist mijn sobere komaf een excuus om het er lekker van te nemen en genieten. Tegelijkertijd gaf dat gedrag juist geldstress, want ik wil niet meer terug naar waar ik vandaan kom. Dat gevoel was altijd erg dubbel en maakte me behoorlijk nerveus.

Het boek gaat daarom ook best diep over hoe je grootgebracht bent en wat de invloed daarvan is op je omgang met geld. Dat was nieuw voor me. Waarom heb ik dat gedrag en wat wil ik juist voor mijzelf, voor mijn gezin én wat voor voorbeeld wil ik naar mijn dochter toe geven? Over dat soort statements ben ik gaan nadenken door het boek. Praktisch gezien verwerk ik mijn geldzaken nu in mijn Passion Planner, omdat digitaal en pinnen voor mij persoonlijk nog teveel ruimte voor smokkelen laat ;-). Als ik het letterlijk op papier zie, heb ik het gevoel meer inzicht in mijn eigen situatie te hebben.

Daarnaast heb ik de (gratis!) Budgettool van How 2 Spend it gedownload, een soort online kasboekje voor op je smartphone. Soit, nadat ik het boek gelezen had, stonden er 6 weken Financiële Detox op het programma. Slik.

Op 1 mei startte ik, dat was een perfecte startdatum, want halverwege juni zou ik dan weer mogen spenden en dat zou net voor onze zomervakantie zijn. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het No Spending Diet als best pittig heb ervaren. Vooral omdat ik – onbewust en ongemerkt – blijkbaar ZO VEEL GELD aan totale bullsh#t uitgeef! Wat confronterend! Ik ben een eckte verveling- en (vr)eet-shopper.

Ik kon de Hema nooit verlaten zonder iets af te rekenen, al was het maar een rol washitape, een nieuwe pen of een notitieblokje. Net zo goed kocht ik standaard iets bij Ikea of de Etos. Een stel waxinekaarsjes of een potje nagellak, gewoon random, maar wel altijd een aankoop. Ik kocht ALTIJD iets lekkers on the go. Iedere zaterdag bij het boodschappen doen, stopte ik achteloos een magazine in ons mandje, wat ik vaak niet eens uitlas. Dit soort onzinnige dingen zijn kleine bedragen an sich, maar per maand braste ik er zo ongemerkt flink wat euro’s doorheen. ZO zonde!

6 weken Financiële Detox aka No Spending Diet

De Financiële Detox van 6 weken maakte me daarom erg bewust van mijn nutteloze aankopen, waar ik vaak niet eens plezier aan beleefde. Ik kocht ze uit verveling, uit emotie, uit trek of uit gewoonte. Dat was best confronterend, maar dan wel op een goede manier. In cijfers hield ik daarom ‘ineens’ een euro’tje of 200 ‘over’ aan wat ik normaal minder op mijn rekening zou hebben. En dat zijn dus allemaal nutteloze dingen als koffie to go, pennen, tijdschriften bij de Ap of boeken altijd maar willen kopen. Ik wacht nu gewoon tot ik ze kan lenen bij de bibliotheek of check of iemand in mijn netwerk het boek al heeft.

Voor mij was het boek en de Financiële Detox daarom een groot stuk bewustwording van kleine dingetjes, die bij elkaar opgeteld meer stof tot nadenken gaven. Ik merkte dat ik geldzaken lang spannend heb gevonden om de verkeerde redenen. Inzicht en bewust zijn van je financiële situatie maakt je juist zelfverzekerd en geeft je een gevoel van voldoening.

Op dit berichtje van mijzelf ben ik bijvoorbeeld ont-zet-tend trots:

Misschien voor sommigen no big deal, maar voor mij zegt het een heleboel.

Ik ga dit jaar voor het eerst in mijn leven eens bekijken of ik van zorgverzekering kan veranderen. Die heb ik namelijk al sinds ik 18 ben, want dat hele vergelijken leek me ingewikkeld. Net zoals energie vergelijken of mijn telefoonabonnement onder de loep nemen. Ik heb een duur toestel en zou best sim-only kunnen gaan, dat zou de helft schelen. En telefonie-, zorgverzekeraars- en energieleveranciers staan volgens mij te springen om nieuwe klanten, dus dat betekent aanbiedingen vol voordeel.

Geldzaken zijn leuk!

Iets wat ik voorheen eng vond, omdat ik zo weinig wist van geld en financiën, is nu zelfs leuk (say whut?) en ik lees graag over geldzaken om creatiever na te denken over besparen en investeren. De website van How 2 Spend it staat bij mijn favorieten, evenals Mr. Money Mustache, een site die ik leerde kennen dankzij een financieel wijze lezeres :-). Ik volg de accounts van How 2 Spend it op social media, waardoor bewust blijf van mijn valkuilen en tegelijkertijd ideeën en inspiratie opdoe.

Door financiële accounts op social media te volgen en regelmatig tips en motiverende of inspirerende verhalen te lezen, blijf ik bewust van mijn (onbewust) onnodige uitgaven en denk ik meer na over de noodzaak van aankopen. En eerlijk, die is er zelden, moet ik met het schaamrood op mijn kaken toegeven. Omdat ik er vaker mee bezig ben, maakt dat me bewuster en dat leidt ertoe dat ik over all beter oplet. Tegelijkertijd heb ik ook een hoop accounts op social media ontvolgd van hippe modemeisjes of woonmerken. Wat ik niet zie, kan me ook niet verleiden ;-). Bovendien stonden de (hippe) outfits van Jamie of Yara me zelden, dus dat is dubbel winst ;-).

Ik zou het boek De Financiële Detox en het No Spending Diet dus absoluut aanraden. Het boek wordt – heel financieel verantwoord – nu doorgegeven in mijn vriendenkring, dus we kweken onderling een hoop begrip voor elkaar en eigenlijk zijn geldzaken helemaal niet zo spannend, als je er samen eenmaal mee bezig bent. We motiveren elkaar en in plaats van aankopen klakkeloos toe te juichen, spreken we elkaar soms ook toe. Lekker volwassen, hè?

Ben jij goed met geld en financiën? Wat zijn jouw ultieme tips op financieel gebied? 

Liefs,
Lindsay


4 reacties

  1. Bij mij in de familie is sparen echt het codewoord. Vroeger had ik een pennymaat, en als er meer dan 25euro in zat ging mama ermee naar de bank om het op mijn spaarrekening te storten. Ik denk niet dat ik er ooit echt zelf iets van gekocht heb…
    Wat wel maakt dat ik op mijn 23e in mn eentje een eigen huisje gekocht heb en ik een prima spaarpotje heb. Ik probeer wel meer los te laten, als in, me niet schuldig te voelen als ik dan een keer geld uitgeef aan leuke dingen of een keer een maandje niet gespaard heb omdat er nou eenmaal teveel leuke dingen gebeurden ;) maar als je moeder dan zegt: heb je alweer iets nieuws aan? Dan voel ik me schuldig.

  2. Wow Marjan hierboven, superfijn dat je dat van huis uit hebt meegekregen, niet schuldig voelen er mag ook geleefd worden! Ik vanuit huis meer zoals bij Lindsay: niet. En daarom heb ik ook het boek gekocht (haha) en ben er veel bewuster mee bezig en koop ik gewoon echt veul minder shit dan vroeger. Maarre, erg herkenbare blog, nice!

  3. Ik dacht 'oh leuk een testje' dus klikte blij, waarna ik bij vraag 2 al volledig vast loop omdat allebei de antwoordopties zo mijlenver afstaan van hoe ik het aanpak dat ik niet kan kiezen. :') Ik ben soms best benieuwd welk effect zo'n detox zou hebben. Voor mijn gevoel geef ik niet zo heel veel écht nutteloos geld uit, ik kies meestal vrij bewust, maar denk dat er stiekem toch best wat insluipt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *