Mijn Capsule Wardrobe experiment (deel I)

Een paar weken geleden besloot ik dat het genoeg was. Ik stond op dat specifieke moment peentjes te zweten in een paskamer bij een grote, Zweedse modeketen. Ik had die ochtend een video op YouTube gezien en MOEST het blouse’je wat de vlogster in kwestie droeg scoren. Dus racete ik naar de Hennes, griste de betreffende musthave uit het rek en stoof op de paskamer af. Vol enthousiasme wurmde ik me in de blouse en uiteraard verwachtte ik dat de blouse mij net zo fab zou staan als hij haar deed.

Domper.De blouse stond mij voor geen ene meter. Ik was er veel te lang voor, mijn figuur paste niet bij het model en ik voelde tranen achter mijn ogen branden. In plaats van fab en trendy, voelde ik me een ontzettend treurige, stijlloze kneus. En dat was niet de eerste keer. Steeds vaker stuur ik pakketjes retour, sta ik twijfelend voor mijn kast en moet ik alles uit de paskamer weer terug aan de medewerkster in de winkel overhandigen.

Deze ontwikkelingen maakte me de laatste tijd ronduit onzeker. In plaats van geïnspireerd te worden door mijn favoriete (online) modemeisjes, raakte ik steeds meer de weg kwijt in de wereld die fashion heet. Ik voelde me een vreemde in mijn eigen kledingkast en wist dat mijn redenen om te winkelen al een tijdje niet meer zuiver waren.

Ik realiseerde me dat ik de slechte gewoonte had om te gaan winkelen wanneer ik me rot voelde. Een moeilijke klus op mijn werk? Shoppen! Als ik me onzeker, dik en lelijk voelde? Shoppen! Gefrustreerd om welke reden dan ook? Winkelen! Shoppen leek bijna een soort therapie, maar helaas werd ik er niet beter van. 

Niet zo gek dat mijn kast een soort chaotische jungle van kledingstukken was. Mijn kast was een afspiegeling van emotionele stress en klakkeloos kopiëren, in plaats van mijn eigen, persoonlijke stijl.

Ik realiseerde me, daar in dat pashokje, dat ik verandering nodig had. Het moest over een andere boeg. Ik wilde stoppen met geld uitgeven aan emotionele aankopen. Ik wil mijn kledingkast niet langer vullen met andermans outfit of the day of snelle, fast fashion items die de trends van dat moment weerspiegelen. Ik wilde stoppen met geloven dat meer kleding me gelukkiger, zekerder of stijlvoller zou maken.

Maar ja, waar begin je dan? Er bestaan online talloze lijstjes met items die ie-de-re vrouw in haar garderobe zou moeten hebben. Zoals de witte blouse, de zwarte pantalon, de zwarte pumps en een trenchcoat. Heb ik om die reden allemaal in mijn kast, overigens. Maar ik draag ze nooit. Ik heb ze gekocht omdat een fashion editor in een magazine dit lijstje opsomde, wat ik als een loyale lezer uitknipte en in mijn portemonnee bij me droeg.


De ‘verplichte’ zwarte pumps, die iedere vrouw in haar kast zou moeten hebben. Hele mooie, suede van Michael Kors. Zoals je ziet draag ik ze alleen nooit. Jammer jôh.

Die lijstjes werkten dus niét. Evenals het opvolgen van adviezen van online influencers die stijlvideo’s met hun musthaves maken. Ik heb items van Yara, Jamie en Anna in mijn kast hangen. Maar ik draag ze niet, want ik bén geen Yara, Jamie of Anna. En wat voor hen musthaves zijn, zijn dat niet per definitie voor mij.

Vaak staan deze looks hen fantastisch, maar zijn ze voor mij persoonlijk als kantoortutje niet draagbaar. Ik winkelde in ‘plaatjes’ voor een leven dat ik niét leid. Ik ben geen hippe fashionista, ik ben gewoon Lindsay. Bovendien een notoire fietser, maar die hippe outfits lenen zich zelden voor een fietstocht in het Nederlandse weer, of een boswandeling met mijn gezin.

Dus. Waar moest ik beginnen? Ik Googelde wat en bezocht Pinterest. Ik zocht op dingen als: hoe vind je je persoonlijke stijl, afkicken van shoppen en kwam in aanraking met de term: “Capsule Wardrobe”.

Ergens in de jaren ’70 bedacht door de Londense Susie Faux, gaat het concept Capsule Wardrobe over het bezitten van een kleine collectie van seizoensgeschikte, gevarieerde kleding.

Het idee sprak me direct aan en het voelde alsof dit was waar ik al een tijdje naar zocht. 

Ik las verschillende blogs en hoe meer ik las over de Capsule Wardrobe, hoe logischer het klonk.

De basis definitie van de Capsule Wardrobe?

Het is een mini garderobe van verschillende, uiteenlopende items die je (altijd) met LIEFDE draagt!

Waarom is de Capsule Wardrobe zo bevredigend?

Shop je regelmatig kleding, maar draag je toch vaak je (oude) favorieten? Ik ook. Sta je soms radeloos voor je kast en heb je het gevoel dat je NIKS hebt om aan te trekken, terwijl je kast propvol met kleding hangt? IK WEL!

Ik begon me na mijn mental breakdown in de H&M af te vragen waarom ik mijn kledingkast bleef vullen met middelmatige kleding waar ik niet gek op was, noch zelden tot nooit droeg. Waarom gaf ik bakken met geld uit aan onbeduidende kledingstukken die ik niet draag ,omdat het me niet flatterend staat en ik me er niet gelukkig in voel?

Less is écht more

We slaken allemaal een gilletje bij de walk-in closet van Carrie Bradshaw. Ik bedoel: we zijn bijna geconditioneerd om die celebrity walk-in kast te ambiëren, toch? Als vrouw zien we in alle films, series en reclame’s dat dit is wat we willen: een kledingkast ter grootte van een kamer, waar we gelukzalig iedere ochtend onze outfit samenstellen.

Maar de realiteit is geen film of serie. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat ik persoonlijk waarschijnlijk gelukkig, misschien zelfs wel gelukkiger, ben met een heleboel minder.

Na het inlezen op verschillende blogs, betekent een Capsule Wardrobe voor mij meer tijd en energie voor wat écht belangrijk is, omdat ik minder tijd hoef te besteden aan nadenken wat ik nu in he-mels-naam (weer) aan moet trekken. Minder winkelen en minder geven om het hele fashion, trendy en musthave-gebeuren. Me niet laten verleiden door andermans perceptie van mode en items die je volgens hen in jouw kast MOET hebben. Meer geld overhouden omdat ik geen geld meer verbras aan kleding die ik toch niet zal dragen en meer relaxedheid met mijzelf, mijn persoonlijke stijl en mijn kledingkast.

3 maanden niet shoppen!

Op de blog van un-fancy.com vind je veel informatie over het Capsule Wardrobe experiment, waar ik op 1 december jl. mee ben gestart. Ik heb op dit moment nog maar 36 kledingstukken in mijn kast, waar ik het de komende drie maanden mee moet doen (a.k.a. deze winter). Oh ja, gedurende dit Capsule Wardrobe experiment mag ik ook NIÉT shoppen gedurende deze drie maanden. WTF!

Ik vertelde op Instagram al dat dit een behoorlijke uitdaging voor me zal worden. Ik zou mezelf als een absolute shopaholic bestempelen. Ik heb werkelijk jàààren ervaring met overvloedig shoppen en deed dit lang niet altijd om de goede redenen. Ik luisterde trouw naar iedere trend, kocht – niet overdreven – iedere maand, soms zelfs wekelijks, wat nieuws. Er zat absoluut geen consistentie in mijn aankopen.

Wat is mijn persoonlijke kledingstijl?

Ik heb geen IDEE wat mijn eigen stijl is, dus kocht ik random kleding waar ik mezelf niet 100% comfortabel in voelde, maar schafte ik het enkel en alleen aan omdat het op dat moment ‘in’ was of mijn favoriete bloggers het droegen. Op die manier winkelen is absolute tijd-, energie-, geld- en kledingverspilling.

Een echte shopaholic, verslaafd aan het kopen, ieder shotje weer. Maar nooit bevredigd, dus weer op zoek naar een nieuwe kick. Dus ja, shoppen was voor mij behoorlijk stressvol en zorgde ervoor dat mijn kast een ratjetoe was van kopiëren, emotionele aankopen en het volgen van trends als een zombie.

Een kleine garderobe zoals de Capsule Wardrobe helpt je focussen bij het ontwikkelen van je eigen stijl. Je maakt meer bewuste keuzes op basis van wat goed voor jou persoonlijk werkt en past bij jouw levensstijl, in plaats van wat er op dat moment in de mode in. De Capsule Wardrobe gaat eigenlijk helemaal niet over fashion, maar meer over het ontwikkelen van een eigen stijl, welke altijd voor je werkt, onafhankelijk van het seizoen en de trends op dat moment.

Starten met een Capsule Wardrobe

Eén van de blogs waar ik veel las over het Capsule Wardrobe experiment is un-fancy.com. Ik heb daar onwijs veel inspiratie opgedaan en zij heeft ook een aantal werkopdrachten als PDF die je kunt uitprinten. Dit is een gratis planner met wat handvatten om aan de slag te gaan. Ik heb deze al gedeeltelijk ingevuld, het is een goede manier om inzicht te krijgen in je eigen kledingkast en behoeften.

Aan de hand van dit handige lijstje, ben ik mijn kast gaan uitmesten.

Regel 1: Pak een glas wijn (ik had het nodig ;-) en verminder je kledingkast tot 37 stuks. Bij deze 37 items horen: broeken, shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen. Bij deze 37 zijn niét inbegrepen: sportkleding, accessoires, sokken, ondergoed, pyjama’s, huispakken en je schilder- of kluskleding.

Ik kan je nu al vertellen dat het mij persoonlijk niet is gelukt om op een totaal maximum aantal van 37 stuks te eindigen. Maar, zoals de schrijfster van un-fancy.com ook schrijft: 37 is geen magisch getal. “It’s not about getting obsessed with a number. If 37 isn’t your thing, find a number that’s right for you”, aldus Caroline op haar blog.

Deze afbeelding geeft ook een fijn en praktisch overzicht wat je kan helpen bij het wegdoen van je kleding en starten met een Capsule Wardrobe:

Ik ben persoonlijk geëindigd op een totaal aantal van 53 stuks voor mijn Capsule Wardrobe dit seizoen (winter: december tot maart). Dat zijn kledingstukken, jassen en schoeisel. Dat is geen absurd hoog getal en wordt ook nog gezien als een minimalistische kast. Ik kom van het bijna driedubbele van een totaal van 143 items, dus voor mij is dit al een behoorlijk drastische verandering.


Dit is mijn tweedeurs kledingkast, inclusief mijn Capsule Wardrobe kleding voor de aankomende drie maanden. Het winterseizoen, zeg maar. Mijn schoenen staan in een andere kast en mijn jassen hangen beneden.

Hieronder licht ik mijn gehouden Capsule Wardrobe items toe.

36 stuks kleding

 • 3 knitwear: warme, wollen truien
 • 2 lange vesten
 • 3 sweaters: twee mommy sweaters, katoen en comfy, één geklede trui
 • 5 geklede shirts: 2 basic tee’s met korte mouw (zwart en wit) en 3 longsleeves (streepjes)
 • 5 printed tee’s met opdruk
 • 2 paar jeans: één denim skinny en één zwarte skinny
 • 3 jurken: één feestelijk, één nette workwear jurk, één maxidress
 • 2 pakken: set van blazer en pantalon, één workwear blauwe krijtstreep en één statement suit in panterprint
 • 2 blazers: één basic zwarte blazer en één tweed blazer
 • 3 rokjes: één spijkerrokje, één leren midi skirt en één statement kokerrok in panterprint
 • 2 pantalons: één nette workwear pantalon en één casual pantalon met buttons
 • 2 blouses: een zwarte blouse met strepen en een panterprint blouse
 • 2 uitgaanstops: een zwarte top met ruffles en een zwarte see-trough top met polkadots


Wat blijkt: van de 5 jeans in mijn kast, was ik maar tevreden met 2 exemplaren. Een lichte denim en een zwarte skinny jeans. Ik kan dus zeggen dat ik nu ‘nog’ maar twee spijkerbroeken heb.

Ik ben best trots op de hoeveelheid kleding die ik zonder pardon kon opruimen. Ik had 116 (!) stuks kleding in mijn kast. Dat betekent dat ik 80 kledingstukken moeiteloos heb geloosd. Serieus, ik voelde me opgelaten en beschaamd tegelijk toen ik de stapel ‘weg’ op mijn bed zag. Sommige kleding met kaartjes er nog aan. Gênant. Wat een hoop kleding die me totaal niet aanspreekt, niet lekker zit of niet bij me past.


Verschrikkelijk, WAT een verspilling van materiaal, geld en tijd. Ik schaam me behoorlijk als ik deze stapels zo zie. Dit heb ik allemaal uit mijn kast geruimd, zonder er eigenlijk lang over na te moeten denken. Allemaal dingen waar ik me niet fijn in voel, die me niet goed zitten, waardoor ik me oncomfortabel en opgelaten voel tijdens het dragen. Zoals ik al schreef: behoorlijk gênant.


Aan dit rokje hangt bijvoorbeeld al bijna 2 jaar het kaartje nog. Dat zegt genoeg, lijkt me zo.

Twee volle vuilniszakken heb ik direct in de kledingcontainer gedropt. Deze kleding kan absoluut worden hergebruikt in een ontwikkelingsland, maar was voor Nederlandse begrippen niet geschikt voor een tweede ronde. Uit de mode, een steentje op een shirt dat mistte, een beetje gepilde kleding, kortom: fijn voor hen die niets hebben, maar niet geschikt voor verkoop en uitsluitend donatie.

Er blijft desalniettemin een flinke doos met kleding over die ik zou kunnen doorverkopen. Ware het niet dat ik echt een pesthekel heb aan zelf verkopen op Marktplaats, United Wardrobe of in Facebook-verkoopgroepen. Altijd zo een gezeik met verzenden, dat maakt me zo bloedjechagrijnig. Ik ben nog aan het nadenken hoe ik dit handig kan aanpakken.

De kleding ziet er goed uit, geen gaatjes of mankementen en ik vind de kleding té goed om zomaar in een kledingbak te storten. Maar alles fotograferen en online zetten, zucht! Misschien ga ik wel op de IJ-hallen staan, of sluit ik me aan bij één of andere hippe closet sale in de buurt.


Lekker ruimtelijk zo, met ‘maar’ 36 kledingstukken in mijn kast!

Anyway, de 36 overgebleven kledingstukken zijn de items waar ik het de komende drie maanden mee moet doen! Op zich denk ik dat het een prima basis is om mee uit de voeten te kunnen. Ik moet van een zwarte pantalon de zoom even laten maken en bij één jeans zit de lus en zak los, dus dat moet gestikt worden, maar verder is het een goede capsule wardrobe, waar ik me fijn in voel.

Ik hoop dat ik door dit experiment wat creatiever word wat betreft combineren, want ik draag mijn kleding vaak in dezelfde setjes. En dat terwijl er volgens mij best andere mixjes te maken zijn, maar dat doe ik nooit, omdat ik door de bomen het bos niet zag. Wat wil je ook, met meer dan 100 kledingstukken in je kast. Dat gaf niet echt een goed, gesorteerd beeld bij het openen van mijn kastdeuren.

Ik ga tevens proberen mijn outfits zo nu en dan op de foto te zetten. Ook om te documenteren hoe ik er de komende drie maanden bij loop. Want dat is toch wel één van mijn grootste uitdagingen, waar ik het meest gespannen voor ben. Hoeveel combinaties kan ik maken, zonder dat ik er iedere dag hetzelfde uit zie? Ik ben benieuwd!

Naast mijn definitieve gedoneerde kleding, de kleding die verkocht kan worden en de resterende 36 kledingstukken in mijn kast, heb ik in een klein doosje nog 3 twijfelgevallen bewaard. Dat hoort ook bij het Capsule Wardrobe experiment. Items waar je over twijfelt. Blijven ze de komende drie maanden in de doos, of pak ik ze eruit en verdienen ze een plekje in mijn kast?

4 overgebleven misschiens

 • 1 zwarte coltrui
 • 1 grijze plissérok
 • 1 mouwloze, gestreepte top
 • 1 crème, nette blouse

De zwarte coltrui is niet van denderende kwaliteit (echt Hema), maar vind ik stiekem wel een praktisch kledingstuk. Over de plissérok krijg ik vaak complimenten, maar toch voel ik me er vaak opgeblazen in. In mijn beleving maakt het plissé mijn buik en derrière onnodig dik. De mouwloze, gestreepte top vind ik heel tof, maar is een shirt dat ik eigenlijk alleen bij het uitgaan draag. En zoveel hang ik niet meer in de club tegenwoordig. Maar misschien kan ik deze ook combineren met een vest of een blazer, daarom twijfel ik. Ook kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om een crème witte blouse definitief in de weg-doos te stoppen. Ik kan het niet direct verklaren, maar ik kon er (nog) geen afscheid van nemen.Dit zijn mijn vier twijfelkledingstukken, die ik nog even in een doos onder mijn bed bewaar.

13 paar schoeisel

 • 2 paar hoge laarzen
 • 3 paar enkellaarsjes
 • 2 paar sneakers
 • 1 paar pumps
 • 4 paar lage schoenen

Ik heb al flink in mijn schoenenkast gewroet en inmiddels 7 paar schoenen en laarzen geloosd (althans, die staan ook bij de ‘te verkopen’-doos). Toch ben ik wat betreft schoenen lastiger qua wegdoen. Ik heb een grote schoenmaat (42) en het is niet altijd makkelijk om passende schoenen in mijn maat en smaak te vinden. Daarom ben ik minder kritisch geweest op het wegdoen van mijn schoenen, want eenmaal weg is schoenmaat 42 voor dames een stuk lastiger te vervangen, mocht ik ze toch missen. En misschien kom ik tot de conclusie dat 13 paar alsnog teveel is en ruim ik tussendoor nog wat schoenen op.


Toedeloe jongens, jullie mogen iemand anders blij maken!


En dat is dit wat er overblijft qua schoenen voor mijn winter Capsule Wardrobe. Ook direct veel meer lege vakjes in onze schoenenkast ;-).

4 winterjassen

Ik kon voor mijn gevoel écht niet minderen in mijn winterjassen, omdat ik dat met ons Nederlandse klimaat niet helemaal aandurf. Bovendien is een jas vaak het eerste wat je van iemand zit in ons klimaat, dus heb ik graag wat meer keuze en het daarom bij 4 exemplaren gehouden. Ik heb dus 4 winterjassen bij mijn Capsule Wardrobe geteld.

Ik heb een eckte winterjas van O’Neill, die ik vooral veel draag tijdens het fietsen of buiten spelen en wandelen. Ik heb een chique camel coat, die prachtig is, maar niet geschikt is om mee te fietsen, omdat hij niet super warm is, maar ik het ook zonde vind als hij vies zou worden bij een boswandeling of buitenspeel-sessie. Dan heb ik nog een korte, zwarte lammy coat van Zara. Gewoon een lekker jackie om mee naar de stad te gaan of te dragen als ik kort buiten ben. Mijn Zara panterprint fake fur kan ik gewoonweg niet de deur wijzen. Dat begrijpt iedereen.

Lege kast = ruimte en rust

Hoewel ik enigszins nerveus ben om af te kicken van mijn shopverslaving, geeft de lege kledingkast me ook een bepaalde rust. Dit is het, hier moet ik het mee doen. Het zijn allemaal kledingstukken die ik graag draag, die me lekker zitten en waar ik me goed in voel. En mocht ik halverwege toch twijfelen over een bepaald item, dan kan ik het altijd nog wegdoen.

Ik hoop dat het Capsule Wardrobe experiment me wat meer rust geeft, maar ook zelfverzekerdheid op het gebied van kleding en aankopen. Ik wil me kleden op het leven dat ik leid, zodat ik me altijd fijn voel ik mijn outfits. Ik voel me vaak opgelaten en niet mezelf of niet ‘thuis’ in mijn eigen garderobe en ik hoop dat dit zal veranderen.

Het ultieme doel lijkt mij het ontspullen, minder shitty kleding, meer eigen stijl, zodat winkelen weer leuk wordt en ik niet meer zo belachelijk veel kleding moet wegdoen, maar tevreden en bevredigd ben met mijn huidige kast én toekomstige aankopen, waar ik me helemaal mezelf in voel en zelfverzekerdheid in uitstraal.

Capsule Wardrobe experiment hier kom ik! Ik noteer mijn bevindingen in mijn Passion Planner en mocht ik de behoefte voelen deze schrijfsels ook in blogvorm voor jullie te gieten, dan zal ik een nieuwe update delen!

Ken jij het concept van de Capsule Wardrobe al? Heb jij een eigen stijl en hoe heb je deze ontwikkeld? Oh ja, met de billen bloot: hoeveel kledingstukken telt jouw kast?

Liefs,
Lindsay 


15 reacties

 1. Iris van Ikbenirisniet had me hier al enthousiast mee gemaakt en jij doet het nog eens dunnetjes over. Een tijd terug heb ik bijna al mijn kleding weggegooid en heb ik bij Sissy Boy (#nospon #washetmaarzo) allemaal nieuwe kledingstukken gekocht… zo fijn om meer rust in je kast (en hoofd) te hebben.

  ps: zo leuk dat je weer lekker aan de tik bent!

 2. Wauw, wat onwijs goed zeg!
  Ik heb in februari dit jaar een kledingkastcheck gedaan met Yolande Avé. Beetje vergelijkbaar met deze methode, we hebben alle kledingstukken gepakt en ik heb me afgevraagd of ik er echt blij van werd.
  Zo bleef er ineens veel minder over in mijn kast. Daarna hebben we nieuwe sets gemaakt van wat overbleef en zo leerde ik op een nieuwe manier te combineren. Niet in mijn hoofd bedenken wat zou staan, maar aantrekken, items bij elkaar houden en durven.
  Nu ben ik op zoek naar een goede balans in mijn zakelijke kleding, omdat ze op mijn werk niet altijd gecharmeerd zijn van mijn liefde voor bloemen- en luipaardpeints. Mannen….

  Ik ben benieuwd hoe je experiment gaat verlopen, you go girl!

 3. Ik ben zo benieuwd! Ik heb altijd heel veel moeite met kleding weggooien en blijf maar kopen, misschien moet ik er ook eens aan geloven.

  En is het een idee om een Instagram-sale te houden?

 4. Dit spookt al tijden door mijn hoofd. Ik ben een maand bij mijn ouders gaan wonen tijdens een verhuizing en had toen ook maar 35 items mee. Dat was zó fijn! Nu is mijn kast overvol en pak ik toch iedere keer hetzelfde. Je hebt me geinspireerd en ik ga aan de slag!

 5. Hier liggen ook een paar vuilniszakken vol te wachten tot ze naar de kledingcontainer mogen. En nog een stapel in de kast waarvan ik het zonde van om naar de container te doen maar die ik ook niet meer ga dragen. En een paar dingen heb ik aan een vriendin gegeven. Ik heb precies hetzelfde als jij met verkopen, geen zin in het gedoe terwijl er hele goede stukken nog op de plank liggen. Dus als iemand een idee hierover heeft… En verder een heel herkenbaar blog. Denk dat ik niet officieel met je mee ga doen!

 6. Allereerst.. wat een heerlijk artikel om te lezen. Je hebt overduidelijk een passie voor dit concept, je er mega goed in verdiept en je hebt uiteindelijk een post afgeleverd om van te smullen, echt!!
  Dan nu even inhoudelijk ;)
  Eigenlijk doet het me sterk denken aan de Marie Kondo opruimmanier.. alles wat liefde is en uitstraalt voor je komt vanzelf op de hoop met spullen waar je dus écht blij van wordt..!!
  Zelf heb ik al heel lang geleden de hoop op een eigen stijl opgegeven ;)
  Anderen zeggen wel dat ik een eigen stijl heb in combineren wat best kan kloppen omdat het een ratjetoe is in mijn kast… maar eigenlijk bedoel ik dat ik niet alleen maar van bijvoorbeeld prep of sportief hou, maar dat ik het juist heerlijk vind om steeds van stijl te wisselen, al naar gelang hoe ik me voel!
  Hoop voor jou dat je een eigen stijl gaat vinden op deze manier en ben onwijs nieuwsgierig naar je combinaties het komende seizoen! Succes ermee!!

 7. Leuk :) je kan proberen vai appel en ei je spullen te verkopen. Die tip hoorde ik van iema d, kan je je tassen met spullen afgeven, dan gaan zij ze proberen te verkopen en dan krijg jij een deel van de opbrengst, maar heb je geen gedoe :)

 8. Wat super goed en leuk dat je dit doet! Ik heb precies hetzelfde proces doorgemaakt als jij. Eerst ook de documentaires gezien en ook besloten dat de kast te vol is en je kleren koopt waar je niet gelukkig van wordt.

  Wie mij heeeeel erg geholpen heeft is Anuschja Rees https://anuschkarees.com/about/. Ze heeft een blog waar ze vertelt over hoe je dit goed kunt aanpakken. Precies wat jij zegt: lijstjes slaan nergens op, want iedereen is anders! Nadat ik haar blog 3x heb uitgelezen heb ik zelfs haar boek gekocht (nu 30% korting) vol praktische tips hoe je het beste jouw stijl kan vinden, kan plannen om te shoppen en het winkelen zelf. ZO EEN AANRADER!!!

  Oke je hoort het, ik word helemaal enthousiast van je avontuur en heb heel veel zin in je serie :) het is mij gelukt al 3 jaar niks bij H&M en Zara te kopen, maar ik merk de laatste tijd wel dat ik in vintage winkels en doorgeeffeesten/pop-up Sales ook kleding koop. Wel duurzaam, maar nog steeds meer stof in je kast dan nodig :) maar ga nu gewoon haar boek weer eens herlezen O.M er weer in te komen. Bedankt dus en heel veel succes!

 9. Goed bezig! Na het lezen van je post, heb ik toch net met andere ogen naar mijn kledingkast gekeken en -ondanks dat hij niet groot is- zag ik ineens alle kleding die ik eigenlijk nooit draag. Misschien wordt het ook maar eens tijd om de kledingstukken goed onder de loep te nemen en een standje bij de IJhallen te reserveren.

 10. Wat een goed artikel! Ik wil ook eens minder dingen gaan kopen en alleen maar dingen die echt leuk zijn. Of dingen die écht goed zitten, want ik heb ook nog wel aardig wat leuke dingen in de kast die ik nooit aan trek, omdat ze net te klein of net te groot zijn. Maar hey, hij was wel erg leuk!
  Ik koop vooral veel kleren die ik nooit draag. Zo heb ik deze winter 5 jurkjes en 1 rokje gekocht.. Ik draag nooit rokjes of jurkjes in de winter. Maar ik dacht 'Laat ik eens gek doen en wat meer jurkjes gaan dragen'. Je raadt het al.. Alles hangt nog in de kast met een prijskaartje eraan.
  Ik heb ook met mezelf afgesproken dat ik alleen nog maar iets mag kopen als ik het ècht ga dragen en het nodig heb.
  Succes hiermee!

 11. Wat een tof stukje heb je getikt! Ik herken mezelf er niet zo in, maar ik ken wel een aantal mensen die net zo zijn als jij ;-)
  Voor mij is het geen challenge, want ik hou niet van shoppen. Om een voorbeeld te geven: Ik heb op dit moment vier paar schoenen. That's all. Ik heb een paar zwarte motorbike boots, een paar zwarte sneakers, een paar zwarte leren schoenen en een paar enkellaarsjes met blokhak (ook zwart). Meer niet. Ik merk dat de motorbike boots lelijk beginnen te worden op de neuzen, dus loop ik af en toe een schoenenzaak in om te kijken of er al een nieuw paar is. Maar ik let dan ook alléén op de motorbike boots. Dit kost me hooguit drie minuten. De kleding die ik heb is meestal effen van kleur (zwart, blauw, groen, grijs, ik ben een koel type en deze kleuren staan mij het beste) en daardoor is alles wat ik heb goed te combineren. Ik hou niet van trendgevoelige kleding, ik weet wat me staat, ik hou niet van pashokjes, winkels en drukte, dus áls ik in een winkel ben, maak ik hele bewuste keuzes en koop eigenlijk nooit 'zomaar' iets.

  Ik ben heel benieuwd naar het verloop van dit experiment, succes!

 12. Wat een goed artikel heb je er van gemaakt. Je hebt je er echt goed in verdiept en weloverwogen keuzes gemaakt. Na mijn zwangerschap paste ik een hoop dingen niet meer. Ik dacht dat ik daarmee eindelijk kon minderen qua kleding. Helaas puilt de kast alweer uit *schaam*. Ik overweeg serieus om ook een capsule wardrobe experiment te doen. Wij hebben weinig kastruimte in de dit huis en ik merk dat ik ook onrustig word van die berg kleding. Bedankt voor de tips en inspiratie! En succes met je experiment :)

 13. Gaaf! Bij Ik ben Iris niet en The Anna edit ook al over gelezen en zelf halfslachtig begonnen. Naar aanleiding van jouw artikel ga ik ook maar weer eens mijn kast door, Wat mij ook erg geholpen heeft is een kleuranalyse een aantal jaar terug. Hierdoor weet ik nu heel goed welke kleuren me wel en juis helemaal niet staan. Maakt winkelen een stuk eenvoudiger en leuker, en krijg vaak complimentjes over kleding in de goede kleuren dat hetme mooi staat. Aanrader dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *