Utregse Meidenloop 2013: Lindsay loopt 10K!

lindsayvallen.nl lindsay meidenloopJust did it!

De Utregse Meidenloop is een begrip in mijn hometown. Aan de vierde editie deden dit jaar een kleine 5.000 deelneemster mee en wauw: it was a pink party! Zoveel sportiviteit, gezelligheid, saamhorigheid en natuurlijk het goede doel. De cheque voor het Helen Dowling Instituut had dit jaar een recordhoogte van € 24.384,05!

Ik liep (helaas) geen PR maar gezien de drukte en warmte ben ik tevreden met mijn tijd: 1:01:36 voor de 10K. Ik ben daarmee 480e van de 999 deelneemsters op de 10K loop. Niet slecht! Deze loop was heel anders dan mijn eerste 5K loop in IJsselstein. Om te evalueren, ook voor mezelf, blik ik met beeld en commentaar terug op deze run.
Kijk je mee?


Zondag word ik ruim op tijd wakker, rond half 8 (!) ’s ochtends lig ik met wiebeltenen in bed. De nacht ervoor heb ik expres wat afleiding gezocht tegen de zenuwen en ben met collega’s de Roze Zaterdag Utrecht in gegaan. Natuurlijk heb ik het niet té laat gemaakt en weinig (alcohol) gedronken. Braaf fiets ik om 23:15 naar huis om vervolgens te douchen (benen scheren, want: korte broek ;-) en val als een blok in slaap. Mijn 7 à 8 uur slaap heb ik wel gehaald vannacht.

Pannenkoek
Ik ontbijt met pannenkoeken met spek en kaas, rijkelijk besprenkeld met stroop. Ik maak er drie maar eet er twee. Die twee liggen namelijk al behoorlijk zwaar op de maag, poeh! Maar lekker hoor, ontbijten met pannenkoeken ;-) Ik lees op verschillende (hardloop)fora en blogs dat juist snelle suikers goed zijn, voorafgaand aan de wedstrijd. Dit in tegenstelling tot de havermout en volkoren producten die ik voor de IJsselsteinloop at.

Ik drink mijn gebruikelijke glas bietensap, een glas jus ‘d orange en daarna een grote mok groene thee. Gedurende de ochtend drink ik ook nog een halve liter Spa Blauw. Het wordt best warm (21 C. graden) en goed drinken is dan extra belangrijk. Bovendien wil ik niet het risico lopen later op de middag te drinken, want: plassen tijdens de loop.

lindsayvallen.nl meidenloop outfit
Ik kleed me om in een volledig roze outfit en trek daarover een lange broek en trainingsjack aan. Inmiddels is het half 12 en vertrek met mijn lover naar Lepelenburg. Daar is zowel de start- als finish en ontmoet ik loopmaatjes Lauwie en Manu. Ik haal mijn startbewijs (nummer 10242! :-) op en speld deze op mijn shirt. Het is al behoorlijk heet dus ik trek mijn lange broek en jas uit. Op het Lepelenburg zijn volop activiteiten: een warming-up, diverse hardloop-stands en entertainment. Erg leuk!

Natuurlijk moet ik om half 1 onwijs nodig plassen en natuurlijk staat er een vette rij voor de Dixies. Om 12:48 uur ben ik klaar bij de toiletten en loop zenuwachtig naar het startvak. Daar vind ik  Manu en Lauwie weer en samen bereiden we ons voor op de start. Beetje rekken, beetje strekken, beetje nerveus giebelen en onze running apps instellen. Iets over 13:00 uur klinkt het startschot. Go!

Of beter gezegd: wandelen. De 5K en 10K loop starten samen en het is behoorlijk druk bij de start. Er doen 1.820 meiden mee aan de 5K en 999 meiden aan de 10K, dus reken maar uit. Bijna 3.000 dames die gezamenlijk starten op het Lepelenburg. Lauwie en ik lopen gelijk op en besluiten al op de Maliebaan: dit kan geen PR worden. Om ons heen horen we dezelfde geluiden van andere deelneemsters. Heel even baal ik, maar ik leg me erbij neer. We gaan gewoon genieten van deze gave roze run en de binnenstad, besluiten we :-)

Vanaf de Maliebaan maken we een rondje terug en zo vervolgen we de route door de stad. Langs de Singel, onder de Dom door, over de Mariaplaats en voorbij het Ledig Erf. Het is erg tof om met de grote roze massa door de stad de lopen. Het geluid van duizenden voeten op de keien in de binnenstad lijkt haast een ritme. Ik heb geen oortjes in en geniet van de loop. Lauwie en ik smilen van oor tot oor.

971474_567681359951347_472093084_nLachend door de Zadelstraat :-D (linksvoor met de roze tie dye top, korte roze shorts en zwiepende paardenstaart ben ik, links van me is Lauwie half in beeld met de lichtroze top)

Doordat de loop dwars door het centrum gaat, word je overal toegejuicht en aangemoedigd. Ik zie zowaar bekenden die mijn naam roepen en me aanmoedigen. Zo gaaf! Het is erg warm, bloedverziekend warm aldus Lauwie ;-) maar we blijven netjes in tempo lopen. Op het terras van het Springhaver Theater word ik gespot door Linda (zelf ook fervent hardloopster) en die maakt snel een actiefoto. Super, ik voel me net een topsporter ^^

lindsayvallen.nl meidenloop springhaverTall blondes power! Hier hebben we net 2K gelopen, zoals je ziet vol in de zon en behoorlijk druk maar big smiles!

Ik geloof dat ik Lauwie hierna een beetje kwijt raak, opeens realiseer ik me dat ze niet meer naast me loopt bij het 3K waterpunt. Ik moet nog steeds leren hoe ik enigszins rustig uit een beker kan drinken tijdens het lopen. Nu verslik ik me half omdat ik een beker water aanneem en blijf rennen. De beker is veel groter dan bijvoorbeeld een tuutje van een sportfles, dus krijg ik teveel water binnen en moet ik een beetje hoesten. Hoe doen jullie dat?

Ergens tussen de 4K en 5K hoor ik een bekende stem, mijn zwager en kleine neefje (van René’s kant) met de fiets langs de kant. Hoe cool! Het is zó leuk om bijna iedere kilometer bekenden te zien, dat geeft je echt een stukje extra power. René zelf staat met mijn moeder iets voor de finish en op een minuut of 33 loop ik de 5K uit. De dames voor de 5K lopen links het parcours af, ik mag nog een rondje ;-) Daar hoor ineens Manu’s moeder en broertje die me ook aanmoedigen terwijl ze op Manu wachten. Thanks! :-D

De tweede ronde is stukken rustiger qua loopsters en eerlijk gezegd vind ik dat wel fijn. De eerste ronde is gezellig, de tweede ronde kan ik wat meer uptempo lopen. Ik kies telkens een haas om me op te focussen maar merk al snel zodra ik mijn haas bereik, ik zelf best sneller kan. Zo heb ik een tijdje van dame naar dame voor me uit gelopen tot ik op een prettig tempo liep. Linda zit nog steeds op het terras en moedigt me aan op de 7K: nog maar 3K te gaan!

lindsayvallen.nl meidenloop springhaver 2Stukken rustiger en still smiling! :-D 

Rond de 8K heb ik even moeilijk, dat is een stukje heuvel op. Ik heb 2 Dextro’s in mijn sportbeha gestoken, just in case. Dat komt nu goed uit. Ik frummel er één uit het plastic zakje in mijn bh en neem een Dextro. Lekker suiker! Niet snel daarna volgt het waterpunt en neem ik een spons en water aan. Opnieuw hoesten ;-) De spons is lekker koel en steek ik tussen mijn shirt op mijn rug. Mijn zwager en kleine neefje staan nog op dezelfde plek en ook zij maken snel een actiefoto tijdens het aanmoedigen en zwaaien (heel aandoenlijk, neefje in kinderzitje zwaait braaf naar alle roze dames :-)

lindsayvallen.nl meidenloop 9k
Voorbij de 9K dacht ik: wow, ik hoef nog maar een kilometer. Ik neem de laatste Dextro en denk: fak it – ik ga ervoor! Ik zet een sprint in en versnel mijn pas. Zodra ik van het grindpad het asfalt van de Maliebaan bereik maak ik nog meer snelheid. Ineens word ik overvallen door een onwijze kracht! Mijn benen lopen alsof ze hun eigen leven hebben. Fakkin’ hel, ik ga turbo snel! Ik word helemaal gek (op een positiever manier :-)
Ik realiseer me hoe trots ik op mezelf ben wanneer ik straks finish en 10K heb gelopen. De (happy) tranen sprongen in mijn ogen en ik ga als een speer.

Ik ervaar een epische runner’s high:

Runner’s high is het gevoel dat hardlopers (en veel andere atleten) hebben tijdens of na intensieve inspanning. Voormalig wereldkampioen marathon Douglas Wakiihuri omschrijft het als “het abnormale gevoel dat je mentale verlangen je lichaam dwingt om te rennen.”

En zo voelde het precies. Mijn lijf moést rennen, het voelde als bovennatuurlijk! Niet zwaaien naar René of mijn moeder langs de lijn, lopen! Ik moest én zou lopen, de anderen inhalen, ik kon niet anders! Omdat beelden meer zeggen dan woorden, een poging tot filmen wanneer ik langs René en mijn moeder kom.
Als een speer, ik zeg het je.

De omroepster bij de finish zegt ook (in mijn finish-filmpje): “Kijk eens wat een mooi sprintje Lindsay, goed gedaan”.
Via deze link kom je bij dat betreffende filmpje terecht :-)

Na de finish kan ik ook niet zomaar stoppen. Ik was helemaal verdwaasd, echt high. De tranen springen (weer, crybaby ;-) in m’n ogen en ik pak een Aquarius aan die ik zo leeg drink. Toen ik weer bij zinnen kwam en om me heen keek zag ik ineens Manon, die ik ken van Het Geheim van Slanke Mensen. Té toevallig! Ook hoor ik René en mijn moeder me roepen. Ik blijf nog even uitspacen ;-) en ga vervolgens naar ze toe.

De lieverds hadden bloemen, een kaart en cadeautje voor me en waren zo trots als een pauw. Ik klokte mijn tijd op de running app en realiseer me dat ik misschien geen beste tijd had gelopen. Ik hoopte onder het uur te blijven, maar helaas blijkt bij het graveren van mijn medaille dat er ik nét iets langer over heb gedaan. Ik was even sip, net als Lauwie die haar 5K ook niet zo snel als gebruikelijk had gelopen, maar moest snel ‘kappen met dat negatieve gedoe’, aldus René ;-)

En gelijk heeft ‘ie eigenlijk ook ;-)
Het was warm en druk, de binnenstad is een totaal ander terrein met keitjes en tegeltjes dan glad asfalt dus ik mag trots zijn. Manu, Lauwie en ik feliciteren elkaar met onze prestatie en Lauwie en ik zijn extra trots op Maan. Haar eerste 5K loop! Ze heeft het super gedaan en zoveel bereikt voor zichzelf door dit te doen! Een ware overwinning die ze maar mooi geflikt heeft. You go girl! En jij ook Lauwie! Dre3mteam <3

We kletsen nog even in de zon, ik snuffel wat bij de hardloopkleding en neem wat oude Runner’s World magazines als leesvoer mee. Mijn prestatie wilde ik belonen met iets zouts en hartigs: friet!

lindsayvallen.nl meidenloop frietDat was lekker! Heerlijk ^^

Ik heb nu nog meer zin in de halve marathon van Amsterdam waar ik me voor ingeschreven heb. Een mooi doel om naartoe te werken in oktober!

Compilatie lindsayvallen.nl meidenloop 30 juniInmiddels zijn alle foto’s en filmpjes online verschenen op meidenloop.nl en deel ik hieronder graag mijn eigen beeldmateriaal met jullie. Ik heb het geweldig naar mijn zin gehad en genoten! Dit smaakt naar meer! :-)

xoxo sporty spice Lins

Meidenloop1Meidenloop2Meidenloop3Meidenloop4Meidenloop5Meidenloop6Meidenloop7Meidenloop8Meidenloop9Meidenloop10Meidenloop11Meidenloop12Meidenloop13Meidenloop14Meidenloop15Meidenloop16Meidenloop17Meidenloop18Meidenloop19

4 reacties

  1. Top gedaan hoor! Soms moet je de goede tijd laten varen, maar de gezelligheid maakt dan veel goed vind ik. Over het drinken uit een beker. Ik hoorde van iemand dat je het bekertje tot een tuut moet knijpen en dat werkt. Ik heb het geprobeerd. Ga je de Singelloop ook doen? Daar heb ik mij voor ingeschreven. Voor het eerst in Utrecht rennen.

  2. Wauw super knap gedaan zeg!! Super! Ik ben zelf net begonnen met hardlopen en kan me gewoon niet voorstellen dat ik ooooooit 5 km kan lopen, laat staan 10! Dus ik heb echt mega veel respect voor je haha!

    Veel succes met de halve marathon, het gaat je zeker lukken!

    Liefs Rosie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *