Mamamode: milf of moeke?

Het lijkt soms alsof er maar twee soorten moeders bestaan. De hete milfs of de uitgebluste moekes. En of je hoort in het ene team, of bent lid van het andere, zo wordt er soms competitie met elkaar gevoerd. De milfs paraderen in loeistrakke skinny jeans op torenhoge hakken door de speeltuin, waar de moekes in hun joggingbroeken met uitgelopen Uggs op het bankje naast het klimrek ploffen. 

De adviezen op oudersites, fora en blogs vliegen je om de oren. “Blijf jezelf wel verzorgen nadat je moeder bent geworden”, “Geef je vent ook wat om naar te kijken, anders neemt ‘ie de benen”, maar ook “Je bent goed zoals je bent” en “Ik omarm mijn lichaam nadat het kinderen heeft gekregen, inclusief 30 kilo meer op de weegschaal”.

Ik geloof persoonlijk heilig in de gulden middenweg. Soms loop ik als een slons over straat en soms lijk ik rechtstreeks van de catwalk te komen. Balans. Daarnaast interesseert het me eigenlijk geen reet hoe een andere moeder erbij loopt en in welk team zij eigenlijk thuishoort. En dat zou jou ook geen zier moeten interesseren.

Ik heb evenveel sneakers als hakken in mijn kast staan. Mijn smaak is niet uitgesproken klassiek en vrouwelijk, maar ook niet sportief en casual. Ik denk vooral praktisch – maar hey: daar staan wij Hollanders om bekend – na over mijn outfits.

Wij Nederlandse vrouwen weten dat er niets zo wisselvallig is als het weer, dus als je met je bakfiets 5 kilometer moet trappen om de kinderen om half 9 op het schoolplein af te leveren, is een uitgebreide föhnsessie met krullers in de ochtend misschien ietwat zonde van je tijd. Tenzij je een gat in de ozonlaag sprayt met Elnett, zakt je coupe bij windkracht standje rukwind toch uit. Gààt je mooie werk!

Als ik op mijn kantoorbaan vertoef of naar een event ga, dan bevind ik mij in een (doorgaans) schone omgeving, hoef ik niet op mijn knieën door het zand te banjeren of mee van de glijbaan af. Dus trek ik mijn kokerrok uit de kast, draag een satijnen blouse en loop op palen waar Kim Holland u tegen zegt. Dat vind ik leuk. Maar ik zou achterlijk zijn om diezelfde outfit te dragen op de dagen dat ik thuis ben met T.

Dan draag ik een jeans die vies mag worden, een sweater of vest, mijn leren jack en gympen. Vans, Converse of Nikes, die makkelijk lopen en waar ik alles op kan wat mijn peuter mij vraagt. Als het moet, wil ik helemaal in haar spel mee kunnen gaan. Dus als zij vraagt of mama ook mee door de buis wil kruipen, kruip ik door de buis. Of tijger ik onder het klimrek door, net als zij.

Soms zie ik perfect gekapte moeders in vol ornaat op pumps in de speeltuin, die braaf plaatsnemen op het bankje en vanaf een afstand hun kind stimuleren tot spelen. Ieder z’n ding. Als zij zich daar lekker in voelt, is dat haar (nette) pakkie aan, net als het mijn (comfy) pakkie aan is om daar in een jeans rond te banjeren. Ik jodge je niet, jodgje je niet, zou ik als Jayh willen rappen.

De speeltuin is namelijk voor iedereen, in welke outfit ook, en het boeit me daarom weinig wat andere moeders dragen. Kinderen boeit het überhaupt niet wat andere mama’s dragen. Die vinden toch alles: “Mama, mooijjjj!”, als ik uit ervaring mag spreken. Dat roept ze overigens zowel bij mijn milf-, als bij mijn moeke outfits.

Gooi die handjes in de lucht! 👐

Een bericht gedeeld door LINDSAYVALLEN.NL (@lindsayvallen.nl) op

Die speelmomenten zijn – voor mij persoonlijk  – een mooi excuus om (weer) eindeloos te schommelen, klimmen en rennen, zonder dat je als volwassene gek wordt aangekeken en men 112 intoetst, omdat ze vrezen met een vieze, enge vrouw te maken te hebben. Ik ben inderdaad dat grote kind dat meedoet, dus trek ik niet mijn beste goed aan. Ik vind buiten spelen hartstikke leuk, dus ik doe graag mee.

Het zou best kunnen dat je mij niet herkent op die momenten. Ik draag dan namelijk hooguit wat mascara en lippenbalsem, want foundation gebruik ik liever alleen op werkdagen. Ook in het weekend smeer ik mezelf minder vol dan wanneer ik naar een event, feestje, afspraak of festival ga.

Oh ja, het werd dus dit jurkje 👗

Een bericht gedeeld door LINDSAYVALLEN.NL (@lindsayvallen.nl) op

Nogmaals, balans. Dat heeft in mijn beleving weinig met het verslonzen van je uiterlijk te maken. Ook vind ik dit geen laksheid op het gebied van verzorging. Ik douche, ik gebruik deodorant, ik kam mijn haar, mijn kleding is schoon en zonder gaten (mits ik niet val met skeeleren) en ik poets mijn tanden.

Ik vind het heerlijk om op chique te gaan, mezelf helemaal op te tutten en in een galajurk naar een première te gaan. Dat heeft bijna iets magisch. Maar iedere dag toveren hoeft voor mij niet. Ik kan ook erg genieten van make-up loos rondbanjeren en dan lekker in je ogen wrijven als je niets op hebt. Als mensen verschrikt roepen dat ze zonder make-up de deur niet uit durven, wil ik oprecht vragen: waar ben je dan bang voor, dat je dat niet durft?

Ik wil mijn dochter juist meegeven dat je jezelf kunt zijn in meerdere facetten. Dat alles goed is, wat je ook kiest die dag. Dat je zowel de milf als de moeke mag zijn, in welke verdeling dan ook. Dat je onopgemaakt, puur natuur prachtig bent en je met make-up je uiterlijk kunt verfraaien, maar dit nooit een verplicht masker moet zijn waarbij je zonder iets op je toet, de deur niet uit durft.

Dat het helemaal okay is om jezelf comfortabel te kleden op momenten waarbij dat praktisch is, maar je uiteraard – als jij dat leuk vindt – flink mag uitpakken op een feestje of première. En als je relaxed à la Sophie Hilbrand over de rode loper wilt, vind ik dat ook mooi en moet de modepolitie gewoon hun waffel houden.

Doe vooral waar JIJ je persoonlijk lekker en goed bij voelt, dat lijkt me het allerbelangrijkste. En niet om de goedkeuring of bevestiging van een ander te krijgen. Niet omdat je partner anders op je uitgekeken raakt of omdat je een druk voelt vanuit de maatschappij. Omdat JIJ dit wilt dragen en je wilt opmaken of niet, helemaal vanuit jezelf.

Dus ik pleit voor het kappen met die teams en alles gewoon op de grote hoop te gooien. Niet omdat je een rol speelt en iedere dag een ander kostuum moet dragen, maar omdat het veel leuker is om je niet te beperken tot één hokje of kledingstijl. Precies wat ik mijn kind wil meegeven.

Je kunt alles zijn wat je wilt, iedere dag weer. En als je morgen iets anders aan je lijf wilt, heb je de volledige vrijheid om dan opnieuw te kiezen wie je bent. Als jezelf, met alle bijbehorende looks en gevoelens die je op dat moment hebt.

De ene dag dartel ik met gelakte teennagels rond op mijn peeptoes, de andere dag heb ik een knot op m’n kop waar Roy Donders trots op zou zijn. Gewoon, waar ik op dat moment zin in heb. Wat goed voelt. Voor mij. Als vrouw.

Zoals India Arie zingt in haar prachtige nummer Video:

Sometimes I shave my legs and sometimes I don’t
Sometimes I comb my hair and sometimes I won’t
Depend of how the wind blows I might even paint my toes
It really just depends on whatever feels good in my soul

I’m not the average girl from your video
And I ain’t built like a supermodel
But I learned to love myself unconditionally
Because I am a queen

I not the average girl from your video
My worth is not determined by the price of my clothes
No matter what I’m wearing I will always be
India Arie

When I look in the mirror and the only one there is me
Every freckle on my face is where it’s suppose to be
And I know my creator didn’t make no mistakes on me
My feet, my thighs, my lips, my eyes, I’m loving what I see

I’m not the average girl from your video
And I ain’t built like a supermodel
But I learned to love myself unconditionally
Because I am a queen

I not the average girl from your video
My worth is not determined by the price of my clothes
No matter what I’m wearing I will always be
India Arie

Am I less of a lady if I don’t wear panty hose?
My momma said a lady ain’t what she wears but what she knows
But I’ve drawn the conclusion, it’s all an illusion
Confusion’s the name of the game
A misconception, a mass deception,
Something gotta change

Now don’t be offended this is all my opinion
Ain’t nothing that I’m saying law
This is a true confession
Of a life learned lesson
I was sent here to share with y’all

So get in when you fit in
Go on and shine
Clear your mind
Now’s the time
Put your salt on the shelf
Go on and love yourself
Cause everything’s gonna be alright

Liefs,
Lindsay
6 reacties

  1. Yup, hier ook balans. Op werkdagen trek ik alles uit de kast en vaak ook wel hoge hakken aan maar ik draag op andere dagen ook graag gympjes en een simpele spijkerbroek. Is gewoon een stuk makkelijker met vier keer heen en weer lopen naar school en wanneer je de achtervolging op je weglopende kroost moet inzetten 🙄

  2. Amen! Ik voel me nooit echt prettig op hakken en in rokjes met panty’s dus daar loop ik eigenlijk nooit in. Ik vind het ook zonde om in mijn “mooie” kleding te lopen als ik weet dat ik vies word van modder in het bos en loop dan het liefst op m’n afgetrapte All Stars! Nu ik hoogzwanger ben zit geen enkele jeans meer fijn, gewoon pijnlijk en loop ik hoe suf ook in leggings/fijne stoffen broekjes. Maar met een jasje en een goed zittend topje ziet het er nog best verzorgd uit als het moet. Ik kijk enórm uit naar na de bevalling als ik stukje bij beetje weer normale kleding aan kan en niet meer als moeke erbij loop haha.

  3. En dat zeg je helemaal goed. Balans is het belangrijkste. Ik oordeel nooit zo over de teams. Hoewel… een vriendin van mij liep er sinds haar bevalling( zoontje is inmiddels 3) wel bij als een slons. Inclusief gaten en vlekken. Daar heb ik wel wat van gezegd want daar was echt geen balans meer in te vinden. Overigens heeft ze schijt aan mijn mening maar ik zou daar zelf toch voor waken. Moeder of niet, het moet wel verzorgd en netjes blijven vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *