LIFESTYLE Alleen ‘uit’

alleen zwemmen
(alleen op het strand/terras/etc = een goeie selfie-arm ontwikkelen ;-)

Ik vind het lastig om deze blog een goede titel te geven. Alleen ‘uit’ klinkt namelijk een beetje alsof ik met een hond ga wandelen (en ik heb geen huisdieren), maar alleen ‘op stap’ klinkt weer net alsof ik óf lekker gek naar de Libelle Zomerweek ga met mijn vriendinnetjes :’-). Óf dat ik alleen naar een megapartydiscotheek ga om daar te hossen op de bar. Wat ik bedoel is alleen naar bijvoorbeeld een bioscoop, alleen op een terras zitten of alleen uit eten. Want dat doe ik. Niet omdat René niet mee wil, of omdat ik om vriendinnen verlegen zit, nee: ik vind het eigenlijk erg fijn om zo nu en dan alleen iets te ondernemen. Met mezelf, want ik ben best leuk gezelschap ;-). 

Ik blogde eerder al dat ik soms bewust me-time in plan. Sommigen herkenden de dingen die ik beschreef, andere reacties of mailtjes lieten me weten dat ik treurig of zielig was. Dat vind ik helemaal niet erg, overigens. Een mooie quote uit Disney’s Merlijn de Tovenaar: ‘Just because you don’t understand something, it doesn’t mean it’s wrong’.

Merlijn tovenaar quote

Alleen winkelen, over de grachten slenteren, een beautybehandeling: dat zijn redelijk geaccepteerde ‘dingen’ om alleen te doen. Alleen naar de bioscoop, alleen op een terras zitten of alleen naar de kroeg, is misschien iets minder gebruikelijk. Soms word ik meewarig aangekeken door een ober als ik eerlijk zeg dat ik op niemand wacht en graag alvast de kaart wil bestuderen. Recent vroeg iemand of ik dat wel ‘kon verantwoorden’, nu ik moeder ben. Ik keek hem even vragend aan, omdat ik het (net als in Disney’s Merlijn ;-) niet begreep.

Zijn standpunt was dat ik als moeder al mijn vrije tijd toch aan mijn kind zou moeten al dan niet willen besteden. Want ik heb er immers zelf voor gekozen een kind te willen, dus het is onzin dat ik alleen van huis wegga om iets ‘voor mezelf’ te doen. Uhm. Mijn blik veranderde langzaam van vragend, naar hoe ik vroeger keek tijdens wiskunde op de middelbare school. Of zoals Jochem Myjer kijkt als hij roept: ik begrijp er niks van! Het gesprek eindigde snel (mede met dank aan Tara die volume begon te maken, topkind ;-), want ik had niet het gevoel dat we er samen uit gingen komen, hij en ik. Hoeft ook helemaal niet. Ik begreep er niks van, maar dat betekent niet dat het verkeerd is.

Ik begrijp er niks van

Mijn persoonlijke ervaring is dat alleen weggaan heerlijk is op z’n tijd! Het hoort bij mij. Als tiener ging ik ook wel eens alleen uit (toen inderdaad wél naar de discotheek ;-). Die discotheek is niet leeg en om te ouwehoeren kwam ik niet, ik wilde graag dansen. Als mijn vriendinnen geen zin hadden, hield dat me niet tegen om te gaan. Soms was ik binnen een uur weer thuis, omdat ik het toch niet zo naar mijn zin had alleen. Soms liep ik in het ochtendgloren weer naar huis, moe van de hele nacht lekker staan hakkûh!

Tijdens mijn studententijd ging ik voor het eerst alleen naar de bioscoop. De eerste keer vond ik best spannend, vooral omdat ik geen behoefte had aan mannelijk gezelschap dat (bewust) naast me zou gaan zitten. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, de plekken naast me bleven leeg (en dat op zaterdagavond). Ik droeg gewoon deodorant en had mijn tanden gepoetst ;-), maar ik kreeg het idee dat men aannam dat er nog vrienden zouden opdagen om mij te vergezellen. Na de film wil ik altijd graag ouwehoeren over wat ik gezien heb, en dat deed ik soms ook in de foyer. Met vreemden, die net als ik vol waren van de film die we zojuist ‘samen’ hadden gezien. Of – ik blijf een online geek in hart en nieren ;-) – ik besprak het na de film online op (film)fora waar ik actief was.

Op een terras neem ik vaak een boek mee en daar is het – in mijn optiek – sociaal geaccepteerd om alleen te koffieleuten. In restaurants nam ik eerst een boek mee, toch als een soort excuus om ‘iets’ te doen te hebben. Maar al snel legde ik het boek weg en genoot alleen (letterlijk en figuurlijk ;-) van mijn maaltijd. Sommige obers of gasten kijken wat meelijwekkend, anderen besteden er geen aandacht aan. Ik vind mensen kijken ook leuk, dus ik stoor me absoluut niet aan bekeken worden.

Ik ga graag alleen weg, omdat ik een mens ben dat hier plezier aan beleeft en dit goed voor mij is. Ik ben een heleboel dingen: een vrouw, een grote zus, de getrouwde levenspartner van een appetijtelijke vent ;-), een bachelor of social work, een docent of trainer op het gebied van online en social, een tekstschrijfster, een (goede) vriendin voor een aantal extreem leuke vrouwen, een filmliefhebber, een festivalganger en sinds kort ook een moeder van het allerleukste kind ever ;-). De volgorde van alles wat ik ben is niet in mate van belangrijkheid, hoor. Het zijn allemaal dingen die ik ben.

Maar het meest van alles ben ik mezelf. Lindsay. Ik ken mezelf al bijna 32 jaar en ik kan me goed vermaken in m’n eentje. Dus dat doe ik ook. Ik kan het iedereen aanraden, als je daar gelukkig van wordt. Geforceerd alleen met je klauwen om een drankje geklemd als een bang konijn op het terras omdat je een groepsdier bent, beleef je er waarschijnlijk weinig plezier aan.

Doe gewoon waar jij je lekker bij voelt. Alleen, als duo, met z’n drieën, als kwartet, een dozijn of met hele volksstammen samen. En voel je daar niet awkward over. Jij kiest je gezelschap, simpel als dat. 

Want ‘alleen’ omdat je iets niet begrijpt, betekent niet dat het verkeerd is ;-).

Liefs,
Lindsay

8 reacties

 1. Wat een prachtig artikel! Ik herken mezelf er grotendeels wel in. Ik woon alleen in een grote stad in het buitenland en behalve mijn collega's en teamgenootjes van het basketballen heb ik hier nagenoeg niemand. Ik krijg dan ook vaak de vraag of ik niet eenzaam ben… Eenzaam heb ik mij nog nooit gevoeld, wel alleen. Maar eenzaam (lonely) en alleen (alone) zijn in mijn optiek twee verschillende dingen. Ik ben graag alleen :-)
  Maar de keren dat ik alleen uit eten ben geweest zijn toch wel op 1 hand te tellen :') Misschien binnenkort gewoon maar eens een keer doen!! Dank voor de inspiratie!

 2. Ja! Zo herkenbaar! Ik vind het heerlijk om af en toe even alleen ergens te gaan eten of iets te drinken. Soms alleen op reis. Heerlijk. Met mijn lief of met vriendinnen vind ik overigens óók zalig, maar juist de afwisseling is fijn. En mooie quote. Eensch ;-)

 3. Oh dit is heel herkenbaar! Toen ik mijn Pathe pas nog had ging ik heel vaak alleen. Ik ga immers toch naar de film om die te kijken (en ik ben groooot filmfan), dus of ik op dat moment nou alleen zit of naast iemand… care! Want als ik naast iemand zit heb ik tijdens de film zelf toch alleen maar oog voor het scherm – zelfs op dates met mijn ex haha.
  Ik waardeer tijd voor mezelf heel erg. Winkelen doe ik graag alleen en ik zit ook wel eens op een terras met een boek en een mok thee. Beetje bijkomen en tot mezelf komen om balans te houden met een heel druk werk-, studie- en sociaal leven :-)

 4. Ik ging ook wel eens alleen naar een discotheek ik België, maar alleen als ik wist dat daar bekenden waren. Vond ik helemaal niet gek. Zo ben ik ooit eens alleen naar Qlimax en Hard Bass gereden, ruim 1,5 uur, omdat ik toch wel wist dat ik daar bekenden tegen kwam. Alleen door een stad lopen doe ik ook, net als winkelen en alleen uit eten heb ik ook ooit eens gedaan (al word je heel raar aangekeken als je alleen bij een McDonalds ga eten, heel raar, maar dat bedoelde ik niet met uit eten gaan trouwens). Ik vermaak me prima met mijzelf en dat is maar goed ook. Maar daarnaast doe ik ook graag dingen met mijn vriend of vriendinnen hoor.

 5. Ik doe veel dingen alleen omdat er niet altijd iemand mee wil of kan. Ik had toen de keuze: of mokkend op de bank blijven zitten of gewoon gaan. Dat laatste heb ik gedaan en het bevalt prima. Ik sla alleen af en toe wel door omdat ik dan teveel alleen wil doen.
  Zo ben ik ook alleen op vakantie geweest en dat beviel heel goed. En alleen winkelen doe ik al vanaf dat ik alleen mocht gaan. Op de een of andere manier slaag ik dan toch beter dan samen.
  Goed dat je tijd voor jezelf neemt. Ik vind het 'raar' dat iemand vind dat je niks meer alleen mag doen nu je moeder bent. Want nu je moeder bent ben je afgeschreven en mag je geen tijd meer hebben voor jezelf? Apart…

 6. Ik ben dus zo'n schijterd die niet snel iets alleen gaat doen terwijl ik dat wel graag zou willen. Nu besteed ik inderdaad het grootste deel van mijn vrije tijd aan mijn dochter, maar soms is het gewoon lekker om even je hoofd leeg te maken.

 7. Ga regelmatig alleen op vakantie en vind het dan leuk om alleen naar de bios te gaan, lekker te eten of ergens op het terras te hangen. Alleen in m'n hotelkamer vind ik geen klap aan. In mijn eigen omgeving vind ik het ook leuk om zelf iets te bezoeken. een museum, een park. Maar ergens in m'n eentje dineren, dan voel ik me nog steeds een beetje awkward. Zonde!

 8. Heerlijk is het, om zo af en toe wat alleen te doen! Alleen naar een cafeetje wat drinken, naar dat ene museum in de stad waar ik al zo lang heen wilde of alleen op reis.
  Onlangs ging ik alleen op reis en dat beviel heel goed! Moet kunnen.
  Toevallig schreef ik daar onlangs ook over, over zonder partner op reis gaan. Het lijkt er op alsof het een soort taboe is dingen alleen te willen doen in plaats van met partner / kind / whoever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *