Hoe gebruik ik affiliate links op mijn blog?

notebook

Sinds oktober 2016 maak ik zo nu en dan gebruik van affiliate links in mijn blogs. De eerlijkheid gebied mij te bekennen dat ik dit de 10 jaar daarvoor niét deed, omdat ik dacht dat het moeilijk en/of niets voor mij zou zijn. Dat bleek beiden een vooroordeel. In deze blog wil ik – in mijn eigen termen en bewoordingen – uitleggen wat affiliate links zijn, hoe ik deze inzet, van welke programma’s ik gebruik maak en of dit überhaupt wat oplevert. 

Affiliate links, wat zijn dat eigenlijk?

Met dank aan Wikipedia (bron): 
“Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing, waarbij adverteerders hun partners (affiliates genoemd) belonen voor de gegenereerde sales die de desbetreffende affiliate heeft aangeleverd”.

Hallo zeg! Vind je het gek dat ik dacht dat het ontzettend ingewikkeld was, wat ís dit voor technische uitleg? Ik zal het proberen uit te leggen op de manier die op mij persoonlijk van toepassing is. Wat betekent affiliate marketing voor mij als blogger en voor jou als lezer?

Ik ben een blogger van het kaliber ‘medium’. Ik heb een prima lopende website. Dagelijks bezoeken duizenden mensen lindsayvallen.nl. Omdat ik een persoonlijke blog bezit, heb ik geen niche, zoals beauty, mode of kids. Ik ben geen beautyblogger, geen fashionblogger en geen mommyblogger. Op EGF zou ik geschaard kunnen worden in het ‘overige bloggers’-topic, hehe.

Ik ben persoonlijke blogger, waarbij ik blog over alles wat bij mijn leven aansluit. Dat is behoorlijk breed. Dat is stiekem best fijn, want dat houdt in dat ik bijna overal authentiek reclame voor kan maken. Ik bén mijn eigen niche. Ik bén mijn eigen publiek. Overal waar ik persoonlijk winkel of waar ik nieuwsgierig naar of fan van ben, past op mijn blog.

Komen we aan het bij het affiliate deel. Veel (web)winkels en merken snappen de waarde van bloggers en hun publiek. Een blog is een soort persoonlijk magazine, waar ook ruimte is voor advertenties. Maar dat kost geld. Een advertorial of gesponsorde blog wordt gefactureerd in euro’s of in natura betaald.

Affiliate links zijn een soort middenweg, waarbij de blogger NIET betaald krijgt voor het enkel plaatsen van links naar de webshop of het merk. Niet in doekoe, maar ook niet in ruil voor producten. Waarom zou een blogger dan in godsnaam naar een bepaalde webshop linken?

Simpel. Commissie bij verkoop.

Je kunt je als blogger aansluiten bij diverse affiliate programma’s, waarbij je ‘partner’ of ‘affiliate’ wordt van een merk of webshop. Je ontvangt een eigen code, die je vaak in het technische (HTML)deel van je blog zet. Dat deel is niet zichtbaar voor je lezers, maar bestaat achter de schermen wel degelijk.

Daarnaast heb je toegang tot banners of reclameblokken die je op je blog kunt plaatsen. Je ziet hier rechts bijvoorbeeld een reclame van de Bijenkorf en Bol.com. Krijg ik daar geld voor? Nee. Waarom zou ik mijn blog dan vervuilen met zulke blokjes? Wat is de meerwaarde?

Ik hoop dat een lezer, mocht hij of zij geïnspireerd raken door bijvoorbeeld een outfit, waarbij ik links naar de desbetreffende webshop maak om dezelfde artikelen te scoren, tot aankoop overgaat. Want pas dan wordt het voor mij interessant. Of wanneer jij denkt: ja, dat boek over Holleeder wilde ik eigenlijk al een hele tijd kopen en je koopt dat via de link rechts in beeld, dan ontvang ik daar commissie over.

Word je rijk van affiliate links?

Nu moet je niet denken dat ik meteen binnenloop als jij een boek of paar schoenen koopt, nadat je via mijn blog op een webshop belandt. Nee, ik heb het hier – oneerbiedig gezegd – over een paar luttele euro’s. Logisch ook, want ik zorg in essentie niet voor extra verkoop. Ik dwing jullie niet om iets te kopen, ik geef jullie simpelweg een linkje, mócht je overwegen iets aan te schaffen. Het is heel subtiel, dus daar krijg je als blogger niet direct centen voor.

Voor een simpele view van dat reclameblokje of een klik naar de website ontvang ik dus géén vergoeding. Dat werkt overigens met de Google AdSense banners boven- en onderaan mijn blog weer anders, maar daar zal ik binnenkort een andere, aparte blog aan wijden.

Affiliate linkjes in blogs geef ik dan ook niet aan met een (*) of de tag ‘samenwerking’. Dit omdat het eigenlijk exact dezelfde linkjes naar websites zijn zoals ik deze normaliter met jullie deel (om te laten weten waar ik iets heb gekocht, bijvoorbeeld), maar deze keer wordt er een lijstje bijgehouden hoeveel kliks er naar Bol.com, Wehkamp, of de Bijenkorf gaan.

Kost klikken op een affiliate link mij als lezer geld?

Klikken op een affiliate link kost jou als lezer trouwens niets, de website is exact hetzelfde en er komt geen bedrag of bonus bovenop de prijs die je voor een product betaald. Maar, stel dat je besluit iets te bestellen op die betreffende website, dan verdien ik hiermee wat centen commissie.

Door dat stukje achter de schermen, ziet Wehkamp of Bol.com namelijk dat jij hun pagina’s dankzij mijn blog bezoekt. Als jij een boek koopt, ziet Bol.com dat de sales via mijn blog is gemaakt. Dat is een lead. Aan het eind van de maand telt Bol.com hoeveel leads er via lindsayvallen.nl zijn binnengekomen en voor welk bijbehorend bedrag er is besteld. Dan maken ze een totaaloverzicht en daar ontvang ik een bepaald percentage van.

Nogmaals, daar kun je niet van rondkomen. Althans, ik niet. De specifieke procenten en bijbehorende percentages mag ik niet noemen, maar de afgelopen maand hebben drie lezers een boek besteld bij Bol.com, nadat ze via mijn blog op de link klikte. Daar heb ik maar liefst € 1,82 aan verdiend. Money, money, money, haha!

Winkelen via affiliate links op mijn blog?

Anderzijds mailde een lezeres me dat ze een koelvriescombinatie bij Wehkamp had besteld en – om mij te supporten, super lief – eerst op mijn blog had gezocht naar een Wehkamp affiliate link. Dankzij deze aankoop kreeg ik € 109,50 commissie! Wauw! Maar goed, er worden natuurlijk niet iedere maand koelkasten verkocht via affiliate links op lindsayvallen.nl, haha. Affiliate links zijn dus geen stabiel of betrouwbaar inkomen, want je bent volledig afhankelijk van de aankopen die bezoekers via jouw blog doen. Daar kun je niet op bouwen, vind ik zelf.

As I said, het bezoeken van affiliate links kost jou als lezer dus geen ene cent. Zowel het nemen van een kijkje als het daadwerkelijk bestellen. Mocht je tot aankoop overgaan, dan komt er ook geen (extra) bedrag bovenop. Eigenlijk is het voor jou als lezer waarschijnlijk totaal niet boeiend, want het heeft op geen enkele wijze invloed op je portemonnee. Het enige wat er gebeurt is dat de webwinkel in kwestie zegt: joh, leuk Lins, bedankt voor die gezellige shoppers die je onze kant op stuurt en mij bedankt met een paar procent commissie per aankoop. That’s all.

In de overeenkomsten die je sluit met de webshops, staat uiteraard dat je deze inkomsten eerlijk moet verdienen. Je moet geen fraude of iets proberen te plegen, want dan word je uit het programma gezet. Logisch natuurlijk, want je wilt niet dat mensen allerlei vage constructies bedenken om sales via hun blogs te genereren.

Alle kleine beetjes helpen

Bovendien krijg je pas definitief betaald, als de klant in kwestie ook zijn of haar factuur heeft betaald. Dus random grote bestellingen doen, zodat ik hogere commissie ontvang en daarna je producten retourneren, werkt niet. Maar mijn schoonouders zijn fervente Bol.com klanten en vertelden laatst dat ze altijd eerst even mijn blog bezoeken en dan via de linkjes naar de webshop gaan. Alle kleine beetjes helpen, zeiden ze aandoenlijk.

Ik gebruik affiliate links, banners en reclameblokjes op mijn blog. In een outfit-post zoek ik gelijkwaardige producten op de webshops waar ik affiliate of partner ben, zodat ik jullie kan laten zien waar je soortgelijke schoenen, broeken of jassen zoals de mijne kunt kopen. Of ik plaats linkjes wanneer ik een wishlist schrijf, praat over klussen in huis of mijn favoriete griezelfilms deel.

Ik ga geen aparte blogs schrijven om maar zoveel mogelijk affiliate links te verwerken, maar als het past bij een blog-onderwerp wat toch al in m’n kop zat en ik vind de links organisch en logisch, dan kies ik er sinds oktober dus voor om affiliate links te plaatsen. Dat meld ik dan overigens altijd onderaan de blog in kwestie, zodat jullie weten dat de linkjes affiliate links zijn.

Tijd versus opbrengsten

Het schrijven van een blog met affiliate links duurt langer dan ‘gewoon’ een blog typen, want ik moet er dus bijpassende of gelijkwaardige producten bij uitzoeken op de websites waar ik partner van ben. Als ik een mom jeans draag, zoek ik net zolang tot ik een goed lijkende mom jeans heb gevonden, maak een affiliate link achter de schermen en gebruik deze in mijn blog-tekst.

Je denkt misschien: Lins, waarom zou je al die moeite doen voor die € 1,82 per maand, maar goed, soms heb je dus ineens iemand die wél die koelkast koopt, haha. Het is inderdaad best een werkje om affiliate links in je blog te verwerken en ik heb er daarom niet altijd zin in.

Dat is de reden dat ik ook wat klikbare reclame-blokjes rechts heb geplaatst. Een reclame-blokje van Wehkamp, een van de Bijenkorf en een van Bol.com. Dat zijn webwinkels waar ik persoonlijk het meest online bestel, dus vond ik deze passend op mijn blog.

Affiliate inkomsten! Ik trakteer! Op een glas water ;-)

Als je op deze links klikt, maakt het niet uit wat je koopt, maar dan weten ze bij de verkoper wél dat je via lindsayvallen.nl komt. Mijn vriendinnen zijn – net als ik – mijn eigen doelgroep en bestellen regelmatig bij Bol.com en Wehkamp, maar zijn net zo lief als mijn schoonouders en gaan altijd via mijn blog naar de webshops in kwestie. Soms appen ze daarna: ik heb net een jeans gekocht, dus jij trakteert de volgende keer, haha!

Ik kan overigens niét zien wat iemand persoonlijk koopt, voordat je bang bent dat ik je voorliefde voor heavy metal cd’s of de 50 Shades Trilogie in je boekenkast ontdek, hehe. Ik zie alleen uit welke categorie assortiment is besteld, zoals bijvoorbeeld boeken of witgoed, maar niet welke lezer wat voor precieze aankoop heeft gedaan. Stel je voor, Big Brother is watching you.

Trouwens, als je soms een bepaalde webshop in mijn banners boven of onder ziet die je zojuist hebt bezocht, dat maakt Google AdSense mogelijk. Ook dat zal ik in een andere blog toelichten, want dat heb ik zelf pas in december ontdekt en is ook reuze interessant!

Goed, volgens mij heb ik zo wel aardig op z’n Lindsay’s uitgelegd wat affiliate links zijn, hoe je ze kunt gebruiken en wat je ermee kunt verdienen. Misschien is dit voor niét-bloggers totaal niet interessant, maar ik vind het gewoon leuk om uit te leggen aan mijn lezers. Ook omdat het voor mij persoonlijk altijd heel vaag en onduidelijk was hoe dit nu exact in elkaar stak, zowel als blogger als consument die ook affiliate links op andere websites zag. Sharing is caring!

De affiliate en partnerprogramma’s die ik persoonlijk gebruik

Dan voor de bloggers onder mijn lezers, waar ben ik aangesloten als partner of affiliate? Ik zal een opsomming geven van de programma’s waar ik ben aangemeld:

 • Bol.com heeft een eigen partnerprogramma
 • Wehkamp heeft een eigen affiliateprogramma
 • Zanox is een grote affiliate speler en heeft verschillende, leuke merken die bij mij passen onder zich: De Bijenkorf, Mango, Urban Outfitters, Zalando, WE, Woonexpress, etc.
 • Familyblend is een Nederlands programma dat zich richt op gezinnen en merken als Albert Heijn, Hello Fresh, Weight Watchers, Prénatal en Noppies in hun portfolio heeft
 • Daisycon heeft veel vergelijkingssites in hun partnerprogramma’s, maar ondanks dat ik ben aangesloten, heb ik (nog) geen links van hen geplaatst en moet me nog inlezen in dit systeem
 • TradeTracker.com heeft o.a. Steps in hun portfolio en ik ben groot fan van Steps, maar Wehkamp verkoopt ook Steps en dus ga ik uit gemak vaak voor Wehkamp als ik wil linken naar Steps. Sorry TradeTracker!

Dat zijn alle programma’s waar ik ben aangesloten, waarbij ik het meest gebruik maak van Bol.com, Wehkamp, Zanox en Familyblend. Zij hebben toch bepaalde producten en merken in hun portfolio waar ik zelf persoonlijk het meest binding mee heb en enthousiast over ben, waardoor ze beter bij mijn blogs passen. Ook qua betrouwbaarheid en authenticiteit, durf ik jullie best door te sturen naar deze webshops.

Nou, poeh, dat is een flink stuk tekst geworden. Nota bene zonder affiliate links! Ik hoop dat ik zo enigszins heb kunnen verduidelijken wat affiliate links zijn en hoe deze – voor mij persoonlijk – werken. Als je nog vragen hebt, laat me dit dan in de comments weten, dan zal ik je vraag (proberen te) beantwoorden.

Klik jij wel eens op affiliate links? Snapte je al helemaal hoe de vork in de steel zat of heb ik je weer wat wijzer kunnen maken deze woensdag? :-)

Liefs,
Lindsay

15 reacties

 1. Heldere uitleg! Ik wist al wel dat het ongeveer zo werkte. Prima toch! Ik zou echt reviews over witgoed en computers schrijven als ik jou was hehe ;-) Just kiddin’ Ik vind het helemaal prima, mooi als iets extra’s voor jullie.

 2. Ik heb een tijdje als affiliatemarketeer gewerkt (bij een van jouw genoemde webshops ;)) en kan zeggen: wat een duidelijke uitleg! Goed gedaan :) ik vond het altijd heel lastig om mensen uit te leggen wat affiliate marketing precies is/doet.

 3. Bedankt voor de heldere uitleg! Ik geniet elke keer van je blogs waarin je iets heel helder en duidelijk uitlegt. Ik had niet gedacht dat ik affiliate links zo interessant zou vinden. Maar ik ben nu wel heel blij dat ik weet hoe het werkt. Ik moet zeggen dat ik echt steeds geniet van je blogposts, je openheid en heldere taal zorgen er echt voor dat je eruit springt bij andere bloggers. Na al die complimentjes ;) ook nog een vraagje? Helpt het ook als ik als Belg iets koop via jouw affiliate links? Of maakt dat helemaal niets uit?

 4. Wat een goede en uitgebreide uitleg. Ik vind het heel chique dat je zoveel openheid geeft, dat maakt je blog voor mij alleen maar aantrekkelijker, omdat ik het verfrissend vind in vergelijking bij de weggemoffelde reclame die ik op sommige blogs zie.

 5. Ik wist al wel wat affiliate links zijn, maar ben juist blij dat je uitlegt waar jij ze in verwerkt. Ik ben zelf nog een beetje zoekende waar ik op mijn eigen blog dit soort links zou kunnen plaatsen. Je artikel heeft me dus ontzettend geholpen. Dank daarvoor!

 6. Wauw Lins! Goed artikel en prima uitgelegd. Als ik aan familie of vrienden vertel kom ik er nooit zo goed uit, maar dat gaat nu beter en anders stuur ik gewoon 't linkje van deze blog door. :D Thanks!

 7. Duidelijk uitgelegd!Fijn die open en helderheid. Een volgende keer dat ik wat online bestel via deze webshops doe ik dat via jouw site.

 8. Inderdaad superheldere uitleg. Vraagje, registreert de webshop behalve de gebruikelijke info en dat ik via jouw site kom, nog andere dingen?

 9. Super duidelijk uitgelegd. Als beginnend blogger is dit ontzettend fijn en verhelderend om te lezen. Na het lezen ben ik meteen naar Zanox gegaan om mij aan te melden. Mijn nieuwsgierigheid is gewerkt. Alleen kom ik na het invullen van mijn gegevens het kopje Btw-nummer tegen. Ik heb geen Btw-nummer. Moet dit aangevraagd worden bij de belastingdienst? Ik heb wel een eigen blog maar sta niet geregisterd bij Kvk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *