Het Geheim van (iets minder) Slanke Mensen

FOOD FIGHT!

Mehh, en dan niet food fight als in: “Gooien met die hap!”. Maar meer: “Erín gooien met die hap!”. En wat gebeurt er als je meer calorieën tot je neemt dan je nodig hebt? Yep – je komt aan! +2 kilo in mijn geval. Letterlijk vet balen en dikke bummer

Laat ik voorop stellen dat ik alsnog onder mijn zwaarste gewicht ever zit. Dat zwaarste gewicht ever was 85 kilo, in de periode november 2009 – april 2010. Ondanks dat dit gewicht met mijn 1.86 lengte,  geen Obese-vormen aannam – het stond me niet. Mijn BMI was 25, aan het randje van gezond gewicht, maar zou richting overgewicht overhellen. De verkeerde kant op, zeker als ik zo door zou gaan.

Gelukkig” werden mijn amandelen eind april 2010 gepeld, geen plezierige ingreep als volwassene. Ik kon twee weken na de operatie niets vreten, nog geen boterham, dus viel een paar kilo af. Ik dronk veel soep, bouillon en water, maar toen ik na twee weken weer durfde te eten omdat mijn keel geheeld was dacht ik: hey, dit is stiekem best fijn. Ik was namelijk best heel ongelukkig met de weegschaal op 85, wat resulteerde in (vr)eetbuien omdat ik mezelf zo dik/zielig/lelijk/zwak vond.

Dus, rond de 82 schommelend besloot ik in juni 2010 de donatie aan mijn sportschool om te zetten naar een lidmaatschap. Voorheen was ik donateur: ik betaalde netjes mijn maandelijkse abonnementsgeld maar dat was meer als sponsor. Ik kwam nóóit in de gym. Ik startte met de lessen van Les Mills (bodypump, bodybalance) en Zumba. Ik kreeg er plezier in en tadaa: in september 2010 woog ik 77 (!) kilo.

Ik kreeg complimentjes and it felt good! Ik zat lekkerder in mijn vel, was minder snel moe & buiten adem en het gaf een enorme boost voor mijn zelfvertrouwen.
Toch vond ik het lastig in de donkere maanden ’s winters de motivatie op te brengen om naar de sportschool te fietsen. En lekkere stamppot andijvie, boerenkool met worst of romige pasta’s: nomnomnom ^^ In de wintermaanden, verstopt onder dikke lagen kleding en winterjassen, at ik mezelf weer terug naar 82.

“Als de lente komt, dan stuur ik jou”, de motivatie om weer naar de sportschool te fietsen. Wéér beginnen aan de ratrace die afvallen heet, althans voor mij persoonlijk. Zomer, zon, dansen op feestjes, drie keer per week een paar uurtjes sporten: love it! <3 En jawel: in oktober 2011 weeg ik, ook met dank aan een verhuizing tussendoor, 80 kilo.

Ik werd er tureluurs van! Zou ik nou altijd zo worstelen met eten en nooit een gezonde verstandhouding met voedsel kunnen hebben? Want het is behoorlijk shitty om zo te jojoën. Ik realiseerde me dat mijn probleem veel meer omvatte dan eten. Stiekem durf ik zachtjes te zeggen dat ik misschien wel een eetprobleem heb/had. Ik schreef hier in november 2011 over:


En hoe happy & trots ik was in januari 2012, omdat ik 76,5 kg. woog, inmiddels in een kleine 8 weken is er weer +2 kilo bij en weeg ik 78,5. Ik ga het boek van Mieke opnieuw lezen, want het heeft me een hoop goeds gebracht over mijn relatie met eten en hoe ik hier gezonder mee om kan gaan. Het is een mind-set en ik weet dat dit een moeilijke weg is, tussen mij & eten. Als ik me goed voel, lukt het me, maar als ik me rot voel valt het me zwaar (letterlijk én figuurlijk)!

En zoals mijn inner circle family, friends & lurkers ook weten zit ik momenteel absoluut niét lekker in mijn velletje. Smoesjes of niet, ik grijp nu sneller naar comfort food om me te troosten. Net als een junk naar zijn spuit of een alcoholist naar de fles grijpt. There, I’ve said it. Maar de bewustwording van mijn gedrag is de eerste stap. En was ik hiervoor voorzichtig met het strooien van kilo’s en onzekerheden op mijn blog: screw it!

Ik probeerde een picture perfect te zijn en dat is niet alleen doodsaai, maar ook doodvermoeiend. Flaws zijn mad aantrekkelijk. Perfect zijn is dull. Als je jezelf kunt accepteren met je goede én minder goede kanten: that’s hot. En dan heb ik het volste vertrouwen in mezelf en weet dat de kilo’s eraf zullen gaan.

Zucht. Dat lucht op.
Fijne vrijdag allemaal! Geniet ervan, u deserve it!

xoxoLins

6 reacties

  1. Hee, ik kwam via via op jouw blog.
    Boek wat mij erg geholpen heeft is skinny bitch! ben in een maand 5 kilo afgevallen(wel in combinatie met fanatiek sporten hoor). . Het is even omschakelen, maar als je "gezond" junkfood in je gewoontepatroon installeert gaat het gewoon hard!
    Enne, je ziet er inderdaad goed uit op die foto!:) Als je je maar fit voélt, dat is het belangrijkste!:)

  2. Mooi en eerlijk geschreven Linds. HEEL herkenbaar. Ik eet ook alles wat los en vast zit als ik me kut voel. Momenteel gaat het lekker, maar om dat vast te houden… mennn. Alles is ook gewoon veel te lekker!

  3. Dankjewel voor je openhartige en helaas o zo herkenbare artikel! Ik ken je instagram en zag vandaag de link naar je blog. Ga gauw verder lezen, wat heb he leuke dingen geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *