(Her)ontdekt: de regenlaars

De regenlaars. Wie is er niet groot mee geworden? Als kind mocht je met je regenlaarzen tenminste in de plassen stampen, in de modder spelen en de regen spoelde ze net zo makkelijk weer schoon. Maar later was het absoluut niet cool meer regenlaarzen te dragen.

Niet dat de laars zijn functie verloren had, neen, hij was niet hip meer. Regenlaarzen waren voor kleine kinderen, boeren en sociaal onaangepaste middelbare scholieren die nog braaf naar hun ouders luisterden. De populaire groepjes kinderen hadden liever natte sokken dan regenlaarzen.


Maar een paar jaar terug, toen ik mijn eerste buitenfestival organiseerde, droeg ik toch weer een oud paar regenlaarzen. Nederland blijft Nederland, en terwijl Suus en ik bijna 28 uur op de been waren voor ons festival Nacht der Romantiek, had ik mooi droge voeten! Niet veel later zag ik ook Lowlands-gangers met regenlaarzen. Slim, want ondanks de warme zomers in Nederland kan het net zo goed met bakken de lucht uit komen.

Ook celebrities (her)ontdekten de rubber laarzen en liepen er menig festival mee af. Kate Moss was natuurlijk de eerste, en al snel volgde toute Hollywood. De laars werd weer hip en natuurlijk profiteerde de commercie daar gretig van. Hunter boots, liefkozend Wellies genoemd in regenachtig Groot-Brittannië, kostten gemiddeld 80 euro per paar, met uitschieters naar limited editions à 190 euro. Dat terwijl de regenlaarzen nog altijd van hetzelfde materiaal vervaardigd worden: plastic, kunststof, rubber.

Belachelijk, maar zo werkt mode. Ik doe er zelf net zo hard aan mee. Maar zo Hollands als onze regen is, ben ook ik soms toch nog een echte Nederlander. Online winkelend zag ik echt leuke regenlaarzen. Van Hunter. Angelina Jolie draagt rode in “Mr. & Ms. Smith“, Kate Moss heeft wel drie paar, zelfs Jimmy Choo ontwierp designer regenlaarzen.

De twijfel bekroop me. 80 tot 130 euro (!) voor een stel plastic regenlaarzen? Dat geld geef ik liever uit op de festivals in kwestie. Hoeveel biertjes koop je voor 80 euro op Source, Rockit of Lief? Veel. Heel veel. Ik Google’de op “regenlaarzen“. Bovenaan de zoekpagina zag ik een budget-schoenketen.
Voor slechts 14,95 (inclusief verzendkosten) vond ik regenlaarzen. In de categorie “Festival musthaves“, lekker basic, in het zwart.

Zonder Hunter-logo, inderdaad.  Maar ongetwijfeld net zo waterproof. Ik twijfelde geen moment en plaatste de laarzen in mijn winkelmandje. Over 4 dagen heb ik mijn regenlaarzen in huis. Misschien zijn ze niet zo hip als echte Hunters. Of denken de hipsters “jij hebt neppers“. Maar ik weet zeker dat het mij minder zeer doet wanneer de hele zomer het zonnetje stralend schijnt (want laten we eerlijk zijn: dat is toch wat festivalminnend Nederland het liefst wenst!) en mijn regenlaarzen staan te verstoffen in de schuur.

Was getekend,

een trotse budget shop-a-holic!

4 reacties

  1. Goed bezig!! Ik draag mijn gekleurde laarzen met leuk motiefje dit jaar gewoon weer… Hoewel… eigenlijk hoop ik ze volgende week niet nodig te hebben op Rock Werchter!

  2. Hi, toch even een tip: goedkope laarzen zoals op het laatste plaatje zijn vrij breed dus als ik er een dag op loop blaren En je kunt veel zeggen over Hunter laarzen maar de pasvorm van die Hunter laarzen is gewoon beter en dus geen blaren en dat is mij dat geld wel waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *