Hardlopen: de halve marathon van Amsterdam!

Met ietwat stijve knieën en enkels typ ik dit bericht. Geen pijn, maar een gevoel van intensieve inspanning. Gister liep ik mee in de grootste halve marathon van Nederland: de 38e TCS Amsterdam Marathon. Samen met ruim 13.000 andere running junkies liep ik door heel Amsterdam om te finishen in het Olympisch Stadion als een ware atleet ;-) Het was een onwijs gave run om te lopen en ik ben retetrots op mijn prestatie. Maar het was niet altijd even makkelijk.

Blije loop

Hier lach ik nog ;-)

Mijn doel om te finishen op of onder de 2 uur is niet gelukt. Ik zou daar heel chagrijnig over kunnen doen, maar dat doe ik niet. Bewuste keuze. Ik realiseer me dat ik (te) weinig getraind heb op om deze afstand op deze snelheid te lopen. In de eerste week van september liep ik voor het laatst 22 kilometer. Drie dagen later stapte ik in het huwelijksbootje, ging ik aansluitend op honeymoon en heb ik ruim 3 weken niet hardgelopen.

Logisch dat ik mezelf daarna even moest herpakken. Uiteindelijk had ik na de Singelloop nog 3 weken tot de halve marathon. In die drie weken liep ik korte afstandjes en afgelopen dinsdag nog een 14K loop. Het was voor mij geen vraag óf ik de halve marathon zou halen. Dat wist ik zeker. Wel realiseerde ik me dat mijn wens om binnen 2 uur te finishen ietwat ijdel zou zijn.

Ik had er daarentegen onwijs veel zin in! Ik was niet nerveus, had gezonde spanning en was best relaxed. Gisterochtend vertrok ik met mijn man en broertje naar Amsterdam en het was van begin tot eind een feestje! Geweldige sfeer, overal aanmoedigingen langs het parcour en finishen in het Olympisch Stadion: awesome!

Onderweg had ik soms last van mijn ‘stemmetje’, op het eind trok ik nog een sprint en na afloop realiseerde ik dat ik nog genoeg energie over had. Ik hàd dus harder gekund. Maar ik ben tevreden, vanaf hier kan ik mooi verder trainen op snelheid enne… het voornemen in 2014 een hele marathon te finishen staat nog als een huis :-)

Ik neem je mee met mijn loop, okay? Sportschoenen aan? Gaan we! :-)

P1060727Broodjes smeren. Pindakaas en appelstroop.

P1060729Lunchpakketje: gekookt ei, banaan, pure chocolade en 2 sneetjes speltbrood: met appelstroop en pindakaas.

P1060733Met broertje op station Zuid, om op de metro te stappen. 90% van de reizigers was onderweg naar het Olympisch Stadion, zo grappig :-)

P1060735We zijn er (bijna)!

P1060740Mizuno Half Marathon recht door!

P1060745Startnummer opgehaald bij Sporthallen Zuid en mijn extra kleding uit. Ik had nogal wat laagjes aan zoals je op de eerste en derde foto ziet ;-)

P1060749Ready to rumble! Ik draag mijn hardloop-sokken, ben echt fan. In een blog later volgende week zal ik uitgebreid over de sokken en mijn ervaringen vertellen.

P1060757Met ferme tred onderweg naar het startvak.

P1060762Jasje uit en doei zeggen tegen mijn man en broertje.

P1060772

Wachten in het vak. Ik sta in startvak groen: verwachtte finishtijd tussen de 02:00 en 02:10 uur. Goed gekozen dus ;-)

P1060787Het Olympisch vuur was (helaas) niet aan, jammer!

P1060793Handjes in de lucht! Ik doe altijd mee met de opdrachtjes en het joelen als de organisatie dat vraagt, haha :-)

P1060800Startschot klinkt! Dat ging om 13:20 uur voor het eerste vak.

P1060805Helaas moesten wij als een-na-laatste vak nog even geduld hebben ;-)

P1060809Zie je mij? Een beetje links, centraal in het midden, onder het richting-bord, met een grote Prodent-smile :-D

P1060812Dat begint op te schieten. 20 minuten later, omstreeks 13:40 uur, kwam ons vak op gang.

P1060813Doei!

Moeilijk momentDe eerste 13 kilometer liep ik als een veertje. Geënthousiasmeerd door de lopers om me heen, hun tempo zat er flink in en de sfeer was uitstekend. Rond de 14 à 15 kilometer had ik het wat moeilijker. Je ziet hier dat ik nogal in mezelf zit, omdat het ‘stemmetje’ in mijn hoofd vervelend doet.

Ik kan niet precies uitleggen wat er gebeurt, maar ik ga twijfelen aan mezelf. Niet dat ik het niét kan, maar dat ik te rap ga. Ik denk dan: niet zo snel Lins, pas op. Je moet nog een kilometer of zeven en je moet jezelf niet kapot lopen. Achteraf gezien had ik nog erg veel energie over na het finishen en was mijn stemmetje dus vals.

Ook telt mee dat ik pas één keer eerder deze afstand heb gelopen, dus ik kon nog onvoldoende mijn krachten verdelen. Een kwestie van trainen, maar nu had ik dus last van dat stemmetje. Gelukkig kwam al snel het Vondelpark in zicht, waardoor ik dacht: ha, leuk! Iets voor het Vondelpark zag ik Debbie van SFFTE die me high five’de, wat me ook weer enthousiast maakte :-)

Mijn stemming zat er weer goed in rond de 18K, plus ik zag twee à drie dames die ik tot een kilometer of 8 in mijn visioen had als haas. Blijkbaar liep ik nog altijd in hetzelfde tempo als mijn eerdere haasjes, yeah! Vrolijk vervolgde ik mijn route, pakte nog een beker water voor over mijn hoofd en hop daar ging ik!

P1060817De finish, vlak voor het Olympisch Stadion.

P1060819Des te dichterbij ik kwam, des te vrolijker ik werd! Whoohoo, ik heb er straks gewoon een halve marathon op zitten, speelde als een mantra in mijn hoofd.

P1060820Het laatste stuk van de route. Je loopt het Olympisch Stadion binnen langs een haag van mensen die joelen en juichen :-)

P1060826Vervolgens loop je nog een half rondje op de baan voordat je over de finish komt.

P1060836Hier ben ik! Onderaan links, blauwe broekje, net boven het witte doek.

P1060838De laatste 100 meter (aangegeven met een bord) dacht ik: JA! GAAN!

SprintjeZo zie je mij links, happy en easy breezy dat ik bijna ga finishen. En ineens had ik het op mijn heupen en trok een sprintje, zoals je rechts op de foto ziet. Focus aan & gaan! Als een gazelle, aldus mijn publiek ;-)

fotoYay! Just did it! Medaille in the pocket! Ik vroeg een mede-loopster of ze snel een foto van me wilde schieten, in ruil mocht zij even haar vriend bellen met mijn telefoon. Sportieve deal! :-) Vervolgens rekken & strekken, water en AA drinken, plasticje om & op zoek naar mijn fans! ;-)

P1060845Buiten het stadion, Superwoman in mijn plastic cape!

P1060849Bestie Mirjam kleedt me aan. A-sportief als ze is kwam ze überlief op zondagmiddag op haar fietsje naar het stadion om eens te zien hoe zo’n Nike running app prestatie er in het écht uitziet ;-)

P1060850Warm aangekleed nemen we de zojuist overwonnen route door. Djiez, dat is écht ver Lins. Haha :-)

P1060851Nog energie genoeg, lolbroeken met broertje.

P1060852Broertje tovert nog een kekke trofee uit zijn tas: als extra prijs buiten mijn medaille krijg ik van hem een bokaal mét inscriptie!

b0ba4b50a5e1ba584bf8676e0c4ef65fDe Sporty Sister Award, hoe tof is dat? Thanks bro, volgens mij de eerste beker die ik ooit gewonnen heb! Buiten wat medailles tijdens zwemwedstrijden op scouting of een blauwe maandag turnen, heb ik een behoorlijk a-sportief verleden ;-) Erg cool dus om een échte trofee te hebben nu :-)

P1060859Yay, mijn prijzen :-) (de voetmassage staat niet op de foto ;-)

Uitslag marathon
Dus, geen recordtijd van 2 uur of minder. Wel een hele toffe loop, veel plezier en genoten van de leuke route onderweg. Plus, nog meer enthousiasme om verder te trainen op tijd en langere afstanden. Met collega’s en mijn man hebben we afgesproken volgend jaar de hele marathon van Amsterdam te lopen.

Ik heb er nu al zin in :-)

– xxx – Sporty Spice 

PS: Omdat bewegend beeld altijd tof is, thanks voor het filmen bro!

5 reacties

  1. Waaaauw! Wat een leuk verhaal en super goed gedaan. Ik liep de 8 km en dat was ook echt al een feestje. Volgend jaar ben ik er ook zeker weer bij, maar dan ook de halve of zelfs wel de hele ;)

  2. Super blog weer en een fantastische loop goed gedaan meissie ben trots op je en inderdaad je mag trots op je zelf zijn hoor.
    je mam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *