Hardlopen: compressiekousen van Lidl

De afgelopen 2 maanden heb ik uitvoerig mijn gekke, gele kousen getest. Op duurlopen, korte loopjes en tijdens de halve marathon van Amsterdam. Ik wilde goed proberen wat de compressiekousen voor mij doen. Hoewel een paar Lidl compressiekousen van 3 euro waarschijnlijk niet te vergelijken zijn met compressiekousen uit het duurdere segment, ben ik erg tevreden.

augustus kousen Lidl 1 september kousen

Ik heb niet snel last van pijntjes bij het hardlopen, maar aan het begin (april dit jaar) van mijn hardloopcarrière kreeg in last van shin splints. Mijn fysio gelooft niet in aangepast schoeisel met zooltjes: actief oplossen met een verbeterde looptechniek is haar credo. En zo trainde ik met haar tot ik blessurevrij liep.

Vanaf mei verhoogde ik mijn afstanden en in juli liep ik 15K. Bij grotere afstanden (vanaf 10K) had ik wat last van mijn knie. De rechter, om precies te zijn. Niets vervelends of extreem pijnlijks, maar een aanwezig gevoel. Ik probeerde op mijn techniek te letten, maar de last bleef soms.

augustus kousen Lidl
In augustus had Lidl een tijdelijk hardloop-assortiment. Kleding, schoenen en felgele compressiekousen. Ik had wel eens lopers gezien met die kousen en dacht (blond!) dat het een mode-statement was. Blijkbaar niet ;-) De kousen waren 3 euro, een prima probeer-prijs.

In verschillende onderzoeken spreken de resultaten van lopen met compressiekousen elkaar soms tegen. De één heeft er baat bij en wil nooit meer zonder, de ander zegt dat het tussen de oren zit. Er zijn in ieder geval weinig negatieve ervaringen te noemen (lees hier het complete artikel op ProRun).

1 september kousen
Mijn persoonlijke ervaring met compressiekousen is goed. Ik draag ze niet altijd, maar zeker als ik veel en lang loop, draag ik mijn gele rakkers. In mijn beleving ondersteunen ze mijn enkels, knieën en kuiten, waardoor ik minder zwieber en stabielere stappen zet. Ook ervaar ik minder spierpijn en herstel ik sneller.

De kousen zitten strak om mijn kuiten, wat me een stevig gevoel geeft, waardoor ik sneller durf te lopen. Doordat mijn kuit bij elkaar gedrukt wordt, krijg ik het gevoel dat mijn bloed sneller stroomt. Dit zou de zuurstoftoevoer ten goede komen. Als ik lange afstanden loop en vermoeidheid optreed, blijf ik letterlijk stevig in mijn schoenen staan met de sokken.

P1060745
Afstanden tot 15K loop ik afwisselend met of zonder sokken. Afstanden langer dan 15K heb ik tot dusver altijd met compressiekousen gelopen. Als het warm weer is, vind ik de warmte van de sokken wel een nadeel. Ook vind ik ze niet erg charmant bij mijn hardloop-outfit ;-) Maar hardlopen is geen modeshow.

Het zou tussen mijn oren kunnen zitten, dat ik me indenk dat ik beter en fijner loop met de gele Lidl compressiekousen. Zoals een placebo-effect. Maar voor mij is dat ook okay. Whatever works for me. Ik spaar nu voor compressiekousen uit een duurder segment, omdat ik benieuwd ben naar het verschil in kwaliteit en ervaring.

Maak jij gebruik van compressiekousen? Of vind je het onzin?

– xxx – sporty spice Lins 

7 reacties

 1. Leuk stuk! Ik maak zelf ook gebruik van de kousen, hoorde tijdens een wedstrijd iemand achter me zeggen; "goh is dat mode tegenwoordig, die lange kousen". Maar inderdaad, wij weten wel beter dan dat ze toch blessure-preventief werken! Charmant; alles behalve.. maar wel zeker positief mbt. (geen)shinsplints meer ontwikkelen! Ik draag ze soms ook gewoon overdag onder mn spijkerbroek als ik spierpijn heb.

 2. Ik heb ook een tijdje compressiekousen, een heel duur paar maar die gingen in no time de prullenbak in! :( Als ik ze gebruikte had ik echt CONSTANT last van verzuring in m'n kuiten, ook als ik niet hardliep. Ik dacht dat ik misschien moest wennen dus heb ze een paar weken geprobeerd maar ik kwam maar niet van dat verzuring gevoel af. Dus op een gegeven moment heb ik ze na het hardlopen uitgetrokken en zo de prullenbak in gesmeten…:(

 3. Wat leuk om eens een blogpost over compressie kousen te lezen! Ik draag ze zelf dagelijks en de hele dag -lang verhaal maar heeft vooral met mijn bloedstroom te maken- en hoe leuk is het dan om er eens een blogje over te lezen. En grappig genoeg ben je de tweede vandaag :)
  Ik gebruik ze zelf van CEP, iets duurder ja, maar werken fantastisch. Zowel de sokken als de tubes (jij heb ze met voetstuk als ik het goed zie?) . Leuk dat jij ook voor een knal kleur ga, zelf heb ik zwart en knal roze =)

  Liefs,
  Linda

 4. Wat een leuk stuk :) ik ben toevallig aan het zoeken naar compressiekousen. Leuk om je ervaring te lezen over juist de niet dure kousen. Mocht de Lidl deze kousen weer gaan verkopen, ga ik ze zeker uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *