Tags

,

De afgelopen 2 maanden heb ik uitvoerig mijn gekke, gele kousen getest. Op duurlopen, korte loopjes en tijdens de halve marathon van Amsterdam. Ik wilde goed proberen wat de compressiekousen voor mij doen. Hoewel een paar Lidl compressiekousen van 3 euro waarschijnlijk niet te vergelijken zijn met compressiekousen uit het duurdere segment, ben ik erg tevreden.

augustus kousen Lidl 1 september  kousen

Ik heb niet snel last van pijntjes bij het hardlopen, maar aan het begin (april dit jaar) van mijn hardloopcarrière kreeg in last van shin splints. Mijn fysio gelooft niet in aangepast schoeisel met zooltjes: actief oplossen met een verbeterde looptechniek is haar credo. En zo trainde ik met haar tot ik blessurevrij liep.

Vanaf mei verhoogde ik mijn afstanden en in juli liep ik 15K. Bij grotere afstanden (vanaf 10K) had ik wat last van mijn knie. De rechter, om precies te zijn. Niets vervelends of extreem pijnlijks, maar een aanwezig gevoel. Ik probeerde op mijn techniek te letten, maar de last bleef soms.

augustus kousen Lidl
In augustus had Lidl een tijdelijk hardloop-assortiment. Kleding, schoenen en felgele compressiekousen. Ik had wel eens lopers gezien met die kousen en dacht (blond!) dat het een mode-statement was. Blijkbaar niet ;-) De kousen waren 3 euro, een prima probeer-prijs.

In verschillende onderzoeken spreken de resultaten van lopen met compressiekousen elkaar soms tegen. De één heeft er baat bij en wil nooit meer zonder, de ander zegt dat het tussen de oren zit. Er zijn in ieder geval weinig negatieve ervaringen te noemen (lees hier het complete artikel op ProRun).

1 september  kousen
Mijn persoonlijke ervaring met compressiekousen is goed. Ik draag ze niet altijd, maar zeker als ik veel en lang loop, draag ik mijn gele rakkers. In mijn beleving ondersteunen ze mijn enkels, knieën en kuiten, waardoor ik minder zwieber en stabielere stappen zet. Ook ervaar ik minder spierpijn en herstel ik sneller.

De kousen zitten strak om mijn kuiten, wat me een stevig gevoel geeft, waardoor ik sneller durf te lopen. Doordat mijn kuit bij elkaar gedrukt wordt, krijg ik het gevoel dat mijn bloed sneller stroomt. Dit zou de zuurstoftoevoer ten goede komen. Als ik lange afstanden loop en vermoeidheid optreed, blijf ik letterlijk stevig in mijn schoenen staan met de sokken.

P1060745
Afstanden tot 15K loop ik afwisselend met of zonder sokken. Afstanden langer dan 15K heb ik tot dusver altijd met compressiekousen gelopen. Als het warm weer is, vind ik de warmte van de sokken wel een nadeel. Ook vind ik ze niet erg charmant bij mijn hardloop-outfit ;-) Maar hardlopen is geen modeshow.

Het zou tussen mijn oren kunnen zitten, dat ik me indenk dat ik beter en fijner loop met de gele Lidl compressiekousen. Zoals een placebo-effect. Maar voor mij is dat ook okay. Whatever works for me. Ik spaar nu voor compressiekousen uit een duurder segment, omdat ik benieuwd ben naar het verschil in kwaliteit en ervaring.

Maak jij gebruik van compressiekousen? Of vind je het onzin?

- xxx – sporty spice Lins