Happy Halloween! Mijn favo griezel- en horrorfilms

mijn-favoriete-griezelfilms-horror-halloween-lindsayvallen-nl

Happy Halloween, trick or treat! Oh, wat vind ik het HEERLIJK dat Halloween steeds meer gaat leven in ons kikkerlandje. Dit jaar was Tara nog ietwat klein, maar ik verheug me nu al op samen pompoenen uitzoeken, ze dankzij DIY een griezelig gezicht geven en ons huis versieren in Halloween-stijl. Zoals jullie weten, ben ik niet vies van griezelen, horror en alles wat met enge dingen te maken heeft. Van Halloween huisfeestjes tot evenementen, van film-marathons tot verkleden: ik hou van horror! 

Als kind verslond ik al boeken van Paul van Loon, Tais Teng en Stephen King. Ook films als Carrie, It, Tales from the Crypt en series als The Twilight Zone, Roald Dahl’s Tales of The Unexpected en Are You Afraid of the Dark keek ik graag, hoe jong ik ook was. Soms hield ik een kussen voor mijn gezicht als het te eng werd, maar veel vaker keek ik ze helemaal uit.

Ik griezel graag. Ik hou van vampiers, weerwolven, zombies en geesten. Of personages, bezeten door voodoo (of hoodoo), bossen vol trollen, heksen op bezemstelen en andere magie. Verkleden als mijn geliefde, griezelige filmkarakters vind ik ook te gek! Spannende attracties zoals The Twilight Zone Tower of Terror in Disney of Halloween Fright Nights kunnen me ook niet eng genoeg zijn.

Mijn liefde voor horror nam niet af naarmate ik volwassen(er) werd. Absoluut niet zelfs. Op zaterdagavond zat ik – voor het stappen – in de bios bij films als The Blair Witch Project, The Descent, Scream, I Know What You Did Last Summer, American Psycho, Final Destination, etcetera. Ook las ik de boeken van Stephen King opnieuw, maar dan in het Engels. Ik gaf themafeestjes en iedereen wist: die Lindsay, die is gek van griezelen.

Dit jaar ben ik – je verzint niet – een training aan het geven vanavond. Het is een werkklus die ik niet wilde laten schieten, dus ik vind het tof om te doen. Maar oei, oei, oei, het voelt toch een beetje als spijbelen tijdens mijn favoriete feestdag. Het liefst breng ik mijn Halloween-avonden, als ik niet verkleed op een themafeest sta, namelijk door met de engste films uit mijn collectie.

Huiskamer donker, gordijnen dicht, kaarsjes aan en de allerengste horror-, thrillers of griezelfilms op de buis. Wijntje erbij, wat lekkers te knagen en een kleedje of kussen om in te knijpen als het écht bloedstollend wordt.

Vanavond kan ik dus geen griezelfilms kijken. Maar jij wel! Daarom een lijst met mijn favoriete horror-, thriller- en griezelfilms. Je kunt op de linkjes klikken als je de films nog niet kent, dan lees je een uitgebreide beschrijving en reviews.

Here we go!

It van Stephen King
Dé horror der horror, bovendien zwaar nostalgische herinneringen aan deze film. Deze film keek ik op VHS met mijn broertje toen ik nog op de basisschool zat. Ik kan dan ook niet wachten tot de remake van It in 2017 verschijnt!

The Twilight Zone, serie

– The Conjuring, meerdere delen
Het eerste deel dateert uit 2013 en keken wij met vrienden tijdens een korte vakantie samen. Ik vond het heerlijk, maar mijn vriendinnen kregen er nachtmerries van, haha! Het verhaal gaat over demonologen en uitdrijvingen, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en de film kreeg meerdere sequels. Dit vind ik één van de toffere, nieuwe generatie horrorfilms.

In de categorie ‘gouwe ouwe’, de volgende films. Misschien niet allemaal meer even griezelig, maar omdat dit films uit mijn jeugd- en tiener (soms stiekem twintiger) jaren zijn, blijf ik ze toch een warm hart toedragen.

The Addams Family, gotta love the Addams (hoor je nu ook dat vingergeknip, pom pom)
Interview With The Vampire, Tom Cruise, Brad Pitt én Kirsten Dunst als vampiers, mijn ultieme lievelingsgriezels <3

A Nightmare On Elm Street uit 1984, met uiteraard het befaamde karakter Freddy Krueger en een bijrol voor Johnny Depp
Bram Stoker’s Dracula uit 1994 met Gary Oldman en Winona Ryder (Winona speelt nu overigens in de fantastische sci-fi serie Stranger Things op Netflix, tip!)
– Mijn favoriete pop: Chucky in Child’s Play. The Bride of Chucky zag ik in 1998 in de bioscoop, wat wilde ik graag zo’n pop hebben!

Carrie, nog zo’n topper van Stephen King. De remake heb ik – natuurlijk – ook gezien, maar ik vind het origineel met Sissy Spacek en John Travolta uit 1976 het beste.

Scream, alle delen zag ik in de bioscoop. Drew Barrymore met de popcorn, epische scène. Één van de eerste tiener-slash movies met geen buitenaardse wezens of geesten, maar juist menselijke massamoordenaar(s). Daarom, ondanks de Scary Movie remakes, toch best belangrijk geweest voor het nieuwe horrorgenre eind jaren ’90 en begin 2000.

The Blair Witch Project, wat vond ik dit een vernieuwende film in het horrorgenre. Gefilmd met een handycam, de PR die net deed voorkomen of de drie hoofdpersonen écht vermist waren, een website die dit verhaal ondersteunde, ik was/ben fan en zag deze film daarom twee keer in de bioscoop, en daarna nog enkele keren op DVD.
The Craft, over 4 vriendinnen die zich wagen aan hekserij. Deze film was favoriet van mijzelf en één van mijn oude high school bff’s. We hadden zelfs griezelnamen voor elkaar en niets was ons te eng. Dat was wel prettig, want dan had je altijd een biosmaatje. Veel andere vriendinnen durfden al dat gegriezel namelijk niet aan, haha.

The Sixt Sense, over een zieke draai in het verhaal gesproken! Die zag ik niet aankomen Bruce Willis! I see dead people, een klassieker. Ik ben sowieso wel fan van M. Night Shyamalan, hij maakte o.a. ook The Village, Devil en The Visit (een tip die je verderop tegenkomt).
The Descent, iets jonger qua jaartal, maar man: wat kreeg ik de creeps in de bios. Al die vrouwen onder de grond, donkerte, geheimen en tot slot een onverklaarbaar geluid. Heerlijk gegriezeld tijdens deze film!
– Here’s Johnny! Jack Nicholson speelt deze rol met verve in The Shining. Geniale film, REDRUM!

En dan ga ik nu over naar de meer actuele en recente films en series uit het horror- en thrillergenre, die de afgelopen jaren indruk op mij hebben gemaakt.

True Blood. Deze serie KAN simpelweg niet ontbreken. Ik heb de complete verzamelbox met de boeken waar de serie op is gebaseerd en vind de verfilming van de boeken fantastisch. Dat Zweedse hunk Alexander Skarsgard gecast werd als vampier Eric Northman heeft daar misschien best wat mee te maken. Zonder dollen, deze serie is écht één van mijn lievelingsseries van de afgelopen jaren. Ik was oprecht verdrietig toen het laatste seizoen ten einde was. Hoewel het flink uiteenloopt van het boek, vind ik de adaption van boek naar scherm grandioos gedaan. Er zijn zoveel prachtige karakters, geweldig gespeeld door de cast. Echt een must-see, believe me.

American Horror Story. Over nog zo’n knaller van een serie gesproken. Damm, ik was direct hooked aan de stijl van de makers. Inmiddels is het zesde seizoen aangebroken, waar ik nog aan moet beginnen, geen spoilers please! Mijn favoriete seizoenen waren het eerste seizoen (Murder House), seizoen 3 (Coven, love Emma Roberts, hekserij en de voodoo-invloeden), Freak Show (seizoen 4) en seizoen 5: Hotel. Oeps, bijna alle AHS vind ik dus retegoed. Seizoen 2, Asylum, kon me iets minder bekoren. AHS is soms behoorlijk freaky en luguber, maar dat vind ik juist heel tof. Een beetje smerig of gruwelen mag best!

Pan’s Labyrinth, WAUW! Deze film zag ik in een filmhuis met René en ik beet mijn nagels er zowat af! Eigenlijk is Pan’s Labyrinth een griezelsprookje, want de film bevat zoveel mooie beelden uit een soort parallel universum. Als het niet zo eng was, zou het gewoonweg mooi zijn. Dat viel ook de critici op, want Pan’s Labyrinth kreeg maar liefst drie Oscars. Zelden oogstte een Europese film meer lof dan Guillermo Del Toro’s Pan’s Labyrinth.Te amo, zou ik in het Spaans van Guillermo willen zeggen.

El Orfanato, van dezelfde prijswinnende regisseur Guillermo del Toro. Misschien wat meer een psychologische thriller dan een horrorfilm zoals Pan’s Labyrinth, maar werkelijk de moeite waard. Dit zijn films die zelfs mij als griezelfanaat nog verrassen en daar hou ik van. Het is niet je standaard Hollywood slasher, maar des te interessanter. Op mijn lijstje staat nog ‘Mama’ van Guillermo, misschien kijk ik die deze week als goedmaker voor Halloween.
Oculus, over een spiegel en het los worstelen van je familietragedie. Dit vond ik weer een verfrissende film in het horrorgenre de laatste jaren. Bovendien wordt film grotendeels gedragen door slechts twee acteurs, een broer en zus, die desalniettemin boeiend blijven spelen.

Se7en, wat mij betreft een échte thriller klassieker. Grandioze cast: Brad Pitt, Gwyneth Paltrow, Morgan Freeman en Kevin Spacey. Oh, die laatste scène met die doos, oei. Dat is voor mij hét bewijs van een ware thriller of horror. Je hoéft niet alles te zien. Je wéét het, dat maakt het des te griezeliger. Bovendien een bijzonder goed uitgewerkt thema over de 7 zonden en diens represailles door een psychopaat.
Insidious en diens opvolgende delen zijn een beetje kenmerkend voor de horror van de laatste jaren. Enge, bezeten kindjes of poppen in lege huizen, veel schrikmomenten en bezeten van geesten of demonen. Geen verrassende of bijzondere films, maar wel lekker voor het simpele schrikwerk. Je hoeft er niet bij na te denken, gewoon simpel griezelwerk. In dezelfde categorie vallen Annabelle, Sinister en The Babadook.
Cloverfield zag ik in 2008 met René in de bioscoop en hoewel het idee niet bijster origineel is, vond ik de film wel goed in elkaar steken. Fijne cast, mooi acteerwerk en leuke publiciteit rondom de lancering met een bijpassende website en hype. Een prima wegkijker.
The Visit, daar is M. Night Shyamalan weer! Deze film keken René en ik thuis op de bank. Één schrikmoment kwam zo onverwachts dat ik mijn glas bloedrode wijn als reactie omhoog wierp. We moesten daarna de muur opnieuw witten, dat zegt genoeg. Brr, enge film!
Saw. Jaahaa, OMG! Saw KAN niet ontbreken in mijn lijstje. Jeetje mineetje, ik was helemaal in de war aan het einde van de eerste Saw-film. Tering, die was ziek! Het concept, de verhaallijn, wauw. Ik was echt ondersteboven van deze film en dat overkomt me als ervaren horror-fanaat niet snel. De opvolgende delen vond ik ook spannend, maar geen enkele kon tippen aan dat eerste deel. Op een gegeven moment werd ook Saw (helaas) teveel uitgemolken, maar dat eerste deel én het bovendien epische idee (zondes uit je verleden waarvoor je wordt gestraft én overleven door jezelf of een ander iets aan te doen) blijft me altijd bij.

The Cabin in the Woods begint als je typische tiener-horrorfilm. Een groepje vrienden: de hunk, de nerd, de blonde bimbo, een Afro-Amerikaan en een roodharige meid gaan op vakantie naar een afgelegen huisje. You know the story, right? Think again. Ineens wordt het super weird, maar dat vond ik juist wel boeiend. Geinige wending. Niet kapot griezelig, maar leuk vermaak.
The Purge. Dit vind ik één van de meest interessante ideeën uit de filmwereld van de afgelopen jaren. Stel dat je, één nacht per jaar, ongestraft zou kunnen wegkomen met het plegen van een misdaad, wat zou je dan doen? Die nacht heet The Purge (De Zuivering) en we volgen in The Purge (er is ook een deel 2 en binnenkort verschijnt deel 3) wat dit met mensen doet. Zou je die hatelijke collega omleggen? Die ex-vriend overhoop knallen? Één nacht per jaar mag je helemaal los. Een interessant thema, dat best aardig is verfilmd.
Paranormal Activity. Het eerste deel blijft het leukst, toen was het idee nog origineel en uniek. Alle opvolgende delen apen dat een beetje na natuurlijk. Ik ben tot deel 3 gekomen en volgens mij zijn er inmiddels 6 delen. Zijn de opvolgende delen ook een aanrader?

Let The Right One In (originele, Zweedse versie). Ik vind Europese horror vaak leuker dan Amerikaanse horror. Ik weet niet, iets met de suspense of spanningsopbouw. Iets niét zien is vaak zoveel enger dan bloederige taferelen. Låt den rätte komma in (de Zweedse titel) is een film over vampieren. Dan heb je bij mij al 1-0 voorsprong. Daarnaast is het filmwerk prachtig en zijn de acteurs, twee jonge kinderen, zo overtuigend, prachtig. Zelfs als je niet weg bent van filmhuisfilms, zou ik je deze toch aanraden. Zo tragisch mooi.

Mijn hemel, of moet ik zeggen mijn hel? Dat is een flinke waslijst geworden! En dan ben ik nog flink wat namen vergeten. Ik heb zo ontiegelijk veel (horror) films gezien in mijn leven. Welke schieten me nu nog te binnen, dat is vast een teken dat ze in mijn geheugen bewaard zijn gebleven. Jeepers Creepers, The Hills Have Eyes, The Grudge, The Ring (oeh klassieker, wat hebben mijn griezelige vrienden en ik elkaar gepest door elkaar te bellen en dat bepaalde geluid te maken, hihi), Hostel, Final Destination, The Woman in Black (dankzij deze film schudt Daniel definitief zijn Potter-imago van zich af), gut, ja zo kan ik nog wel even doorgaan.

Anyway, mijn punt is gemaakt. Ik hou van horror en baal dus stiekem best een beetje dat ik vanavond niet één van deze knallers kan kijken. Maar, er zijn nog genoeg andere avonden om lekker op de bank te kruipen en te griezelen tijdens een enge film. Want eerlijk is eerlijk, wat is dat toch lekker, of niet?

Happy Halloween!

Liefs,
Lindsay

PS: Dit vind je misschien ook leuk om te lezen :-)

× Verklede HalloweenRun door de Utrechtse binnenstad!
× 13x Griezelige dingen die ik persoonlijk heerlijk vind
× Ons Halloween Huisfeestje, met René als Gomez en ik als Morticia Addams!
× René en ik in Disney!

*Enkele blogs op lindsayvallen.nl – zoals deze – bevatten affiliate links naar bepaalde, geselecteerde webshops. Klikken op een affiliate link kost jou niets, maar mocht je besluiten iets te bestellen op de website, dan verdien ik hiermee wat centen commissie, waarmee ik o.a. de webhosting voor mijn blog bekostig. Thanks voor je begrip! :-)

4 reacties

  1. Mooie lijst! Ik keek als kind ook altijd veel horror. Mijn oom is namelijk groot fan er van en wij hadden destijds nog geen vhs speler. Hij woonde vlak bij mijn school en ik ging er tussendemiddag vaak eten wanneer mijn moeder moest werken. Lekker een enge film tijdens de pannekoeken.. echt een fijne jeugdherinnering.
    Mijn vriend durft het nu nog steeds niet te kijken dus tegenwoordig kijk ik wat minder enge films helaas.

  2. Ik HOUD van horrorfilms, helaas heb ik nooit mensen die met mij mee willen kijken. Shame. Ik vind Christine trouwens ook een goeie, wel een beetje een filmpje-filmpje. Maar echt een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *