Happy birthday Bram Stoker & all vampires!

Leuk vind ik het, hoe Google op bijzondere data het logo vertaalt naar actualiteiten.
Zo ook vandaag, op de 165e geboortedag van Bram Stoker. Zeg je Bram Stoker, dan zeg je Dracula. Ik als griezelfanaat ben dol op vampieren. Ze zijn mijn favoriete griezels.

Weerwolven, heksen, zombies, tovenaars, spoken, demonen, geraamten, allemaal eng. Maar de vampier, met fangs, bloeddorst en witte teint: absoluut mijn #1 creep!

En niet alleen ík ben gek op vampieren. Velen met mij zijn verzot op de bloedzuigers. En dankzij alle films en boeken over vampieren, worden de ondoden nóg onsterfelijker.

Dracula, de gothic novel van wijlen Bram Stoker, wordt in 1992 verfilmd door Francis Ford Coppola. Brad Pitt en Tom Cruise zijn in 1994 knappe, sexy vampieren in Interview With the Vampire. In 1996 maakt Tarantino From Dusk Till Dawn, waarin George Clooney en consorten stuitten op een dubieuze bar, gerund door vampieren. Blade, met in de hoofdrol half mens/half vampier Wesley Snipes, laat coole vampieren zien in een danceclub met bloed uit de sprinklers (hoé epic is die scène?). Denk ook aan de serie Buffy the Vampire Slayer, met Sarah Michelle Geller, die gemaakt werd naar aanleiding van Buffy, de film (1992).

Leesnerds komen ook aan hun trekken. Auteurs van De Griezelclub, met o.a. Paul van Loon, Tais Teng en Bies van Ede, worden verslonden in de jaren ’90. Zeg je De Griezelclub, dan zeg je Het Griezelgenootschap, een groep van 8 schrijvers die ruim tien jaar lang griezelboeken hebben gemaakt. Met als aanvoerder De Griezelbus van Paul van Loon, een immens populaire boekenserie waar ook vampiers een belangrijke rol spelen.

Ik was (ben ;-p) überfan van deze boeken en lid van De Griezelclub. Mijn hele kamer was versierd in griezelige stijl met skeletten, posters en mijn moeder had zelfs een rugtas in de vorm van een doodskist voor mij gemaakt! Ook vernoemde Paul van Loon, die ik mocht ontmoeten als überfan, een karakter in zijn boek naar mij. Yep, ik griezel graag.

Daarna was het even stil r0nd de vampieren. Maar inmiddels zijn de vamps weer helemaal terug! En ik ben er bloeddorstig blij mee, eindelijk weer iets om mijn (hoek)tanden in te zetten.

In 2009 leerde ik Twilight kennen, een boekenserie die in 2005 gepubliceerd wordt. Alleen als je onder de grond gelegen hebt, bestaat de kans dat je Twilight niét kent. De boekenserie werd verfilmd, met megasucces en inmiddels een die-hard fanbase voor Edward & Bella. I confess, ik ben een Twi-hard en volgende week aanwezig bij de marathon nu het laatste deel van de serie verfilmd is.

Gelukkig is er meer om mijn vampieren-honger te stillen. True Blood, een soort Twilight voor adults. Net als Twilight gebaseerd op een boekenserie, ook in mijn boekenkast aanwezig, maar nét een tikkeltje bloederiger en sexy. Inmiddels heb ik vijf seizoenen gezien en wacht ik met smart tot zomer 2013, wanneer seizoen 6 aanvangt.

The Vampire Diaries kijk ik zelf niet, maar is sinds 2009 een hitserie, over, what else, vampieren. Dit jaar is Abraham Lincoln, yes – de Amerikaanse oud-president, ook Vampire Hunter en speelt Johnny Depp een humoristische vampier in Dark Shadows. De Zweedse film Let the Right One in uit 2008 is een prachtig verhaal over een jong vampierenmeisje en haar vriendschap met een mensenjongetje. Plus Daybreakers, Fright Night en andere movies staan nog op het lijstje dat mijn (vampieren) hart sneller laat kloppen.

Kortom: van harte gefeliciteerd Bram Stoker!
Ik ben dankbaar voor het bedenken van Dracula en alle vampieren die dankzij jou ‘het leven‘ hebben gekregen.
Het is een liefde for life. En daarna ;-p

PS: Ook fan(g)tastic, vampieren? Lees mijn andere griezelige blogs:
– True Blood seizoen 4 blog
Review: True Blood
– Review: Twilight’s Breaking Dawn part 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *