GEZONDHEID Oil pulling (met kokosolie): onzin pulling

lindsayvallen oilpulling onzin

Yay, weer een healthy, lifestyle en beauty trend die we allemaal asap moeten volgen want OMG het is zo goed voor je! Ik doe er zelf net zo hard aan mee hoor, in mijn keukenkastjes staat ook lijnzaad, speltmeel en kurkuma. Maar soms struikel ik bijna over de lyrische berichten die online goeroe’s delen en weet ik niet meer wat we nu wel (of juist niet) moeten eten, drinken of gebruiken om honderdentwintig te worden. Honderdentwintig inclusief een lijf als Doutzen Kroes, een flawless skin en energie voor tien, bedoel ik. In ieder geval, ik ben desalniettemin een gevoelig typje voor dit soort trends dus ik probeer ze graag uit. 14 dagen lang heb ik iedere ochtend 20 minuten oil pulling met kokosolie gedaan. Benieuwd naar mijn ervaring? 

Voordelen van oil pulling
Oil pulling belooft een hoop goeds: ontgiften van afvalstoffen, een snellere stofwisseling, antibacteriële werking in je mond, gezonder tandvlees, minder tandplak, WITTERE tanden (yep, you got me), meer energie, minder kwaaltjes, verbetering van de hormonale balans, een prachtige HUID zonder acné (yes I’m in!), een goede nachtrust, migraine en/of hoofdpijn neemt af, betere werking van je darmen, vermindering van maagklachten, een lagere bloeddruk en de lijst gaat maar door! Als ik het zo lees denk ik: waarom zit kokosolie niet in mijn zorgpakket?

Wie heeft oil pulling bedacht?
Oil pulling is ontstaan vanuit ayurveda: een hindoeïstische gezondheidsleer uit India. Ayurveda is een visie op alles wat met de totale gezondheid van lichaam en geest te maken heeft. Het is een veelomvattend systeem van medische voorschriften en praktische handelingen, die niet altijd ondersteund worden door de moderne (medische) wetenschap. Want je vindt nergens wetenschappelijke bewijzen, maar des te meer enthousiaste verhalen.

Hoe doe je dat, oil pulling?
Iedere ochtend spoel je 20 minuten je mond met olie. In mijn geval kokosolie, want dat heb ik toch al in huis en is dé laatste trend. ’s Ochtends schijnt het beste te zijn, want dan hebben de bacteriën de hele nacht in je mond lopen woelen en is het belangrijk je te ontdoen van al die nare stoffen. Je neemt 1 eetlepel kokosolie en laat deze 20 minuten door je mond gaan. Niet te druk gaan spoelen, anders krijg je gegarandeerd kramp in je kaken.

Ik laat de olie iedere ochtend langzaam door mijn mond gaan, tussen mijn tanden door, onder mijn tong en achter mijn kiezen langs. Doorslikken is uit den boze! Dan komt de lepel kokosolie met alle afvalstoffen in je maag en dat wil je niet. Na 20 minuten oil pulling spuug je de olie uit in een tissue en daarna de prullenbak in. Liever niet in je gootsteen of toilet: daar krijg je verstoppingen van. De smaak en het spoelen met kokosolie valt me reuze mee en ik doe dit terwijl ik me aankleed of ontbijt maak. Na afloop spoel ik mijn mond met warm water met zeezout.

En, en, en? 
Baat het niet, dan schaadt het niet, dus ik waag me 14 dagen aan dit ochtendritueel. Ik doe dit met name voor mijn huid, de laatste maanden heb ik (weer) erg last van acné en wie weet helpt oil pulling. Ook mijn tanden mogen best witter. Helaas kan ik na 14 dagen braaf oil pulling met kokosolie niet zeggen dat ik verschil merk. Hoewel ik iedere ochtend netjes 20 minuten mijn oil pulling ritueel uitvoer, zie ik geen opzienbarende verschillen in mijn huid of tanden. Ook merk ik niets aan mijn energie, slaapritme, darmen, stofwisseling of hormonale balans. Echt niks.

Eindoordeel
Mijn ervaring is dat oil pulling klinkklare onzin pulling is. Ik vind 14 dagen een goede termijn om te proberen, maar merk geen verschil in mijn huid of tanden. Aangezien dit voor mij de belangrijkste reden is om aan oil pulling te doen, stop ik ermee. Het is niet één van de meest handige dingen om ’s ochtends te doen en daarom vind ik het de moeite niet waard.

Heb jij oil pulling al geprobeerd? Heb je er baat bij of vind je het onzin?

Liefs,

Lindsay

 

Disclaimer en foto’s
Ik wil mijn voor- en na-foto’s graag delen, maar waarschuw jullie wel. Ik heb momenteel een erg slechte huid: dat wéét ik en daar hoef je mij niet extra op te wijzen. Als je dat wel doet, ben je gewoon een stom persoon en wens ik je lekker veel pukkels toe. Op je neus. Hele grote. En op je voorhoofd. Want het is vervelend genoeg als je een huidprobleem hebt en daar zelf iedere dag mee geconfronteerd wordt wanneer je in de spiegel kijkt. Dus, bij deze mijn disclaimer ;-) en de foto’s.

Oilpulling onzin acne

De foto’s zijn niet bij exact hetzelfde licht geschoten, maar na 14 dagen iedere dag oil pulling verwacht ik überhaupt iéts qua verandering te zien. Ik zie absoluut géén verandering: niet slechter maar ook niet beter. Nog steeds bultjes en oneffenheden, net als actieve acné die nog steeds aanwezig is. Beauty myth busted!

Oilpulling onzin witte tanden

Ook niet geheel dezelfde lichtinval, maar te weinig verschil om zo met het blote oog waar te nemen. Ik had misschien te hoge verwachtingen door alle online minions van oil pulling, maar ik zie er te weinig van terug. Jammer maar helaas!

 

49 reacties

 1. Haha ik had eigenlijk niet anders verwacht :P Misschien is de Clarisonic Mia een idee? Bij mij heeft dat echt heel erg geholpen :). Ik zag na 2/3 maanden echt heel veel verschil (en nee ik heb geen aandeel in Clarisonic :P). Liefs

  Trouwens, ik vind het heel erg meevallen met je huid. Maar je zelf zie je het waarschijnlijk 831741930x erger omdat je er op let, dat had ik vroeger tenminste altijd :P

 2. Oh wat een heerlijk artikel heb je weer geschreven en fijn dat je het uitgeprobeerd hebt. Ik vraag me bij dit soort dingen altijd heel erg af of het werkt maar 20 minuten met olie in m'n mond blijven zitten is me al veel te veel moeite ;). Wel jammer dat het niet werkt want het klok heel goed. Haha.

 3. Ik heb het ook een tijdje gedaan en merkte inderdaad ook weinig tot geen verschil. Jammer want ik vond het best veel moeite elke dag!

 4. Vreemd, in mijn omgeving wordt er juist heel positief op gereageerd! Ik doe het ook iedere dag samen met vriendlief, maar dan met zonnebloemolie ipv kokosolie. Ik doe het voornamelijk omdat ik altijd veel last heb van mondontstekingen en darmproblemen, dus ben ik op aanraden van een orthomoneculaire arts dit gaat doen. Mijn ontstekingen zijn weg en ook mijn mijn darmen gaat het een stuk beter! Daarnaast krijg ik er veel meer energie van. Maar ik merkte pas verschil na drie weken en inmiddels doe ik dit al ruim een half jaar. Misschien dat het voor iedereen een andere werking heeft of helemaal geen werking, maar ik vind oil pulling echt helemaal TOP!

  1. Mooi toch Vicky :-). Fijn dat jij er zoveel baat bij hebt, ik zou willen dat het voor mij zo positief werkt ;-). Ik hou het bij de ouderwetse tandenborstel en heb gelukkig geen kwalen zoals jij hebt. Des te beter dat het jouw klachten zo verlicht, dat is een goede reden om het te blijven doen als het voor jou werkt!

  2. Ik heb idd ook goede resultaten erbij.. ik spoel wel met biologische koudgeperste zonnebloemolie mijn schoonheidsspecialiste vroeg me wat ik aan mijn huid had gedaan ;-) ze zegt wat ziet je huid er goed uit zeg, zo rustig :-) en mijn man viel het op dat mijn tanden witter werden en ik deed daarnaast niks anders als normaal moet wel toegeven dat ik langer als 2 weken bezig was… ik denk dat het na een week of 5 begon op te vallen!

  1. Fijn dat het bij jou wel werkte Tessa, het is dus erg persoonsgebonden. Ik begrijp dat je ook zonnebloem- of olijfolie kunt gebruiken, misschien is dat een optie voor jou? Hoewel dat mij eerlijk gezegd nog viezer lijkt dan kokosolie.

 5. 20 minuten spoelen? Hoe houd je dat in godsnaam vol?! En met olie nog wel. Brrr.. als ik mijn mond 2 minuten met mondwater spoel krijg ik al kramp in de kaken. Kan me best voorstellen dat het voor sommigen werkt, maar na het lezen van jouw ervaringen begin ik er niet aan!

  1. Na 2 weken was ik het ook wel aardig zat hoor ;-) Gelukkig wist ik me \’s ochtends tijdens die 20 minuten te vermaken met e-mail checken, ontbijt klaarmaken of douchen, maar ideaal was het niet. Zeker omdat het zo weinig resultaat gaf.

 6. Hey lidsey,

  Direct stoppen met varkensvlees eten! En nee ik ben geen moslim. Maar ze hebben wel gelijk een varken is idd geen rein beest en veel mensen krijgen er een slechte huid van. Vermijd alles waar varken in zit. Vul een potje water voor ongeveer een derde met jou zeezout en maak je eigen sole. Je zult zien dat wanneer je dit water waar dan ook smeert er na dat het opdroogt een heel fijn laagje zout achterlaat. Maak s ochtends je gezicht nat met de sole en smeer een heeeeeel klein beetje kokosolie (echt een paar druppels want je wilt geen glimmende bakkes) op je natte gezicht. Je vochtige huid zal het zout en de kokosolie opnemen. Na 2 a 3 weken zul je ZEKER resultaat zien. En zoiezo geen make up gebruiken om je puisten te verbergen dat is slecht voor je huid en ziet er niet uit .

  Succes !

 7. Ik heb een potje slakken gekocht van de action en vitamine b 400% capsules van de etos, mijn huidproblemen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen! Ik voel me een stuk vitaler ook nog, en dat voor zo een 8€ per maand! Van oil pulling werd ik erg misselijk achteraf, ben er dan ook meteen mee gestopt.

 8. Leuk dat je het probeert voor 14 dagen, maar dat is een zeer korte tijd dat je het doet. Je moet het veel langer volhouden.
  'ontgiften' en het overgaan op de natuurlijke manier van je lichaam voeden kost tijd voor je lichaam. Vaak hoor je ook dat bijvoorbeeld je acne nog eerst erger word en pas na een tijd verbeterd. Dit is allemaal zeer persoonlijk want ieder lichaam is uiteraard anders.

  Jammer dat je het niet langer hebt volgehouden. Persoonlijk is dit een van de makkelijkste, goedkopere vorm van een gezonde ritueel voor je lichaam. Vooral als je daarnaast ook nog oplet met wat je in je lichaam stopt en alles er om heen.

 9. Wat jammer dat het bij jou niet heeft geholpen :( Zelf ben ik 5 dagen geleden begonnen met oil pulling en merk echt verschil! Nee ik ben geen goeroe, gewoon een Hollandse nuchtere meid, die iets extra's wilde proberen voor mijn huid en tanden.

  De eerste keer hield ik het 10 minuten vol, niet omdat het vies was, maar gewoon omdat ik het te druk had en mijn telefoon moest opnemen…. dat gaat natuurlijk niet met een volle kokos mond ;) Zodra ik het had uitgespuugd in een stuk wc papier, die ik in de prullenbak deponeerde, voelden mijn tanden heel glad en vooral mijn tong! Wauw helemaal schoon en glad.

  Diezelfde avond heb ik het ook gelijk als haarmasker gebruikt en een nachtje mee geslapen. De volgende ochtend met shampoo uitgewassen en heerlijk zacht en volume, iets wat bij mij alleen kan met een half uur föhn werk. Ik reinig mijn gezicht ermee (nog nooit zoveel make-up vuil in mijn watje gezien) en heb 1 keer met olie en zeezout mijn gezicht gescrubd en ook dat voelde heerlijk aan. Voor het slapen gaan een beetje olie op mijn gezicht en heb totaal geen last meer van een trekkerige huid + dat mijn pukkeltjes veel minder zijn.

  Nu weet ik natuurlijk niet of het goed blijft gaan, maar tot nu toe ben ik super tevreden en blij verrast :D Gisteren deed ik weer 10 minuten pulling (20 minuten is gewoon te lang en ik denk ook een beetje overbodig) . Ik had op mijn achterste kies tandsteen, wat ik alleen weg kan krijgen bij de mondhygiëniste, maar terwijl ik aan het spoelen was voelde ik een hard stukje en toen ik in de spiegel keek, was het tandsteen voor de helft weg :D
  Mijn tong blijft mooi, zelfs als ik koffie gedronken heb. Misschien is het bij ieder mens anders of duurt het langer voor het werkt, maar ik ben er heel blij mee!!

  Misschien een tip voor je acne: Ikzelf krijg het altijd rond mijn mond en af en toe op mijn wang, maar sinds ik geen brood meer eet heb ik er veel minder vaak last van.

 10. Ik had een fikse parodontitis opgelopen met vreselijke kiespijnen. Opgezwollen klieren in mijn nek. Enige optie nog, was een uitgebreide pocketcleaning bij de parodontoloog. Waar ik pas over vier weken terecht kon.

  Ben nu een week bezig met oil pulling. Had dit niet durven dromen, maar pijnen en bloedend tandvlees zijn verdwenen. Mijn tandvlees ziet niet meer zo knalrood, de zwellingen zijn aan het minderen. Ook de lymfeklieren in mijn nek zijn niet meer pijnlijk en geslonken. Ik ga hier in ieder geval mee door. Het is een veilig middeltje, wel erg smerig trouwens. Ik begin er werkelijk van te kokhalzen, je moet dus wel doorzetten, maar de resultaten zijn het absoluut waard!

  Het is ook heel wat goedkoper dan de behandelingen bij een parodontoloog.

 11. Hai,

  Jammer om te horen dat het niet werkt voor je. Ik ga wel beginnen. Maar ik lees dat je eigenlijk maar 5 minuten mag spoelen. De olie is op een gegeven moment verzadigd met bacteriën. 20 minuten is heel goed in vier keer 5 minuten. Ook denk ik dat 14 dagen te kort is. Ik zal je laten weten wat mijn ervaring is. Ik begin met biologische zonnebloemolie.

  Mvg brenda

 12. Zou het verschil maken welke soort olie je gebruikt? Ik heb het nu twee dagen geprobeerd met kokos olie, twintig minuten is voor mij ook te lang, max. 10 minuten, daarna wordt het vies. Met dat ik je verslag las dacht ik oké dat hoeft niet meer, nu ik verder gelezen heb, denk ik misschien toch nog even proberen? Al was het alleen al om de kleine ontstekingen in mijn mond kwijt te raken.

 13. zelf gebruik ik het nu 4 dagen (kokosolie 100% bio), altijd ontstoken tandvlees ( 6 kronen in mijn mond.)
  direct na 1 keer al een fijn gevoel alsof ik bij de tandarts was geweest en er tandsteen verwijderd was, nu al 4 dagen geen bloedend tandvlees meer.
  ik ga zeker door, 20 minuten is zo voorbij.

 14. Inderdaad wel hoge verwachtingen. Ik doe het zelf wel, tegen beter weten in.
  Toch zijn een aantal zaken wel plausibel. B.v. Dat het goed voor je mondslijmvlies is . En dat is precies wat ik ook voel. Het slijmvlies en ook de tanden voelen veel zachter enrustiger aan. Er zijn wel redenen om er. Meer van te verwachten. De immuunfactoren in kokosolie zouden antibacterieel kunnen werken, en dat is hard nodig in de mondholte. Ik kan me ook voorstellen dat er een bepaalde rflexwerking uitgaat van dit natuurmiddel. Dat je er niets van merkt zegt niet alles. Ontgiften moet vaak langdurig en met meerdere middelen . Ik ga er van uit dat het misschien een milde ontgiftende werking zou kunnen hebben. Weten doe ik het niet.

 15. Heb oilpulling een paar maanden geprobeerd en kom tot de volgende conclusie: heeft geen enkel effect op de kleur van je tanden of op allergieen die ik erg veel heb dus wat mij betreft is oilpulling absolute onzin. Bespaar je de tijd en het geld zou ik zeggen, en het ongemak niet te vergeten want fijn is anders.
  Nog een kritische kanttekening: na een week oilpullen kreeg ik pijn onder een kroon in mijn bovenkaak. Ik dacht eerst het zal wel toevallig zijn. Na maanden gestopt te zijn begon ik weer met oilpulling en wat bleek: na een paar dagen had ik met tandenpoetsen het gevoel dat ze kroon los begon te zitten. Meteen gestopt dus om vervolgens NOOIT meer te beginnen met dit zinloze ritueel wat zelfs nog wel eens slecht zou kunnen zijn voor gebitselementen!!!

  1. Ik heb hier een boek over gelezen en inderdaad vullingen (en misschien ook kronen) zouden los kunnen gaan zitten wat zou betekenen dat ze niet goed vast zitten en een bron van bacterieen kunnen gaan vormen aangezien de bacterieen tussen de kroon en je tand zijn gaan zitten.

 16. vandaag m’n eerste dag OP, ik las ook zulke positieve verhalen.. Maar ik stop er denk ik toch maar mee :( wel goed dat je eerlijk bent

 17. Oil pulling werkt wel, misschien gebruik je alleen niet de voor jou geschikte olie. Kokosolie kan wel "lekker" zijn, maar dat wil niet zeggen dat het de, voor jou juiste, werking heeft. Ik heb ook oil pulling uitgetest, en het is bij mijn weten niet zozeer dat je tanden er witter van worden, wel gladder en krijgt tandsteen ook minder kans door het niet kunnen vasthechten door de film olie die altijd achterblijft. Ook staan ze vaster in je kaak. Ik deed het dan met zonnebloemolie en naspoelen met lauw zeewater. Als ik s'morgens opstond met pijn aan mijn gebit van hier tot ginder en tanden die losser leken te staan door het knarsen s'nachts, loste de zonnebloemolie deze dingen wel op. Verder begreep ik eruit dat je een half uur moet ipv twintig minuten en hoort je olie er anders uit te zien dan dat hij erin kwam. Er zijn namelijk ook bepaalde sterktes. De ene olie zal minder teweeg brengen als de andere olie. Waar bv zonnebloem minder lekker is, maar wel effectief heeft gebleken, zal kokosolie lekkerder zijn, maar zoals je zegt niet effectief zijn geweest. Dit is iets dat van persoon tot persoon afhangt EN van olie tot olie afhangt! Daarbij is tijd ook een mooie, want op veertien dagen zal je misschien idd niet veel merken van je hormoonhuishouding en slapen en dergelijke, aangezien je het MAAR veertien dagen hebt gedaan. Het kan dan een trend zijn, maar alles goed nalezen en niet zomaar pakken "wat je toevallig in de kast hebt staan" zoals kokosolie kan ECHT wel zijn vruchten afwerpen. Wat ik eruit opvat is dat je ook alleen maar de kokosolie hebt geprobeerd, dus je schrijft eigenlijk een zogenaamde trend in jou ogen (oil pulling bestaat al eeuwen en eeuwen, maar goed) af, omwille van het gebrek aan vergelijkingsmateriaal en dat lijkt me ook geen oplossing te zijn. Zeker niet aangezien je volgelingen jou oordeel dus lijken te volgen. Zachte heelmeesters makende stinkende wondes, kokosolie is dan voor jou een zachte heelmeester die geen zak af lijkt te doen. Verder heeft oil pulling meer effecten dan alleen degene die je wou hebben, maar niet kreeg. Wie weet heeft oil pulling voor jou wel wat gedaan, maar zie je het alleen niet omdat je blijkbaar gefocust bent op wittere tanden en betere huid. En je zegt wel dat je niets gemerkt hebt op die vlakken, maar heb je daar wel even hard op gelet als je tanden en je huid? Want zoals je het zelf zegt: de reden waarom je begonnen bent is dus die tanden en de huid….Wittere tanden krijg je alleen maar bij de tandarts en een betere huid alleen maar bij een dermatoloog uiteindelijk. En er zijn hulpmiddelen ja, maar wil je van alles af dan zul je toch naar een deskundige moeten. Alle dingen die oil pulling doet vragen tijd, en dan kom je er niet met veertien dagen, maak er eerst eens een dikke maand van en VERSCHILLENDE olieeen en kom DAN eens met een studie af over dit onderwerp. De olie is nog bezig met die jaren van bacterien (ondanks goed poetsen en gezond leven en whatnot allemaal) en jij verwacht op twee weken al resultaat, vind ik toch echt wat kort door de bocht gedacht. Verder: iets waar je op wacht, dus in jou ogen betere huid en tanden, duurt LANGER dan normaal om het te verkrijgen. BV: als kind krijg je met kerst een kadootje. Je weet wat het word dus je zit al MAANDEN bij wijze van op dat kadootje te wachten, maar je mag het pas openen op kerstdag zelf en niet op kerstavond. Kerstavond zal zodoende ook voorbij KRUIPEN tot kerstdag, want je zit te wachten op je kadootje, of in deze dus je resultaat…..

 18. Hoi Lindsay,
  Ik zie je foto en moet meteen denken aan mijn eigen huid. Ik ben ook blond, en heb een erg lichte en gevoelige huid. Ik heb door de pil enorme acne gekregen. 10 keer erger dan jij op de rechter foto. Daarnaast ben ik gestopt met het gebruiken van make-up en reinigingsproducten met irriterende stoffen erin. Mijn huid is nu ( 6 weken na het stoppen met de pil ) gigantisch opgeknapt. Alle grote ontstekingen zijn weg. Zo nu en dan een klein pukkeltje heb ik nog en wat littekentjes. miss heb je wat aan dit verhaal….

 19. Gebruik tegen je puistjes eens Melaleuca olie (Doterra). Ik verdun het met water en breng dat aan op m'n gezicht. Het werkt ontstekingsremmend en daarbij heb ik nog nooit zo'n gave huid gehad. Het is voor mij echt het geweldigste middel na zo lang zoeken!

  1. Waarom gebruikje doterra melaleuca met water?
   Ik heb altijd geleerd dat je het beste kan blenden met een olie.

   Gr vlindera

 20. Ik merk oprecht verschil door oil pulling! Na een week zei mijn moeder hoe wit ze mijn tanden vond! En ze wist niet dat ik aan oil pulling deed!
  Ook voor de huid helpt het wel maar niet veel.
  Ik heb zelf een zeer gezonde leefstijl en ik denk dus dat oil pulling alleen werkt in combinatie met puur en gezond leven.

  ik zou het nog steeds aanraden! Geef het niet te snel op! Ik doe het om en om met olijf en kokosolie… ik weet niet of dat uitmaakt maartoch ;)

 21. Na jaren problemen een bacterie die maar niet compleet weg wou maar uit gekkigheid hiermee begonnen. Ik verwachte er niet veel van.

  Eerste paar keer waren geen pretje, met tijd word het gemakkelijker en opgebouwd naar circa 20 a 25min min. Ik merkte vrij snel binnen twee weken aanzienlijke verbetering. Me smaak, me tandvlees zag er stukken mooier uit,geen rare smaakjes, en ook koud/warm gevoeligheid compleet verdwenen. Sinds doe ik dit onderhoudend circa 1x per 2dagen bevalt me goed! En na zo paar maanden merk ik ook dat me tanden stukken sterker zijn!

 22. Het is geen wonder middel dat u al na 14 dagen spectaculair resultaat kunt verwachten. Ik ben zelf al 3 weken braaf dagelijks bezig en ik merk wel dat ik heb helemaal geen last meer van tandplak en tandvlees probleem. Mijn teruggetrokken tandvlees begin ook langzaam te herstellen. Mijn stoelgang is ook verbeterd en nachtrust is ook een stuk beter. Ik ben van mening dat oil puilling is niet voor een paar weken omdat het zo trendy is maar je moet gewoon de rest van je leven doen.

 23. Oil pulling komt vanuit Ayurveda en om verschil te zien moet je dus ook een Ayurvedisch levensstijl volgen. Vanuit de Ayurveda heb je 3 soorten types en je moet weten welke type je bent om je daar volgens op te focussen. Dus alleen oil pulling zal niet direct resultaaat opleveren, maar in ieder geval wel een schoner gebit! Weet je hoeveel bacterien je ermee weghaalt wat je met het normale tanden poetsen niet weg kunt krijgen? Ik zeg altijd je mond is de toegang tot je algehele gezondheid :-)

 24. Bij dit soort dingen is het ook vaak dat de klachten eerst een tikkeltje erger worden, voordat er echt verbetering optreed. Oil pulling is ook een methode om te detoxen en afhankelijk hoeveel afvalstoffen je hebt opgebouwd, zal verandering snel of langzaam te merken zijn. There is no quick fix when it comes to nature..

 25. Omdat ik heel erg overgevoelig ben voor gluten, lactose,eiwitten en suiker, heb ik heel vaak erge ontstekingen in mijn kaken en tandvlees.
  Er zijn intussen al 3 kiezen getrokken door de kaakchirurg omdat de ontstekingen maar blijven komen. Maar dat is dus niet de oplossing, want naast de plek waar de kiezen zijn getrokken komen weer nieuwe ontstekingen. Dikke rode/witte plekken met puskoppen er op.
  Nu ben ik vandaag voor het eerst begonnen met kokosolie te spoelen. Ik gebruik al 5 jaar dagelijks kokosolie omdat ik geen boter kan gebruiken.
  Maar tijdens het spoelen krijg ik heel veel speeksel er bij in mijn mond en vraag mij af of dat dan nog wel helpt omdat het zo verdund wordt.
  Is poetsen met kokosokie niet beter?

  Groet Ria

 26. Aantal jaar geleden heb ik het ook gebruikt, en inderdaad geen resultaat. Échter kwam ik er recentelijk achter dat je Virgin olie moet gebruiken. Aka onbewerkt (dus bij kokosolie ruikt en smaakt t nog steeds naar kokos bijv). Het is alleen Virgin als het er echt volop op staat. Anders zitten die werkzame stoffen die de bacteriën meepakken er niet meer in haha. En m’n huid is vele malen beter geworden en minder last van hormonen!

 27. Ik gebruik kokosolie om mijn gezicht te reinigen, ipv met reinigingsmelk. Hier heb ik wel hele goede ervaring mee. Gezicht is veel rustiger en het is bizar om te zien hoeveel vuil de kokosolie van je gezicht haalt. Hopelijk heeft het bij jou hetzelfde effect. Succes!

 28. Het is toch apart dat bij sommige mensen oil pullen wel werkt en bij anderen totaal niet. Bij mijn klanten zie ik vooral dat het echt niet werkt, dus je bent zeker niet de enige!

 29. Duh als je goedkoop nepspul haalt werkt het niet nee xd
  Met pure organische bio virgin kokosolie werkt het wel maar die is bijna nergens te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *