GEWICHT: Weight ain’t nothing but a number

Who weighs the Aussie average

In 2012 publiceert de Australische Marie Claire bovenstaande foto. Alle vrouwen op de foto wegen hetzelfde, namelijk het gemiddelde gewicht van de Australische vrouw. Benieuwd naar dat gewicht? Doe eens een gokje? De gemiddelde Australische vrouw weegt (in 2012) 70,1 kg. Al deze vrouwen wegen – afgerond – 70 kilo. Aaliyah (RIP babygirl) zong ‘Age ain’t  nothing but a number’. Een overigens erg curieuze titel, gezien het feit dat Aaliyah op 15-jarige leeftijd trouwde met de toen 27-jarige R. Kelly. Ze had een vals identiteitsbewijs en overtuigde R. Kelly dat ze 18 was, maar dat terzijde. Ik wil de tekst van Aaliyah graag aanpassen naar ‘Weight ain’t nothing but a number’. Want je gewicht op de weegschaal zegt eigenlijk weinig over je figuur en we laten ons nog teveel opfokken door de cijfers op de schaal. 

De gemiddelde Nederlandse vrouw weegt ook 70 kilo, aldus het CBS. Dus de foto met Australische vrouwen komt overeen met onze Hollandse figuurtjes. Gemiddeld wegen wij – de Nederlandse vrouw – 70 kilo, schoon aan de haak. Dat ziet er heel verschillend uit, zo demonstreert de foto. Je lengte, bouw en type figuur maakt of je slanker of voller lijkt. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik me vroeger zou laten opfokken door het getal 70. Pfft, de laatste keer dat ik 70 kilo woog, was op de middelbare school. Ruim 14 jaar geleden, toen ik een jaartje of 16 was.

In de eerste klas van mijn studie (2001, ik werd 18), woog ik 75 kilo. Dat gewicht was redelijk stabiel. Jaren woog ik 75 kilo, tot ik problemen kreeg met mijn eetgedrag en met behulp van Stackers en uithongeren in 2004 weer terug was op een gewicht van 68 kilo. Dat gaat natuurlijk niet lang goed en binnen no-time vliegen de kilo’s er weer aan (lees hier mijn open blog van vorig jaar terug, over mijn lijf en worstelingen met eten).

Inmiddels weet ik door schade en schande dat een getal op de weegschaal een slechte weergave is van je lijf en figuur. Ik deed zelfs de weegschaal een tijdje de deur uit, omdat ik zo gefrustreerd raakte van de getallen die hij aangaf. Maar pas sinds kort heb ik ook echt schijt aan de weegschaal. Ik realiseer me dat die getallen niets zeggen over hoe ik er écht uit zie. Ik weeg 10 kilo meer dan de gemiddelde vrouw en zou daar vreselijk onzeker van kunnen worden. Maar dat doe ik niet.

Ik weet dat mijn lijf op een bepaalde manier gebouwd is. Ik heb geluk met een slanke taille en platte buik, zelfs op mijn zwaarste gewicht van 85 kilo. Ik zal altijd een booty houden en daarmee in verhouding kleinere borsten. Mijn onderkant is mijn zwaartepunt, maar mijn kont zit heerlijk en mijn benen (hard)lopen prima. Dat hele gewicht kan me gestolen worden. Een halfjaar geleden zou ik nog balen dat ik niet meer zo slank ben als op mijn bruiloft en honeymoon in 2013. Maar ik weet dat ik toentertijd óók ontevreden was over mijn figuur en zelfs baalde van sommige trouwfoto’s.

Dat vind ik zonde. Eergisteren keek ik mijn #Thailandtrip Maya Beach-vlog terug en ik werd gewoon boos. Ik vond mezelf in Thailand te zwaar, want ik woog 80 kilo. Maar terwijl ik naar mijn vlog keek, realiseerde ik me dat ik er prachtig uitzag! Ineens bedacht ik me hoe stom het is dat ik me fixeer op een getal, terwijl ik ook kan genieten van mijn lijf. Evengoed als ik mijn honeymoon-foto’s zie. Ik ben hartstikke slank, maar vond het destijds niet goed genoeg: want 75 kilo. In mijn (krankzinnige) hoofd: teveel.

Kilo schmilo. Als ik foto’s terugzie denk ik: waar maakte ik me in hemelsnaam druk om? Ik heb een gezond lijf, soms iets voller, soms iets slanker. En eten zal altijd een lastig issue voor me blijven, net als ex-rokers dat met een sigaretje hebben. Maar ik ga me zeker niet meer frustreren om iets wat absoluut onnodig is. Ineens zie ik mezelf, zonder de kritische stem die over de kilo’s zeurt. Want die kilo’s zeggen geen ene fuck. Ja, soms jojo ik tussen het ene en het andere gewicht. Maar ik maak me er niet meer druk om. Dat ik zoveel tijd kwijt was aan zelfhaat, gebaseerd op een stom cijfertje.

Misschien is het omdat ik ouder word, misschien omdat ik milder leer zijn naar mezelf toe. Maar ik ben goed met alle gewichten die de weegschaal mij de afgelopen jaren heeft laten zien. Ik ben een vrouw van 1.84 centimeter en absoluut niet gemiddeld. Dus mijn gewicht hoeft dat ook niet te zijn. Ik kijk liever in de spiegel en wat ik zie bevalt me prima. Vrees niet weegschaal, je hoeft niet weg hoor. Ik weeg mezelf bijna wekelijks en haat je niet. Maar je bent niet meer dan een nummertje voor me geworden. Gewoon een getal. Dat is alles.

Laat jij je opfokken door stomme onderzoeken met gemiddeldes, een getal op de weegschaal of kijk je liever in de spiegel naar wat je écht ziet? 

Liefs,
Lindsay

PS: Dit is hoe een niét-gemiddelde Nederlandse vrouw eruit ziet (klik voor groter). Zo dus.

lindsayvallen jojo gewicht kilo afvallen aankomen

14 reacties

 1. Go Lindsay!
  Het zijn maar getallen.
  And Seriously,
  Die paar kilo's meer of minder zitten echt in je hoofd.
  Het gaat erom hoe jij je voelt en wat je uitstraalt.
  Becouse you look good!

  En nu moet ik zelf nog op dat punt komen waar ik het accepteer en loslaat.
  Zelfhaat is idd erg zonde van je tijd en energie.

  1. Ja echt he? Vooral hoe je je voelt en wat je uitstraalt, dat telt zoveel meer dan de kilo\’s meer of minder. Ik hoop dat jij ook je rust hierin vindt, hoewel het altijd wel een (soort van) gevecht zal blijven, dat realiseer ik me ook. We doen ons best :-)

 2. Wauw ik vind jou er juist heel goed uitzien! Ik herken je gedachten, ik mag zelfs van mezelf gewoon niet meer op de weegschaal staan. Ik heb ook wel moeite met voedsel, het blijft moeilijk om los te laten dat ik zou kunnen verdikken als ik eens iets ongezond eet en wat minder sport. Ik ben dus nog niet zo ver als jij, maar ik hoop wel ooit zo ver te staan. Ik zie ook vaak foto's terug van mezelf van vroeger en dan denk ik 'wauw, hier was ik veel slanker' terwijl ik toen ook vond dat ik te dik was.
  Ik ga denk ik nog heel vaak terugdenken aan je blogpost, want het doet me goed dat ik niet alleen ben die op zulke manier denkt (of dacht ;) )

  1. Wat fijn dat mijn blog je zoveel herkenning geeft Freya. Ik herken ook weer wat jij schrijft, als we meer in het moment staan en denken: ja, nu ben ik goed genoeg :-), zou dat al een hoop schelen. We blijven ons best doen :-)

 3. Je ziet er zó goed uit, op allevier de foto's! Ik vind je lijf prachtig in verhouding en inderdaad, je platte buik; moooooi!
  Maar ik herken het hoor, want ik ben ook nooit tevreden. De weegschaal heeft daar alleen maar een nóg negatiever effect op, dus daar ga ik al een hele tijd niet meer opstaan. DE DUIVEL, dat ding!

  1. Dankjewel lieverd, ook de herkenbaarheid. En toen ik jouw foto\’s van de halve marathon zag, dacht ik ook: wauw, Marieke is zo slank! Je benen! <3 Als je tevredenheid in de winkel kon kopen, zou ik meteen 10 potjes aanschaffen :-).

 4. Ik heb geen weegschaal meer, heerlijk. Je ziet er geweldig uit! Gelukkig ben je niet op je 15e getrouwd, dat zou pas gek zijn :)

 5. Het getal zegt inderdaad niks! Ik ben 1.77 en weeg 67 kilo maar jij hebt een veeeeeel mooier figuur dan ik hoor! Die kilo's van jou zitten in je stalen buikspieren denk ik :). Je ziet er fantastisch uit, op alle vier de foto's!

  1. Haha, ik moest hardop lachen Karolina. Ja, spieren wegen zwaarder toch ;-) 67 kilo lijkt voor mij echt zo'n droomgetal, maar door een paar cijfertjes moeten we ons niet (langer!) van de wijs laten brengen! Lekker happy zijn met onszelf :-)

 6. Wow, ik ben even stil. Ik ben op het moment ook een beetje aan het struggelen met mijn gewicht, ik woog ooit 78 kg (in een periode van veel stress en dus weinig eten) en ben op dit moment richting de 87 kg aan het gaan. De ene dag baal ik ervan en de andere dag interesseert het me niet. Ik denk inderdaad dat ik dit ook maar eens los moet gaan laten. Wat ik tegen jou wil zeggen is dat je er prachtig uitziet!

 7. Met jouw lengte is 75 kilo slank en hoef je je door ‘dat cijfertje’ niet te laten kisten. Maar mini ik was met 75 kilo ongezond dik. Ik kon het winkelcentrum niet eens meer door (eerste keer dat ik dit online zet). Nu zijn er 8 kilo af en voel ik me stukken beter en dat ging makkelijk, om volledig gezond te worden qua gewicht moet ik nog 7 en dan vind ik best dat ik met 5 mag schommelen, maar gezondheid is wel heeeel belangrijk om in de gaten te houden naast geluk.

 8. Na het lezen van dit blog voel ik mezelf een stuk beter! Ik weeg 80 kilo en ben 1,83 m lang en ik dacht dat ik ver boven gemiddeld zat met mijn gewicht, maar nu zie ik dat ik helemaal niet ver boven het gemiddelde gewicht zit!

 9. Wat ben je prachtig!
  op alle vier de foto’s vind ik je even mooi.. alleen kon ik dat bij mezelf ook maar..
  want ik zit ongeveer in hetzelfde gewicht.. een keer 75 kilo, andere keer 80 dan weer 85.. en ik heb ook geluk dat ik een smalle taille heb.
  maar mezelf accepteren? nee!
  misschien kan ik je eens in een privé bericht meer uitleggen betreft mijn situatie.
  You look beautifull!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *