Geen vrouw zonder haar (schoonheids)idealen

In het menu op PinkBullets.nl (rechts voor de kijkers thuis) zie ik al dagen hetzelfde forumonderwerp in de lijst ‘actieve forum onderwerpen’: “Borsten groot of klein?”.

Ik was zelf 17 jaar toen ik voor het eerst een bezoek bracht aan een plastische chirurg en volg de voor- en tegendiscussies de afgelopen jaren dan ook nauw.

Ik weet echter nog steeds niet aan welke kant ik sta.

Blog Image

Ik vind ook dat schoonheid op deze maakbare manier soms te ver gaat, maar is dat niet juist onze cultuur?
Dat wij in de huidige maatschappij bijna complete controle over ons lichaam kunnen hebben door middel van diëten en plastische chirurgie?

Schoonheidsidealen wisselen per decennia en de maatschappij heeft in dat opzicht invloed op het schoonheidsideaal.
Echter, de laatste jaren is er weerstand merkbaar ten opzichte van het huidige schoonheidsideaal.
Protest tegen de maakbaarheid van de vrouw en of het nastreven van een schoonheidsideaal dat gecreëerd wordt door de media überhaupt wel gezond is.

De bekendste daarvan in Nederland is documentairemaakster Sunny Bergman. Met haar documentaire Beperkt Houdbaar gaat zij de strijd aan met onder andere plastische chirurgen, fluitende mannen in de bouw en de redacteuren van damesglossy’s. Die ons allen een fictief beeld zouden voorhouden van hoe we eruit moeten zien. Ook Dove is een actieve campagne gestart omdat zij vinden dat het tijd is voor echte schoonheid en ik herinner me ook Ruby van de Body Shop nog enkele jaren geleden.

Blog Image

Dat we onszelf zoals we er van nature uitzien overigens niet mooi genoeg vinden, is van alle tijden. En dat we er veel voor over hebben om onszelf mooier te maken – tijd, geld, ongemak en zelfs pijn – eveneens. Al eeuwen zijn vrouwen in de weer om zichzelf te vermooien, dan wel verminken.

Een verschil is dat schoonheid eeuwenlang vooral iets voor de rijken was. Tegenwoordig lijkt schoonheid bereikbaar voor iedereen. En zette vroeger de elite de toon, nu zijn het de media. Dagelijks geven zij ons toegang tot beelden van het schoonheidsideaal. Beelden die ons vertellen hoe we eruit moeten zien.

Daarin mijn dilemma.
Is het mogelijk je als westerse vrouw in de 21e eeuw los te maken van het schoonheidsideaal? Of kunnen we, na eeuwen van nastreven, niet meer zonder?

PS: Terugkomend op mijn eerste bezoek aan de plastisch chirurg (ons allen wel bekend dhr. Schoemacher nota bene), heb ik uiteindelijk besloten mijn kleine Bee’tjes te houden voor wat ze zijn. Maar, natuurlijk ben ik soms nog steeds erg ontevreden over mijn handjesvol ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *