Friday favourite series: OITNB seizoen 3 ✓

OITNB seizoen 3 momenten lindsayvallen.nl

OH NEE! Ik had mezelf zo voorgenomen om met mate te genieten van het nieuwe seizoen OITNB, maar ik heb keihard gefaald. Gisteren bekeek ik de finale van seizoen drie en nu voel ik me als Nicky zonder heroïne. Of als Red zonder haar verse ingrediënten. Of Piper zonder Alex. Of Alex zonder Piper, fucking knipperlichtrelatie. Anyway, als je (nog) niet klaar bent met het derde seizoen van Orange is the New Black, doe vooral rustig aan. En sla deze blogpost over. Want ik deel mijn meest memorabele OITNB momenten van dit seizoen, zonder gêne. Inclusief spoilers. Ben je – net als ik – gezwicht en heb je alle afleveringen gezien? Lees dan vrolijk verder en laat me weten wat jij memorabele momenten vond dit seizoen! 

1. Trust no bitch / Piper Chapman
Ik moet zeggen dat ik ‘blij’ was dat dit seizoen niet volledig om Piper draaide. Toch is mijn #1 memorabele moment onderstaande scène. Het is ironisch dat Piper juist in de gevangenis steeds meer evil Godfather wordt (maar dan langer, zoals Flaca terecht opmerkt ;-).  Piper is echter nog geen Walter White, maar krijgt van Stella wel een White-ink met de tekst ‘Trust no bitch’. Die tekst lijkt erg passend en ik vervloek haar: djiez Piper, laat je je nu in de zeik nemen en beroven van je zuurverdiende slipjes-doekoe door een stel goeie tieten en Australisch accent?
Maar uiteindelijk is de tekst ook van toepassing op Piper zelf. Ik genoot oprecht van deze twist.

trustnobitch

2. I like to air dry / Stella Carlin
Stelende bitch of niet, heet is ze wel. Vanaf het moment dat Stella in beeld verschijnt denk ik: here comes trouble. Trouble, voor menigeen heteroseksuele vrouw die dankzij Stella (geniaal vertolkt door Ruby Rose) aan haar geaardheid gaat twijfelen ;-). De eerste kus tussen Stella en Piper lost fantasieën in en de douchescène… oei.
Comfortabel voor iedereen, laat ik het daarop houden.

I like to air dry OITNB

You Look comfy oitnb

3. Just Jew it / Black Cindy
Het begon met broccoli, het eindigt met één van de mooiste scènes dit seizoen. Als Cindy na weken faken, uitlegt wat het bestuderen van het joodse geloof met haar heeft gedaan, staan de tranen in m’n ogen. Ook dat intens gelukkige hoofd met die twee Mickey Mouse-knotjes onder water terwijl ze gedoopt wordt, mazzeltov!

oitnb cindy jew

4. Mean Girls / Burset
Seizoen drie is een kloteseizoen voor Sophia Burset. Haar zoon Michael dreigt het verkeerde pad op te gaan, ze krijgt het hierdoor aan de stok met Gloria en dankzij typisch wijvengeroddel wordt ze aangevallen in haar safe zone: de kapsalon. Als BFF en tevens non Jane vertelt hoe zij haar tegenstanders angst inboezemde tijdens demonstraties, kijkt Sophia precies zo wanneer ze ‘voor haar eigen veiligheid’ afgevoerd wordt naar SHU. Het ergste van de transgender-scènes die Sophia speelt, is dat de haat en incidenten angstvallig dicht bij de realiteit komen, vertelt Laverne Cox in een interview :-(.

sophia-is-taken-to-the-shu-for-her-own-protection

5. Een snoepje voor jouw snoepgoed, sugar / Big Boo
Wat ik tof vind aan seizoen drie, is dat we van een aantal inmates weer wat (meer) achtergrondinformatie te weten komen. Zo zien we dat Pennsatucky al op jonge leeftijd leert dat vrouwelijkheid iets is wat je kunt ruilen. Helaas zijn de betaalmiddelen die ze accepteert niet al te hoog geprijsd. Een sixpack frisdrank voor een beurt achter de schuur, is waar Tiffany opgroeit een goede deal. Dus donuts om te zwijgen over een verkrachting, lijkt haar fair trade. Ze is niet anders gewend.

De ontluikende vriendschap met Big Boo doet haar echter realiseren dat het niet okay is wat haar is overkomen. Het is misschien een pijnlijke scène, maar het moment dat Big Boo allerlei snoepgoed op het bed van Doggett smijt en in ruil daarvoor vraagt haar te beffen, breekt Pennsatucky.

Ik vind het bijzonder hoe een karakter dat ik in het eerste seizoen zó verschrikkelijk naar vond, nu mijn sympathie heeft. Dat is knap van de schrijvers én van de actrice. Zij geven Doggett’s karakter meer inhoud: van een homofobe meth-junkie met verrotte tanden, ontelbare abortussen en zelfverklaarde gereïncarneerde Christus, naar een kwetsbaar meisje uit lagere sociale klasse dat simpelweg niet beter weet en vooral naar liefde hunkert, ook al wordt ze daarbij tot lust gedwongen.

17OITNB-articleLarge

6. Veel tattoo’s, maar geen draak / ‘Pennsatucky’ Doggett
Voortbordurend hierop, vind ik het daarom mooi dat zowel Pennsatucky als Boo de anale verkrachting van bewusteloze bewaarder Coates niét doorzetten. Ik ben geen verkrachter, aldus Tiffany. “I don’t have rage”, zegt ze. “I’m just sad”. En Boo zit vol getatoeëerd, maar een draak prijkt niet op haar lijf. Met een (gefakete) epileptische aanval in het busje weet Doggett haar chauffeursdienst kwijt te raken (en daarmee hopelijk ook officier Coates).

OITNB-Boo-The-Girl-With-the-Dragon-Tattoo

7. Pin(terest) me / Morello
Joepie, een bruiloft op Litchfield! Eindelijk kan Morello haar Pinterest-moodboards inzetten voor the real deal: ze schuift très romantisch een papieren ring om de vinger van Vince ‘i love you very’ Muccio. Als echte Jersey Shore Italianen zijn Lorna en Vince Litchfields’s eigenste J-Woww en Pauly D. Na de huwelijksvoltrekking mogen ze een uurtje samen doorbrengen. In de bezoekruimte. Maar dat hindert niet, want Italians do it better ;-).

wedding1 wedding3

8. Fig it! / Caputo
Van alle karakters waar ik NIET over fantaseer (Space Admiral Rockcocker exclusief ;-), staan Caputo en Fig hoog in notering. Maar toch is er flink wat NSFW tussen hen gaande dit seizoen. Technisch zijn ze geen collega’s meer, wat het dan weer suitable for work maakt, maar waarom? Ze HATEN elkaar! Anderzijds, Caputo is groot geschapen en Natalie Figueroa’s man zit nog in de kast, dus genieten ze heimelijk van elkaars gezelschap.

Ook van Caputo zien we wat meer achtergrondinformatie en ik kreeg zowaar te doen met die arme vent. Eerst flink down dankzij een worstelblessure, dan zijn droom als muzikant in rook zien opgaan om vervolgens in Litchfield te starten om zijn (niet-biologische) kind te onderhouden. Hij doet alsmaar het juiste, maar wordt er nooit voor beloond. En als hij dan eindelijk eens voor zichzelf kiest (nota bene op advies van Fig), pakt dat misschien nog wel slechter uit. Caputo, als je dit leest, zet ‘Zwaar leven’ van Brigitte Kaandorp eens op. Best wel soundtrack of your life ;-).

9. No-stache / Mendez
Niet echt een groot moment, maar WTF: Pornstache zonder snor? Hij ziet er direct ZO anders uit, vind je ook niet? Minder porn. Verder blijft ‘ie hartstikke koekoek natuurlijk, arm ding.

10. Drugs are my religion / Leanne
Hoewel ik niet helemaal snap waarom Leanne alsnog vast zit, terwijl ze het op een dealtje heeft gegooid door haar vrienden te verlinken, vond ik de Amish-scènes best leuk. Opvallend wel dat er dit seizoen zoveel religie in OITNB voorkomt. Naast de Amish hadden we natuurlijk ook het hele Joodse ding, wat ik overigens hilarisch vond. Het leek wel een soort “So You Wanna Be A Jew Star”, waarin iedereen auditie deed voor de rabbi. Ik moest hardop lachen om Angie :’-)

Angie jewish oitnb

De laatste scène vond ik overigens wel erg ‘was mijn zonden weg’ met de hele cast, maar toch moest ik wat traantjes laten. De reünie van Daya en haar moeder (oh, ik moest zó huilen toen ik dacht dat de baby écht doodgeboren was! En ik moest wéér huilen toen ik Daya met haar dochtertje zag :’-), Soso en Poussey die hand in hand drijven, Crazy Eyes die als een soort Ninja Turtle uit haar schulp kruipt en de white trailer trash dames die elkaars vriendschap toch weer vinden, net als Red en Norma.

swim1 swim2

swim3 swim4

Wat ik STOM vind dit seizoen:
– Waar de fuck blijft Bennett? Is hij er serieus vandoor? Ik dacht dat hij alleen bang van Cesar was en daarom het wiegje langs de weg dropte, maar hij is gone forever?
– Godverdomme kut Cesar! Nu komt Daya’s baby alsnog in een pleeggezin, argh! Hoewel ik dat misschien liever heb dan bij Pornstache’s (koekoek) moeder.
– Rot op met die Norma-religie! Ik ben het écht zat, ik werd helemaal parra bij die toast!
– Hoe lang zit Nicky nog in max? Ik mis Nicky :-(
– Healy blijft voor mij een oninteressant karakter, pff!
– Waarom gaf Red een etentje met mais? Ik snapte dat hele ding niet, vond het totaaaaal niet interessant.
– Ik HAAT de introtune nog steeds. Kutnummer. Doorspoelen!
– Het duurt nog veel te lang voor seizoen 4 er is :’-(

Waar ik naar uitkijk komend seizoen:
– Zouden Stella en Nicky elkaar tegenkomen in max? Ik voorspel hete scènes! ;-)
– Gaan Soso en Poussey elkaar vinden als love interest? Lucy Liu vs. Jada Pinkett Smith style!
– Ik hoop, hoop, HOOP dat Sophia snel terug komt uit SHU. Ook voor haarzelf.
– Judy King in Litchfield!
– Gaat Alex dit seizoen overleven? Terwijl iedereen aan het pootjebaden is, is zij alleen in de groentekas met een geïnfiltreerde handlanger van Kubra.
– De hele staff van Litchfield is opgestapt, for real? Ik vind de oude garde bewakers zo leuk, hopelijk blijven ze (tegen betere arbeidsvoorwaarden, dat dan weer wel).
– Gaat Coates ook iets proberen bij Maritza, nu zij busjes-dienst heeft? Ik zou haar wel flink ugly Latina willen zien gaan op hem. Ik zie haar er gerust voor aan dat ze er iets afbijt ;-)
– Wordt Suzanne ontmaagd? En wat heeft ze eigenlijk voor misdaad gepleegd? Ik wil meer achtergrondinformatie over Crazy Eyes zien!
– Er komen nieuwe bedden. We zien ze zelfs al geïnstalleerd worden. Maar is het jullie ook opgevallen dat dit stapelbedden zijn. Dat betekent dat er niet 2, maar 4 dames een bunk bewonen. De helft minder ruimte! De bezuinigingen zijn niet zuinig en je ziet dat er direct twee gele bussen met nieuwe gedetineerden bij Litchfield arriveren. Vers vlees op de helft minder ruimte, dat moét interessant worden :-)

Oh, wat baal ik dat ik seizoen 3 zo snel heb uitgekeken! In de gure, koude wintermaanden begin ik denk ik opnieuw bij seizoen 1. Dan smeer ik seizoen 2 uit over de lente, kijk ik daarna seizoen 3 opnieuw, om hopelijk zo halverwege het jaar beloond te worden met seizoen 4. Netflix heeft nog geen data bekend gemaakt, maar ik bid (tot Norma ;-) voor juni 2016.

Als je deze blogpost hebt gelezen, ben je dus ook al ‘uitgekeken’. Wat vind je van OITNB seizoen 3? Voldeed het aan je verwachtingen? Wat vind je de leukste en minder leuke scènes? Ik ben erg benieuwd, laat je reactie achter in de comments!

Liefs,
Lindsay

8 reacties

 1. Aaah wat een heerlijke post! Ik was veel te snel klaar met kijken, meh.
  Ik vond die Norma scènes echt vreselijk. Beetje te overdreven en te uitgekauwd ofzo. De aflevering van Big Boo en Pensatucky vond ik een 'mooie'. Ik kan me eigenlijk wel vinden in jouw verhaal haha. En ik mis Nicky ook, vind haar zo leuk en stoer! Heb van seizoen 3 genoten maar ik vond dit seizoen meer een soort "voorspel" op wat er allemaal in seizoen 4 gaat komen! Can't wait :D

 2. Hahaha ik bid tot norma, hilarisch

  Ik vind Stella ook echt een hottie en ik hoop dat Alex blijft en weer meer de oude alles gaat worden! Ik dacht dat Bennett ontslag had genomen zodat hij een relatie kon krijgen met daya zonder gedoe.

  Ik keek steeds tijdens het voeden een aflevering, binnen 2- 3 weken drie seizoenen gekeken, zo balen dat we nu een poos geduld moeten hebben

 3. Geweldige post! Ik ben ook door seizoen 3 veel te snel heen gegaan. Piper wordt wel bad-ass door de gevangenis, he?!

 4. Oooh heerlijk, ik kijk nu voor de 3e keer seizoen 3.
  Ik vind het einde gewoon super kut, ziet er echt uit alsof heel Litchfield wordt leeggehaald en er een 'nieuw' verhaal komt. Beter van niet zeg ik je ;)
  Dat hele gedoe over Norma ben ik ook echt spuugzat, wat een stom verhaal is dat.
  Bennet komt gewoon terug, hij zorgde er vast en zeker voor dat de inval kwam in het huis van Cesar en krijgt daarmee zijn dochter. Wellicht komt ie niet meer in Litchfield werken maar hij komt terug voor Daya (hoop ik :P)!

 5. Yep, ook hier seizoen 3 veel te snel gekeken. Ik vond het ergens een ‘traag’ seizoen. Er gebeurde een hoop en toch ook weer niet. Met dat hele Norma-gedoe ben ik ook klaar mee! Ik vroeg me ook steeds af of Bennett echt weg is, lijkt er dus wel op. De intro duurt te lang, gelukkig hebben we fastfoward.

 6. Mooi overzicht van wat er allemaal gebeurd is en hopelijk nog gaat gebeuren. Ik wilde seizoen 3 ook langzaam kijken, maar dat is niet gelukt. Binnen 3 weken alle 3 seizoenen gezien, want het was veel te verslavend. Nu dus maar wachten op het vervolg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *