Friday favourite film: Mijn lievelings Disneyfilms – verlanglijstje #Netflix


#streamteamNL

Zeg je Lindsay, dan zeg je Disney. Ik bedoel: het rijmt zelfs. Ik heb een Disney-tatoeage, mijn dochter is vernoemd naar een Disney-dame (haar tweede naam is Belle) en René en ik vinden het als volwassen (nog steeds) helemaal te gek samen in Disneyland. Het zal je dus niet verbazen dat ik Disneyfilms adoreer. Als kind vond ik ze geweldig en als volwassene vind ik ze evengoed fantastisch. Disneyfilms blijven gewoon heerlijk, punt. Toen ik in april uitgenodigd werd om Netflix #streamtreamNL blogger te worden en toegang kreeg tot Netflix, checkte ik direct of er ook Disneyfilms te zien waren. Lucky me, ik zag De Kleine Zeemeermin, Aladdin en Belle en het Beest in het assortiment.

Jammer genoeg zijn deze films inmiddels niet (meer) beschikbaar. Dit heeft te maken met rechten die Netflix voor een bepaalde tijd inkoopt. Soms besluit de maker (in dit geval Disney) dat ze daarna geen toestemming meer verlenen. Super jammer! Ik heb deze als fan uiteraard ook op dvd, maar even op mijn Netflix-button drukken zou veel handiger zijn Disney! Daarom deze blog met het verzoek – dat is mijn wens-  om de volgende juweeltjes weer op Netflix te vertonen. 

De Kleine Zeemeermin
Mijn absolute #1 Disneyfilm. Als klein meisje wilde ik niemand anders zijn dan meerminmeisje Ariël en ik zong luidkeels alle liedjes mee. Mijn stem was iets minder aantrekkelijk dan die van Ariël, maar soit. Denk eerder zeeheks dan vocaal wonder. Dat terzijde. Ariël wilde graag een mensenmeisje zijn, maar ik wilde juist een zeemeermin zijn! Tijdens een uitvoering van jazzballet danste ik op Diep in de Zee. Bovendien maakte mijn moeder een pakje met zeegroene vissenstaart en paars, ieniemienie bovenstukje. Awesome!

Ik heb De Kleine Zeemeermin ontelbare keren gezien en zelfs als volwassene zet ik ‘m nog regelmatig op. Als ik in een nostalgische bui ben, kijk ik ‘m in het Nederlands, maar soms vind ik de originele, Engelse versie ook leuk om te zien. Ik kan niet wachten om De Kleine Zeemeermin samen met Taar te kijken, hoewel ik me dan waarschijnlijk behoorlijk moet inhouden om niet door de film heen te blèren.

Botje, Jutter, Sebastiaan, Ursula, Gruwel en Griezel, koning Triton en natuurlijk prins Erik, het zijn karakters die in mijn geheugen staan gegrift en ik kan zo ieders quotes opdreunen. Ariël blijft mijn favoriete prinses uit de Disney-studio’s en De Kleine Zeemeermijn mijn ultieme #1 Disneyfilm.

Belle en het Beest
Niet gek dat Belle en het Beest op de tweede plek staat, wij vernoemden onze dochter zelfs naar Belle én er prijkt een flinke tatoeage uit Belle en het Beest op mijn bovenarm. Met Belle kon ik me als klein meisje aardig identificeren. Gek op boeken, dromend over een andere wereld en wegvluchten in verhalen en fantasieën. Dat hele Franse stijltje vond ik bovendien reuze interessant.

Een betoverd kasteel met reuze leuke karakters als Lumière (kom erbij, kom erbij, zet je zorgen maar opzij!) en Pendule, mevrouw Theepot en Barstje. Een eng en afzichtelijk beest, dat onder Belle’s invloed van bruut en onbehouwen verandert naar een beleefd en aimabel diertje. De geflipte maar schattige uitvinder a.k.a. Belle’s vader en de arrogante Gaston, incluis zijn hulpje LeFou.

Ik heb Belle en het Beest destijds als klein meisje in de bioscoop gezien en moet nog altijd een traantje laten als het laatste rozenblaadje valt, terwijl Belle “ik hou van je” fluistert. Oh nee, is het Beest echt dood? Snikkend verschijnt er plotseling een vonk en wordt er een magisch proces in gang gezet. De betovering wordt verbroken en het hele kasteel, inclusief de heer des huizes, neemt hun menselijke vorm weer aan.

Natuurlijk trouwen Belle en haar Beest, want ondanks alle ontberingen die Disney-figuren moeten doorstaan, is er altijd een happy end.

Aladdin
Zo ook voor Aladdin, de straatrat uit het gelijknamige verhaal. Aladdin is René’s favoriete Disneyfilm. Waarschijnlijk omdat hij zich als jongetje het meest met dit karakter kon identificeren. Niet omdat hij een stelende schooier met een aapje als compagnon was, maar Aladdin is één van de weinige Disneyfilms met een mannelijke hoofdrolspeler.

Jafar is één van de grootste slechteriken uit mijn jeugd, maar dankzij Iago moest ik toch regelmatig hardop lachen. Evengoed om de Geest uit de lamp, wiens stem in de originele, Engelse versie geschonken wordt door wijlen Robin Williams <3.

Aladdin is meer dan hij lijkt. Hij is een ruwe diamant en dat past natuurlijk uitstekend bij onze voorliefde voor diamanten en diens betekenis. Prins Ali is een opgeblazen nepperd, en gelukkig ontdekt prinses Jasmine de échte Aladdin. Samen op het magische tapijt is ‘Een nieuw begin’ één van mijn favoriete Disney-duetten. Ik heb ‘m op Singstar, dus René en ik hebben ‘m zelfs wel eens samen ten gehore gebracht, inclusief valse uithalen bij ‘Vlieg met me meeeheee, t’is of ik door de ruimte glij. Wij staan nu samen in, een nieuw begin. Een nieuwe wereld wacht op jou en mij’.

The Nightmare Before Christmas
This is Halloween, this is Halloween. Ja, dûh. Tim Burton én Disney die samen de animatiestudio induiken? Winning! Luguber griezelen én een Disney-sausje, dat is een spekkie naar m’n bekkie natuurlijk. Sowieso dat ik ooit nog een tatoeage uit The Nightmare Before Christmas laat zetten.

Eigenlijk is Nightmare niet per definitie een kerstfilm, zeker gezien Tim Burton’s griezelige karakters, dus ik kan deze film het hele jaar door kijken. Ik heb de soundtrack van Danny Elfman (nog zo’n genie <3) ook op cd en kan de liedjes by heart meezingen.

Wist je dat Burton op het verhaal kwam na het zien van Halloweenspullen in de etalage van een winkel die werden weggehaald en vervangen door Kerstversieringen? Zo bijzonder hoe een filmmaker geïnspireerd kan worden en er dan zo’n fantastische film uit ontstaat!

Ik vind Nightmare ondanks het griezelen toch een rasechte Disneyfilm. Er zit namelijk een waarachtige moraal in. Wees blij én tevreden met jezelf en wat jij uitstekend kunt, want je bent goed genoeg zoals je bent. Als je excelleert in Halloween, kun je simpelweg geen kerstman zijn, Jack. Jij bent Jack, the pumpkin king.

Hercules
I will find my way, I can go the distance! Wat een heerlijke soundtrack heeft deze Disneyfilm. Keek ik De Kleine Zeemeermin, Belle en het Beest en Aladdin in het Nederlands, Hercules hadden wij in het Engels op video. Waarschijnlijk omdat mijn broertje en ik al wat ouder waren toen Hercules verscheen. De oudere Disneyfilms ken ik het best in het Nederlands en daarna gingen we over op Engels.

Kent iemand van jullie trouwens nog de Disney Sing-Along Songs video’s? Dat waren een soort karaokeversies van de bestaande Disneyfilms, met flink wat liedjes uit verschillende films op een VHS. Te gek, al dachten onze buren daar misschien anders over.

Maar, Hercules dus. Het bekende Griekse verhaal in een Disney-jasje. Omdat ik deze film in het Engels keek en ouder was, snapte ik veel van de grappen die je als kind niet meekrijgt. Zo is Megara uit Hercules één van de grappigste chicks die Disney ooit gestalte heeft gegeven.

Natuurlijk wijkt het verhaal van Disney ietwat af van de originele mythologie, maar dat hindert niet. We hebben Pain & Panic, de hilarische, maar redelijk onhandige hulpjes van Hades. Over bad guys gesproken, Jafar lijkt een lieverdje in vergelijking met Hades.

Maar laten we ook die leuke, kleine opdonder Phil niet vergeten, de trainert die Hercules van onhandige brokkenpiloot klaarstoomt tot sterrenstatus. Die Engelse stem komt je inderdaad bekend voor en dat klopt: Danny DeVito spreekt de stem van de norsige satyr in.

De Klokkenluider van de Notre Dame
Veel Disneyfilms zijn gebaseerd op sprookjes, maar de Klokkenluider is gebaseerd op een roman van Victor Hugo. Het verhaal wordt nog redelijk aangehouden, minus natuurlijk wat folteringen en het einde waarin wat personages het loodje leggen. Ik bedoel: Disney houdt van happy endings.

Er mag best een vunzige, racistische aartsdiaken zijn (Frollo), maar de zigeunerin (Esmeralda), de kapitein (Phoebus) en de gebochelde (Quasimodo) zijn de goeden en moeten het verhaal overleven. Eigenlijk is de film nog steeds erg actueel, er worden nog wekelijks complete  bevolkingsgroepen uitgejoeld en bespuwd omdat ze anders zijn, net als de zigeuners in Parijs.

HoND1

Ik kijk De Klokkenluider graag in het Nederlands én in het Engels. Het is één van de laatste films die ik Nederlandstalig op video kreeg, maar als snel volgden dvd’s. Die kocht ik vervolgens in de Engelse variant, dus zodoende ken ik The Hunchback tweetalig.

The Lion King
Aaaaaaaaaaahaaaaaa sevenyaaaaaaaaaa, nomanani sivano benyaaaaaaaaaaa! Of iets soortgelijks. Je weet in ieder geval dat ik de openingstune van The Lion King bedoel. Ik vind de film an sich niet heel bijzonder, omdat ik dieren minder leuke karakters vind dan mensen. Sorry not sorry. Maar dankzij de muziek van Elton John en Hans Zimmer staat The Lion King toch in mijn lijstje. Okay, en omdat Timon en Pumbaa stiekem ook hilarisch zijn. Vooral dat Vlaamse accent wanneer ze bijna praten over schee…
Pumbaa er zijn kinderen bij! Oh, pardon.

Hakuna matata!

Dit zijn mijn persoonlijke favorieten uit de Disney-stal. Sure, ik vind 101 Dalmatiërs, Mary Poppins, Peter Pan, Sneeuwwitje, Bambi, Doornroosje en Assepoester ook best aardig, maar bovenstaande films zijn echt mijn ultieme toppertjes.

Wat zijn jouw favoriete Disneyfilms? Kijk je ze als volwassene nog regelmatig of vind je dat kinderachtig?

Liefs,
Lindsay

#streamteamNL
Disclaimer: Ik ben onderdeel van het Nederlandse Netflix Stream Team, een exclusieve Netflix-community van geselecteerde bloggers. Dit betekent dat ik kosteloos Netflix kijk en hier regelmatig blogposts over zullen verschijnen. Bloggen over films en series deed ik immers toch al veelvuldig en ik zal – zoals jullie van mij gewend zijn – eerlijk en transparant (blijven) bloggen over mijn favoriete films en series.

7 reacties

 1. Oh ik zag mezelf altijd als Belle en als ik me nu identificeren moet met een prinses zal ik altijd Belle zeggen. Ik luister tot op de dag van vandaag Disneymuziek, ben 3x als volwassene in Disney geweest en ik kan niet wachten om met mijn kind(eren) te gaan.

  Mijn lievelings zijn ook De Kleine Zeemeermin (mijn moeder werd gek dat ik elke dag de videoband wilde zien), Belle en het Beest en Aristokatten!

 2. Je bent nooit te oud voor Disney! Hier staat ook nog regelmatig een Disney-film aan. Als kind was 101 Dalmatiërs mijn ultieme favoriet, ik heb de videoband maar 298496468 keer gekeken. Verder blijf ik The Lion King en Pocahontas fantastisch vinden. En al die fijne soundtracks! :D

 3. Ik heb een waardeloze jeugd gehad, want ben zonder het grootste deel van deze films opgegroeid :( Als ze bij Netflix nu even naar jou luisteren en alles weer online zetten kan ik die schade tenminste inhalen!

 4. Bij mij ook 101 dalmatiers, en 102, en de gespeelde ipv getekende versie :P
  En Ariel ook… En Pocahontas… En Oliver en Co omdat ik gek ben op katten ^^

 5. Mijn favorieten zijn Tarzan, Belle en het beest, nemo en mijn allerfavorietste is toch wel keizer kuzco! In het Nederlands kunnen wij hem thuis letterlijk meepraten, en in het Nederlands vind ik hem ook veel grappiger dan in het Engels!

 6. Mijn favorieten zijn Aladdin en Mary Poppins… Supercalifragilisticexpialidocious.. Tim kijkt me heel raar aan als ik dat weer eens loop te zingen… En moet vervolgens hard lachen 😁
  Hier zelfs zo’n fan van Disney dat ik er in 1998 heb gewerkt.. Parijs welteverstaan, wat een briljante zomer was dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *