Friday favourite film: Kerstfilms editie!

kerstfilms

RTL4, gaat het zo slecht met de omroep dat jullie (NET ALS VORIG JAAR!) alle Home Alone films wééééér uitzenden tijdens de kerstdagen anno 2014? Ik bedoel, de eerste Home Alone film stamt uit 1990 en Macaulay Culkin is inmiddels 34 jaar oud, plus het gaat niet meer zo best met hem lately. With all due respect, ik kan ook nog steeds grinniken om Kevin en de boeven, ya filthy animal! Maar er zijn zoveel leukere kerstfilms dan lekker standaard de Home Alone riedel achter elkaar draaien.
Daarom in de Friday favourite film categorie vandaag: de kerstfilms die ík zou programmeren (lees je mee Erland Galjaard?).

Er zijn twee films uit mijn kindertijd die mijn broertje en ik standaard keken met kerst.
De eerste is The Muppets Christmas Carol en de tweede is The Nightmare Before Christmas. Eigenlijk is Nightmare niet per definitie een kerstfilm, zeker gezien Tim Burton’s griezelige karakters, maar de meeste van mijn lezers weten inmiddels wel dat ik een grote voorliefde heb voor griezelen, horror en Tim Burton. Dus The Nightmare Before Christmas kan niet in mijn lijstje ontbreken.

nightmarebeforechristmas2 tumblr_mcyp6vOvzs1qhp1v5o1_250

De verbazing van Jack – pompoenenkoning van Halloween Town – wanneer hij Christmas Town ontdekt, is onbetaalbaar. What’s this, what’s this? Ik heb de soundtrack van Danny Elfman (nog zo’n genie <3) ook op cd en kan de liedjes by heart meezingen.

skellington-xmas4

Ik vind Nightmare een kerstfilm omdat er toch die eckte, eckte kerstgedachte in zit. Wees blij en tevreden met jezelf en wat jij goed kunt, want je bent goed genoeg zoals je bent. Als je excelleert in Halloween, kun je simpelweg geen kerstman zijn, Jack.

Dec-blog-pic

Iemand die absoluut geen kerstman wil zijn en kerstmis zelfs bestempeld als ‘humbug’ is Ebenezer Scrooge. The Muppets Christmas Carrol is gebaseerd op het kerstverhaal van Charles Dickens en Michael Caine speelt de rol van Scrooge voortreffelijk. If they gave a prize for bein’ mean, the winner would be him.

gonzo-story-muppet-christmas-carol-gif

Gonzo (the Great) vertelt het verhaal alsof hij Charles Dickens himself is en wordt hierbij ondersteund door Rizzo the Rat. De film mixt menselijke acteurs met Muppets en ik hoef niemand het script van Charles Dickens te vertellen, denk ik. The Muppets Christmas Carrol is doorspekt met herkenbare Muppets humor en natuurlijk ontbreken Kermit en Miss Piggy niet in deze kerstklassieker.

Gremlins-Gizmo

Nog zo’n schattig, pluizig kerstdiertje! Hoewel er in mijn beleving geen aandoenlijker wezentje is dan Gizmo uit Gremlins. De film is inmiddels 30 (!) jaar oud en stamt uit 1984, maar ik vind ‘m nog steeds heerlijk om te zien. Een verstrooide uitvinder koopt op een markt in China Town (New York) een Mogwai als kerstcadeau voor zijn zoon. Met wat regels bij de aankoop, zoals het feit dat de Mogwai absoluut niet in aanraking mag komen met water. We weten allemaal hoe dat afloopt ;-). Als je deze film nog nooit hebt gezien (wat ik me niet kan voorstellen) dan adviseer ik je om deze kerst absoluut Gremlins te huren. Wel het eerste deel, want zoals met veel sequels zijn vervolgdelen nooit zo leuk als het origineel.

billnighy,hilarious,loveactually-3e60b77a1312a493fcacf1d826bbf9b0_h

Hiya kids. Here is an important message from your Uncle Bill.
Don’t buy drugs. Become a pop star, and they give you them for free!

Slechts één van de geweldige oneliners uit Love Actually, waar Bill Nighly de rol van ex-rocker slash ex-addict Billy Mack speelt, die met kerst een comeback wil maken in de hitlijsten. Christmas is all around me, and so the feeling grows. Alle personages in deze film zijn om verliefd op te worden en ik vind het zo leuk hoe alle verhaallijnen met elkaar verbonden zijn.

tumblr-mb67mh8qqb1rs4sc0o4-500

Zoals Sarah en Karl, die overigens een superlekker lijf heeft! Hubba hubba Karl!

tumblr_mqfhy8XXjF1s4xpxho1_500

Hugh Grant als dansende premier van Engeland is ook hilarisch. JUMP FOR MY LOVE!

0c7473b90f268cd575864b9c4ec8edbf

En Liam Neesson als weduwnaar is de perfecte vader voor zijn schattige zoontje, dat hopeloos verliefd is op een klasgenootje waarvan hij denkt dat ze hem niet ziet staan.
Love Actually is heel romantisch, maar heeft ook die fantastische Britse humor waardoor het niet te zoetsappig wordt. Ik kan deze film stiekem het hele jaar kijken, maar met kerst is ‘ie extra leuk.

En dat waren ze! Mijn favoriete kerstfilms. Vind jij het leuk om een filmpje te kijken met kerst (en zo ja: welke?) of hou je niet van die humbug? In ieder geval een fijne vrijdag en God bless us, every one!

Liefs,
Lindsay

giphy

2 reacties

  1. Ik begin toch echt te denken dat we stiekem zussen zijn, en ik heb niet eens een zus! I luuuuuv kerstfilms! En Tim Burton! Mijn wederhelft gunt mij ook echt alle sneue kerstdingetjes en films de komende week, dus ik ga me er weer helemaal in onderdompelen!

  2. Ok, ik kijk dus altijd naar 'Christmas on 34th Street', lekker klassieke kerstfilm. En natuurlijk 'It's a wonderful life' en ik vond verassend genoeg 'Elf' vorig jaar ook leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *