Friday favourite film: de leukste enig kind karakters

Enig kind film serie karakter

Het is vrijdag! Dat is altijd een goed excuus om mijn allitererende film-op-vrijdag-thema erin te gooien. Zo ook vandaag. De laatste tijd lees ik veel over enig kinderen. Stukje pedagogisch en psyche, maar ik Google tussen de bedrijven door ook naar celebrities die enig kind zijn. Gewoon, een stukje geruststelling naar mezelf. Misschien een beetje gek, maar als ik lees dat Leonardo DiCaprio enig kind is, evenals John Lennon en Drew Barrymore, denk ik: dat zijn hartstikke toffe en sociale mensen! 

Ook in films en series komen ze volop voor. Daarom besluit ik het filmthema vandaag te wijden aan de leukste enig kinderen op televisie. De karakters die het in hun eentje moeten rooien volgens de film- en serieproducenten en schrijvers.

Renesmee Cullen uit Twilight
Haar moeder Bella is enig kind en ook Renesmee zal enig kind blijven, gezien hun ondode status als vampieren. Waar Bella sociaal onhandig is en daarom misschien het stereotype van enig kinderen bevestigd, daar is Renesmee ieders oogappeltje. Ook dat van Jacob, die overigens ook enig kind wolf is. Die belandt uiteindelijk nota bene in een complete wolf pack, dus hey: er is later vast een geschikte roedel waar mijn kleine telg naar de maan mee kan huilen.

renesmee bella edward

Trouwens, één van mijn beste vriendinnen maakte zelfs de grap dat de zwangerschap en bevalling van T. net zo’n dramatisch verloop had als Bella’s zwangerschap in Twilight. Toen ik mijn thee uitproestte en hardop moest lachen, wist ik dat ik goed zat qua verwerking. Als ik inmiddels hartelijk kan lachen om grapjes die over het onderwerp worden gemaakt, dat vind ik een goed teken.

Harry Potter
Ja, Harry Potter is er ook één. Weggestopt in de trapkast, ach gossie. Overigens is Daniel Radcliffe, de acteur die Harry speelt, ook enig kind. Naar eigen zeggen is dat dé reden dat hij zo’n succesvol acteur is geworden. Zijn ouders hadden namelijk alle tijd om samen met hem zijn droom na te jagen. Teksten leren, hem naar audities rijden, iets waar ze alle tijd voor hadden, omdat hij enig kind is. En uiteindelijk is het voor zowel Harry als Daniel dik in orde gekomen.

harry-toys

Belle uit Belle & het Beest
De dochter van de uitvinder. Het valt me trouwens op dat veel Disney-dames geen moeder hebben. Belle, Ariël, Sneeuwwitje, Jasmine, wat gebeurt er toch met die moederfiguren? Anyway, Belle is enig kind en verzot op boeken. Ze mist er niets aan en klaagt niet over eenzaamheid, want boeken zijn veel relaxter dan broertjes of zussen. Fair enough.

tumblr_mv3jydVzpk1s2wio8o1_500

Cady Heron uit Mean Girls
Jambo! Ze komt uit Afrika, maar ze is blank. Ik heb het natuurlijk over onze leading lady uit Mean Girls: Cady Heron. Thuis geschoold, tot ze uit de groene jungle vertrekt en in de felroze jungle die high school heet, terecht komt. Over klimaatverandering gesproken!

Cady-Heron-gif

Cady is een tikkeltje wereldvreemd, maar dat maakt haar tegelijkertijd ook aandoenlijk en grool. Ze kan bovendien prima opschieten met zowel de Plastics als outsiders Janis en Damian. Uiteindelijk blijkt dat ze ook uitstekend kan delen voor een enig kind.

anigif_enhanced-3216-1433163441-3

Hanna Marin uit Pretty Little Liars
Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk alle PLL dames even arrogant vind. Zowel degenen met siblings als zonder. Dus wat dat betreft is Hanna niet erger dan bijvoorbeeld Aria of Spencer. Misschien is ze zelfs wel één van de liefsten van alle meiden. Ik bedoel: Spencer en haar zus Melissa zijn behoorlijk cray-cray en over Alison, Jason en Charles/Cece kun je ook niet bepaald zeggen dat ze sociaal verantwoord gedrag vertonen, omdat ze toevallig in een vol gezin zijn opgegroeid.

ashley-benson-emily-fields-hanna-marin-pll-favim-com-2972546

Hanna en Emily zijn beiden enig kind en die redden zichzelf prima. Nu ik erover nadenk, zijn ze misschien wel de liefsten van het stel. Wat jij?

Amélie Poulain
Mijn allerlievelings! Amélie is enig kind en je ziet in de film duidelijk dat ze daar last van heeft. Ze wordt thuis geschoold en haar ouders hebben gekke trekjes. Ze vlucht daarom in haar kinderlijke fantasiewereld, wat overigens prachtig geënsceneerd is in de film.

9d362b0c61e26c7d3da7197a16b07674

Toch redt Amélie zich als enig kind uiteindelijk prima. Ze geniet er ook van om enig kind te zijn, dat merk je gedurende de film. Je ziet de lastige momenten die een enig kind kan ervaren, maar ook hoe leuk en fantasierijk haar leven is, juist omdat ze het in haar eentje rooit.

Ze vindt de ware liefde in Nino, ook een enig kind. Amélie is een bijzondere film voor René en mij, want na deze film vroeg hij me officieel verkering. We hebben daarom langere tijd Amélie als meisjesnaam op ons lijstje gehad. Uiteindelijk vonden we de naam te filmisch en kiezen we voor T. Maar Amélie is dus zeker een bijzonder karakter voor ons.

Renesmee, Harry, Belle, Cady, Hanna en Amélie. Voor mijn gevoel hartstikke leuke karakters, die misschien enig kind zijn, maar absoluut niet voldoen aan de stereotypering die over enig kinderen bestaat. Nu kun je zeggen: ja, maar deze personages zijn verzonnen, dus dat is niet realistisch.

Dan heb ik het volgende lijstje van acteurs en actrices, zangers en zangeressen, die helemaal écht zijn. Écht en enig. Ik noemde Leonardo al, net als John Lennon en Drew Barrymore. Maar ook Alicia Keys, Charlize Theron, Elvis Presley, Al Pacino, Frank Sinatra, Lenny Kravitz, Gandhi, Samuel L. Jackson, Robert De Niro, Selena Gomez, Natalie Portman, en Jack Nicholson zijn enig kind.

Ken jij nog enig kinderen uit films of op televisie? Of juist echte mensen die enig kind zijn? Misschien ben jij wel enig kind, dat vind ik ook altijd leuk om te lezen :-)

Liefs,
Lindsay

11 reacties

 1. haha leuke feitjes. En enige kinderen zijn net zo leuk als kinderen met broertjes en zusjes.Ik las er ook een stukje over op een andere blog, enige kinderen zijn enig ;-) Zelf ben ik geen enig kind.

 2. Ik heb ooit gelezen dat Disney zijn hoofdpersonen nooit een moeder gaf, omdat hij zelf zijn moeder al vroeg verloren heeft. Het is dus een soort ode, maar ook omdat hij vond dat hij niet kon schrijven over iets wat hij niet kende. Echt super zielig :(

 3. Ik ken van dichtbij een gezin met één kind. Ze hebben het vanuit mijn perspectief opvallend leuk met elkaar; er is de (financiële) mogelijkheid om leuke tripjes en activiteiten te ondernemen. Bijv een weekend Parijs of uitstapjes naar musea. Omdat er geen kleintjes bij zijn gekomen was het al vrij snel allemaal heel ontspannen. Ze zijn erg op elkaar ingesteld. Elke gezinssamenstelling heeft voor- en nadelen. Je hebt het simpelweg niet voor het zeggen. Dus go dr3amteam, fijn weekend en geniet van elkaar!

 4. Opgegroeid als enig kind, en eerlijk? Ik heb geen boertje of zusje gemist.
  Vriendjes en vriendinnetjes, nichtjes en neefjes iedereen mocht komen spelen, mee eten of logeren was nooit een probleem.
  Heb me nooit alleen gevoeld, en als m'n vriendin naar huis was vond ik het heerlijk om alleen te spelen rustig te spelen.
  De kans is dan ook heel groot dat er hier bij ons maar 1 kindje gaat komen.

 5. Belle is mijn favoriete Disney prinses, vind haar zo leuk! Ik ben geen enig kind, dus weet niet hoe het is. Het lijkt me soms best eenzaam, maar het heeft vast ook zo zijn voordelen! Leuk artikel!

 6. Mijn vriend (wat zeg ik: verloofde!) is enig kind en dat is de meest sociale lieve schat die ik ken! Houdt altijd rekening met iedereen en heeft heel veel vrienden! Maak je geen zorgen ;)

 7. Ik ben opgegroeid als enig kind. Beetje te beschermd, maar kom wel uit een warm en veilig nest. Ook ik kon heerlijk wegdromen in mijn fantasie en vond het fijn om naast het spelen met vriendjes en vriendinnetjes lekker alleen te zijn. Als kind nooit een broer of zus gemist, nu wel moet ik zeggen. Als mijn ouders er niet meer zijn heb ik eigenlijk niemand met wie ik dingen kan delen uit mijn prilste kindertijd.
  Ik heb zelf nu drie kinderen, heel gezellig, maar ook zeer druk. Een groot of klein gezin, alles heeft voor en nadelen. Als er maar liefde en geborgenheid is, zodat iedereen zich gewaardeerd en veilig kan voelen. Als die ingrediënten er zijn komt het helemaal goed :)

 8. Ik ben ook enig kind – niet bewust, maar omdat mijn ouders (net als jullie) geen kinderen meer konden krijgen. Ik heb me nooit eenzaam gevoeld, maar ik ben wel heel beschermd opgevoed. Logisch ook wel ;-)
  Wel is het zo dat ik nu (eind twintig) steeds meer in mijn eentje de verantwoordelijkheid voor mijn ouders op mijn schouders draag, soms mis ik het echt dat ik niemand heb om die 'last' mee te delen.
  Aan de andere kant: ik weet niet beter, dus ik moet het er maar mee doen. Ik ben niet gelukkiger of minder gelukkig als enig kind dan met een broer of zus. C'est la vie!

 9. Ik ben ook enig kind (ook omdat het bij mijn ouders niet meer kon) en heb een heerlijke jeugd gehad! Wat ik erg kon waarderen was dat er altijd vriendinnetjes mochten blijven eten of slapen, en mee mochten op vakantie. Het enige ‘nadeel’ was dat ik als enig kind soms ‘teveel’ aandacht kreeg, omdat je als enige aan je ouders verwachtingen moet voldoen (hoewel ze dat niet bewust door hen zo werd gedaan hoor, maar dat voelde ik soms zelf). Ik wilde dan wel eens graag een broertje of zusje om die aandacht een beetje te verdelen :) maar ik heb als enig kind absoluut een heerlijke jeugd gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *